web statistics
Ernstige Nadelen van Teerzalf bij Psoriasis - Genees Het Zelf

6 Ernstige Nadelen van Teerzalf + Alternatieve Oplossingen

Psoriasis wordt regelmatig bestreden met hormoonzalf. Zeker toen bleek dat de eerder gebruikte teerzalf kanker zou veroorzaken. Inmiddels is deze bewering weerlegd door een groots opgezet onderzoek. Maar teerzalf heeft nog meer nadelen. In dit artikel alles over teerzalf, de voor- en nadelen van teerzalf en alternatieve behandelingen op natuurlijke basis.

Wat is Psoriasis?

Psoriasis is een aandoening aan de huid, wat in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door een auto-immuunreactie waardoor de huid extra cellen aan gaat maken. Deze cellen zullen de huid verdikken, en de huid wordt afgedekt met een dikke laag dode huidcellen die een versnelde levenscyclus hebben doorstaan. Ze blijven kleven aan de huid, en zijn erg lastig te verwijderen, mede doordat de huid op die plekken heel erg droog is.

Niet alleen heeft Psoriasis lichamelijke gevolgen, maar ook emotioneel kan psoriasis een hele grote aanslag zijn. Mensen met ernstige psoriasis belanden regelmatig in een sociaal isolement. Ze durven de deur niet meer uit omdat ze zich schamen.

Op dit moment is er nog geen afdoende medicatie om Psoriasis te genezen. Behandeling is in de meeste gevallen volledig gericht op het onderdrukken van de symptomen om op deze manier de kwaliteit van leven te kunnen waarborgen.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Reguliere behandeling van Psoriasis

Als je met klachten van Psoriasis naar een arts gaat, zal deze een behandeling starten die afhangt van de progressie en de vorm van psoriasis op de huid. In eerste instantie, als de psoriasis nog vrij mild is, zal de behandeling topisch zijn. Dat wil zeggen alleen plaatselijke behandeling van de aangedane plekken.

De arts kan de volgende middelen inzetten:

  • Lichttherapie.
  • Vitamine D3.
  • Natrium Chloride (kortweg: een zout bad nemen).
  • Antibiotica.
  • Middelen die de schimmel weren.
  • Dithranol, een medicijn die de overproductie van extra huidcellen tegengaat.
  • Hormoonzalf.

Met name deze laatste wordt soms een beetje té gemakkelijk voorgeschreven, terwijl de patiënt daar vaak helemaal niet blij mee is. Hormoonzalf is in veel gevallen wel effectief, maar heeft vrij forse bijwerkingen. Over het algemeen geldt dat een hormoonpreparaat, ongeacht waar het voor bedoelt is, je eigen hormoonbalans in de war schopt, waardoor er weer andere kwaaltjes en aandoeningen kunnen ontstaan. Als je hormoonzalf voor langere tijd gebruikt, kun je last krijgen van huidatrofie: Hierbij sterven de huidcellen in versneld tempo af waardoor de huid relatief heel dun wordt. Hierdoor krijg je sneller pigmentvlekken op je huid, en bij de minste aanraking krijg je al last van blauwe plekken.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Alternatief voor hormoonzalf: Teerzalf

Teerzalf is, zoals de naam al zegt, gemaakt van teer. De basis voor deze zalf bestaat uit een substantie dat ontstaat na verbranding van plantaardige stoffen. Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld steenkool of houtskool. In dit geval is het restproduct een zalfachtig goedje wat gedroogd wordt, en daarna verwerkt wordt tot poeder. Deze poeder wordt vermengd met een vulstof om uiteindelijk tot een bruikbare zalf te komen. Deze vulstof is vaak een product zoals vaseline.

Het gebruik van Teerzalf

Teerzalf is, qua gebruik, nogal lastig. Je moet de plekken met psoriasis (of eventueel eczeem) 1 tot 2 x per dag insmeren met een dikke laag teerzalf. Deze zalf moet minimaal 2 uren blijven zitten voor een optimaal resultaat. Het advies wordt gegeven om de zalf aan te brengen vlak voor het slapen gaan. Op deze manier kunnen de werkzame stoffen gedurende de hele nacht hun werk doen. Maar gezien het feit dat de zalf plekken kan geven in kleding en beddengoed, is dit een beetje lastig. Deze plekken zijn namelijk niet uitwasbaar! Dek de plekken dus goed af, en gebruik oud beddengoed.

Na de nacht, of na de periode van 2 uur, kun je de teerzalf afspoelen. Niet met gewone douchegel, maar met speciale doucheolie. Na het douchen de huid goed droog maken. Niet te hard wrijven maar deppen is de juiste manier. Zeker op de plekken met psoriasis. Daarna breng je een speciale onderhoudszalf aan. De doucheolie en de onderhoudszalf kun je op recept krijgen van je dermatoloog.

De resultaten van teerzalf

Teerzalf zorgt er voor dat de jeuk minder wordt, en soms zelfs helemaal verdwijnt. Ook is de teerzalf sterk ontstekingsremmend. Met name de huid die sterk verdikt is, wordt door het gebruik van teerzalf weer soepel en zacht.

In het UMC St. Radboud (Nijmegen) heeft Ellen Boogaard van de afdeling dermatologie diepgaand onderzoek gedaan naar de exacte werking van teerzalf. Want tot dat moment was eigenlijk alleen maar bekend dat de teerzalf prima werkte, maar waarom het zo goed werkte was totaal niet bekend. Om dierproeven te vermijden, heeft het onderzoeksteam van Ellen Boogaard speciaal hiervoor stukjes huid gekweekt, enerzijds op basis van de huid van mensen die last hebben van psoriasis of eczeem, anderzijds van mensen die een ‘gewone’, gezonde huid hebben. Met deze stukken huid werd het onderzoek gestart, en het bleek al snel dat de koolteer, wat de werkzame stof in Teerzalf is, de eiwitten in de huid versterkt, en speciaal de eiwitten die een beschermende laag moeten vormen om te voorkomen dat externe stoffen de huid niet meer binnen kunnen dringen, waardoor er geen ontstekingsreacties meer plaats kunnen vinden. Hierdoor kan de huid zich concentreren op genezing van de bestaande ontstekingen, in plaats van een continue strijd te moeten voeren tegen nieuwe ontstekingen. Haar conclusies waren duidelijk: Teerzalf werkt echt, ondanks alle nadelen die we hierna gaan bespreken.

Het onderzoeksteam gaat nu een nieuw onderzoek starten om de mogelijkheden te bekijken om werkzame stoffen uit teerzalf te kunnen destilleren, wat als basis voor een nieuw medicijn zou kunnen dienen, zonder de nadelige bijwerkingen van teerzalf.

Maar er kleven ook nadelen aan Teerzalf!

Teerzalf lijkt dus een vrij ideaal product. Is inderdaad waar, maar helaas kleven er ook ernstige nadelen aan de helende zalf. Ik zal deze nadelen stuk voor stuk even behandelen:

Nadeel Teerzalf 1: Irritatie van de huid

Het gebruik van teerzalf kan leiden tot ernstige irritaties van de huid. Dit kan variëren van een rode, geïrriteerde huid tot ernstige zwellingen. Het is niet gezegd dat je hier last van gaat krijgen, maar met name de mensen met een gevoelige huid moeten hiermee oppassen. Als gevolg hiervan kunnen de haarzakjes ook ontstoken raken. Na een periode van gewenning zal de irritatie en de zwelling weer verdwijnen, meestal al na een paar dagen. Op zich niet gevaarlijk, maar wel extra vervelend.

Nadeel Teerzalf 2: Geur

Voor veel mensen is de geur één van de belangrijkste redenen om geen teerzalf (meer) te gebruiken. De geur is expliciet en behoorlijk goor. Zeker gezien het feit dat je de zalf minimaal 2 uur moet laten zitten, of er de hele nacht in moet slapen. Overigens wordt die geur wel steeds minder. De volgende ochtend is de geur inmiddels helemaal verdwenen. Maar zeker in het begin blijft dit erg vervelend, zeker als je de teerzalf aanbrengt terwijl je nog de deur uit moet. Dit laatste raad ik dan ook af.

Nadeel Teerzalf 3: Verkleuring van de huid

Teer is een heel raar product. De zwarte kleur van het teer zal de huid doen verkleuren. Een grijs-zwart kleurtje die je er niet af kunt wassen. Zeker op zichtbare plekken tijdens de zomerperiode kan dit erg vervelend zijn. Helaas kun je hier niets aan veranderen. Wel is het zo dat de kleur vanzelf weer verdwijnt nadat je gestopt met het smeren van de teerzalf.

Nadeel Teerzalf 4: Vlekken

Deze zelfde zwarte kleur zal niet alleen vlekken op je huid veroorzaken, maar ook in je kleren en in je beddengoed. Het is dus raadzaam om de ingesmeerde plekken goed af te dekken met verband. Draag daarna oude kleren of, als je het tijdens de nacht doet, een oude pyjama of shirt. Ook je beddengoed loopt natuurlijk ‘gevaar’. Hier hetzelfde advies: Oud beddengoed gebruiken. Geloof me: Je kunt wassen wat je wilt, maar je krijgt het er niet uit.

Nadeel Teerzalf 5: Gevoeligheid voor de zon

De aangebrachte teerzalf kan in de huid branden als je de ingesmeerde plek blootstelt aan de volle zon. Onderschat dit beslist niet! De oplossing is natuurlijk eenvoudig: De plek goed afdekken, en sowieso de felle zon voor nu even vermijden. Maar toch, er is altijd een risico.

Nadeel Teerzalf 6: Werd eerder als kankerverwekkend aangemerkt

Teerzalf werd vroeger heel veel voorgeschreven voor een behandeling tegen Psoriasis en Eczeem. Maar door de eerder genoemde nadelen werd dat steeds minder. Maar de belangrijkste reden om het niet meer voor te schrijven was het feit dat het kankerverwekkend zou zijn. Maar dat is inmiddels weerlegt middels een onderzoek van de Radboud Universiteit uit Nijmegen. Dit was een heel breed onderzoek onder 13.000 patiënten, en mag dus gezien worden als een representatief onderzoek. Tijdens dit onderzoek is bevestigd dat teerzalf inderdaad een positieve werking heeft op psoriasis en eczeem. Daarnaast is vastgesteld dat de gebruiker beslist niet een verhoogd risico op het krijgen van kanker heeft. Hierbij moet wel gezegd worden dat een psoriasis- of eczeempatiënt sowieso een verhoogd risico heeft op kanker, of deze nu teerzalf gebruikt of niet. Het gebruik van teerzalf verhoogd dit bestaande risico niet.

Dit is heel positief nieuws, maar dit is gebaseerd op één onderzoek. Weliswaar een kwalitatief hoogwaardig onderzoek, maar toch…het is er maar ééntje. Het blijft dus een beetje oppassen geblazen totdat meerdere onderzoeken deze conclusies ondersteunen.

Andere oplossingen voor Psoriasis

Als je geen fan bent van hormoonzalfjes of één van de andere, eerder genoemde, behandelingen, zijn er ook alternatieven. Deze natuurlijk oplossingen zijn vaak niet wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen, maar het blijft een feit dat al heel veel patiënten baat hebben gehad bij één of meerdere van deze oplossingen.

Laat ik ze even voor je op een rijtje zetten:

Garra Rufa Visjes

Je kent ze vast wel, want de meeste sauna’s en beauty-centra maken hier veel reclame voor: Die kleine visjes die de dode huidcellen van je huid eten terwijl jij een lekker voetbad neemt. Hoe de visjes werken is inmiddels wel duidelijk: Ze eten alle schilfers en dode huidcellen op, waardoor mensen met een huidaandoening, zoals psoriasis en eczeem, hier baat bij kunnen hebben. Maar dit is niet het enige effect. Ook produceren deze visjes een enzym die afgegeven wordt aan de huid. Dit is een enzym wat bekend staat als controlerend enzym tegen psoriasis. Ditzelfde enzym wordt ook gebruikt in de medische psoriasis crème Dithranol.

Grote voordeel van deze combinatie: De visjes eten de ondoordringbare laag van huidcellen en schilfers weg, waardoor het enzym relatief gemakkelijk de huid binnen kan dringen.

Het mag duidelijk zijn dat mensen die met name last hebben van psoriasis aan de handen of aan de voeten hier baat bij kunnen hebben. Het is mij niet bekend of er andere vormen van baden beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld je achterhoofd of zelfs voor je hele lichaam. Wellicht kun je zelf iets verzinnen, want deze visjes zijn ook te koop bij de betere dierenspeciaalzaak.

Appelciderazijn

Het gebruik van Appel Cider Azijn werkt helaas niet voor iedereen, maar toch zijn er hele goede resultaten mee geboekt. In de oudheid werd dit gebruikt als middel om te ontsmetten en om aangedane plekken te kunnen kalmeren. Je kunt Appel Cider Azijn zowel intern als extern gebruiken. Met name het insmeren van de aangedane plek kan veel resultaat geven. Maar nogmaals, iedereen reageert anders op Appel Cider Azijn: De een voelt dat de jeuk verdwijnt, maar de psoriasis zelf niet, en de ander gebruikt het als een totaaloplossing. Gewoon een keer proberen om uit te zoeken op welke manier Appel Cider Azijn jou kan helpen.

Het is wel een kwestie van lange adem, want de eerste resultaten zijn meestal pas zichtbaar na ruim twee weken.

Aloë Vera

Uit een recent Zweeds onderzoek is gebleken dat Aloë Vera bij ruim 80% van de Psoriasis patiënten verbeteringen zichtbaar en voelbaar waren. Aloë Vera crème kun je kopen bij de betere natuurwinkel. let er wel op dat er ook écht Aloë Vera in zit, want je ziet tegenwoordig op iedere verpakking staan dat er Aloë Vera in zit, maar als je de ingrediëntenlijst nakijkt, kom je er achter dat er vaak minder dan 1% in verwerkt zit. En soms zelfs helemaal niet…

Zoethout

Zoethout is niet alleen de basis van sommige dropsoorten, maar het extract van zoethoutwortel heeft ook heilzame werkingen: Het bevat een aantal stoffen die een eventuele opleving van psoriasis kunnen onderdrukken. In de betere natuurwinkel, of via internet, kun je zoethoutwortelextract kopen. Dit is de vloeibare versie die je met een doekje op de aangedane plekken kunt smeren.

Kamille

Net als zoethoutwortel, heeft Kamille ook bestanddelen die psoriasis tegen kunnen gaan. Ook geeft Kamille een verzachtend resultaat. Om dit te gebruiken, los je één theelepel Kamille op in een kopje met kokend water. Laat dit even een kwartiertje trekken, waarna je een doordrenkte doek met kamille-oplossing tegen de plek aan kunt houden.

“Healing Psoriasis”

Heb jij het boek “Healing Psoriasis” van Dokter Pagano wel eens gelezen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal gelezen heb, maar slechts een uitgebreid uittreksel en de conclusies.

Volgens Pagano zijn problemen in het darmkanaal de grootste boosdoeners voor onder andere Psoriasis. Als de darmen niet op een optimale en efficiënte manier hun werk kunnen doen, dan hopen de giftige stoffen in de darmen zich langzaam maar zeker op. Normaal zouden deze afgevoerd worden. Door deze ophoping en de mogelijkheid om relatief gemakkelijk via de darmwand het lichaam binnen te dringen, komen deze stoffen ook in het lichaam. De lever en de nieren proberen op hun beurt om deze giftige stoffen te neutraliseren, maar voor deze organen is dat dweilen met de kraan open. Uiteindelijk komt je lijf zo vol met giftige stoffen, dat ze wel naar buiten moeten. Dit gebeurt dan via de huid: Het resultaat is psoriasis, eczeem, rosacea of acne.

Of dat uiteindelijk de enige boosdoener is, vindt ik wel ver gaan, maar het blijft een feit dat deze ophoping van toxische stoffen de aandoening beslist niet helpen. De psoriasis wordt hierdoor alleen maar erger.

Hierbij wil ik in ieder geval een aantal tips met je delen om je lichaam te helpen om de giftige stoffen af te voeren, én om zo veel mogelijk te voorkomen dat ze sowieso in je lichaam komen:

  • Zorg dat je minder of zelfs géén gluten meer binnen krijgt. Gluten verstoren een goede darmwerking.
  • Neem zo weinig mogelijk zuivelproducten. En als je zuivelproducten neemt, kies dan voor mager.
  • Eet noten zoals walnoten en/of amandelen
  • Eet meerdere keren per week vette vis, vanwege de gezonde vetten zoals Omega-3
  • Gebruik in de keuken olijfolie
  • Eet weinig tot geen rood vlees
  • Drink ten allen tijde veel water, minimaal 2 liter per dag.

Een laatste advies…

Teerzalf is een goed natuurlijk alternatief voor hormoonzalf. Maar ook aan teerzalf ‘kleven’ problemen. Beter is om een natuurlijke oplossing te zoeken zoals hiervoor beschreven. Maar als dat allemaal niet werkt, wat dan? Ook homeopathie en/of acupunctuur kunnen jou helpen in je strijd tegen psoriasis. Maar daarover wellicht later meer…

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

17 Reacties op "6 Ernstige Nadelen van Teerzalf + Alternatieve Oplossingen"

  1. MvrDelfos

    says:

    Erg interessant. Een heel goede uitleg.
    Dank U wel

    L

  2. Paul Smit

    says:

    Boris, je hebt je goed in de materie verdiept en geeft nuttige adviezen. Het eerste dat bijna elke psoriasis patiënt van zijn behandelaars hoort is dat wat bij de een perfect helpt bij een ander niets doet. Ieder heeft dus min of meer zijn eigen psoriasis. Dat maakt de behandeling zo moeilijk. Jij wijst terecht op deze moeilijkheidsgraad. Daarnaast zien we dat medicijnen die eerst geweldig helpen later geen effect meer hebben.

    Mijn persoonlijke ervaring is dat stress de belangrijkste boosdoener is. Vrijwel iedereen die met deze kwaal op vakantie gaat naar een zonnig land is er binnen enkele weken vanaf. Ontspanning, zon en zout water kunnen de symptomen geheel of gedeeltelijk doen verdwijnen. Maar eenmaal weer thuis komt de kwaal weer terug.

    • Simon R

      says:

      Hoi Paul, Ik heb ook last van psoriasis, als sinds mijn puberteit. Inmiddels ben ik 23 jaar oud en heb ik net een vaste baan, maar deze geeft mij veel stress. In de zomervakantie heb ik twee weken lang op een camping gezet en toen merkte ik dat de psoriasis minder werd. Maar eenmaal thuis kwam het weer terug. Ik vroeg mij daarom af of jij inmiddels een oplossing hiervoor gevonden hebt, bijvoorbeeld om stress te verminderen en of je die met mij zou willen delen? Bvd, Simon

      • Paul Smit

        says:

        Dag Simon, zeer herkenbaar wat je schrijft. Het is zo gemakkelijk gezegd: tracht stress te vermijden maar soms zijn de omstandigheden niet te veranderen. Dus blijft de stress. Wat me mezelf betreft heb daar helaas geen oplossing voor. Sommige mensen hebben baat bij Yoga. Misschien is de oplossing voor jou een andere baan zien te vinden. Sterkte.

        Vriendelijke groet van Paul

        • Simon R

          says:

          Hoi Paul, Bedankt voor je antwoord. Ik denk dat ik inderdaad toch maar eens op zoek moet gaan naar een andere baan... Ik ben in de eerste plaats toch het liefst in goede gezondheid! Mvg, Simon

  3. jozef

    says:

    ik heb ooit ns gehoord dat iemand heel erg ziek werd van zulke visjes... kan dat kloppen? want in dat geval blijf ik liever zo ver mogelijk uit de buurt van die dingen...

  4. anoniem

    says:

    iemand die dat boek 'healing psoriasis' van dr Pagano wel gelezen heeft? Ben erg benieuwd naar een review obv meer verdieping! Bvd!

    • Paul Smit

      says:

      Je zegt het boek van Pagano gelezen te hebben. Maar heb je zijn adviezen gevolgd en zo ja, wat zijn je bevindingen?

      • joke

        says:

        Nee, dat zegt deze persoon juist niet. Hij/zij vraagt juist naar reviews. Maar ik ben zelf ook wel erg benieuwd naar de mening van een persoon die het boek gelezen heeft, dus alle reacties zijn welkom! :)

  5. david

    says:

    top artikel!!!

  6. John

    says:

    "Drink ten allen tijde"..."te allen tijde", dat is het....houd het wetenschappelijk! Met zo'n fout ondergraaft u uw betoog!

  7. khadija

    says:

    Ik raad mensen cupping aan waarbij wat bloed op een speciale en kundige wijze wordt verwijderd uit het lichaam.
    Mensen met verschillende aandoeningen hebben gezien hoe hun levenskwaliteit is verbeterd.
    Ik raad aan om dit te laten doen bij een erkende en betrouwbare kliniek.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *