web statistics
Tips om Je Baby van Eczeem af te Helpen

13 Tips om Je Baby van Eczeem Af te Helpen

Eczeem is een hele vervelende aandoening. Niet alleen visueel, maar vooral door die allesoverheersende jeuk. Jeuk die onvermijdelijk leidt tot krabben, waardoor nog meer jeuk ontstaat. Eczeem komt met name voor bij kleine kinderen en baby’s. Eczeem bij de laatste groep leidt vaak tot wanhoop bij de ouders. Met name door het machteloze gevoel. In dit artikel leg ik je uit wat eczeem is, en ik geef je maar liefst 13 tips over wat je zelf kunt doen aan het eczeem bij je kind.

Niet alleen om het eczeem zelf te verwijderen, maar vooral ook over hoe je het jeuken en krabben kunt vermijden. Want alleen op die manier kan het eczeem weer relatief snel genezen. Lees snel even verder!

Wat is eczeem?

Eczeem is een overkoepelende naam voor allemaal soorten aandoeningen aan de huid. De oorzaak hiervan is nog helemaal niet duidelijk, maar wel is de medische wetenschap het eens over het feit dat eczeem voor een groot deel erfelijk bepaald wordt.

De meeste vormen van eczeem kunnen enorm jeuken, maar aan de andere kant is het niet waar dat een jeukende aandoening aan de huid dus ook direct eczeem is.

Constitutioneel Eczeem is een chronische aandoening. die met name gekenmerkt wordt door een rode huid, veel jeuk en een schilferende huid. Door de jeuk gaat de patiënt natuurlijk krabben, waardoor er open wondjes gaan ontstaan. Deze wondjes kunnen gaan ontsteken. In veel gevallen gaat constitutioneel eczeem samen met de ontwikkeling van allergieën. Dit is erfelijk. Om die reden wordt constitutioneel eczeem ook wel atopisch eczeem genoemd. (atopisch = erfelijk)

Ruim 2,5% van de Nederlanders (kinderen EN volwassenen) heeft last van constitutioneel eczeem. Het is één van de 10 meest voorkomende aandoeningen in Nederland.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Constitutioneel eczeem bij baby’s en kleine kinderen

De plaats van het eczeem heeft veel te maken met de leeftijd van het kind. Bij een baby is het eczeem met name te vinden op de romp, de armen, de benen, de hoofdhuid, in het gezicht en achter de oren. Op deze leeftijd wordt het eczeem ook wel dauwworm genoemd en kan beginnen in de derde levensmaand. Op latere leeftijd, als peuter, kan het eczeem zich manifesteren vooral in de huidplooien van de gewrichten. Bijvoorbeeld bij de enkels, de polsen, de knieën en de ellebogen. Na de leeftijd van 10 jaar zal het eczeem zich voornamelijk manifesteren in de hals, in het gezicht, de knieën, de ellebogen, de voeten en de handen.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Hoe ontstaat constitutioneel eczeem?

Hoe constitutioneel eczeem exact ontstaat is nog niet volledig bekend. Onafhankelijk van het feit of het baby’s, kleine kinderen of volwassenen betreft, wordt over het algemeen wordt aangenomen dat het een complex samenspel is van zowel interne- als externe omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen we ook splitsen in allergene- en non-allergene prikkels. Ook erfelijkheid en klimaatfactoren spelen hierin waarschijnlijk een grote rol.

In de meeste gevallen is er sprake van een onbalans van vocht in de huid. Dit is het gevolg van een afwijking in de beschermende functie van de huid. Dor deze afwijking wordt er veel minder vocht vastgehouden door de huid, waardoor de huid uit gaat drogen. Als er al aanleg is voor eczeem, dan wordt het zeker door deze factor getriggerd om eczeem verder te ontwikkelen.

De symptomen van constitutioneel eczeem

Om het even overzichtelijk te houden, even een lijstje van symptomen:

  • Bultjes op de huid
  • Schilferende huid
  • Een rode huid
  • Jeuk, heel veel jeuk
  • In sommige gevallen blaasjes op de huid. Deze kunnen vochtig zijn, maar ook droog.

Als je last hebt van één van de bovenstaande symptomen, wil dat nog niet zeggen dat je direct eczeem hebt. Je moet echt last hebben van meerdere symptomen. De eczeem op zich is één ding, maar de gevolgen van eczeem kunnen ook ernstig zijn in verband met krabben. Als de blaasjes van het eczeem opengekrabd worden, ontstaan er korstjes. Deze korstjes jeuken en worden daarna weer opengekrabd. Door dit herhalende patroon kan de huid rondom de opengekrabde plek ernstig gaan ontsteken.

Extra aandacht: Die vervelende jeuk!

Het is een feit dat kinderen met eczeem een hele lage drempel hebben voor wat betreft huidprikkels. Dat wil zeggen dat ze sneller een prikkeling op de huid voelen dan andere mensen die geen last van eczeem hebben. De jeuk van het eczeem is soms bijna ondraaglijk, en dan gaan de kinderen krabben. Door het krabben ontstaan kleine wondjes die op hun beurt ook weer gaan jeuken. Uiteindelijk wordt het probleem dus alleen maar erger en het kind vervalt in een vicieuze cirkel van jeuken – krabben – meer jeuken – meer krabben. Door al dit krabben raak de huid beschadigd zodat bacteriën en schimmels de huid relatief gemakkelijk binnen kunnen dringen. Dit kan leiden tot nog meer jeuk en zelfs tot ernstige infecties. Uiteindelijk is het jeuken het meest irritante van de eczeem. Zonder de jeuk, en dus zonder het krabben, zou eczeem relatief snel kunnen genezen.

Wat kun je zelf doen voor je baby? 13 tips!

Voordat je direct naar een huisarts gaat, kun je zelf al heel veel dingen doen die het gemakkelijker maken voor je kind. Met name het voorkomen van de jeuk en het eventuele krabben is hierin erg belangrijk. Hierbij een twaalftal belangrijke tips die je in je achterhoofd moet houden:

  1. Ten eerste is het belangrijk om de omgeving op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van eczeem bij je kind. Voor de directe omgeving is het vooral belangrijk om te weten dat dit niet vies is, en zeker niet besmettelijk. Dit voorkomt dat mensen terughoudend reageren op je kind. Direct fysiek contact is voor je kind erg belangrijk en mag niet gehinderd worden door terughoudendheid van de omgeving.
  2. Als je huisdieren hebt, vermijd dan zoveel mogelijk het contact met je kind. Heb je géén huisdieren? Hou dit dan zo totdat je kind ouder is en het eczeem volledig verdwenen is.
  3. Om de lucht zo fris en schoon mogelijk te houden, is het ook belangrijk om het huis goed te ventileren. Vergeet hierbij de slaapkamer van uw kind niet!
  4. De kleding van uw kind heeft veel invloed op het eczeem. Wollen kleding en synthetische kleding is uit den boze. In plaats daarvan heeft katoenen kleding de voorkeur.
  5. Er is speciaal bacterieremmend verband voor eczeem. Dit is erg zacht en speciaal gemaakt voor baby’s en kleine kinderen. Dit verband heeft een bacterie remmende werking.
  6. Natuurlijk mag je kind niet te koud gekleed worden, maar te warm is al helemaal niet goed voor het eczeem. Te warm kleden zorgt voor broeien, en de eczeem vind dit erg prettig om zich te ontwikkelen.
  7. Overdag kun je er op letten dat je baby niet gaat krabben, maar tijdens de nachtelijke uren is dit wat lastiger. Een goede tip is om je baby sokjes of handschoentjes aan te doen om krabben te voorkomen.
  8. Op een onbewaakt ogenblik kan je kind toch gaan krabben. Om in die gevallen de schade zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de nageltjes van je kind zo kort mogelijk te houden. Regelmatig knippen dus!
  9. Om de huid van je baby een beetje vettig te houden, kun je wat olie toevoegen aan het dagelijkse bad. Een vettige huid heeft als voordeel dat het minder jeukt. Een droge huid zal onvermijdelijk gaan jeuken!
  10. Sowieso moet je het badderen met je baby zo veel mogelijk beperken. Een bad, vooral als het lekker warm water is, zorgt voor het uitdrogen van de huid. Juist, dit klinkt tegenstrijdig, maar toch is het zo. Doe je kind maximaal 10 minuutjes in bad, en dan het liefst niet vaker dan één keer per twee dagen.
  11. Gebruik geen producten die parfums bevatten. Denk hierbij aan zeep en lotions. Maar vergeet ook niet om de kleertjes te wassen in een wasmiddel zonder parfums.
  12. Houd de eczeem steeds heel goed in de gaten. Op de momenten dat de eczeem erger wordt, is het zaak om na te denken wat er gebeurt is in de periode daarvoor. Ben je naar het zwembad geweest? Heb je een bepaald product gebruikt? Hieruit kun je conclusies trekken om een volgende verergering te voorkomen.
  13. Het is een bewezen feit dat stress een grote invloed heeft op de ontwikkeling van eczeem. Maar ook hier kunnen we een vicieuze cirkel waarnemen. Door stress kan het eczeem verergeren waardoor het kind meer stress te verwerken krijgt door de jeuk en het niet mogen, of kunnen, krabben. Hierdoor verergert het eczeem weer. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden door zoveel mogelijk stress te voorkomen. De eerder genoemde tips kunnen hier een grote bijdrage aan leveren.

En op latere leeftijd?

Het verloop van de aandoening kan heel sterk wisselen. In de meeste gevallen zal het eczeem na het tweede levensjaar vanzelf weer verdwijnen, maar het kan ook voorkomen dat het doorzet tot in de periode van de lagere school. Ook zijn er gevallen bekend dat het eczeem op zeer jonge leeftijd verdwijnt, waarna het in de puberteit weer op kan spelen. Ook volwassenen kunnen last (weer) last krijgen van eczeem, hoewel dit vrij weinig voorkomt.

Er is ook een verband gevonden tussen eczeem en astma. Kinderen die heel veel last gehad hebben van eczeem, hebben een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van astma op latere leeftijd. Ook de kans op hooikoorts is groter.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

2 Reacties op "13 Tips om Je Baby van Eczeem Af te Helpen"

  1. J75

    says:

    Mijn dochter heeft vanaf 3 maanden eczeem gehad op de wangen, armen, hoofd, buik, rug en benen. Op de wangen was het t ergste. Ze krabte tot bloedens toe. Ik heb online van alles opgezocht en en alles geprobeerd; havermoutbad, paardemelkbadje, paardemelkzalf, kokosolie, Grahams etc. Etc. Niets hielp.

    Uiteindelijk een afspraak gemaakt met de dermatoloog via de huisarts. Bij het maxima medisch centrum Eindhoven. Wat een fantastisch team! Aanvankelijk wilde ik, door alle verhalen op t internet, geen cortison.

    Mijn dochter kreeg een hele lage dosering en de arts verzekerde mij dat, mits ik de instructies volgde, het goed zou komen.

    Ik heb Haar om de dag ingesmeerd op de plekken die zichtbaar waren (vaak vuurrood, ruw of zelfs opengekrabde plekjes). Met 15 maanden was het alleen nog op de wangen een beetje actief. Ik was toen al aan het afbouwen omdat het heel goed ging. Toen ze weer op controle was met 18 maanden mocht ik van de arts stoppen met de cortison! Wat was ik blij! Ik deel mijn verhaal om jou aan te moedigen om niet zelf allerlei smeerseltjes te proberen zoals ik maar direct naar een goede dermatoloog te gaan die daadwerkelijk weet wat je kind nodig heeft!

    Nog een paar tips: om de 2 a 3 dagen een badje. Daarin een 1/3 dopje balneum herbal ( de extra vette). Wassen met weleda calendula (de knalgele tube voor haar en body). Na het badje volledig insmeren met Koelzalf (verkrijgbaar bij apotheek). Deze Koelzalf gebruik je ook om alle eczeem gedurende de dag vet te houden en het helpt echt tegen de jeuk. Was kleding (alle kleding dus ook van de rest van t gezin) met neutral of andere neutraal wasmiddel of wasbollen. Gebruik geen parfum.

    Sterkte en ik hoop dat jouw kind er ook spoedig overheen groeit.

  2. Yemury

    says:

    Ik liet mij ook teveel negatief beïnvloeden door de verhalen van voornamelijk moeders op diverse fora, voor wat betreft hormoonzalf. Wij hebben klasse 1 (hydrocortison-nog iets, ik heb de tube nu niet in de buurt liggen haha) voorgeschreven gekregen, dit is het laagste hormoonzalf (klasse 2 is wat zwaarder en 3 het zwaarst). En ook bij ons knapte onze bébé's huid heel snel op! Daarvoor zaten wij te klooien met Bepanthen-zalf, VSM Calendula, daarna met LaRoche-Posay Lipikar wascréme en huidlotion. Dit laatste merk werkte wel een beetje, maar lang niet zo vlug als de hydrocortisonzalf! Voor het vettig houden kregen wij de Cetomacrogol zalf met 10% vaseline voorgeschreven. Hoe ons smeerschema was verlopen: 8 maart 2019 begonnen, 15 maart 2019 op controle geweest bij huisarts: vanaf nu 3 dagen wel hormoonzalf, 7 dagen geen hormoonzalf en tussendoor wel met de Cetomacrogol blijven smeren. 12 april moeten we weer even terugkomen bij de huisarts, dan horen we weer hoe het verder moet. We kregen trouwens ook Desloratadine Teva (vloeibare versie) omdat bébé toch last bleef hebben van de jeuk, vooral in de nacht. Dit gebruiken we nog steeds 1x per dag, het helpt redelijk. Maar wanneer bébé erg vermoeid is, blijft hij hoe dan ook maaien/wrijven over het gezicht. Ik kan het aanraden om iets van wantjes aan te laten trekken! Reguliere sokjes kan ook, maar zorg er echt voor dat de stof dan niet te ruw is, anders kan de huid weer kapot gaan (dit was ons al overkomen, met als gevolg dat bébé met schaaf-achtige wonden kwam te zitten).
    Overigens wassen wijzelf verder niet met speciale wasmiddelen; onze dokter gaf aan dat het geen zin heeft. Wij hebben tussendoor ook geen verergering van het eczeem gezien gedurende de periode dat we onze reguliere wasmiddelen bleven gebruiken, zodoende gaan we dan ook niet overstappen naar bijv. Neutral. Uiteraard kan dit per kind verschillen en heeft iedere huisarts daar een andere mening over - volg altijd je eigen gevoel !
    Had ik maar de waardevolle / hoopvolle reactie van J75 maar eerder gevonden via Google!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *