web statistics
Oorzaken van Bloed bij Ontlasting

Oorzaken van Bloed bij Ontlasting (en oplossingen)

Bloed bij de ontlasting is in de meeste gevallen erg onschuldig, maar wel gênant en erg lastig. In de meeste gevallen zijn aambeien de grote boosdoeners, maar er kan ook meer aan de hand zijn. In dit artikel uitleg over de mogelijke oorzaken, oplossingen, en wat de kleur van het bloed allemaal kan vertellen.

Wanneer is er sprake van bloed bij ontlasting?

Als je bloed bij je ontlasting hebt, dan merk je dit uiteraard vaak pas op als je naar het toilet gaat. Let wel, we hebben het hier over de grote boodschap, dus bloed bij je poep. Je ziet, na de toiletgang, duidelijke bloedsporen op, of door, de poep heen. Soms gaat het samen met een slijmerige substantie. Ook kan het gebeuren dat je bloed verliest via je anus, zonder dat je naar het toilet geweest bent.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Mogelijke oorzaken van bloedverlies bij de ontlasting

Bloedverlies bij de ontlasting kan verschillende, soms zeer uiteenlopende, oorzaken hebben. Dit kan variëren van een bijwerking van bestaande medicatie tot het hebben van kanker. Maar dit laatste is maar zelden de oorzaak van het bloedverlies. In sommige gevallen kun je aan de kleur van het bloed zien, wat er aan de hand is. Hier kom ik later op terug. Laten we de oorzaken even overzichtelijk op een rijtje zetten:

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Oorzaak 1: Kanker

Om even met het slechtste scenario te beginnen: Bloedverlies kan het gevolg zijn van kanker. Ik moet er eerlijk bijzeggen dat dit vrij zeldzaam is, maar toch. Ongeveer 3% van de mensen die zich melden bij de huisarts met de klacht over bloed bij ontlasting, krijgt als diagnose kanker. Maar als je aan één of meerdere van de volgende voorwaarden voldoet, is de kans op (darm)kanker wat groter:

 • Als het bloed helemaal met de poep is vermengd
 • Als de ontlasting zelf ook veranderd, in combinatie met het bloed. Bijvoorbeeld obstipatie (verstopping) of diarree.
 • Als er iemand in je familie ooit darmkanker heeft gehad, wat ontdekt is voor het zeventigste levensjaar.
 • Als je zelf 50 jaar of ouder bent.

Oorzaak 2: Als bijwerking van medicatie

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat er ‘mogelijk’ bloedverlies via de anus op kan treden. Er zijn een aantal medicijnen die hier bekend om staan. Denk maar eens aan:

 • Antidepressiva: bijvoorbeeld Fluoxetine, Citalopram, Paroxetine
 • Pijnstillers: Bijvoorbeeld Naproxen, Ibuprofen, Diclofenac
 • Bloedverdunners: Bijvoorbeeld Carbasalaatcalcium, Acetylsalicylzuur

Mocht dit bij jou het geval zijn, overleg dan met je behandelend arts voor een alternatief medicijn, zonder deze vervelende bijwerking.

Oorzaak 3: Poliep

Een poliep heeft de vorm van een bolletje, wat in sommige gevalleen ook wel eens op een kleine paddenstoel kan lijken. Het is een zwellichaam van het slijmvlies in de darmen. Poliepen komen vrijwel nooit alleen voor, vaak zijn er meerdere poliepen aanwezig. In de meeste gevallen goedaardig, maar als dit onbehandeld blijft kan één van de poliepen zich ontwikkelen tot een kwaadaardig gezwel.

Oorzaak 4: Divertikel

Met name bij ouderen komt een divertikel wel eens voor. Deze uitstulping van de darm kan tijdens het persen opengaan, waardoor bloed wordt verloren met de ontlasting.

Oorzaak 5: Ziekte van Crohn

Ook een ernstige ontsteking in de darmen kan bloedverlies veroorzaken. Dit komt bijvoorbeeld voor bij de Ziekte van Crohn en bij Colitis Ulcerosa. In de meeste gevallen zit er, naast het bloed, vaak ook slijm bij de poep.

Oorzaak 6: Seksueel Overdraagbare Aandoening

Er kan ook sprake zijn van een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) die overgedragen is via anale seks. Hier is vaak misverstand over: Ook bij anale seks kunnen SOA’s overgedragen worden. Ook hiervoor geld dat je afdoende voorzorgsmaatregelen moet nemen, zeker als je wisselende seksuele partners hebt.

Oorzaak 7: Maagdarminfectie

Als je bloed bij ontlasting hebt, in combinatie met diarree, kan er sprake zijn van een infectie in het maag-darm kanaal.

Oorzaak 8: Scheurtjes

Er kunnen ook hele kleine, vaak onschuldige, scheurtjes vlak bij de anus zitten. Deze scheurtjes kunnen ontstaan als je té hard moet persen omdat de poep te hard is. Ook de dagen daarna kun je daar nog last van hebben, want de scheurtjes kunnen alleen maar volledig genezen als je niet naar de wc gaat. Maar dat is nu eenmaal niet mogelijk. Zorg dus dat gezond eet, met name vezels, zodat je ontlasting minder hard is. Op deze manier wordt de anus enigszins ontzien en kunnen de scheurtjes rustig herstellen.

Oorzaak 9: Aambeien

In de meeste gevallen is bloedverlies via de anus het gevolg van aambeien. Aambeien zitten op het darmslijmvlies, en zijn uitstulpingen hiervan. Als een aambei dicht bij de anus zit, kan deze naar buiten gedrukt worden. Aambeien kunnen ontstaan door veel te hard persen, door veel hoesten en/of door té harde ontlasting. Al deze oorzaken brengen met zich mee dat er veel druk op de darmen komt. Door deze druk kunnen aambeien ontstaan.

Andere symptomen bij bloedverlies

Soms kunnen andere symptomen wat meer zeggen over het bloedverlies, en dus uiteindelijk over de achterliggende oorzaak. Ik zet de drie belangrijkste even voor je op een rijtje:

Bij darmkanker kun je, naast bloedverlies via de anus, ook last hebben van:

 • Verandering in de ontlasting. Dat wil zeggen: veel diarree of veel obstipatie.
 • Constant gevoel van moeheid.
 • Algemeen gevoel van onbehagen, je voelt je half ziek.
 • Je hebt pijn in de buikstreek.
 • Je valt af, zonder aanwijsbare reden.
 • Je hebt minder eetlust dan voorheen.

In het geval van darmontsteking kun je, naast het bloed bij de ontlasting, ook last hebben van:

 • Moe en lusteloos gevoel
 • Je voelt je zwak
 • Je valt af, zonder aanwijsbare reden
 • Je eetlust wordt minder
 • Je hebt lichte koorts
 • Je hebt pijn in de buikstreek
 • Je ziet, naast het bloed, ook slijm in je ontlasting

Als je aambeien en/of scheurtjes hebt kun je, naast het bloedverlies, ook last hebben van:

 • Pijn rondom de anus
 • Een branderig gevoel
 • Veel jeuk

De kleur van het bloed bij de ontlasting is vaak veelzeggend

Als je bloed bij je ontlasting hebt, kun je vaak aan de kleur van het bloed zien waar je de achterliggende oorzaak moet zoeken. Deze informatie kan veel betekenen voor je huisarts, mocht je besluiten om een afspraak te maken. We kunnen drie kleuren onderscheiden:

Helderrood bloed

Als het bloed een normale, helderrode kleur heeft, dan ligt het probleem vlakbij de anus. Grote kans dat het gaat om aambeien en/of haarscheurtjes rondom de anus. Helderrood bloed is verse bloed, dus is het nog maar net toegevoegd aan je ontlasting.

Donker bloed

Als het bloed donkerder is, dus eigenlijk geronnen bloed, en het zit in strepen door je ontlasting, eventueel gecombineerd met klonters, dan ligt het probleem dieper in je lichaam. De oorzaak van het probleem moet je dan zoeken in het maag-darm kanaal.

Zwart bloed

Bij zwart bloed ligt het probleem altijd in de maag of in het gebied daarboven. Bloed kleurt namelijk altijd wart als het in aanraking is geweest met de zure maagsappen.

Wat kun je zelf doen? 4 tips!

Als je last hebt van bloed bij ontlasting, of als je het wilt voorkomen, zijn er vier belangrijke zaken waar je op moet letten:

Tip 1: Goede toiletgewoontes

Ga direct naar het toilet als je aandrang hebt. Nooit ophouden, want daar wordt de ontlasting alleen maar dikker van. Daarnaast moet je de tijd nemen om naar het toilet te gaan. Als je haast hebt, ga je onwillekeurig hard persen, en dat is nou juist wat je niet wilt.

Tip 2: Regelmatige lichaamsbeweging

Sporten is goed voor je algemene gezondheid, dat weten we allemaal. Maar regelmatige lichaamsbeweging is ook heel goed voor je ontlasting. Ga lekker op de fiets naar het werk, en neem eens wat vaker de trap. Kost weinig moeite, maar je hebt er heel veel plezier van!

Tip 3: Veel water drinken

Als je té weinig water drinkt, dan moet het lichaam op zoek naar andere bronnen van vocht. Als eerste wordt dan water onttrokken aan de ontlasting. Het resultaat: Harde ontlasting waardoor je hard moet persen om dit kwijt te raken. Ook al eet je genoeg vezels, als er geen water is, dan zijn de vezels nutteloos. Drink dus veel water, minimaal 2 liter per dag.

Tip 4: Vezelrijke voeding

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, want vezels maken de ontlasting toch harder? Nee, het tegengestelde is waar. Onverteerbare vezels blijven achter in de ontlasting, waardoor vocht aangetrokken wordt. Dit vocht, in samenwerking met de knedende beweging van de darmen, zorgt voor een zachte ontlasting waarbij je niet hard hoeft te persen.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Zoals eerder gezegd, is bloedverlies bij de ontlasting vaak iets heel onschuldigs. Zeker als er alleen maar sprake is van wat helderrood, vers, bloed. Je hebt dan waarschijnlijk last van aambeien of van een haarscheurtje bij de anus. Als je je hierdoor erg onzeker voelt, kun je voor de zekerheid altijd even een afspraak bij de huisarts maken. Vergeet dan niet om wat poep (inclusief bloed) in een potje mee te nemen.

Je moet altijd naar een huisarts gaan, in de volgende gevallen:

 • Als je last hebt van diarree of obstipatie (verstopping). Dit kan ook afwisselend voorkomen.
 • Als je last hebt van pijn in de buikstreek
 • Als je koorts hebt
 • Als je je zwak voelt, net niet ziek.
 • Als je eetlust achteruit gaat.
 • Als je zonder aanwijsbare reden plotseling afvalt
 • Als er, naast het bloed, ook slijm in je poep zit.
 • Als het bloed door de ontlasting zit, dus door de poep zit.
 • Als het bloed bij ontlasting langer duurt dan verwacht

Als je een afspraak hebt met je huisarts, zal deze in eerste instantie waarschijnlijk zeggen dat je er voor moet zorgen dat je ontlasting soepel blijft, waardoor je minder hard hoeft te persen. Maar als dat niet helpt, of de arts ziet direct andere oorzaken naar aanleiding van jouw verhaal, dan zal de arts verder onderzoek starten. In de meeste gevalleen zal het dan gaan om de volgende onderzoeken:

Bloedonderzoek

In eerste instantie zal er een bloedonderzoek plaatsvinden. Hiermee kunnen eventuele infecties en/of bloedarmoede vastgesteld worden.

Darmonderzoek

Wanneer nodig, wel of niet naar aanleiding van het bloedonderzoek, zal er een darmonderzoek plaatsvinden. Maar waarom een darmonderzoek? Kunnen er geen foto’s gemaakt worden? Foto’s van de darmstreek geven niet genoeg informatie om een sluitende diagnose te stellen. Om die reden geeft de arts de voorkeur aan een kijkonderzoek. Er zijn twee soorten kijkonderzoeken:

Sigmoïdoscopie

Bij dit kijkonderzoek wordt met een zogenaamde ‘camera-slang’ de dikke darm helemaal bekeken en gecontroleerd.

Colonoscopie

Hierbij wordt alleen het laatste stukje van de dikke darm gecontroleerd. Dit kan gebeuren met dezelfde ‘camera-slang’ uit het vorige onderzoek, maar kan ook plaatsvinden met een korte buis met een klein lampje.

Bij een kijkonderzoek moeten je darmen altijd leeg zijn. Hiervoor krijg je een heel effectief laxeermiddel voorgeschreven.

Laatste advies

Neem nooit risico’s! De meeste gevallen van bloed bij ontlasting zijn onschuldig, maar het kan nooit geen kwaad om een afspraak te maken bij je huisarts. beter vijf keer te vaak naar de huisarts, dan één keer te weinig…

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

4 Reacties op "Oorzaken van Bloed bij Ontlasting (en oplossingen)"

 1. Suus

  says:

  Hoi Boris, Echt heel erg bedankt voor dit uitgebreide artikel! Toen ik vanmorgen opstond en naar de wc ging, merkte ik opeens dat er bloed aanwezig was in mijn ontlasting. Ik schrok me helemaal dood! Ik had al wel eens eerder gehoord dat het kon wijzen op kanker of iets anders ernstigs en was dus heel bang dat ik dit zou hebben! Maar na dit artikel gelezen te hebben, blijkt het toch lang niet zo heftig te zijn , gelukkig. ik ga me vanaf nu in ieder geval aan jouw tips houden, om het in het vervolg te voorkomen. mvg, Suus

  • Boris

   says:

   Beste Suus,

   Ik ben blij dat het artikel jou kan helpen. Probeer inderdaad - mogelijk in het vervolg - niet meteen te schrikken; bloed in ontlasting komt vaker voor dan je denkt, en wijst niet direct op iets ernstigs. Mocht het langer aanhouden, raad ik je wel aan om even langs je huisarts te gaan (liever het zekere voor het onzekere). Maar voor nu veel succes met de tips!

   Met vriendelijke groet,
   Boris

 2. L

  says:

  super artikel!!

 3. soeraja

  says:

  kan iemand vertellen of de tips geholpen hebben? alvast bedankt!!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *