web statistics
Simpele Tips om Vaginale Schimmelinfectie te Verhelpen

4 Simpele Tips om Vaginale Schimmelinfectie te Verhelpen

Een vaginale schimmelinfectie is heel erg gênant. Zeker als je een relatie hebt of als je aan het daten bent. En daarnaast wordt je helemaal gek van die jeuk! Normaal kun je een antibioticakuur nemen, maar persoonlijk ben ik daar geen fan van. Probeer eens een natuurlijke oplossing: Veel beter voor je lijf, en misschien wel veel effectiever! Hoe dit werkt, lees je verderop in dit artikel.

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

De naam zegt het al: Een vaginale schimmelinfectie is een infectie in de voortplantingsorganen bij een vrouw. Deze infectie wordt veroorzaakt door een schimmel. De meest voorkomende schimmel is de Candida Albicans. In normale gevallen is deze schimmel altijd in en op je lichaam aanwezig. Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, want het wordt allemaal in evenwicht gehouden door de aanwezigheid van goed bacteriën en schimmels. Maar als dit evenwicht weg is, dan kan de schimmel gaan groeien, en is er sprake van een schimmelinfectie. Vaak zijn er hele duidelijke symptomen zoals de bekende jeuk, maar soms kan het ook sluimeren.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie is vaak lastig te herkennen, en wordt soms aangezien voor een andere aandoening. Toch zijn er een aantal hele duidelijke symptomen die wijzen op een vaginale schimmelinfectie, of een overgroei van de schimmel Candida Albicans:

 • De wand van de vagina en de schaamlippen zwellen op en worden rood.
 • Een brokkelige, witte afscheiding die meestal geurloos is. Soms kan deze afscheiding een soort vislucht hebben.
 • Tijdens het vrijen, of als je naar de wc gaat, voel je steeds een stekende pijn.
 • Rondom de vagina voel je een zeurende pijn en voelt het randerig aan.
 • Je hebt last van jeuk, zowel rond de vagina als in je vagina.

Deze symptomen zijn erg direct, en hebben allemaal betrekking op het genitale gebied. Maar soms kun je ook last hebben van overmatige groei van de schimmel, zonder dat je daarvan direct de gevolgen voelt in en rond je vagina. Dan kun je letten op de volgende symptomen:

 • Een constant gevoel van moe zijn, futloos, geen energie hebben.
 • Moeite hebben om je te concentreren op je werk.
 • Algemene zwakheid van je spieren
 • Pijnlijke gewrichten
 • Opgeblazen gevoel
 • Keelpijn
 • Last van een slechte adem en een droge mond
 • Regelmatig hoesten
 • Slecht gehoor door vocht in de oren
 • Tranende ogen
 • In ernstige gevallen kun je last hebben van een lekkende darm (LGS, oftewel Leaking Gut Syndrom)

Je hoeft natuurlijk niet alle symptomen te hebben. Ook kunnen deze laatste serie symptomen voorkomen in combinatie met de symptomen die direct betrekking hebben op de vagina. Nogmaals, soms kan het heel erg complex zijn om de juiste diagnose vast te stellen.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Oorzaken en oplossingen van een vaginale schimmelinfectie

Zoals eerder gezegd is de schimmel Candida Albicans altijd aanwezig in je lichaam. Op zich geen probleem, maar je moet natuurlijk wel goed op je lichaam passen, zodat deze schimmel niet de kans krijgt om overmatig te groeien. Er zijn een aantal triggers die de balans in je lichaam kunnen verstoren, waardoor de Candida Albicans de kans krijgt om zich te manifesteren:

 • Mensen die last hebben van Diabetes hebben sowieso meer kans op een vaginale schimmelinfectie. Diabetes zorgt voor een verlaagde weerstand. Hierdoor krijgen allerlei kwaaltjes en aandoeningen de kans om zich te ontwikkelen. Een vaginale schimmelinfectie is hier eentje van. Mensen met diabetes moeten dus extra oppassen!
 • Stress is funest voor je lichaam. In het algemeen zorgt stress voor een fors verlaagde weerstand. Veel zogenaamde ‘welvaartsziektes’, aandoeningen die heel vroeger niet voorkwamen, zijn te wijten aan stress. Daarnaast speelt ook de extreem hoge suikerconsumptie een belangrijke rol. Voorkom stress, en je zult je lichamelijk én geestelijk veel beter voelen!
 • Het komt regelmatig voor dat er sprake is van een droge vagina tijdens het vrijen. Er kan sprake zijn van een slecht voorspel, of de vrouw heeft chronisch last van droogheid in de vagina. Tijdens de penetratie kunnen er door de wrijving, naast een pijnlijk gevoel, kleine wondjes ontstaan aan de wand van de vagina. Gebruik in geval van droogheid altijd glijmiddel met een neutrale pH-waarde.
 • Het kan ook gebeuren dat er foute bacteriën en schimmels na anale seks overgebracht worden naar de vagina. Deze bacteriën horen niet thuis in de vagina, en zullen de fragiele balans ernstig verstoren. Was de penis altijd na anale seks, voordat je weer verder gaat met vaginale seks. Je kunt er ook voor kiezen om voor anale seks altijd een condoom te gebruiken.
 • Het gebruik van antibiotica is soms onvermijdelijk, maar hier kleven nadelen aan vast: Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën. Het medicijn is (nog) niet in staat om hier een onderscheid in te maken. Hierdoor ontstaat een onbalans in de vagina, waardoor de Candida Albicans de kans krijgt om te groeien.
 • Een verandering in de hormoonbalans kan zorgen voor een overgroei van de Candida Albicans. Denk hierbij aan de periodes tijdens en rond de menstruatie, zwangerschap, de menopauze en ook na het gebruik van condooms die het hormoon oestrogeen bevatten.
 • Een vaginale schimmelinfectie krijgt vrij spel als de zuurgraad (de pH-waarde) in de vagina uit balans is. Normaal moet de pH-waarde tussen de 4 en de 5 liggen. Zodra de zuurgraad lager of hoger is, krijgt de Candida Albicans vrij spel. Deze pH-waarde wordt vaak verstoord door het gebruik van lichaamsvreemde producten om de vagina te wassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van (geparfumeerd) zeep om je te wassen. Was je vagina altijd met gewoon water, zonder toevoegingen. Je vagina kan zichzelf schoonhouden, mits alles in balans is.
 • Een verminderde weerstand speelt vaak een hele grote rol. Je immuunsysteem is belangrijk om potentiele aandoeningen de kop in te kunnen drukken. Niet alleen goed tegen een vaginale schimmelinfectie, maar noodzakelijk voor je algehele gezondheid.

Even voor alle duidelijkheid: Een vaginale schimmelinfectie is volgens de medische wetenschap géén Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Het is niet besmettelijk. Natuurlijk kan een schimmelinfectie wel overgedragen worden naar de man, maar dat komt niet zo vaak voor. De man kan dan zelf een behandeling starten met een uitwendige crème.

infographic candida - Genees Je Zelf

Natuurlijke oplossingen voor een vaginale schimmelinfectie

Op het moment dat je een vaginale schimmelinfectie hebt, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Je wordt helemaal gek van de jeuk, en het is erg gênant als je een relatie hebt, of als je aan het daten bent. Natuurlijk kun je naar de huisarts gaan voor een antibioticakuur, maar daar ben ik niet zo’n voorstander van. Antibiotica dood niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën. In feite daardoor het evenwicht weer uit balans. In mijn optiek is dat weer symptoombestrijding, maar geen oplossing die de kern van het probleem aanpakt.

Er zijn natuurlijke oplossingen die je helpen om snel weer van die vervelende schimmel af te komen. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat geen van deze middelen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Maar het is wel een feit dat veel vrouwen hier al baat bij gehad hebben.

 • Koop een vaginale douche en vul deze met 5 tot 7 druppels Tea Tree Olie. Vul de rest aan met handwarm water en spoel je vagina hiermee. Herhaal 2 x per dag. Na een paar dagen, tot maximaal een week, is de vaginale schimmelinfectie verdwenen.
 • Neem een lekker bad. Doe geen badschuim in het water, maar een pond keukenzout. Zout water desinfecteert heel goed. Doe dit dagelijks, en je zult na een paar dagen al verbetering zien en voelen.
 • Diezelfde vaginale douche uit de eerste tip kun je ook gebruiken met een oplossing van water en keukenazijn. Azijn is zuur, en zal helpen om de zuurgraad in de vagina weer in balans te brengen. Daarnaast heeft azijn een antibacteriële werking.
 • Yoghurt werkt ook prima. Niet alleen om op te eten, maar ook om in te brengen in de vagina. Ook dit helpt om de zuurgraad weer in balans te brengen. Deze zuurgraad is erg belangrijk, want de Candida Albicans kan niet overleven als de zuurgraad op normaal niveau is. Normaal niveau is tussen de 4 en de 5.

Voorkomen is beter dan genezen!

Met de eerder genoemde tips kun je een acute vaginale schimmelinfectie redelijk snel een halt toeroepen. Maar natuurlijk is het beter om dit te voorkomen. Het is nu eenmaal een feit dat vrouwen die eenmaal een schimmelinfectie hebben gehad, hier extra gevoelig voor zijn. Als je niets doet, zal het ongetwijfeld weer de kop opsteken. Daarom de volgende tips:

 • Denk er aan om je maandverband of tampon regelmatig te verversen. Niet alleen voor de hygiëne, maar vooral ook om te voorkomen dat de zuurgraad in je vagina in balans blijft.
 • Gebruik geen vaginale spoelingen. Mocht het wél nodig zijn, gebruik dan alleen natuurlijke producten.
 • Verschoon regelmatig je onderkleding. Was je vieze onderkleding op minimaal 60 graden
 • Geef de voorkeur aan douchen, boven het nemen van een bad.
 • Maak geen gebruik van een jacuzzi. Dit heeft hetzelfde effect als het nemen van een bad.
 • Eet veel yoghurt. Als je niet van yoghurt houdt, neem dan een voedingssupplement met Lactobacillus.
 • Eet gezond en gevarieerd.
 • Sport regelmatig
 • Als je net gezwommen hebt, of als je kleding nat is, trek dan zo snel mogelijk droge kleren aan.
 • Vermijd het gebruik van een vaginale deodorant, zeep of geparfumeerd maandverband.
 • Draag zo weinig mogelijk strakke kleding. Dit geld niet alleen voor spijkerbroeken, maar ook voor onderkleding, nylons en leggings.
 • Slaap bij voorkeur naakt, zodat je vagina tijdens de nacht kan ventileren

Maar je kunt natuurlijk al deze tips toepassen, maar als je immuunsysteem niet sterk is, dan is al deze moeite voor niets geweest. De basis van een gezond lijf is, en blijft, een efficiënt en sterk immuunsysteem.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

11 Reacties op "4 Simpele Tips om Vaginale Schimmelinfectie te Verhelpen"

 1. Anna Schouten

  says:

  Ik heb al een aantal maanden last van een vaginale schimmelinfectie. Ik schaam me er enorm voor, en mijn seksleven is inmiddels zo goed als niet-bestaand. Het doet niet alleen pijn om seks te hebben, maar ik vond het ook heel gênant worden (het stinkt er beneden). Ik durf ook niet naar de dokter te gaan, en ik kan me er ook niet toe brengen om het aan mijn vriendinnen te vertellen. Daarnaast heb ik ook vaak de neiging om te gaan krabben, wat nou niet bepaald een geslaagd plan is op mijn werk.
  Ik ben daarom heel erg blij dat ik jullie artikel heb gevonden. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan met jullie oplossingen. Ik ben zo opgelucht dat ik ook zelf de infectie kan oplossen, naar de dokter gaan vind ik namelijk echt vreselijk. Ik kan niet wachten tot ik eindelijk van mijn infectie verlost ben. Alvast bedankt voor jullie tips!

 2. anoniem

  says:

  fijn, zulke uitgebreide informatie! En thanks voor de tips!

 3. anoniem

  says:

  thanks voor de tips, schaam me dood voor die infectie 'down under'. Hoop dat het nu weg zal trekken..

 4. Irina

  says:

  Ik kreeg het echt door teveel stress!! En daardoor kon ik bijna niet meer slapen en at ik veel meer slechte snacks omdat ik steeds honger had! Echt zorgen dat je dat niet hebt of doet, want het is echt vreselijk irritant!!

 5. mirthe

  says:

  ik heb net een nieuwe vriend en ik wil echt zo graag met hem naar bed ik wil hem ook niet verliezen door te lang te wachten..... maar ik zit dus nog met die infectie en ik schaam me er zo erg voor. Echt nie dat hij een vriendin wil met zoiets... Hoop echt dat deze tips gaan helpen

 6. Marianne

  says:

  Er staat: natuurlijk kan je naar je huisarts gaan voor een antibiotica kuur. ??????? Wat is dit? Antibiotica dood bacteriën en geen schimmels of gisten, die krijg je er juist van.
  Foutje!

 7. DAB

  says:

  Mijn hemel, die yoghurt geneest niet, maar verlicht alleen de symptomen. En antibiotica? Die dood bacteriën en géén schimmels!

  In de schede wordt een zuur milieu in stand gehouden, waarin de meeste ziekteverwekkers te gronde gaan. Dit zure milieu, een door het lichaam opgeworpen barrière, kan worden aangetast door het gebruik van (intiem-) sprays/douche, bepaalde soorten zeep, in- en uitwendig gebruik van antibiotica en de pil.

  Er is welgeteld één onderzoek geweest in 1985 over gebruik van tea tree olie bij chronische vagina infecties met de schimmel "candida albicans", waarbij alleen tea tree olie plaatselijk, 2 maanden lang, zonder irritaties van de slijmvliezen kon worden gebruikt en gaf de beste bestrijdingsresultaten tegen de schimmel.

  Haal even lekker een medicijn op basis van Miconazol(nitraat), zoals Canesten Gyno zalf of pil. Vrij verkrijgbaar bij de drogist!

 8. Josje

  says:

  de candiplex strong werkt bij mij steeds goed en snel ook. fijn!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *