web statistics
Oorsuizen of Tinnitus Genezen Tips voor Snel Resultaat

Oorsuizen of Tinnitus Genezen? 15 Tips voor Snel Resultaat!

Oorsuizen is een aandoening met betrekking tot je gehoor. Als je last hebt van oorsuizen, of Tinnitus, dan hoor je allerlei vreemde geluiden die er in werkelijkheid niet zijn. Het worden ook wel ‘spookgeluiden’ of ‘fantoomgeluiden’ genoemd. Dit zijn beslist géén externe geluiden, zoals een normale stem of een ander geluid, maar het is een signaal die vanuit jezelf komt. Het kan ontstaan in je slakkenhuis of in de zenuwen die betrekking hebben op het gehoor. De hersenen begrijpen deze signalen verkeerd, en zo ‘hoor’ je een geluid wat in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Een foute interpretatie van de hersenen.

De ‘geluiden’ die je hoort kunnen heel verschillend zijn. Dit kan variëren van zoemen, brommen, piepen en suizen, tot zelfs fluiten. In het begin heel erg vervelend, maar als je hier constant last van hebt kan dit je helemaal tot waanzin drijven. Hier lees je wat voor soorten Tinnitus er zijn, hoe je het herkent en veel tips over hoe je het kunt genezen, of in ieder geval er beter mee om kunt gaan.

De symptomen van Tinnitus, of oorsuizen

Gezien de eerdere beschrijving, zal het niet erg moeilijk voor je zijn om de symptomen te herkennen. In feite hoor je geluiden die er helemaal niet zijn. Ook als je anderen vraagt om te checken of zij het ook horen, zul je merken dat jij echt de enige bent. Dan heb je te maken met oorsuizen of Tinnitus, zoals het in medische termen heet.

Tinnitus-patiënten omschrijven de geluiden als volgt:

 • Brommen of zoemen rond je oor, alsof er een vlieg rond je oor vliegt.
 • Gerinkel als van een bel.
 • De oren piepen en/of suizen.
 • Fluitachtige tonen.
 • Ruisende geluiden, zoals je de zee hoort.
 • Piep in je oren.

Niet alleen zijn al deze geluiden heel erg irritant, maar ze zorgen er ook nog eens voor dat je andere geluiden, de geluiden van buitenaf die je normaal zou moeten horen, minder goed op zult vangen. Met andere woorden: Je hebt het idee dat je een beetje doof wordt. Dat is beslist niet zo want het fantoomgeluid leidt je alleen maar af van de werkelijke geluiden. Maar je hebt wel snel de neiging om dit te denken.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Mogelijke oorzaken van oorsuizen in het algemeen

Voor Tinnitus bestaat niet een enkele oorzaak die aangepakt kan worden om het probleem op te lossen. De uiteindelijke oorzaak kan bij ieder persoon weer verschillend zijn. De basis van het geluid, of in ieder geval het signaal wat fout door de hersenen wordt geïnterpreteerd, kan van alles zijn. De meest bekende en meest voorkomende oorzaken zijn de volgende:

 • Zeldzaam, maar het komt voor: Een ernstig magnesiumgebrek.
 • De botjes van het middenoor kunnen verkalkt zijn. We noemen dit ook wel Otosclerose.
 • De geluiden kunnen ontstaan als gevolg van infecties, denk bijvoorbeeld aan hersenvliesontsteking.
 • De ziekte van Ménière. Dit is oorsuizen in combinatie met slechthorendheid en draaiduizeligheid.
 • Een veel voorkomende oorzaak is een vulling die op de zenuw van een kies of tand drukt.
 • Een afwijking in de stand van het gebit en/of een kaakafwijking
 • Whiplash of een hersenschudding
 • Er kan sprake zijn van een afwijking aan de zenuw die het evenwicht en het gehoor regelt.
 • Er kunnen ook problemen zijn met de buis van Eustachius.
 • De gehoorgang kan deels verstopt zijn door een prop hard geworden oorsmeer die zich in de gehoorgang bevindt.
 • De spookgeluiden kunnen ontstaan na het nemen van bepaalde medicijnen. Kijk dus even goed de bijsluiters na!
 • Een verhoogde bloeddruk kan ook aan de basis staan van oorsuizen.
 • Er kan sprake zijn van afwijkende bloedvaten in je hoofd, met name rond je oren.
 • Je kunt een ontsteking hebben van je binnenoor of van je middenoor.
 • Kleine spiertjes rondom je oor kunnen zich onwillekeurig samentrekken.
 • De zenuwbaan in je hersenen kan afwijkingen hebben.
 • Je oren, zowel intern extern, kunnen schade opgelopen hebben door bijvoorbeeld hele harde muziek of een knal.

Hierbij moet ik nog het volgende opmerken: Als je het spookgeluid hoort in hetzelfde ritme als je hartslag, dan is er meestal sprake van een interactie met je aders en/of met je bloeddruk. De basis van het fantoomgeluid moet dan in je bloeddruk of in je aders gezocht worden.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Zoveel vormen…

Er zijn heel veel vormen van Tinnitus. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat de grenzen vaak niet heel erg duidelijk zijn. Er zijn overlappingen tussen de verschillende vormen, en ook kun je Tinnitus hebben die volledig in verschillende groepen kan vallen. Maar om het verhaal volledig te houden, toch even de opsomming van de verschillende vormen van tinnitus, of oorsuizen:

Objectieve Tinnitus

Bij deze vorm van Tinnitus ben jij niet de enige die de spookgeluiden kunt horen. Nee, dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen uit je omgeving ook deze geluiden kan horen, want dan waren het geen spookgeluiden meer. Een arts, met gespecialiseerde apparatuur, kan de geluiden meten. Dit is met name het geval als de geluiden ontstaan door bijvoorbeeld de bloedvaten in combinatie met je hartslag, of door het samentrekken van de spieren. Het is vrij zeldzaam, maar in theorie is het mogelijk deze vorm volledig te genezen door een operatie of door het slikken van medicijnen. Immers, als de oorzaak van de tinnitus is vastgesteld, kan er ook vaak ook wat aan gedaan worden.

Subjectieve Tinnitus

Als tegenhanger voor de objectieve tinnitus, hebben we subjectieve tinnitus. Bij deze vorm is het spookgeluid alleen te horen door de patiënt zelf. Aangezien het dus niet vastgesteld kan worden door een arts, zoals bij de objectieve Tinnitus, kan er ook geen exacte oorzaak aangewezen worden. Behandeling door een operatieve ingreep of door het innemen van medicijnen is daarom ook niet mogelijk, of zal alleen maar het effect hebben van een schot hagel. De enige manier om van deze vorm af te komen, is je te concentreren op andere omgevingsgeluiden, geluiden die wél echt bestaan. Grote kans dat de spookgeluiden vanzelf ophouden. Ok, gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker het proberen waard.

Ziekte van Ménière

We spreken van de ziekte van ménière als er sprake is van oorsuizen in combinatie aanvallen van duizeligheid en slechthorendheid. Hierbij is ook van belang dat alle drie de aandoeningen niet herleidbaar zijn naar een bepaalde oorzaak. De Ziekte van Ménière heeft altijd te maken met het binnenoor.

Onwaarneembare Tinnitus

Er is sprake van onwaarneembare tinnitus als de spookgeluiden alleen maar onbewust worden waargenomen. De spookgeluiden bestaan wel degelijk, maar worden door omgevingsgeluiden, dus externe geluiden, overstemt. Je zou zeggen, niks aan de hand dus. Maar niets is minder waar: De fantoomgeluiden, zelfs als die niet bewust waargenomen worden, kunnen wel degelijk aanleiding zijn voor gehoorbeschadiging. Na verloop van tijd kunnen die onhoorbare spookgeluiden wel degelijk gehoord worden. De patiënt kan zich op een bepaald moment bewust worden van de spookgeluiden. Ze worden dan duidelijker en vooral ook luider. Op dat moment is de ‘onwaarneembare tinnitus’ een ‘normale tinnitus’ geworden.

Chronische Tinnitus

In veel gevallen van Tinnitus verdwijnen na verloop van tijd de spookgeluiden vanzelf weer. Dit is bijvoorbeeld het geval als het gehoor een relatief korte tijd aan extreem hard geluid is blootgesteld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan popconcerten. Als je dan in de buurt van de boxen staat, dan is het leed heel snel geleden. Je komt weer thuis met een vreemde piep in je oor. Gelukkig verdwijnt dit in de meeste gevallen na een paar dagen tot een week. Maar als je regelmatig en langdurig aan harde geluiden wordt blootgesteld, dan kan de tinnitus chronisch worden. Chronisch wil hier zeggen dat het niet meer overgaat, of in ieder geval heel erg moeilijk te genezen.

Piepstress

We hebben het al gehad over de harde geluiden bij bijvoorbeeld popconcerten. Je komt dan thuis met een piep in je oor. Dit heet eigenlijk piepstress. Na een avondje stappen heb je plotseling last van een vervelend piepend geluid in je oor. Na de broodnodige rust (dat wil zeggen: géén harde geluiden) zal die piep waarschijnlijk weer verdwijnen. Maar als je dit regelmatig ervaart, dus té vaak blootgesteld wordt aan bijvoorbeeld hele harde muziek, dan kan de piepstress overgaan in chronische tinnitus.

En dan als laatste: de ‘Normale’ Tinnitus

Als er helemaal geen aanwijsbare reden is voor het ontstaan van de spookgeluiden, dan hebben we het over normale tinnitus. In alle andere vormen war er toch altijd sprake van een oorzaak, hoe vaag dan ook. Maar bij de normale tinnitus is er helemaal geen enkele aanwijsbare reden. De oorzaak van de normale tinnitus moeten we zoeken in een langdurige blootstelling aan harde geluiden. Dit kan zijn als gevolg van harde geluiden op je werk, maar het kan ook het gevolg zijn van muziek luisteren met een koptelefoon. Vaak hebben mensen het geluid zo vreselijk hard staan, dat de kans op chronische tinnitus erg aanwezig. Het is niet voor niets dat de tegenwoordige mp-3 spelers allemaal een geluidsbegrenzer hebben. Helaas wordt dar in veel gevallen niet gebruik van gemaakt. De jongeren zullen dit zelf vaak niet instellen, dus is het aan de ouders om hier actie in te ondernemen.

infographic oorsuizen/tinnitus - Genees Je Zelf

Oplossingen voor Tinnitus, of oorsuizen: 15 tips!

In veel gevallen kan Tinnitus genezen worden, soms na een paar dagen rust, maar het kan ook zijn dat pas na jaren geduld en veel proberen de Tinnitus verdwijnt. In het ergste geval wordt de Tinnitus chronisch, en dan is het zaak om er mee te leren leven door bijvoorbeeld het spookgeluid te maskeren met behulp van een soort gehoorapparaatje. Hieronder vind je waardevolle tips die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Er is nooit garantie voor slagen, maar het kan ook geen kwaad om ze te proberen.

Tip 1: Gehoorapparaat

In het geval van chronische tinnitus, moet je maatregelen nemen om het spookgeluid naar de achtergrond te dringen, zodat je er geen last meer van hebt. Je kunt bijvoorbeeld een gehoorapparaat aanschaffen. Niet alleen om het gehoor beter te maken, maar ook de spookgeluiden te verdoezelen. Een mooi voorbeeld hiervan is de relatief nieuwe AGXs3s Tinnitus van de Audigy Group. Dit gehoorapparaat is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van chronisch oorsuizen.

Tip 2: Ga naar de tandarts

Het kan zijn dat een vulling op de zenuw van een kies of tand drukt. Vaak is oorsuizen dan het gevolg. Zolang die vulling blijft zitten, zal het spookgeluid blijven bestaan. Maak dus een afspraak bij de tandarts om al je vullingen te laten controleren.

Tip 3: Vitamine B

Deze vitamine is heel goed om de bloedsomloop te stimuleren. Met name in de gevallen dat de Tinnitus recent is, kan dit de oplossing zijn, mits er geen beschadigingen zijn aan het trommelvlies. De haartjes in de gehoorgang gaan weer helemaal opleven door de vitamine B en zullen ook weer normaal gaan functioneren. Het is wel zaak om er op tijd bij te zijn. Zodra de haartjes in de gehoorgang afgestorven zijn, is er niets meer aan te redden.

Tip 4: Warm voetbad

Ook een warm voetbad kan de bloedsomloop stimuleren. Ook hebben ze daarmee direct en indirect een positief effect op de Tinnitus. Er zijn zelfs voetbaden op de markt die trillingen opwekken om de bloedsomloop nog beter te kunnen stimuleren.

Tip 5: Rode wijn

Niet medisch getest, maar het schijnt toch te helpen: Regelmatig een glas wijn dringen. Rode wijn, wel te verstaan. In deze wijn zit een stof Resveratrol. Deze stof schijnt heel goed voor je gehoor te zijn. Er zijn wel een aantal testen mee gedaan, en daaruit is gebleken dat de testgroep die regelmatig rode wijn gedronken had een beter gehoor had op latere leeftijd, dan de testgroep die geen rode wijn had gedronken. En och, een rood wijntje op z’n tijd is toch niet erg? Het schijnt ook nog eens goed te zijn voor hart- en vaatziektes.

Tip 6: Kauwgum kauwen

Het kan ook zijn dat de buis van Eustachius verstopt is. Het kan helpen om bijvoorbeeld kauwgum te kauwen. Door de regelmatige kaakbeweging kan de vastzittende prop vrijkomen waardoor de Tinnitus minder wordt, of wellicht zelfs helemaal over gaat.

Tip 7: Maak je oren niet meer schoon

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar oorsmeer heeft wel degelijk een functie. Het oorsmeer is zelfreinigend, dus als er té veel oorsmeer is, zal dit vanzelf afgestoten worden. Ook zorgt oorsmeer voor een barrière, zodat bacteriën niet gemakkelijk de gehoorgang binnen kunnen komen. Hierdoor voorkom je allerlei nare infecties. Hou dus op met je oren schoon te maken met wattenstaafjes of andere middelen, en laat je lichaam zichzelf onderhouden.

Tip 8: Geen lawaai meer

Vermijd situaties met heel veel lawaai. Je oren hebben rust nodig om te kunnen herstellen. Zodra je keer op keer toch weer in lawaaierige situaties terecht komt, stapelt het probleem zich alleen maar op, en kan zorgen voor chronische <Tinnitus.

Tip 9: Osteopathie / Chiropractie

Deze twee kunnen je zeker van dienst zijn als je last hebt van oorsuizen. De spookgeluiden kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld spieren die vastzitten of door een probleem met de rugwervels. Let er wel op dat je een erkende osteopaat of chiropractor bezoekt. Vaak worden deze niet erkend als officieel arts, maar kunnen wel erkend zijn door de eigen beroepsgroep.

Tip 10: Vermijd stress

Stress is sowieso niet goed voor je gezondheid, maar al helemaal niet voor je Tinnitus. Door gewoon ontspannen en kalm te zijn, ben je beter in staat om je te concentreren op je gehoor en je échte omgevingsgeluiden. Daarnaast kan je weerstand versterkt worden als je in staat bent om stress te vermijden.

Tip 11: Neem regelmatig een lekker warm bad

Een lekker warm bad heeft een aantal grote voordelen. Ten eerste werkt het heel erg ontspannend, even de grote stress achter je laten. Dit is erg belangrijk in de strijd tegen de Tinnitus. Daarnaast bevordert een warm bad de bloedsomloop, wat ook heel goed is voor je Tinnitus. Dit hebben we al eerder vastgesteld bij tip 3 en tip 4.

Tip 12: Let op je eten

Als algemene regel moet je aanhouden dat alle voeding en voedingsstoffen die inwerken op de zenuwen. Vermijd dus in ieder geval koffie en thee. Hoewel een paar kopjes koffie overigens geen kwaad kunnen. Het nadeel is dat je waarschijnlijk een harder spookgeluid krijgt, maar aan de andere kant zou het goed zijn voor het onderhouden en herstellen van de zenuwverbindingen met je oren. Ook zou het de hersenen stimuleren. Maar let op: Wel met mate, en de tijdelijke volumeverhoging van je spookgeluid moet je dan even voor lief nemen. Dezelfde werking kunnen we vinden in kiwi’s, honing en chocolade.

Daarnaast moet je beslist pikante gerechten en té veel zout vermijden. Ook de E621, een aminozuur wat ook wel monosodiumglutamaat heet, is niet goed voor je zenuwen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want dit E-nummer vindt je tegenwoordig in heel erg veel industriële producten als een smaakversterker. Ingrediëntenlijstjes dus goed lezen!

Tip 13: Masseer je slapen

Een massage van de plekken rondom je oren kan soms wonderen verrichten. De bloeddoorstroming wordt hiermee plaatselijk sterk verbetert, wat zeer ten goede komt aan de Tinnitus. Soms heb je na een aantal minuten al een merkbaar resultaat. Herhaal deze massage een aantal keren per dag gedurende 5 a 10 minuten.

Tip 14: Vermijd stilte

Klinkt wat tegenstrijdig, want ‘stilte’ is niet mogelijk als je Tinnitus hebt. Maar toch is het iets om over na te denken. Als je alleen bent, in een stille ruimte, dan hoor je alleen nog maar spookgeluiden. Als je deze stilte doorbreekt met bijvoorbeeld een cd met achtergrondgeluiden of hele softe muziek, dan ga je je al snel op die geluiden concentreren, en heb je waarschijnlijk minder last van die vervelende piep of dat irritante geruis.

Tip 15: Gebruik oordopjes

Om je gehoor rust te geven kun je ook oordopjes gebruiken. Zeker als je naar buiten gaat en waarschijnlijk in een lawaaierige omgeving terecht komt. Laat de oordopjes goed aanmeten door een specialist. Vertel er bij waarvoor je het wilt gebruiken. De specialist kan je dan precies vertellen wat je nodig hebt, want er zijn veel verschillende soorten oordopjes.

En hoe ziet de toekomst er uit?

Helaas zal in de nabije toekomst weinig verbetering komen in het genezen van Tinnitus. Wel zullen de technieken om spookgeluiden te maskeren steeds beter worden. Niet alleen beter in kwaliteit, maar ook steeds kleiner zodat het minder opvalt.

Maar we blijven natuurlijk hopen op die ene medische doorbraak om Tinnitus definitief een halt toe te kunnen roepen!

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

9 Reacties op "Oorsuizen of Tinnitus Genezen? 15 Tips voor Snel Resultaat!"

 1. Tonny

  says:

  Vanmiddag deze site ontdekt en nú al fan ervan.
  Ik heb ook tinnitus maar heb gemerkt dat de radio zacht aan naast m'n bed juist afleidt.
  Het is wel uitermate vervelend dat m'n gehoor slechter wordt door de tinnitus.
  Verder vind ik de tips wel interessant maar meer voor mensen met een ruime beurs (neem een bad, neem een gehoorapparaat) Iemand met minimum-inkomen kan financieel geen kant op, voorbeeld: men krijgt 1 x per 3 jaar een gratis nieuwe bril maar in die tijd kunnen je ogen zodanig achteruit gaan dat alles moeilijk wordt).

 2. mia christiaens

  says:

  ik wil even mijn bedenkingen geven:
  ik heb heel mijn leven les gegeven, ik denk dat we in de school ook een opvoedende taak i.v.m de algemene gezondheid hebben.
  daarom vraag ik aan jullie om rond deze problematiek te werken en contact te nemen met het CLB .
  deze bereiken alle scholen, alle lln.
  het gebruik van de "oortjes" en de nadelige gevolgen .....hier moet dringend werk van gemaakt worden. ik hoop mijn steentje te hebben bijgedragen.
  Mia

 3. Tonny

  says:

  Helaas nog geen enkele reactie gehad op mijn vraag over het AGXs3s gehoorapparaat...

 4. Toon van Gils

  says:

  Beste mede gedupeerde van Tinnitus, ik heb al een jaar of 20 ik ben in 2 ziekenhuizen in Breda geweest en in Leiden in Nijmegen en in Edegem bij Antwerpen een allen bij professors
  Maar je krijg aan he einde van de onderzoeken je moet ermee leven lekker toch het geld is weer binnen.

  • Tonny

   says:

   Beste Toon van Gils, Ik denk dat heel veel onderzoeken worden gedaan om geld binnen te halen. Mijn eigen huisarts deed een gehoortest en daar bleek dat ik behoorlijk gehoorverlies heb, dat ik tinnitus heb is al lang duidelijk. Kosten dus vrijwel nihil, waarvoor zou ik nog naar een gehoorcentrum e.d. gaan?
   Wel ben ik benieuwd of een ruisonderdrukker kan helpen, soort gehoorapparaat.
   Lijkt me nogal lastig zo'n ding in m'n oor. Het is jammer dat muziek luisteren nu geen genoegen meer is.
   Sterkte ermee
   een "lotgenoot"

  • Erik Wieringa

   says:

   Blijkbaar heb jij geen vertrouwen in artsen en ziekenhuizen. Waarom ga je naar vijf ziekenhuizen om steeds hetzelfde te horen. Je hebt wel tijd verspild van artsen en instellingen en je bent derhalve een van de mensen waardoor de gezondheidszorg steeds duurder wordt.

   • Tonny

    says:

    Helaas zet Erik Wieringa niet in zijn reactie voor WIE die is bedoeld. Als die aan mij gericht is: als iémand zo weinig mogelijk gebruikt maakt van medische zorg ben ik het wel. Toen mijn gehoorwinkel constateerde dat ik twee gehoorapparaten nodig heb en niet kon beloven dat de tinnitus dan minder storend zou zijn, heb ik besloten om níét naar een KNO-arts en daarna(verplicht) naar een audiologisch centrum te gaan. Me dunkt dat ik een hoop zorg-onkosten hiermee bespaar, dus graag uw reactie aan wie uw commentaar gericht is? Bezoek aan de huisarts beperk ik ook tot het hoogst noodzakelijke.
    Verder dringt mijn cardioloog aan op een hartoperatie, hetgeen ik geweigerd heb, dus nogmaals mijn vraag aan Erik Wieringa; wie bedoelt u?

    • coby

     says:

     Laat een ieder zelf weten waar hij zich het prettigst bij voelt, of zo min mogelijk de artsen bezoeken met alle gevolgen van dien zoals hartoperatie weigeren? Of meerdere artsen bezoeken. Maar veroordeel elkaar niet op basis van de summiere berichten die gegeven worden.

 5. H

  says:

  Wat een onzin "een geluid wat er eigenlijk niet " zoals fantoompijn/geluiden, lekker makkelijk om er voor de gewone medische wereld van af te komen, omdat deze "wereld "het niet kan meten. horen/voelen is het er niet. Serieus stenentijdperk gedachtes.
  Loop al sinds 2006 na een stevige kopgriep met oorsuizen die regelmatig niet te harden is, en ik hoor het toch zelf! Dan gaat een of andere " geleerde" die het verschijnsel zelf nooit ervaren heeft het benoemen als " geluid dat er eigenlijk niet is". Ja dat is echt behulpzaam, zo zie je maar weer hoe de wetenschap nog een hoop niet kan verklaren maar wat er wel degelijk is.Onwetendheid heet dat, niks verkeerd aan maar benoem dat dan eerlijk.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *