web statistics

Waterwratjes Behandelen? Gebruik Deze 13 Natuurlijke Stoffen

Stiekem ben je enorm dankbaar voor de dagen waarop de zon wordt opgeslokt door de wolken. De donkere lucht vormt een mooi excuus om de zomerse shirts achter in je kast te laten liggen, en je te hullen in varianten met lange mouwen. Zo hoeft niemand erachter te komen dat jouw armen gesierd worden door allerlei kleine bultjes. Je zit bepaald niet te wachten op blikken of vragen.

Deze kleine bultjes worden ook wel waterwratjes genoemd, en ze komen vaker voor dat jij misschien zou denken. Niets om je voor te schamen dus. Maar ze kunnen wel vervelend zijn, en daarom zou jij ze graag weg hebben. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen tegen waterwratten die jij vrij gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Blijf lezen, en kom erachter wat deze behandelingen zijn!

Wat zijn waterwratjes precies?

Je hoeft maar op je eigen lichaam te kijken om te weten wat waterwratjes zijn. Deze worden ook wel mollusca contagiosa genoemd. Ze zien eruit als kleine (met een diameter van 1-5 millimeter), ingedeukte, vleeskleurige, met vocht gevulde blaasjes, die vaak voorkomen in groepen.waterwratjes2

Ze komen het meest voor op het gezicht, de armen, de benen, het torso en de oksels (bij kinderen). Bij volwassenen komen ze ook voor op de genitaliën.

Over het algemeen zijn de wratjes pijnloos, maar de huid eromheen kan rood worden en geïrriteerd raken. Dit komt doordat mensen vaak geneigd zijn om de aan de wratjes te pulken of te krabben, of doordat kleding tegen de wratjes aan schuurt. Hierdoor kan de infectie die de wratjes veroorzaakt verder verspreid worden, waardoor eczeem en littekens kunnen ontstaan rond de wratjes.

Een waterwratje verdwijnt meestal uit zichzelf binnen twee maanden. Maar omdat er steeds weer nieuwe wratjes bij groeien, duurt het uiteindelijk zo’n 6-12 maanden voordat de huid in zijn geheel vrij van waterwratjes. In dit geval komt er geen behandeling bij komt kijken. Ook zal er dan geen sprake zijn van littekens als resultaat van de wratjes.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Hoe ontstaan waterwratjes?

Waterwratjes ontstaan door een extreewaterwratjes3m besmettelijk virus, genaamd molluscum contagiosum virus (MCV), het grootste virus van de familie van het pokkenvirus. Het virus komt vooral voor in warme, vochtige klimaten en gebieden waar mensen dicht op elkaar wonen.

Je wordt geïnfecteerd door het MSC wanneer het virus een kleine opening in het huidoppervlak binnendringt. Veel mensen die in aanraking komen met het virus zijn er immuun tegen, en ontwikkelen geen waterwratjes. Maar bij degenen die er niet bestand tegen zijn, ontwikkelen de wratjes zich 2-7 weken na de infectie.

Zodra iemand besmet is met het virus, kan het zich verspreiden van het ene gedeelte van het lichaam tot een ander gedeelte. Dit gebeurt als mensen aan de wratjes krabben, of doordat het besmette deel van het lichaam tegen een ander deel aanwrijft. Het kan ook verspreid worden door het volgende:

  • Door seksuele partners – in dit geval is het een seksueel overdraagbare infectie, een soort soa
  • Gedurende een potje van een contactsport
  • Door handdoeken te delen
  • Door samen met een ander in bad te gaan
  • Door samen te gaan zwemmen
  • Door kleding te delen met een ander
Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Bij wie komen waterwratjes voor?

Hoewel waterwratjes in principe bij iedereen, dus jong en oud, voor kan komen, zijn het voornamelijk de kinderen die het vaakst met het virus besmet worden. Dit is eigenlijk ook vrij logisch: omdat de meeste volwassenen het virus al gehad hebben tijdens hun kindertijd, ontwikkelen zij er een immuniteit voor, en zullen ze in het vervolg niet opnieuw besmet worden.

waterwratjes4Kinderen kunnen vaak gemakkelijker besmet raken met het virus dan volwassenen. Zij hebben dagelijks op de crèche of op school meer huid-op-huid contact met andere, besmette kinderen.  Hierdoor spreidt het virus sneller. Waterwratjes bij kinderen kunnen ontstaan in de volgende scenario’s:

  • Het kind raakt een speelgoed aan waar een ander, besmet kind mee heeft gespeeld.
  • Het kind deelt kleding met een ander kind, dat besmet is met het virus.
  • Het kind droogt zich na het zwemmen met dezelfde handdoek af als waar een kind met waterwratjes zich mee heeft afgedroogd.
  • Het kind blijft logeren bij een vriendje of vriendinnetje met het virus, waardoor het beddengoed van het besmette andere kind aangeraakt wordt.

Hoe verloopt de diagnose van waterwratjes?

Voor het ontdekken van waterwratjes is geen uitgebreid onderzoek nodig – vaak is er zelfs niet eens een huisarts voor nodig.

De wratjes zijn snel te herkennen.

Een huisarts zal dus enkel een blik hoeven te werpen op de wratjes om een diagnose te kunnen stellen. Hij/zij zal je vervolgens doorverwijzen naar een dermatoloog, een dokter die gespecialiseerd is in huidziekten.

Soms kan een huisarts ook beslissen om een biopsie toe te passen. Hierbij verwijdert hij/zij een stukje weefsel van het wratje om het nader te onderzoeken. Dit gebeurt wanneer je huisarts vermoedt dat er wellicht sprake is van iets anders waterwratjes.

Kunnen waterwratjes schadelijk zijn voor de gezondheid?

Het MSV is in principe goedaardig, en zal over het algemeen ook geen problemen op de lange termijn opleveren. Het laat ook geen sporen achter. Maar sommige behandelingen zouden wel littekens achter kunnen laten. Daarnaast ontwikkelen enkelingen ook een tweede infectie door de behandelingen. Deze kunnen behandeld worden aan de hand van antibiotica.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen soms een ernstigere vorm van het virus krijgen. Zij hebben vaak meer waterwratjes, vooral in het gezicht. De wratjes zijn dan groter, zien er iets anders uit, en zijn moeilijker om te behandelen. In deze gevallen kan de dermatoloog ervoor kiezen om medicijnen voor te schrijven die het immuunsysteem helpen versterken.

Hoe kan je voorkomen dat het virus zich verder verspreidt?

Hiervoor moet je eigenlijk weer kijken naar de oorzaken van het virus. Het MSV is erg besmettelijk, en kan zich naar andere gedeelten van het lichaam verspreiden. Hierdoor zou iemand die besmet is met het virus de volgende voorzorgsmaatregelen moeten nemen:

  • Raak de wratjes niet aan, krab niet aan de wratjes en wrijf niet aan de wratjes.waterwratjes5
  • Was geregeld je handen met water en zeep.
  • Houd de besmette gebieden van het lichaam goed schoon.
  • Probeer de wratjes af te schermen met kleding of een waterdicht verbandje. Dit geldt vooral als je deel gaat nemen aan activiteiten waarbij je de uitrusting deelt met anderen of waarbij huid-op-huid contact plaats kan vinden, zoals tijdens zwemmen of worstelen.
  • Verwissel dagelijks elk verbandje, of wanneer het vies is geworden.
  • Scheer niet op plekken met wratjes.
  • Zorg ervoor dat je huid goed insmeert met een vocht inbrengende crème, zeker als je merkt dat je huid droog is.
  • Gebruik condooms tijdens het vrijen.

Zolang een besmet kind deze maatregelen opvolgt, kan het gewoon naar de crèche of naar school. Ook kan het gewoon meedoen aan sporten, en spelen met andere kinderen. Ze kunnen zelfs naar het zwembad, zolang ze hun handdoeken en speeltjes maar voor zichzelf houden. Daarnaast moeten ze de volgende aanwijzingen opvolgen om infectie te voorkomen:

  • Deel geen handdoeken, kleding en andere persoonlijke spullen met andere kinderen.
  • Deel in het zwembad geen speelgoed met andere kinderen.
  • Raak de wratjes op je eigen huid of van een ander niet aan, en krab ze ook niet.

Hoe kunnen waterwratjes behandeld worden?

Maar de meest effectieve preventiemethode is uiteraard de kans op besmetting in zijn geheel de kop indrukken door de wratjes te behandelen. Wanneer je langsgaat bij je dokter, zal deze je vertellen wat de voor- en nadelen van de behandelingen zijn, en zal je helpen een beslissing te nemen over de geschikte behandeling. De mogelijke behandelingsmethoden zijn:

  1. Scalpel of pincet: Je dokter kan besluiten om de besmettelijke kern van de wratjes te verwijderen door ze uit te knijpen met een scalpel (ontleedmes) of een pincetwaterwratjes6.
  2. Cryotherapie: Hierbij bevriest je dokter de wratten.
  3. Curettage: Bij curettage schraapt je dokter de wratjes eraf met een scherp instrument (zie afbeelding).
  4. Chemische stof of crème: Een andere methode is het verwijderen van de wratjes door het aanbrengen van een chemische stof of crème als salicylzuur, tretinoïne, canthariden of een ander wrattenmiddel.
  5. Cimetidine: Dit is een medicijn dat via de mond wordt ingenomen.
  6. Operatie: In sommige gevallen worden de wratjes operatief verwijderd.
  7. Lasertherapie: De wratjes kunnen veilig verwijderd worden middels lasertherapie.

Of een behandeling wel of niet gebruikt wordt, hangt soms af van de locatie en de hoeveelheid wratjes. Het stadium waarin de wratjes verkeren kan ook een rol spelen.

Hoe eerder de behandeling ingezet wordt, hoe effectiever deze is.

Sommige mensen vragen erom als ze zich gegeneerd voelen door de wratjes, of wanneer het andere problemen veroorzaakt, zoals jeuk of ander ongemak.

Hoewel deze methoden soms kunnen helpen als oplossing voor het virus besluiten vele dokters ze niet in te zetten bij kinderen. De behandelingen kunnen namelijk pijn doen en de huid branden of verkleuren, en kunnen blaren en littekens achterlaten. Een uitzondering wordt gevormd door lasertherapie, dit wordt wel redelijk goed ontvangen door kinderen.

Doe het zelf: 13 natuurlijke stoffen tegen waterwratjes

In plaats van bij je dokter aan te kloppen of achterover te hangen tot de wratjes uit zichzelf wegtrekken, kan je ook het heft in eigen handen nemen. De natuur biedt een hoop mogelijkheden. Hieronder vindt je een aantal manieren waarop je op natuurlijke stoffen kunt gebruiken om je waterwratjes te bestrijden:

  1. Breng dagelijks een kompres of wattenschijfje gedrenkt in azijn aan op het wratje en tape het vast aan het wratje met een elastiekje, gedurende minimaal 1 of 2 uur.
  2. Pluk een paardenbloem uit je achtertuin – als je die hebt – breek de stam doormidden, en pers wat van het sap op je wratje. waterwratjes7Doe dit dagelijks, indien nodig. Het sap kan enigszins irriteren, dus het zet jouw immuunsysteem ertoe aan om het wratje te behandelen. Maar let op: gebruik geen paardenbloemen die in de voorgaande jaren behandeld zijn met onkruidverdelger!
  3. Als je een stukje berkenbast kunt vinden, maak deze dan vochtig met wat water, en maak het met tape vast aan je wratje. Zorg er hierbij voor dat de binnenkant van de bast tegen je wratje aan zit. In de bast bevinden zich salicylaten, deze worden ook gevonden in vele producten voor het behandelen van wratten in de drogist.
  4. Je kunt ook thee maken uit poedervorm van berkenbast. Dit is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels. Laat een theelepel van de bast gedurende 10 minuten in een kopje kokend water weken. Laat het daarna afkoelen, stop er dan een stukje stof, en druk deze tegen het wratje.
  5. Tape voor het slapen gaan een stukje bananenschil aan het wratje, met de buitenkant van de schil tegen het wratje aan. Een chemisch stofje in de schil kan het wratje langzaam helpen op telossen. Je kunt hetzelfde proberen met een limoenschil. Een olie in deze schil zorgt ervoor dat de wratten wegtrekken.
  6. Papaja bevat een enzym dat dood weefsel verteert. Maak ondiepe sneeën in het oppervlak van een onrijpe papaja, vang het sap op, en laat het stollen. Mix vervolgens het verdikte sap met water, en breng het ’s ochtends en ’s avonds aan op de wratjes.waterwratjes8
  7. Wrijf een schijfje van een sappige, verse, rauwe aardappel over het wratje.
  8. Plet een vers basilicumblaadje fijn en tape het vast over je wratje met waterproof tape (uit de EHBO-doos). Basilicumblaadjes bevatten een mengsel dat virussen dood. Vervang het blaadje gedurende één week dagelijks met een verse variant.
  9. Breng een aantal keren per dag een beetje Canadese geelwortel aan op het wratje. Dit is een kruid dat een mix bevat dat helpt bij het bestrijden van bacteriën en virussen.
  10. Wrijf dagelijks wonderolie (ook wel castorolie of ricinusolie genoemd) op je wrat. Deze olie kan wratjes laten verdwijnen, waarschijnlijk doordat het ze vochtig maakt. Hierdoor vallen de huidcellen in het wratje uit elkaar.
  11. Vitamine E-olie zou ook moeten helpen tegen wratten. Prik eenmaal per dag een vitamine E-capsule door en wrijf de inhoud ervan op het wratje.
  12. Als je een aloë vera plant in je raamkozijn hebt staan, breek dan een blad af en pers het blad tot er druppels verschijnen. Laat vervolgens een paar druppels op het wratje vallen. Herhaal dit dagelijks.
  13. Laat het wratje zolang als je zelf wilt in warm en zout water weken. Droog het wratje daarna. Plak vervolgens door middel van pleisters een aantal stukken zeezout tegen het wratje, en laat het zout ongeveer een dag op het wratje zitten. Vervang het zout en de pleister dagelijks gedurende 2-3 dagen. Het wratje zou dan op moeten lossen.

waterwratjes9

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *