Heeft Je Kind Last van Wratjes? 5 Oplossingen Besproken
Wratjes kunnen voor een kind heel vervelend zijn. Veel kinderen schamen zich ervoor, en afhankelijk van waar de wratjes ontstaan kunnen ze ook pijn doen. In zo’n geval wil je je kind natuurlijk zo snel mogelijk van zijn wratjes afhelpen, maar hoe doe je dat dan precies? In dit artikel zal ik de mogelijkheden langsgaan die je als ouder hebt om je kind van zijn/haar wratten af te helpen.
Inhoud van dit artikel:
- Wat zijn wratten en hoe kom je eraan?
- Moet je een wratje bij je kind altijd behandelen?
- Oplossing 1: Afwachten tot de wrat verdwijnt
- Oplossing 2: Huishoudmiddeltjes tegen wratten
- Oplossing 3: Zelfzorgmiddelen
- Oplossing 4: De stikstofbehandeling bij de huisarts
- Oplossing 5: Salicylzuurzalf van de huisarts
- Conclusie: wratjes bij je kind behandelen
Wat zijn wratten en hoe kom je eraan?
Een wrat is een knobbeltje op de huid dat vaak ruw en hard aanvoelt. Grotere wratjes zien er vaak een beetje bloemkoolachtig uit. Meestal komen ze voor op de handen, en op de voeten kom je ze ook nog relatief vaak tegen, maar ze kunnen in principe bijna overal op het lichaam ontstaan. Vooral voetwratten zijn vervelend. Tijdens het lopen worden deze wratten in de voetzool gedrukt, waardoor ze pijn kunnen doen bij staan op lopen.
Wratten worden veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus, om precies te zijn. Als dit virus in contact komt met de huid, kan daardoor een wrat ontstaan. Waarom de ene persoon hierdoor wel een wrat krijgt en de andere niet is niet bekend. Wat eigenlijk ook niet bekend is, is hoe we moeten voorkomen dat kinderen in aanraking komen met wratten.
Je hebt zelf waarschijnlijk weleens gehoord dat kinderen wratten krijgen als ze op blote voeten lopen in zwembaden, openbare douches of de gymzaal. Dit is echter inmiddels door wetenschappelijk onderzoek achterhaald. In werkelijkheid komt het humaan papillomavirus op een heleboel plekken voor, en weten we niet zo goed waar en wanneer we het grootste risico op wratten lopen.
Wat we wel weten, is dat wratten zich verspreiden.
Als je kind krabt aan een wrat, of erin bijt, kan dit zorgen voor verdere verspreiding. Ook als een kind op een duim zuigt waar een wrat op zit, kunnen er ook in en rond de mond wratten ontstaan.
Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.
Moet je een wratje bij je kind altijd behandelen?
Een wrat komt misschien over als iets ongezonds, maar eigenlijk zijn wratjes heel onschuldig. Los van dat ze er wellicht niet zo mooi uit zien, zitten er geen nadelige gevolgen aan het hebben van wratjes. Wratjes hoeven in principe ook niet behandeld te worden als je kind er geen last van heeft. De meeste wratten verdwijnen vanzelf, zonder littekens of iets dergelijks achter te laten.
Als je kind een wratje op zijn handen heeft, kan het wel handig zijn om dit te behandelen. Zoals net al gezegd, verspreiden wratten zich door aanraking. Je kind gebruikt zijn handen voor van alles, en raakt continu zichzelf en andere kinderen ermee aan.
In zo’n geval is er een grote kans dat de wratten zich verspreiden bij jouw kind of andermans kinderen. Los van of jouw kind dit zelf erg vindt, is het natuurlijk niet erg sociaal om het risico te lopen andere kinderen te besmetten.
Bevinden de wratten zich ergens anders, betrek dan vooral je kind bij de keuze om wel of niet te gaan behandelen. Als je kind zich schaamt voor zijn wratjes, of als hij zegt dat hij er pijn door heeft, dan is het een goed idee om te gaan behandelen. Zo niet, dan is er eigenlijk geen noodzaak tot behandeling.
Wat nog wel een belangrijk detail is, is dat geen enkele behandeling de garantie biedt dat wratjes er ook daadwerkelijk door verdwijnen.
Wratten zijn heel moeilijk te behandelen.
Zelfs de meest doeltreffende middelen die de huisarts tot zijn beschikking heeft werken vaak niet. In veel gevallen geeft de behandeling van een wrat meer klachten dan de wrat zelf. Behandel dus echt alleen als daar een goede reden voor is.
Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden
Oplossing 1: Afwachten tot de wrat verdwijnt
Dit klinkt misschien niet echt als een oplossing, maar als je kind geen last heeft van zijn wratjes, is dit echt de beste keuze. De helft van alle wratten verdwijnt vanzelf binnen één jaar. Twee derde van alle kinderen is bovendien binnen twee jaar van al hun wratten af.
Slechts bij een derde van de kinderen blijven ze wat langer zitten, maar ook bij het overgrote deel van die kinderen verdwijnt elke wrat uiteindelijk vanzelf. Hoe het komt dat dit bij sommige kinderen langer duurt dan bij andere, is niet bekend.
Behandelingen van wratjes kunnen enige bijwerkingen hebben, en hoewel deze onschuldig genoeg zijn, wil je natuurlijk niet het risico op deze bijwerkingen lopen als dat niet nodig is. Het is dus aan te raden om eerst even af te wachten of de wrat van je kind uit zichzelf verdwijnt.
Oplossing 2: Huishoudmiddeltjes tegen wratten
Je kent ze wel, de huishoudmiddeltjes waarvan oma altijd zwoor dat ze van alles konden genezen. Ze werkten lang niet altijd, en ze waren geen van allen bewezen, maar af en toe kon je toch echt niet ontkennen dat deze middeltjes gewoon leken te werken. Het kan dan misschien ook wel geen kwaad om eens wat van deze huishoudmiddeltjes op te zoeken op het internet.
Wat op veel plekken terug te vinden is, is dat zout water wonderen zou doen voor het laten verwijderen van wratjes. Mensen die enige weken met hun voeten in zout water hebben geslapen, zeggen bliksemsnel van hun wratten af te zijn geraakt. Er zijn ook genoeg mensen die van hun wratten af kwamen nadat zij enige weken achter elkaar dagelijks in de zee hadden gezwommen.
Ook zijn er allerlei dingen die je op de wrat zou moeten smeren om deze te laten verdwijnen, zoals nagellakremover, honing, lijm en het sap uit de stengel van een paardenbloem. Denk bij het toepassen van dit soort advies altijd goed zelf na. Dingen als lijm zijn irriterend voor de huid, en kunnen giftig zijn als je kind het in zijn mond kan stoppen.
Volg dus niet klakkeloos al het advies op wat je op internet vindt.
Hoewel er dus af en toe wel een huishoudmiddeltje zal zijn dat werkt, is er voor de meeste wel een goede reden dat de werking ervan nooit wetenschappelijk is aangetoond: ze werken simpelweg niet. Denk vooral zelf na of deze middeltjes kwaad kunnen voor je kind.
Oplossing 3: Zelfzorgmiddelen
Er zijn een aantal middelen tegen wratten die je gewoon zonder recept kan kopen bij een drogist of apotheek. Dit zijn niet hele zware middelen, en daarom zijn ze minder effectief dan de middelen die je via de huisarts kan krijgen. Dit brengt overigens ook met zich mee dat deze middelen zeer weinig tot geen bijwerkingen hebben. Ik zal hieronder kort drie groepen zelfzorgmiddelen bespreken die je kan aanschaffen om je kind te helpen met zijn wratjes.
Oplossing 4: De stikstofbehandeling bij de huisarts
Het bevriezen van wratjes met stikstof is iets waar je waarschijnlijk wel mee bekend bent: dit is veruit de bekendste behandelmanier. Als je je kind op deze manier van zijn wratjes af wil helpen, zult u waarschijnlijk eerst een afspraak moeten maken met de huisarts.
Veel huisartsen hebben echter ook een speciaal wrattenspreekuur.
Je kunt er via de praktijkassistente achter komen of en wanneer jouw huisarts zo’n spreekuur heeft, en vervolgens kun je gewoon langskomen met je kind om zijn wratjes te laten behandelen.
Om de slagingskans van de behandeling zo groot mogelijk te maken, is het slim om de dagen voor de behandeling alvast zoveel mogelijk huid van de wrat te verwijderen. Dit kun je onder andere doen met een eeltvijl of een puimsteen. Als het nodig is, haalt de huisarts voor het bevriezen zelf ook nog een deel van de wrat weg met een mesje of een vijl.
Het bevriezen zelf gebeurt, zoals al eerder gezegd, via stikstof. Dit zit in een dampend vat waar de huisarts een grote wattenstaaf insteekt, om deze wattenstaaf vervolgens op de wrat te drukken. De stikstof bevriest de wrat, waardoor deze begint af te sterven.
Het aanstippen met stikstof geeft een licht pijnlijk, brandend gevoel. De ergste pijn verdwijnt gelukkig binnen een paar seconden, maar het is toch raadzaam om je kind van tevoren erop voor te bereiden dat deze behandeling pijn zal doen. Verder ontstaat er vaak een blaar, maar die verdwijnt doorgaans weer binnen een week, en de kans op littekens is erg klein.
Als de wratjes na de eerste keer bevriezen niet weg zijn, dan kan de behandelingen elke twee tot vier weken worden herhaald. De behandeling kan maximaal drie maanden duren. Na deze drie maanden wordt de kans dat de wratjes nog verdwijnen niet meer groter als je doorgaat met de behandeling.
Zoals hierboven te lezen valt, is het bevriezen van een wrat nog best een hele onderneming, die voor een kind als heel hectisch en stressvol ervaren kan worden. Bovendien is dit een behandeling die fysiek pijn doet. Ik zou dus nogmaals willen aanraden om zo mogelijk gewoon af te wachten tot de wrat uit zichzelf verdwijnt.
Oplossing 5: Salicylzuurzalf van de huisarts
Salicylzuurzalf van hoge concentraties kun je kopen bij de apotheek, mits je eerst langs de huisarts bent geweest om hier een recept voor op te halen. Een voordeel hiervan, vergeleken met de stikstofmethode, is dat je met dit middel gewoon thuis je kind kan behandelen, zonder dat je hem mee hoeft te slepen naar de huisarts, en zonder dat hij een pijnlijke behandeling hoeft te ondergaan.
Voordat je de zalf aanbrengt, moet je eerst met een kleefpleister de huid rondom de wrat afdekken. Dit doe je door een grote pleister te nemen en daarin een gat te knippen ter grootte van de wrat. Vervolgens plak je de pleister zo op de huid dat de wrat precies door het gat heen steekt. Zo kun je de wrat behandelen, zonder de rest van de huid aan te tasten.
Breng vervolgens de zalf aan op de wrat. Plak vervolgens nog een pleister over de wrat heen, zodat de zalf op zijn plek blijft. Laat alle pleisters een dag lang zitten, en verwijder ze vervolgens weer. De huid zou nu een beetje week moeten zijn geworden.
Verwijder deze verweekte huid met een vijl, rasp, of puimsteen. Doe dit elke dag, totdat de wrat volledig verdwenen is, maar doe dit niet langer dan twaalf weken.
Als je kind veel last krijgt van irritatie van de huid, kun je de zalf ook om de dag aanbrengen in plaats van elke dag. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een zalf met een wat lagere concentratie salicylzuur. Als de irritatie vervolgens toch blijft, stop dan met het gebruik van de zalf, en wacht tot de wrat vanzelf verdwijnt.
Conclusie: wratjes bij je kind behandelen
Hopelijk heb je iets aan dit artikel bij het bepalen of je de wratjes van je kind moet behandelen. Meestal kun je het beste gewoon wachten tot de wratjes verdwenen zijn, maar in sommige gevallen is het toch beter om te behandelen, en dan is het belangrijk om te weten welke verschillende behandelingen er allemaal zijn.
Als ik één ding nog zou kunnen benadrukken, dan zou het zijn dat je het best naar je kind kan luisteren. Als je kind er geen last van heeft, sleep hem dan vooral niet mee naar de huisarts. Heeft hij er wel last van, dan weet je nu in ieder geval welke opties er zijn om hem te helpen.
Neem dan een kijkje op de onderstaande link.
Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.
Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel