web statistics
Werkt Azijn Wel Echt Voor Je Kalknagels? - Genees je Zelf

Werkt Azijn Wel Echt voor Je Kalknagels? Uitleg + Tips

Een kalknagel is op zich niks bijzonders: De meesten van ons hebben er wel eens last van gehad. In principe doen kalknagels geen pijn en heb je er ook geen last van.

Maar het wordt anders als het er vies en vervelend uit gaat zien, of als de vergroeide nagel dusdanige vormen aanneemt dat het pijn gaat doen tijdens het lopen.

Er zijn veel (dure) middeltjes verkrijgbaar in de apotheek, maar vaak doen deze niet wat ze beloven. Bespaar je de moeite, want er zijn andere oplossingen: Veel goedkoper en op natuurlijke basis. Ik leg het je allemaal uit!

Wat zijn kalknagels?

Een kalknagel is geïnfecteerd met een schimmel die via de nagel of via de huid het lichaam binnendringt. De schimmel voelt zich prima in het vochtige klimaat onder de (teen)nagel, en gaat zich reproduceren. Uiteindelijk is het de afscheiding van de schimmel die de verkalking van de nagel veroorzaakt. In eerste instantie geelwit van kleur, maar dat kan verkleuren naar een bruinige tint. Uiteindelijk zal de hele nagel verkalkt zijn, en wordt dik en brokkelig.

Hoewel in de meeste gevallen de teennagels het slachtoffer zijn, ook kunnen kalknagels voorkomen op de vingernagels. Het is een gemakkelijk herkenbare aandoening: De nagelplaat heeft een witgele kleur, die later zelfs tot bruingeel kan verkleuren. Kalknagels zijn beslist niet gevaarlijk, en een medische behandeling wordt in veel gevallen niet nodig geacht. Het wordt een ander verhaal als de kalknagels heel erg ontsierend zijn, of pijnlijk zijn bij het lopen. Met name als het de vingernagels betreft, hebben kalknagels een grote invloed op de betreffende persoon. Vaak zijn gevoelens van schaamte die voor emotionele en psychosociale problemen kunnen zorgen.

De belangrijkste reden dat kalknagels sneller aan de teennagels ontstaan, dan aan de vingernagels, ligt in het feit dat de teennagels veel sneller een schimmelinfectie kunnen oplopen door bijvoorbeeld op blote voeten te lopen in publieke ruimtes zoals zwembaden en kleedruimtes van gymzalen.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

De veroorzakers van kalknagels

Er zijn veel soorten schimmels die kalknagels kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn de meeste heel erg zeldzaam, daarom noem ik alleen de twee meest voorkomende schimmels:

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Dermatofyten

Dit is een soort gist die alleen in leven kan blijven op je huid, in je haren en onder je nagels. Een infectie met deze gist zal zorgen voor een hele dikke nagel die soms kan splijten. Uiteindelijk kan de nagel in zijn geheel loslaten. Deze vorm van kalknagels is zeer besmettelijk!

Candida

Jazeker, deze ken je waarschijnlijk wel: Bekend van de vaginale schimmelinfectie. Deze komt altijd in je lichaam voor, en zorgt in een normale balans nooit voor problemen. Maar als de balans tussen de ‘slechte’ en de ‘goede’ bacteriën wordt verstoort, dan gaan de ‘slechte’ bacteriën, in dit geval de Candida Albicans, zich groeperen. Onder je nagel zorgt deze schimmel er voor dat je nagels gaan verkleuren, dikker worden, en uiteindelijk los kunnen laten.

Triggers voor kalknagels

Er zijn een aantal triggers die er voor kunnen zorgen dat je kalknagels krijgt, waarvan een paar uit onverwachte hoek:

Té veel vocht

Er zijn mensen die, vanwege hun werk, veel met vocht in aanraking komen, of heel veel hun handen moeten wassen. Denk hierbij aan schilders, koks of afwashulpjes. Door het vele handenwassen verandert de PH-waarde van je handen en nagels, waardoor de schimmel de kans krijgt om zich te ontplooien. Natuurlijk, je moet handen wassen voor de hygiëne, maar overdrijf dit niet!

Antibiotica

Als je een antibioticakuur krijgt, worden de bacteriën die een ziekte veroorzaken gedood. Tot zover het goede nieuws. Ook worden heel veel goede bacteriën gedood, en daarbij komt dat het immuunsysteem hierdoor niet meer in balans is: Een prima gelegenheid voor de schimmels om zich te manifesteren!

Kunstnagels

Als je veel gebruik maakt van kunstnagels, dan krijgen de originele nagels weinig zuurstof. Hierdoor veranderd de zuurgraad en krijgen schimmels de kans om hier te gaan groeien.

Reguliere behandeling van kalknagels

In normale gevallen zal een huisarts weinig doen tegen een kalknagel. Waarschijnlijk wordt je naar huis gestuurd met de mededeling om maar een vrij verkrijgbaar middeltje te kopen in de apotheek. Deze antischimmelmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar.

Antischimmel tabletten

Deze worden oraal ingenomen en pakken van binnenuit de schimmelinfectie aan. Op zich geen slechte optie, maar dit middel kent nogal wat ernstige bijwerkingen, en je moet je afvragen of het de moeite waard is. Waarschijnlijk zijn de bijwerkingen ernstiger dan de originele kwaal. Hierbij moet je denken aan ontregeling van de spijsvertering, slecht voor je lever en je nieren, hoofdpijn, duizeligheid, hartritmestoornissen en afwijkingen in het bloed. Maar het middel werkt wel effectief. Je zou bijna gekscherend kunnen zeggen: “…Operatie geslaagd, patiënt overleden…”

Antischimmel nagellak

Deze nagellak moet één keer per dag opgebracht worden. De werkzame stof, micronazolnitraat, moet daarna door de nagel dringen om de schimmel aan te kunnen vallen. Je kunt je voorstellen dat zo’n aanpak bij een verdikte nagel niet erg effectief is. Uiteindelijk zal het wel doordringen, maar is dan inmiddels een groot deel van haar kracht verloren.

Over het algemeen zijn deze middeltjes tegen kalknagels erg kostbaar, en hebben niet het effect wat we graag zouden willen.

Is azijn de oplossing?

Daar kan ik vrij kort in zijn: Azijn kan zeker een hele goede oplossing zijn om kalknagels te bestrijden. De werking is erg eenvoudig, ik zal je uitleggen wat de werking is: Azijn bevat tussen de 4% en de 15% azijnzuur. En een zure omgeving is juist waar beide soorten schimmels niet van houden. Nog sterker, in een zure omgeving kunnen ze niet overleven.

Je kunt de behandeling met azijn op twee manieren toepassen:

 • Dep twee keer per dag je kalknagel(s) in pure azijn. Dit kun je doen met behulp van een wattenstaafje.
 • Laat één keer per dag je kalknagels, gedurende een kwartier, weken in de pure azijn.

Hierbij moet ik opmerken dat de tweede optie het meest effectief is, maar ook tijdrovend. Gedurende deze 15 minuten kan het azijn goed doordringen tot onder de nagels.

De eerste optie is voor de mensen die minder tijd hebben. Het effect is minder, dus zal je meer geduld moeten hebben voor het uiteindelijke, helende, effect.

En er zijn méér oplossingen tegen kalknagels!

Azijn is dus een prima oplossing tegen kalknagels. Maar er zijn meer natuurlijke oplossingen. Ht principe is bij allemaal hetzelfde: Door de antibacteriële eigenschappen en de hoge zuurgraad worden de schimmels in snel tempo uitgeroeid. De één is niet beter dan de ander, hoewel mijn persoonlijke voorkeur bij Tea Tree Olie ligt.

Laten we nog eens twee natuurlijke oplossingen tegen kalknagels bekijken:

Tea Tree Olie

Deze ‘wonderolie’ wordt heel veel toegepast voor allerlei uiteenlopende kwaaltjes en aandoeningen. In het geval van kalknagels kun je 2 theelepeltjes olie mengen met 200 milliliter water. Deze oplossing twee keer per dag aanbrengen met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Na een week kun je de eerste resultaten al waarnemen, en in sommige gevallen is de schimmel dan al weg. Bij hele ernstige gevallen kan het iets langer duren. Tea Tree Olie heeft hele sterke antibacteriële en antiseptische eigenschappen. Daardoor kan deze olie gebruikt worden voor allemaal uiteenlopende aandoeningen en beschadigingen van de huid. Denk hierbij maar eens aan zwemmerseczeem, roos, acne, brandwonden en snijwonden.

Zuiveringszout

Zuiveringszout heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje staan. het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor het verwijderen van nare luchtjes in de vrieskist of koelkast, en het wordt ook gebruikt om je probleem met een slechte adem op te lossen. Zuiveringszout heeft een aantal belangrijke eigenschappen: Het remt ontstekingen, is een pijnstiller en heeft een hele sterke antibacteriële werking. In ons geval, de schimmels onder de nagels, is de eigenschap dat zuiveringszout heel erg alkalisch is, de belangrijkste eigenschap. Hierdoor creëer je een zure omgeving waarin de schimmels en bacteriën niet kunnen overleven.

Zuiveringszout gebruik je als volgt:

 • Meng één deel water en twee delen zuiveringszout doorelkaar tot er een smeuïg papje ontstaat.
 • Smeer de nagels in met het papje. Hierbij kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een wattenschijfje.
 • Laat dit een kwartier zitten.
 • Spoel het hierna af, en maak je tenen en nagels heel goed droog.
 • Herhaal dit twee maal per dag.
 • Na 2 tot 3 weken zijn je kalknagels verdwenen als sneeuw voor de zon.

Tijdens de behandeling kan het zomaar gebeuren dat de kalknagel loslaat. Dit is misschien even schrikken, maar helemaal niet erg. Hierdoor kan het zuiveringszout de onderliggende huid goed bacterievrij maken zodat er een gezonde omgeving ontstaat voor de nieuwe (te groeien) nagel.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen!

Kalknagels zijn ontzettend vervelend, en als je met azijn in de weer moet, dan ben je al te laat. Het is uiteindelijk dus beter om kalknagels te voorkomen. Dit kun je doen:

 • Ondanks dat zwembaden, sauna’s en sportzalen heel erg hun best doen om alles goed schoon te houden, loop je daar toch altijd kans op een besmetting. Er zijn nog steeds mensen die gewoon op blote voeten lopen, ondanks dat ze kalknagels hebben. Doe jezelf een plezier, en draag altijd slippers in dit soort ruimtes.
 • En om helemaal zeker te zijn, kun je na ieder bezoek je nagels even behandelen met Azijn of met Tea Tree Olie.
 • Als je graag zwemt, raad ik je aan om altijd waterschoentjes te dragen. Niet zozeer voor in het water, maar op deze manier hoef je nooit te zoeken om je slippers en ben je dus altijd beschermt.
 • Erg lastig, maar vermijd contact met een persoon die last heeft van Dermatofyten infectie.
 • Was altijd je handen en voeten met een neutrale zeep met antibacteriële eigenschappen.
 • Zorg voor goed verzorgde nagels: Knip ze regelmatig en verzorg je nagelriemen.
 • Houd je voeten zo droog mogelijk. Heb je last van zweetvoeten? Los dan eerst dit probleem op.
 • Draag schoenen van een goede kwaliteit, met name als je deze heel intensief gebruikt. Vergeet ook niet om goede hardloopschoenen aan te schaffen, als je jogger bent. Dit voorkomt beschadigingen van de nagels.
 • Deel nooit je nagelknippertje, nagelschaartje of nagelvijl met iemand anders.

Kalknagels kun je dus prima voorkomen, maar daarvoor moet je wel consequent de voorgaande tips toepassen. En ALS je toch weer last krijgt van kalknagels, dan weet je het nu: Azijn is een prima middel om kalknagels te bestrijden, maar is niet de enige. Ook zuiveringszout en Tea Tree Olie zijn zeer effectief!

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

29 Reacties op "Werkt Azijn Wel Echt voor Je Kalknagels? Uitleg + Tips"

 1. Eva

  says:

  Hallo, Ik wil graag zo snel mogelijk af van mijn kalknagels, ik werk in een bedrijf dat persoonlijke hygiëne hoog in het vaandel heeft staan. Ik vraag me daarom af of het wel echt veel sneller (en effectiever) is om azijn te gebruiken, in plaats van gewoon naar mijn huisarts te gaan. Mvg, Eva

  • Boris

   says:

   Beste Eva,

   Qua effectiviteit denk ik niet dat er veel verschil zit in het behandelen van kalknagels met azijn of het langsgaan bij de dokter die jou een recept voor een speciaal middeltje zou geven. Maar het kan wel veel minder tijd kosten; bij de dokter langsgaan vergt vaak nog het maken van een afspraak, en vervolgens moet je nog langs de apotheek om het middeltje op te halen - gegeven dat dit op dat moment ook echt aanwezig is in de apotheek. Het is dus eigenlijk veel gemakkelijker om gewoon wat watjes en azijn in huis te halen. Twee keer per dag even deppen (gedurende een paar weken), en je zult er weer helemaal van af zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Boris

  • Pietje P

   says:

   Hoi Eva,

   Hlseb waanzinnige ervaring met dit recept: breng een half kopje azijn bijna aan de kook. Maak er met bindmiddel en stevig papje van. Laat afkoelen. Meng er dan 3 eetlepels bleekwater door. Pas op, doe dit ff buiten. Stinkt. Eetlepel olijfolie en wat vloeibare zeep erdoor. Mengen tot het zo vloeibaar is als yoghurt. Dagelijks een paar keer aanbrengen met een kwastje. Zag na een week al enorm verschil!

   • GertH

    says:

    Hallo, Ik ben al meer dan 12 jaren bezig om van die ontzettend lelijke kalknagels (9 teennagels) af te komen en heb de volgende middelen lang tot zeer lang gebruikt:
    Medicatie kuur vd huisarts
    Wasbenzine
    Tea tree olie
    Vaporup
    Azijn
    Terramycine oogzalf
    Miconazolnitraat
    Triamcinolonacetonide
    CHI Aromalogica essentiële olie Oregano Cultivar:
    Taumeel S.
    Betadine/jodium.
    3 % Peroxide
    Daktarine nagellak
    3 % Peroxide
    Mycosan
    Happy Nails
    Lampenolie
    Disinall Spray,
    Propolis tinctuur
    Azijn
    Zuiveringszout NaHCO3 (soda)

    Moet ik nu serieus jouw recept gebruiken of is het een grap?

  • Mandy

   says:

   Heb je candiplex strong al geprobeerd Eva? Heeft bij mij zeer goed gewerkt. Het helpt van binnenuit de schimmel te elimineren. Aanrader!!

 2. andries

  says:

  maar wat is nou eigenlijk uiteindelijk de allerbeste oplossing van degene die genoemd worden (azijn, tea tree olie, zuiveringszout) ? of zit er eigenlijk niet zoveel verschil in en moet je zelf maar gewoon kiezen wat jou het beste lijkt?

  • lars

   says:

   denk dat je idd misschien maar gewoon een aantal moet proberrn en dan kijken wat het meest effectief is voor jou... Succes!

  • Wim Jansen

   says:

   HEEL SIMPEL, DOE NIET MOEILIJK!

   Elke morgen tijdens de krant lezen 15 minuten in azijn met jouw voet.Ca 50 cent voor anderhalve liter. Ik heb wel zo veel mogelijk van de grote teennagel weg geknipt. Zeer simpel en goedkoop. Vereist discipline, dan heb je resultaat.

 3. Dylan B

  says:

  De tips zien er goed, ik ga ze maar snel uitproberen, hopelijk raak ik er dan vanaf! Groet, Dylan

 4. Marieke van der Waal

  says:

  Waar kan ik Tea Tree Olie olie vandaan halen? Weet iemand dat? Bvd!

  • Bella

   says:

   U kunt het halen bij de kruidvat of bij Holland en Barette.

 5. Lila

  says:

  Alkalisch is juist het tegenovergestelde van zuur. Zuiveringszout is heel basisch.

  • Frits de Jong

   says:

   Inderdaad, als beiden middelen werken kunnen schimmels kennelijk niet tegen hoge of lage zuurgraad.

 6. Joy

  says:

  Hoi
  ik ben met azijn begonnen ( de pillen van HA testen je lever aan en je word nauwkeurig in de gaten gehouden met bloedtesten, nee dank je wel.

  Alleen die daktarin, hoelang blijf je dat gebruiken. Want de schimmel is er niet meteen uit. En wanneer is de schimmel er met azijn uit denken jullie. Ik draag birckenstocks, die moet ik dus nu elke dag met daktarin ( of ander goedkoper merk) behandelen?BVD

  • Arnold

   says:

   Hallo,
   Heeft het geholpen, met azijn?
   Ik heb nu voor 2 weken een pillen kuur
   Misschien een reactie

   Mvg
   Arnold

   • Anja

    says:

    Jaren geleden last gehad van ernstige schimmelnagels. Daktarin nagellak, dat hielp maar duurde lang.
    Plotseling nu een paar maanden geleden weer opgekomen. Toch kom ik iedere maand bij de pedicure die me goed behandelt. Besmetting waarschijnlijk via mijn hoge wandelschoenen die ik iedere dag aanheb sinds begin Corona tijdperk. Warm en vochtig.
    Dus nieuwe schoenen, de oude in schoonmaakazijn laten weken en toen gewassen in de wasmachine.
    Ik ga nu iedere dag lekker met mijn I pad aan tafel zitten, zoals nu, zo’ n 20 minuten rustmoment met....ja een bakje met een laagje schoonmaakazijn en ik leun met mijn hakken op de rand zodat alleen mijn 10 nagels onder azijnniveau zijn, anders drogen je voeten zo uit. Dan dringt de azijn goed door. Na 20 minuten afdrogen en de nagels kortknippen en schoonmaken onder de rand. Daarna vijl en schaartje weer ff schoonmaken, ook in de azijn.
    Het werkt fantastisch. Maar hou er rekening mee dat beschadigde nagels, ook al zijn de bacteriën dood, lelijk blijven tot ze zijn uitgegroeid en dat duurt helaas maanden.
    Ook als mijn nagels weer mooi zijn, en dat duurt niet lang meer, ga ik toch door met regelmatig behandelen met schoonmaakazijn. Het voelt ook echt schoon aan.
    Je hebt weinig nodig. Puur gebruiken, met 1 fles 3 keer een laagje in een klein rond bakje doen. Een fles schoonmaakazijn kost bij AH 0,49 cent.
    Als ik ga lopen doe ik trouwens een paar druppeltjes teatree oil op mijn tenen voor ik mijn sokken aandoe.
    Over een maand hoef ik geen nagellak meer om mijn nagels te doen om ze te maskeren?

 7. Cobi

  says:

  Ik ben nu met vicks overdag en azijn snachts bezig om mijn kalknagel te bestrijden,is het oké dat mijn nagel nu loslaat aan de zijkant.

  • Anja

   says:

   Heel normaal, gelukkig maar. Nu juist weken in de schoonmaakazijn voor het beste resultaat en steeds de nagel zo kort mogelijk afknippen, ook het losse gedeelte.

 8. Roy

  says:

  Ik heb in het verleden allerlei huismiddeltjes maar ook bekende merken tegen kalknagels en voetschimmel gebruikt. Zonder resultaat. Op internet kwam ik het merk Disinall tegen. Ik wilde het nog een keer proberen en eerlijk is eerlijk het werkt. Ik heb het voetbad in combinatie met de nagel druppels en voeten zalf gebruikt. Mijn voeten zijn nu rustiger, de witte schilfering en de kloofjes zijn weg, de jeuk is minder, de gele verkleuring is weg, kortom een fijn product dat doet wat het belooft. Misschien help ik met deze tip iemand met dezelfde problemen.

 9. Paul

  says:

  Ik ga beginnen met zuiveringszout. Ik zou graag reacties horen van succesvolle behandelingen!

  • Kaylee

   says:

   Paul heeft dit geholpen??

 10. enza

  says:

  mag je ook je ook alles doen.
  ik bedoel bijvoorbeeld s ochtends eerst papje zuiveringszout en deppen daarna met natuurazijn en droogmaken en dan de olie erop masseren en s avond vaporub rub voor het slapen gaan met schone sokken aan?

 11. gert

  says:

  Zuiveringszout is alkalisch? Klopt dat wel? Dan kan het toch niet voor een zure omgeving zorgen? Alkalisch betekent basisch en dat is dus pH 7 of hoger, als het zuur is dan is de pH lager dan 7.

 12. Peter

  says:

  Om verspreiding van kalknagels te voorkomen, dat is bij mij gebeurd, van de het kleine teen naar linker grote teen , moet je sokken binnenstebuiten wassen.

 13. Marius

  says:

  Is schoonmaak azijn goed. Zijn er andere zuren die nog beter werken.

 14. Pietje P

  says:

  Hoi Eva,

  Heb waanzinnige ervaring met dit recept: breng een half kopje azijn bijna aan de kook. Maak er met bindmiddel en stevig papje van. Laat afkoelen. Meng er dan 3 eetlepels bleekwater door. Pas op, doe dit ff buiten. Stinkt. Eetlepel olijfolie en wat vloeibare zeep erdoor. Mengen tot het zo vloeibaar is als yoghurt. Dagelijks een paar keer aanbrengen met een kwastje. Zag na een week al enorm verschil!

 15. Gonnie de Vries

  says:

  Ik lees over verschillende soorten azijn bij bestrijding van schimmelnagels nl: witte azijn, appelazijn, schoonmaak azijn. Maakt het wat uit welke azijn je gebruikt?

 16. Niels

  says:

  De nagel moet er toch niet afvallen? Dat doet pijn en groeit dan toch niet terug?

 17. Lien

  says:

  Ik ben nu een paar dagen bezig met de methode met het bakingsodamengsel. Alleen krijg ik nu ernstige irritatie klachten van de huid rondom de nagels. Wat kan ik daar tegen doen?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *