web statistics
Wat helpt tegen maagzuur?

Wat Helpt Tegen Brandend Maagzuur? 5 Natuurlijke tips!

Een veel gestelde vraag: Wat helpt tegen maagzuur? Reflux, zoals we het ook wel noemen, is prima behandelbaar. Niet alleen door artsen, maar ook door jezelf op basis van natuurlijke middelen. Natuurlijk, een pilletje is de weg van de minste weerstand, maar vaak gaan deze pilletjes samen met vervelende bijwerkingen. Om die reden ben ik zelf altijd voorstander van een meer natuurlijke oplossing: Beter voor je lijf en vaak veel effectiever. Lees snel verder voor 5 natuurlijke tips tegen brandend maagzuur!

Brandend maagzuur: Wat is het?

Als je last hebt van brandend maagzuur, of reflux, dan heb je bij vlagen een vervelend en branderig gevoel in je slokdarm. Dit branderige gevoel wordt veroorzaakt door het omhoog komen van de maaginhoud, inclusief maagzuur. Maagzuur is een sterk bijtende vloeistof en heeft een belangrijke functie in het totale proces van spijsvertering. Je maag zelf is prima beschermd tegen deze bijtende stof door een slijmvlies waarmee de binnenzijde van de maag is bekleed. Aangezien je slokdarm, die in directe verbinding staat met je maag, deze bescherming niet heeft, zit er een soort veiligheidsventiel tussen de slokdarm en de maag. Dit ventiel laat wel alle eten en drinken door naar de maag, maar belet dat het terug kan stromen.

Als er toch maaginhoud en maagzuur terugstroomt naar de slokdarm, spreken we van brandend maagzuur of reflux.

Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen:

De sluitspier werkt niet correct meer. Dit kan komen door spierzwakte of het functioneren wordt gehinderd door bijvoorbeeld een breuk in het middenrif.

Er wordt veel druk uitgeoefend op de maag, waardoor de maaginhoud en het maagzuur omhoog worden gedrukt. Dit kan gebeuren bij zwangere vrouwen. Ook mensen met overgewicht hebben hier veel last van: Alle vet en vocht drukt sterk op de maag, waardoor de inhoud onvermijdelijk terug zal stromen in de slokdarm.

Té vet eten heeft een zeer negatief effect op brandend maagzuur. Niet alleen zorgt vet er voor dat er méér maagzuur wordt aangemaakt, maar ook dat het proces in de maag veel langzamer verloopt. Het gevolg is een overvolle maag, wat een uitweg zoekt naar de slokdarm.

Er zijn meer, kleinere, oorzaken. Maar deze zijn toch wel de oorzaken die het meest voorkomen.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

5 natuurlijke tips tegen maagzuur

Natuurlijk kun je direct een afspraak maken met je huisarts om iets tegen het maagzuur te doen. Maar bedenk eens goed dat de middeltjes die voorgeschreven worden door de arts een ‘chemische’ aanslag zijn op je lijf. Neem de bijsluiter maar eens kritisch door, dan zul je zien dat er heel veel chemische bestanddelen, niet lichaamseigen stoffen, in zitten. En dan die bijwerkingen. Vaak heb je daar ook nog extra medicatie voor nodig, om de bijwerkingen van het originele medicijn weer op te lossen.

Nee, ik ben meer voor een natuurlijke aanpak. En waarom niet? Er zijn zo veel mogelijkheden! Jammer genoeg worden de natuurlijke oplossingen vaak in de alternatieve hoek gedrukt, waardoor het plotseling heel erg ‘ongeloofwaardig’ wordt. Toch hebben meer en meer mensen baat bij natuurlijke oplossingen. Niet alleen oplossingen met behulp van natuurlijke middelen en lichaamseigen stoffen, maar ook het geloof dat het lichaam, tot op bepaalde hoogte, zelf zijn of haar boontjes kan doppen.

Maar dat kan natuurlijk alleen maar waar zijn als de eigenaar van het lichaam, jij dus, ook goed voor het lichaam zorgt: Gevarieerd en gezond eten, regelmatig sporten en stress vermijden. Dan heb je al 95% van de problemen opgelost. Pas dan kun je er van uitgaan dat je lichaam zelf zijn of haar problemen op kan lossen. Veel natuurgeneeswijzen gaan uit van dit principe: Een gezond lijf heeft veel minder last van aandoeningen en kwaaltjes.

Maar goed, of je hier nu aanhanger van bent of niet, ik heb hier 5 natuurlijke en effectieve tips voor je om een einde te maken aan brandend maagzuur, of in ieder geval een stuk kan verminderen.

Eén tip aan de mensen die hier erg toch wat sceptisch tegenover staan: Probeer het gewoon eens uit. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Tip 1: Groene Thee

Allereerst rijst natuurlijk de vraag: Waarom speciaal groene thee? Waarom niet een andere theesoort zoals zwarte thee of een ander willekeurige theesoort die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Over deze laatste kan ik heel erg kort zijn: De voorverpakte soorten in de supermarkt, ook al staat er groene thee op de verpakking, hebben niet de grote gezondheidsvoordelen van de losse thee die je bij een speciaalzaak koopt. Maar om even het verschil aan te geven tussen zwarte thee en groene thee, even het volgende:

 • Zwarte thee: Zwarte thee ontleent zijn naam aan de kleur van de theebladeren. Na het oogsten van de bladeren worden deze gefermenteerd. Dit proces zorgt er voor dat de bladeren zwart worden. Daarna worden ze pas gedroogd in de zon, of kunstmatig in een grote oven. Er zijn verschillende graden van fermentatie (oxidatie). Je kunt dus allerlei soorten zwarte thee kopen, met verschillende gradatie van fermentatie.
 • Groene Thee: In tegenstelling tot zwarte thee, worden de bladeren voor groene thee niet gefermenteerd. Toch moet er iets gebeuren om de bladeren houdbaar te maken, dus worden ze in een grote pan gestoomd of gebakken. Daarna worden de bladeren heel erg langzaam gedroogd. Dit laatste is erg belangrijk om zo weinig mogelijk gezonde stoffen te verliezen. Gezonde stoffen die van nature in de theebladeren zitten.

Het grote verschil tussen de twee theesoorten is de fermentatie. Zwarte thee wordt gefermenteerd, groene thee wordt gestoomd. Door de fermentatie gaan er veel belangrijke eigenschappen van de originele theebladeren verloren. Groene thee is niet gefermenteerd, dus per definitie bevat deze theesoort de meeste eigenschappen die goed zijn voor je gezondheid.

Maar nogmaals: Als je groene thee wilt drinken, is het noodzakelijk dat je deze in een speciaalzaak of een natuurwinkel koopt. Ga op zoek naar goede kwaliteit Japanse of Chinese groene thee. Dit is de beste kwaliteit. De groene thee van de supermarkt, de voorverpakte versie, is té veel bewerkt om nog voordeel te kunnen halen uit de originele, gezonde, eigenschappen van deze drank. Vaak worden hier de resten (poeder en beschadigde bladeren) voor gebruikt. Niet duur, maar je schiet er niets mee op!

Naast heel veel vitamines en mineralen, bevat groene thee een hoge concentratie van anti-oxidanten: Flavonoïden. Anti-oxidanten helpen mee om ontstekingen te voorkomen. Daarnaast zorgt groene thee voor het ontgiften van je lijf, heeft het een positieve invloed op het verteren van je voedsel en je spieren worden sterker. Met name deze laatste twee eigenschappen zijn belangrijk voor brandend maagzuur: De sluitspier tussen de slokdarm en de maag wordt hierdoor sterker, en de spijsvertering verloopt efficiënter. Bovendien is het drinken van groene thee heel goed voor je algemene gezondheid.

Tip 2: Aloë Vera

Wat wij Aloë Vera noemen, is de gel die geoogst wordt uit de dikke bladeren van een vetplant. Al vanuit de oudheid gebruikt men deze wonderbaarlijke stof. Zelfs Cleopatra had er baat bij, zo vertellen de oude geschriften. Cleopatra gebruikte de gel als cosmetica, maar Aloë Vera kan ook een remedie zijn voor allerlei kleine kwaaltjes en aandoeningen. Aloë Vera ontgift je lichaam en werkt stimulerend voor de spijsvertering. Niet alleen het proces zelf, maar ook door het leveren van belangrijke enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering.

Zoals we eerder al vastgesteld hebben, is een goede spijsvertering heel belangrijk in de strijd tegen Reflux of brandend maagzuur.

Als je door de supermarkt loopt, kom je Aloë Vera heel erg veel tegen. In ieder product zit wel Aloë Vera, maar als je de ingrediëntenlijst nakijkt ligt het toch even wat anders. Ga er maar van uit dat hoe groter het woord Aloë Vera op de verpakking staat, hoe minder Aloë Vera in het product zit. Aloë Vera is erg duur, dus kan er nooit een werkzame hoeveelheid in een potje crème van 2 uur zitten.

Koop je Aloë Vera in een speciaalzaak of in een natuurwinkel. Ook via internet kun je Aloë Vera gel bestellen. Check dan wel even de recensies, want op internet zijn ook heel veel inferieure producten beschikbaar. Als het té goedkoop is, ga er dan maar van uit dat het een fake product is!

Tip 3: Appelazijn

Ook appelazijn kan je helpen in de strijd tegen brandend maagzuur. Op het internet kun je ontzettend veel informatie hierover vinden, en dat is ook geen wonder: Appelazijn kunnen we bijna bestempelen als wondermiddel.

Appelazijn wordt onder andere gebruikt om te zorgen dat je lichaam minder vetten opneemt. Niet alleen handig als je af wilt vallen, maar ook heel goed in de strijd tegen acne. Maar voor de toepassing tegen brandend maagzuur, heeft appelazijn de volgende eigenschappen:

 • Cholesterolverlagend
 • Betere stofwisseling
 • Efficiëntere spijsvertering
 • Versterking van de spieren
 • Betere weerstand

Al deze gezondheidsvoordelen werken ook positief op brandend maagzuur. De sluitspier tussen de maag en de slokdarm wordt sterker, en aan de andere kant verloopt de spijsvertering veel efficiënter. En dat is allemaal precies wat we willen om te voorkomen dat brandend maagzuur een écht probleem wordt.

In normale gevallen zou je één of twee theelepeltjes appelazijn oplossen in een glas water, maar aangezien appelazijn erg zuur is, zal dit een tegengesteld effect hebben. Zuur is immers niet goed voor brandend maagzuur. Gebruik dus een veel lagere dosis per keer, bijvoorbeeld een half theelepeltje per glas water. Je kunt dan wel méér glazen drinken, verdeelt over de dag.

Tip 4: Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die er van uitgaat dat het lichaam zichzelf kan herstellen. Een mooi voorbeeld hiervan is een griepje: door rust te nemen, eventueel aangevuld met homeopathische middelen om het lichaam te activeren, gaat dit vanzelf weer over. maar als er meer aan de hand is, dan kan de homeopathie het zelf herstellend vermogen van het lichaam een stevig handje helpen om dit te bereiken. Uitgangspunt bij (klassieke) homeopathie is de balans tussen lichaam en geest.

Er is veel kritiek op de aanpak van de homeopathie. De meest gehoorde kritiek is het feit dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking van homeopathische middelen. De resultaten worden verkregen uit het placebo-effect.

Placebo of niet, het is wel een feit dat veel mensen baat hebben bij een homeopathische behandeling.

Homeopathische middelen zijn vaak vrij verkrijgbaar bij de betere apotheek. Maar het is verstandiger om een afspraak te maken met een erkende homeopaat. Deze zal het totaalplaatje bekijken, zowel je lichaam als je geest. Want het uitgangspunt blijft om deze beide in balans te brengen. Op deze manier wordt niet alleen het probleem zelf opgelost, maar vaak ook het achterliggende probleem. Alleen dan kun je een duurzame oplossing vinden.

Homeopathie is vooral erg populair bij mensen die het helemaal gehad hebben met reguliere medicijnen, en dan met name de bijwerkingen hiervan. Homeopathie is een natuurlijke oplossing pur sang!

Tip 5: Digestieve Enzymen

Het is een bekend feit dat een té traag werkende spijsvertering één van de meest voorkomende oorzaken is van brandend maagzuur. Om de spijsvertering te bevorderen, kun je Digestieve Enzymen gebruiken. Deze enzymen zijn verkrijgbaar bij speciaalzaken, bijvoorbeeld bij ‘De Tuinen’. Door het innemen van digestieve enzymen kun je brandend maagzuur vrij snel oplossen, tenminste als het probleem ligt bij een trage spijsvertering. Maar door het innemen hiervan, is de achterliggende oorzaak natuurlijk niet opgelost. Beschouw dit dus als een tijdelijke oplossing, en ga daarna zo snel mogelijk op zoek naar de onderliggende oorzaak. De trage spijsvertering heeft natuurlijk een reden!

Wanneer naar de huisarts?

Natuurlijke oplossingen tegen brandend maagzuur helpen in de meeste gevallen, en zorgen voor verlichting van de klachten. Maar er kan natuurlijk méér aan de hand zijn. Nogmaals: Een aandoening heeft altijd een achterliggende oorzaak. Als deze achterliggende oorzaak heel ernstig is, moet je toch een afspraak maken met je huisarts.

In de volgende gevallen raad ik je aan om snel een afspraak te maken:

 • Als het brandend maagzuur langere tijd aanhoud, steeds erger wordt en eventueel gecombineerd is met pijn in de maag zelf.
 • Als je ontlasting zwart is. Dit kan duiden op een groot probleem! Geronnen bloed, in combinatie met maagzuur, wordt gitzwart. Zwarte ontlasting duidt dus op een probleem in de maagstreek of in de slokdarm.
 • Als je over moet geven met bloed.
 • Als je plots een hele heftige pijn achter je borstbeen of boven in je buikstreek hebt.

Neem deze tips wel serieus. Een onbehandelde reflux kan hele grote gevolgen hebben voor je lichaam.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

6 Reacties op "Wat Helpt Tegen Brandend Maagzuur? 5 Natuurlijke tips!"

 1. Anoniem

  says:

  Ik heb ergens een keer gehoord dat mosterd ook goed helpt tegen maagzuur, doordat er een stofje in zit dat het zuur neutraliseert, waardoor de pijn van het omhoog komende zuur verminderd wordt. Nu heeft mijn 12-jarige zoon vannacht veel last gehad van maagzuur. Ik wil daarom graag weten of mosterd ook helpt (ik heb geen tijd om iets anders in huis te halen).

 2. Jenny

  says:

  Ik heb jaren last gehad van maagzuur en het zat mij heel erg in de weg in mijn dagelijkse leven. Mijn moeder was geen fan van medicijnen en ik heb dit van haar overgenomen, want ik wil liever ook op een natuurlijke manier kunnen genezen.
  Een tijdje geleden vond ik ergens opeens een site die de tip gaf om voordat je naar bed gaat koolzuurhoudend mineraalwater te drinken en om na het drinken het boertje 3 tot 5 min in te houden en daarna de lucht uit te boeren. Dit zou de sluitspier van de slokdarm dwingen om hard te werken om de stijgende luchtdruk te onderdrukken en zo de spier te versterken. Nu drink ik dit iedere dag (met sinaasappelsmaak!) en ik merk dat ik veel minder last heb van maagzuur. En een plus: het is ook heel goedkoop! Zeker een aanrader dus!

  • Zara

   says:

   thanks dat je je ervaring hebt gedeeld! en bedankt voor je tip, zal hem zeker gaan proberen! :)

 3. anoniem

  says:

  super artikel, bedankt voor de tips! Hoop dat ik nu eindelijk van dat irritante brandende maagzuur af zal komen!

 4. ted

  says:

  ik kan die link van die video niet openen, want hij leid me naar een onbeveiligde site....

  • Maaike

   says:

   ik ook niet!!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *