Reflux of Brandend Maagzuur Verhelpen? 9 Effectieve Tips!
Je kent het waarschijnlijk wel: Je hebt lekker gegeten met vrienden en familie, en na de maaltijd krijg je last van oprispingen, van brandend maagzuur. Voor een enkele keer is dat niet erg, maar als je daar regelmatig last van hebt, kun je beter actie ondernemen om dit te vermijden. Het maagzuur kan grote gevolgen hebben voor onder andere de slokdarm. In dit artikel alles over brandend maagzuur: Oorzaken EN oplossingen!
Inhoud van dit artikel:
Wat is brandend maagzuur of Reflux?
Voordat we verder gaan met het brandend maagzuur, eerst even een kleine uitleg over het maagzuur zelf.
Maagzuur is een hele zure substantie. De vloeistof is zo zuur, dat het op onbeschermde oppervlaktes letterlijk brandplekken kan veroorzaken. Het maagzuur bevindt zich, de naam zegt het al, in je maag. De functie van het maagzuur is heel eenvoudig: Het speelt een grote rol in je spijsvertering: Het maagzuur zal eventueel binnengekomen bacteriën direct onschadelijk maken en het maagzuur neemt een deel van de spijsvertering voor haar rekening.
Maar hoe kan het maagzuur dan in je lichaam leven, zonder dit te beschadigen? Gelukkig is je maag aan de binnenzijde bekleedt met een speciaal soort slijm, die voorkomt dat het maagzuur de maagwand aan zou tasten. De slokdarm heeft niet zo’n beschermende laag, en is dus heel erg gevoelig voor dit soort zuur. Hier heeft de natuur iets heel slims op bedacht: Tussen de slokdarm en de maag zit een soort veiligheidsventiel die wel het voedsel naar binnen laat, maar voorkomt dat het maagzuur in de slokdarm terecht kan komen.
Als je last hebt van reflux, dan is dit veiligheidsventiel defect. Hierdoor kan in sommige gevallen het maagzuur in de slokdarm komen. Dot is natuurlijk erg irritant voor de wand van de slokdarm, en geeft een branderig gevoel.
Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.
Potentiële gevaren van Reflux
Als dit terugstromen van het maagzuur sporadisch voorkomt, is er niets aan de hand. Ok, het voelt erg vervelend, maar de slokdarm kan zich snel herstellen. Het wordt een ander verhaal als dit té vaak gebruikt. De wand van de slokdarm raakt dan zo beschadigt dat het zelfs ontstoken kan raken. In medische termen heet dit ‘Reflux Oesofagitis’. Des te meer reden om hier iets aan te doen!
Maar dat is niet het enige probleem. Als je een nagenoeg constant gevoel van ‘brand’ in je borstkas hebt, is het zaak om naar de huisarts te gaan. Dan kan de reflux behandelt worden om erger te voorkomen:
Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden
Probleem 1: Problemen met je gebit
We kennen allemaal el het advies bij het drinken van zure dranken: Altijd met een rietje drinken, om te voorkomen dat het glazuur van je gebit niet aangetast wordt door de zure drank. Omgekeerd kan het natuurlijk ook gebeuren: Als je maagzuur omhoog komt, krijg je een beetje van die zure vloeistof in je mond. Een enkele keer is niet erg, maar als het regelmatig gebeurt dan kunnen de gevolgen voor je gebit heel ernstig zijn. Probeer in ieder geval je mond steeds weer PH-neutraal te maken door middel van een mondspoeling met fluoride.
Probleem 2: Hoesten en droge keel
Doordat het zure maagzuur steeds in je keel komt, kun je last krijgen van onder andere een geïrriteerde en droge keel, een hese stem en natuurlijk hoesten. Op zich allemaal heel erg lastig en irritant, maar niet gevaarlijk. Maar het is wel een hele duidelijke indicator dat er iets aan de hand is met de sluitspier van je maag.
Probleem 3: Kriebelhoest / Chronisch Hoesten
Je kunt ook klachten krijgen die heel veel weg hebben van een soort astma. In theorie kan het maagzuur wat naar je keel stroomt, ook doorstromen naar je longen. Immers, er is een open verbinding van de keel naar de longen. Met name als je ligt (dus ’s nachts) kan dit gebeuren. Als het zuur in je longen komt, kan dit leiden tot kriebelhoest en een piepend geluid als je ademt. Op het moment dat je al last hebt van astma, dan zal reflux dit alleen maar erger maken.
Probleem 4: Reflux Oesofagitis
Ik heb het al even heel kort aangekaart in de inleiding: Je slokdarm kan gaan ontsteken door het veelvuldig in contact komen met het zure goedje. Deze ontstekingen moeten beslist behandeld worden. Doe je dit niet, dan veranderen deze ontstekingen op den duur in zweertjes en kan in ernstige gevallen zorgen voor een vernauwde slokdarm.
Probleem 5: Barret’s Oesophagus
Het lichaam is een fantastisch mechanisme. In veel gevalleen probeert het lichaam zichzelf aan te passen aan de vernieuwde omstandigheden om efficiënter te werken of om zichzelf te beschermen. Ook in het geval van Reflux kan het lichaam zichzelf aanpassen. Je lijf zal dan eenzelfde soort slijmvlies in je slokdarm ‘bouwen’, waardoor je slokdarm vanaf dat moment beschermt is tegen het maagzuur. Fantastisch toch? Tuurlijk, maar er is één nadeel van deze actie: Hoewel het niet vaak voorkomt, heb je toch een flink verhoogd risico op kanker in de slokdarm.
Oorzaken van Reflux of brandend maagzuur
Brandend maagzuur kan heel veel oorzaken hebben. Maar alle oorzaken hebben of te maken met verslapping van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, of met een te volle maag. En vaak is het een combinatie van deze twee. Laten we de mogelijke oorzaken maar eens op een rijtje zetten:
Oorzaak 1: Drinken tijdens en na het eten
Als je té veel drinkt tijdens en na de maaltijd, dan kun je je voorstellen dat het wel een hele dunne soep wordt in je maag. En hoe dunner de maaginhoud, hoe gemakkelijker de vloeistof terug kan vloeien door de sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Als je dan toch wilt drinken, doe dit dan voor de maaltijd. Op het moment dat je gaat eten, is het drinken al verwerkt en zul je geen problemen hebben met terugvloeien van de inhoud van je maag, inclusief maagzuur.
Oorzaak 2: Middenrifbreuk
Er kan sprake zijn van een breuk in het middenrif, de gespierde afscheiding tussen de borstholte en de buikstreek. De slokdarm loopt door deze afscheiding heen, en de eerder genoemde sluitspier zit precies op de hoogte van het middenrif. Bij een breuk is het gat waar de slokdarm doorheen gaat te groot. Hierdoor kan het gebeuren dat een heel klein deel van de maag door deze ruimte geperst wordt. Alles komt een beetje klem te liggen, en de sluitspier zal niet meer goed kunnen werken. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat je niet ALTIJD last hoeft te hebben van brandend maagzuur als je een breuk in het middenrif hebt, maar de kans is wel degelijk aanwezig.
Oorzaak 3: Obesitas of overgewicht
Obesitas, of overgewicht, is in heel veel gevallen de oorzaak van brandend maagzuur. Als je te dik bent dan wordt er door alle overbodige vocht en vet heel veel druk uitgeoefend op je maag. Daardoor wordt het maagzuur en de maaginhoud als het ware omhoog gedrukt, domweg door de sluitspier heen. Niet alleen heeft overgewicht veel invloed op brandend maagzuur, maar is ook nog eens heel slecht voor je gezondheid. Je hebt onder andere een heel sterk verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziektes. Maar dat even terzijde.
Oorzaak 4: Nicotine
Het is geen geheim dat roken slecht is voor je gezondheid, maar een verband met reflux? Jazeker! Door de vrije radicalen, die door het roken in je lichaam komen, worden alle spieren veel slapper. Niet alleen je beenspieren en armspieren, maar ook de spier die de veiligheidsklep tussen je slokdarm en je maag regelt. Stoppen met roken dus!
Oorzaak 5: Obstipatie
Als je last hebt van obstipatie, wordt er heel veel druk op je buikholte uitgeoefend om toch maar je ontlasting kwijt te kunnen raken. Door deze druk wordt onvermijdelijk het maagzuur omhoog gedrukt waardoor het in je slokdarm komt. Daar helpt geen sluitspier meer tegen!
Oorzaak 6: Let op wat je eet
Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur, dan is het verstandig om eens goed op je voeding te letten. Probeer zoveel mogelijk alcohol, chocolade, pepermunt, pikant eten, energiedrankjes en koffie te vermijden<. Deze hebben allemaal een negatieve invloed op de werking van de sluitspier waardoor het maagzuur ongehinderd naar boven kan komen. Ook overmatig eten, en dan met name het vette eten, heeft een zeer negatief effect. Het is beter om het eten beter over de dag te verdelen, in kleinere porties. En sowieso vet eten vermijden.
Oorzaak 7: Lazy Stomache
Een Lazy Stomache, oftewel een ‘luie maag’ in het boeren-Nederlands, heeft als gevolg dat je onverteerde voedsel langer in je maag verblijft dan normaal. De maag doet niet haar best om het voedsel zo snel en efficiënt mogelijk weg te werken. De druk op de maag wordt dan groter en groter, en je wordt uiteindelijk misselijk. Daarnaast krijg je last van brandend maagzuur omdat de inhoud op een bepaald moment toch ergens heen moet, het zoekt een uitweg en dan is de slokdarm de enige manier. Sluitspier of geen sluitspier.
Oorzaak 8: Té weinig maagzuur
Je zou zeggen dat té weinig maagzuur positief zou zijn voor brandend maagzuur, maar niets is minder waar. Als je te weinig maagzuur hebt, wordt de inhoud van de maag niet efficiënt en snel verwerkt, waardoor het gaat gisten. Naast een zeer vervelend gevoel krijg je dan ook last van oprispingen: Brandend maagzuur!
Oorzaak 9: Té veel maagzuur
Ook een teveel aan maagzuur is niet goed. Met name mensen die constant onder druk staan van veel stress hebben hier last van. Waarom? Omdat stress de productie van maagzuur aanwakkert, waardoor er een teveel ontstaat. Daarnaast doet stress nog wat: Het vzet je immuunsysteem op stand-by. Hierdoor hebben bepaalde bacteriën de kans om te gaan groeien. Een voorbeeld hiervan is de Helicobacter Pylori. Het gevolg hiervan? Een maagzweer!
Oorzaak 10: Zwangerschap
Ruim twee derde van de zwangere vrouwen hebben last van Reflux. Hiervoor zijn verschillende redenen: Door de verandering in de hormoonspiegel worden de spieren slapper, dus ook de spier van de veiligheidsklep tussen slokdarm en maag. Daarnaast heb je te maken met de steeds groter wordende druk op de maag, waardoor het maagzuur naar boven wordt gedrukt. De sluitspier is dan al verzwakt, dus zal het maagzuur snel in je slokdarm terecht komen. Gelukkig tijdelijk van aard, maar wel heel lastig.
Natuurlijke oplossingen: 9 tips!
Natuurlijk kun je direct een afspraak maken met de huisarts om je probleem met brandend maagzuur op te lossen, maar misschien wil je dat wel niet, heb je een hekel aan artsen, of is het weekend en is er niemand beschikbaar. In dat geval heb ik een aantal natuurlijke tips voor je om de reflux in ieder geval in balans te houden, en waarschijnlijk fors te verminderen:
Tip 1: Verdeel je maaltijden beter over de dag
Veel mensen eten slecht gedurende de dag, en schuiven ’s avonds aan tafel en eten zich helemaal rond. Een hele slechte gewoonte! Niet alleen voor je algemene gezondheid, maar zeker ook voor je brandend maagzuur. Een maag die helemaal vol zit met eten, kan geen maagzuur meer bevatten. Toch wordt er maagzuur aangemaakt dor het lichaam waardoor er grote druk ontstaat. Naast een erg onbehaaglijk gevoel, krijg je onherroepelijk last van brandend maagzuur. Vermijd, naast té copieuze maaltijden, ook pittig gekruide maaltijden en té vette maaltijden. Eet gewoon gezond, gevarieerd en met mate, dat is het allerbeste!
Tip 2: Probeer alcohol, nicotine, pepermunt en chocolade te vermijden
Zoals al eerder aangegeven, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die brandend maagzuur juist uitlokken. Vermijd deze zodat je minder last hiervan hebt. Al deze voedingsmiddelen verzwakken namelijk je spieren in het algemeen, en dus ook de sluitspier van je slokdarm.
Tip 3: Let op je slaaphouding
Als je gaat slapen, ga je horizontaal liggen. Op deze manier zorgt de zwaartekracht er voor dat je tijdens de nacht weer last kunt krijgen van brandend maagzuur. Als je een verstelbaar bed hebt, kun je je hoofdeinde ongeveer 15 centimeter hoger zetten dan je voeteneind. Op deze manier is de kans op brandend maagzuur gedurende de nacht erg minimaal.
Tip 4: Obstipatie voorkomen
Obstipatie, verstopping in de darmen, zorgt er voor dat je heel hard moet persen als je naar het toilet gaat. Niet alleen kun je dan last krijgen van kleine scheurtjes rond je anus en eventueel aambeien, maar ook wordt het maagzuur omhoog gestuwd door de grote druk in de maagholte. Eet dus veel vezels en drink veel water om een zachte, normale ontlasting te krijgen. Ook sporten heeft een zeer positieve werking op je spijsvertering.
Tip 5: Werk aan je gewicht
Zoals we eerder al besproken hebben, heeft overgewicht een negatieve invloed op brandend maagzuur. Door alle overtollige vet en vocht, met name in de buikstreek, wordt er veel druk op de maag uitgeoefend. Hierdoor wordt het maagzuur automatisch omhoog gedrukt. Werk dus aan je gewicht! Niet alleen goed voor je Reflux, maar beter voor je algehele gezondheid.
Tip 6: Stress
De wetenschap is het er over eens dat stress niet de originele en enige oorzaak kan zijn van brandend maagzuur. Maar stress kan het allemaal wel veel erger maken. Stress zet je immuunsysteem even op stand-by stand, waardoor tijdelijk allerlei bacteriën kunnen doen en laten wat ze willen.. Daarnaast verslappen je spieren als je immuunsysteem niet sterk is. Een beetje stress is niet erg, maar neem de tijd om te ontspannen. Zodra je constant stress hebt, ben je écht verkeerd bezig!
Tip 7: Stop met frisdranken
Een maatregel die je direct serieus moet nemen als je last krijgt van brandend maagzuur, is het stoppen met drinken van koolzuurhoudende dranken, zoals Cola en Fanta. Het koolzuur zorgt voor extra onrust in je maag, waardoor je oprispingen krijgt. Ook het drinken van hele zure vruchtensapjes moet ik je afraden.
Tip 8: Géén siësta!
Na een heerlijke maaltijd, heb je heel snel de neiging om even te gaan liggen, even een klein middagdutje. Maar dat zal onvermijdelijk leiden tot brandend maagzuur. Je maag produceert tijdens en na de maaltijd grote hoeveelheden maagzuur om al dat lekkere eten te verwerken. Als je tijdens dat proces gaat liggen, zal het maagzuur gemakkelijker in de slokdarm kunnen komen. Wacht minimaal 2 uurtjes voordat je een dutje doet. Het is bijvoorbeeld beter om na de maaltijd een lekkere wandeling te maken, om daarna een dutje te doen op de bank.
Tip 9: Ga niet bukken
Als je gaat bukken, dan helpt de zwaartekracht een handje om het maagzuur in je slokdarm te krijgen. Vermijd daarom alle vormen van bukken als je regelmatig last van reflux hebt.
One more thing…
Al het voorgaande ziet er heel erg alarmerend uit: De meest enge zaken kwamen voorbij, allemaal het gevolg van een eenvoudige oprisping van maagzuur. Laat ik zeggen dat je brandend maagzuur wel serieus moet nemen. Maar aan de andere kant kan ik ook stellen dat een sportief iemand die gezond en gevarieerd eet, waarschijnlijk nooit last zal hebben van brandend maagzuur of reflux.
Neem dan een kijkje op de onderstaande link.
Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.
Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel