web statistics
wratten besmettelijk

Zijn Wratten besmettelijk? Wratten Weg in 5 stappen!

Een wrat is in principe een kleine bult wat in de meeste gevallen op de handen of op de voeten groeit. Het ziet eruit als een harde blaar. Ook wordt er wel eens gerefereerd aan de vorm van een bekende groentesoort: bloemkool. Ze kunnen ook op andere delen van het lichaam komen.

Wratten hebben een ruige textuur en worden veroorzaakt door virussen, vooral door de soort MPV (het Papilloma Virus).

Dit virus verhoogd de productie van keratine, wat een proteïne is op de bovenste laag van de huid. Deze overproductie van keratine is in de meeste gevallen de oorzaak van wratten op het lichaam.

Wratten zijn niet hetzelfde als moedervlekken. Moedervlekken zijn donker en kunnen redelijk groot worden en liggen meer ‘in’ de huid. Wratten zijn bijna altijd klein en liggen meer ‘op’ de huid.

Hoe een wrat eruit ziet kan verschillen, gebaseerd op welk gedeelte van het lichaam de wrat zich bevind, evenals hoe dik de huid ter plekke is. Een wrat die op de onderkant van de voet zit staat bekend als een verruca.

Een paar weetjes over wratten

Hier zijn een aantal belangrijke feiten over wratten:

 • Een wrat is een kleine bult die groeit op iemand zijn handen of voeten. Het ziet eruit als een harde blaar of een klein bloemkooltje.
 • Wratten worden veroorzaakt door virussen. Ze hebben een ruige textuur.
 • Er zijn verschillende soorten wratten waaronder normale wratten, verrucas, vlakke wratten, draadvormige wratten en mozaïek wratten.
 • De meeste wratten zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf weer. Vaak hoeven ze niet behandeld te worden.
 • Huid-op-huid contact, of contact met handdoeken of schoenen van anderen, kan de wrat-veroorzakende virus verspreiden.
 • Een individu die een beschadigde of natte huid heeft, of in contact komt met ruwe oppervlaktes, heeft meer kans om geïnfecteerd te worden.
 • Een aantal behandelingen die gebruikt zouden kunnen worden om wratten te verwijderen zijn salicylzuur, duct tape, cryotherapie, operatie, laser behandeling, elektrocauters, fotodynamische therapie, chemische behandelingen, cantharidine, antigeen prik.
 • Wratten, vooral op het gezicht, zijn erg lastig vanwege het feit dat dit het zelfvertrouwen kan beschadigen.
 • Sommige behandelingen kunnen tijdelijk pijn en irritatie geven aan de omliggende huid.
 • Wratten moeten tijdens het zwemmen worden afgedekt met een waterdichte pleister.
Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Wat zijn de verschillende soorten wratten?

In een recent onderzoek, onder 1.000 patiënten, over de frequentie van bepaalde soorten wratten, vopnden de onderzoekers de volgende percentages:

 • 74 procent hadden normale wratten
 • 24 procent hadden verrucas
 • 5 procent hadden vlakke wratten
 • 2 procent hadden filiform wratten
Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Normale wratten (verruca vulgaris)

Normale wratten hebben een ruw oppervlak. Ze zijn stevig en vaak verhoogd en kunnen eruit zien als bloemkooltje. Het zijn verdikte bulten die papels of plaquette genoemd worden. Normale wratten kunnen op elk gedeelte van het lichaam komen maar komen vaker voor op de knokkels, vingers, ellebogen en knieën. Vaak hebben ze kleine donkere stippen die veroorzaakt worden door bloedvaten met gestold bloed.

Voetwratten (Verrucas)

Verrucas komen voor op de zolen van de voet en soms op de hielen en tenen. Ze groeien normaal gesproken terug in de huid door het gewicht van de persoon die op de voet gedrukt wordt tijdens het lopen. Ze kunnen erg pijnlijk zijn, waardoor er vaak een noodzaak is om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Het komt vaak voor dat voetwratten een zwarte stip in het midden hebben met een hard, wit gebied er omheen. De donkere stip de bloedvoorraad van de wrat.

Vlakke wratten (verruca plana)

Met vlak bedoelen we ook écht plat. Vlakke wratten zijn rond, plat en glad. Ze hebben over het algemeen een geel-, bruinachtige kleur of hebben de huidskleur van de drager. Ze staan ook wel bekend als platte wratten en komen vaker voor bij jonge kinderen. Ze worden normaal gesproken gevonden op de handen, benen en gezicht. Volwassenen kunnen ook vlakke wratten hebben maar dit komt minder vaak voor.

Filiform wratten (verruca filiformis)

Filiform wratten zijn wratjes die op lange, dunne steeltjes staan. In de meeste gevallen kunnen deze wratjes op de oogleden, in de nek en onder de oksels gevonden worden.

Mozaïek wratten

Mozaïek wratten groeien in clusters. Zogenaamde Palmar wratten zijn mozaïek wratten die op de palm van de handen en voeten groeien.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je niet zeker weet of het een wrat is, maak dan even een afspraak met je huisarts voor een correcte diagnose. De meeste wratten hoeven niet medisch behandeld te worden, en verdwijnen vanzelf. Als je het niet zeker weet en je je afvraagt of het iets anders zou kunnen zijn, ga ermee naar de dokter.

Je zou in ieder geval naar een dokter moeten gaan als een wrat pijn doet, makkelijk bloed, het uiterlijk veranderd, makkelijk verspreid naar andere lichaamsdelen, of steeds weer terug komt. Als je de wrat verwijdert wilt hebben voor cosmetische redenen kun je ook naar je huisarts, of naar een dermatoloog, gaan.

Wat veroorzaakt wratten?

Het wrat-veroorzakende virus kan doorgegeven worden door intiem huid-op-huid contact, evenals door contact met handdoeken of schoenen van anderen.

Het virus kan verspreid worden naar andere delen van het lichaam op de volgende manieren:

 • Intiem scheren
 • Het gezicht of benen scheren
 • Als iemand aan een wrat knaagt of eraan krabt
 • Als iemand op zijn of haar vingers zuigt
 • Nagels bijten kan wratten op de vingertoppen en rond de nagels verspreiden

Een persoon wiens huid beschadigd is, nat is, of in contact komt met ruige oppervlaktes heeft meer kans om de infectie te krijgen. Bijvoorbeeld, een persoon met schaafwonden of een snee op de zool van de voet heeft meer kans om verrucas te krijgen in en rond openbare zwembaden.

Omdat we niet allemaal een sterk immuunsysteem hebben kunnen sommige van ons wel wratten krijgen wanneer we in contact komen met het virus, en andere niet. Het risico om wratten te krijgen van iemand anders is redelijk klein maar het is wel degelijk mogelijk. Genitale wratten zijn overigens veel besmettelijker.

Zijn wratten besmettelijk?

Een recente studie door de onderzoekers van New York University heeft uitegewezen dat bijna 70% van alle gezonde Amerikanen geïnfecteerd zijn met het wratten-virus. Jaarlijks worden in de VS ongeveer 14 miljoen mensen besmet.

Terwijl veel mensen MPV associëren met genitale wratten, minder dan de helft van de meer dan 100 bekende vormen van het virus veroorzaken dit soort wratten. Vaker voorkomende, door MPV veroorzaakte, wratten komen het mleeste voor op de handen, vingers, voeten, tenen, knieën en het gezicht.

Studies hebben laten zien dat normale wratten (dus niet de genitale wratten) verspreid kunnen worden door huid-op-huid contact. Maar niet alle soorten van het virus zijn heel erg besmettelijk. Uiteindelijk hangt de gevoeligheid voor het virus af van kracht van het immuunsysteem. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat zelfs mensen binnen dezelfde familie verschillende reacties kunnen hebben m.b.t. MPV.

Het is mogelijk om het risico van besmetting met het MPV-virus zo laag mogelijk te houden. Omdat MPV zich erg prettig voelt in een vochtige en warme omgevingen, adviseren medische experts om schoenen te dragen in kleedruimtes, zwembaden en andere vochtige plekken waar veel mensen komen.

En als je zelf wratten hebt, wees dan voorzichtig met het delen van uw spullen met anderen. Gedeelde handdoeken, sokken en schoenen kunnen allemaal bijdragen aan de overdracht van MPV.

Mogelijke complicaties van wratten

Complicaties, waar sommige mensen met wratten last van kunnen hebben, zijn:

 • Sommige mensen die wratten hebben, vooral op het gezicht, kunnen een verminderde zelfvertrouwen krijgen.
 • Sommige behandelingen kunnen pijn doen en irritatie aan de huid rondom de wrat veroorzaken.
 • Littekens zijn mogelijk, maar komen niet vaak voor.
 • Het is moeilijker om succesvol wratten te behandelen als de patiënt een zwak immuunsysteem heeft
 • Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben (theoretisch) een hogere kans dat hun wratten kwaadaardig worden. Dit is echter wel zeldzaam.

Preventie van wratten

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom geef ik je hierbij een paar tips:

 • Raak een ander zijn wratten niet aan.
 • Gebruik geen handdoeken, washandjes of andere persoonlijke bezitting van mensen die wratten hebben.
 • Deel geen schoenen of sokken met iemand die verrucas heeft.
 • Krab niet aan je wratten of verrucas. Als je dat doet dan zullen ze zich hoogst waarschijnlijk gaan verspreiden.
 • Draag sandalen wanneer je in en uit openbare doucheruimtes gaat.
 • Draag sandalen als je in de buurt loopt van openbare zwembaden.
 • Bedek je wrat of verruca met een waterbestendige pleister, als je gaat zwemmen
 • Er zijn speciale sokken in de handel om verrucas te bedekken.
 • Draag handschoenen in de sportschool als je wratten op je handen hebt.
 • Borstel, kam, scheer of knip het gebied waar wratten zitten niet.
 • Wanneer je je nagels knipt of vijlt gebruik dan niet hetzelfde gereedschap op de geïnfecteerde nagel als op de gezonde nagels.
 • Bijt niet op je nagels als je wratten in de buurt hebt, bijvoorbeeld op je vingers.
 • Houd je handen zo droog mogelijk.
 • Was je handen grondig na het aanraken van een wrat.

Je wratten weg in 5 stappen

Wratten kunnen over het hele lichaam voorkomen, en ook al doen ze geen kwaad, ze kunnen problemen veroorzaken wat betreft uiterlijk en het daarmee samenhangende zelfvertrouwen. Als je een of twee wratten hebt dan kun je kiezen om er wat aan te doen en het te laten verwijderen. Dit kan op meerdere manieren gedaan worden.

Je kunt een dermatoloog vragen om het weg te snijden, weg te branden of weg te vriezen, of je kunt kiezen voor een wat natuurlijker aanpak. Veel mensen hebben baat bij de toepassing van appelciderazijn om een wrat te laten verdwijnen. Maar is dat waar? Als het wel waar is, hoe doe je dat dan?

Werkt een appelwijn remedie echt?

Zoals eerder gezegd, het gebruiken van appelciderazijn kan zeer effectief helpen bij het verwijderen van wratten. De reden hiervoor is de het zuur van de azijn, wat de oppervlakte van de wrat aanvalt waardoor het eraf valt. Maar het azijn heeft nagenoeg geen effect op het virus, wat de wratten veroorzaakt, zelf. Ook al kan een groot gedeelte van het virus verbannen worden met de wrat.

Een voordeel van het gebruik van appelciderazijn op wratten is dat het bijna nooit resulteert in een litteken wanneer de wrat eraf gevallen is, wat wel zo zou kunnen zijn als je kiest voor agressievere methodes van wratten verwijderen.

Hoe gebruikt je appelciderazijn tegen wratten

Wat je nodig hebt

 • Appelciderazijn (probeer 100% biologisch te gebruiken, aangezien dit het beste resultaat zal geven)
 • Watten (Zorg ervoor dat de watten steriel zijn om ongewenste infecties te vermijden)
 • Verband
 • Vaseline

Juiste Methode

 • Stap 1: Vijl zachtjes de wrat met een pluimsteen. Zorg ervoor dat je de gezonde huid niet beschadigt. Was daarna je handen en de plek rondom de wrat, zeer grondig.
 • Stap 2: Het is belangrijk om te weten dat appelciderazijn schadelijk kan zijn voor gezonde huid. Dit is waar je de vaseline voor kan gebruiken. Smeer de vaseline op het gebied rondom de wrat om de gezonde huid af te dekken zodat het beschermt is tegen de appelciderazijn.
 • Stap 3: Pak de watten en giet er een paar scheutjes appelciderazijn op. Voor het beste resultaat met de appelciderazijn methode moet je ervoor zorgen dat de watten goed nat zijn. Nadat de appelwijn in de watten is getrokken, plaats je de watten over de wratten en zorg je er voor dat het volledig bedekt is.
 • Stap 4: Gebruik het verband om de watten op de goede plek te houden op de wrat. Laat dit geheel gedurende de nacht zitten.
 • Stap 5: Herhaal dit proces totdat de wrat weg is. Het is belangrijk om te weten dat als je deze methode gebruikt, de wrat waarschijnlijk zwart zal worden voordat het eraf valt, wat compleet normaal is.

Waarschuwing!

Terwijl veel mensen geen littekens of irritatie ervaren door het gebruik van de appelciderazijn methode voor wratten, hoeft dit niet zo voor iedereen te zijn. Als je geen bijeffecten ervaart van de behandeling dan kun je het blijven doen totdat de wrat verwijdert is. Maar als je gezonde huid geïrriteerd begint te raken, zelfs met het gebruik van vaseline, dan is het beter om de behandeling te stoppen.

Belangrijke dingen om te weten

Wanneer je appelciderazijn gebruikt kunnen wratten genezen als je het blijft toepassen. Maar het is nog steeds belangrijk om te weten wat je kunt verwachten tijdens het proces van verwijderen.

 • Effecten kunnen variëren voor elk individu: Eén van de belangrijkste dingen om te onthouden is dat het effect per persoon en per wrat kan verschillen. Dat betekent dat je niet altijd hetzelfde resultaat kunt verwachten.
 • Mogelijke bijwerkingen: Je kunt bijvoorbeeld verdikking van het omringende gebied ervaren, en soms een kloppende gevoel ervaren. Dit wordt veroorzaakt door de constante aanwezigheid van de appelciderazijn waardoor de wrat in eerste instantie dikker gaat worden en zal gaan kloppen. Niet iedereen zal hier last van krijgen, maar een gewaarschuwd mens…
 • En vooral niet pulken: Zoals eerder gezegd, het gebruiken van de appelciderazijn methode kan de wratten zwart maken, wat een voorteken is van de wrat die eraf valt. Zodra het gebruik van de appelciderazijn afdoende effect heeft gehad, zal de wrat in eerste instantie gaan schilferen. Het is dan erg verleidelijk om te gaan krabben en te pulken. Dit wordt niet aanbevolen aangezien de wrat waarschijnlijk nog niet klaar is, dit betekent dat als je de wrat eraf trekt, er nog gedeeltes achter kunnen blijven wat waarschijnlijk zal leiden tot verdere ontwikkeling van nieuwe wratten zodat de behandeling weer van voor af aan gestart moet worden.
Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *