web statistics

14 Tips om Eczeem bij het Gezicht te Behandelen

Eczeem is natuurlijk nooit een pretje, maar eczeem in of bij het gezicht is voor velen nog net een tikkeltje vervelender. Naast de irritante jeuk die sowieso vaak met eczeem gepaard gaat, brengt de huidaandoening meestal ook schaamte met zich mee wanneer deze zich in het gezicht voordoet, omdat de meestal aanwezige huiduitslag voor elke willekeurige voorbijganger zichtbaar is.

Eczeem in het gezicht en op de hoofdhuid wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd, en kenmerkt zich door droge schilfers, vaak gecombineerd met geïrriteerde, rode plekken. In dit artikel zal worden ingegaan op de verschillende manieren om deze vorm van eczeem te behandelen.

Tip 1: Niet krabben

Eczeem veroorzaakt vaak jeuk, dus is het logisch dat de meeste mensen de neiging hebben om te gaan krabben. Dit moet je juist zoveel mogelijk vermijden. Niet alleen helpt het niet tegen de jeuk, maar het kan ook het eczeem in stand houden of zelfs verergeren. Ook kan krabben leiden tot infecties, wat weer kan leiden tot huiduitslag die vele malen heftiger is dan bij alleen eczeem.

Dit betekent overigens niet dat er niets aan deze jeuk te doen is. Er bestaan zeer effectieve jeukstillende middelen, die gewoon bij de apotheek over de toonbank verkocht worden. U hoeft hiervoor dus niet eerst langs een arts.

eczeem-gezicht1

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Tip 2: Achterhaal de oorzaak

Er kunnen een heleboel verschillende oorzaken aan de basis van jouw eczeem liggen. Zo bestaat er een vorm van eczeem die van binnenuit komt, omdat je er erfelijke aanleg voor hebt. Deze vorm wordt atopisch of constitutioneel eczeem genoemd. Als je hiermee te maken hebt, is de kans groot dat je eczeem eens in de zoveel tijd terugkomt. Dit wil echter niet zeggen dat je dit niet onder controle kan houden met onderstaande tips.

De andere veel voorkomende vorm, contacteczeem of ortho-ergisch eczeem genaamd, ontstaat nadat je met bepaalde stoffen in aanraking komt. Dit kunnen stoffen zijn als (af)wasmiddelen of kleding, maar bij eczeem in het gezicht is de kans groter dat het gaat om shampoo, douchegel of parfum. Deze vorm is te herkennen aan haar langzame verloop; de huid wordt eerst alleen wat ruwer, begint vervolgens barstjes te vertonen, en ontwikkelt uiteindelijk eczeem.

Als je met de tweede vorm van eczeem te maken hebt, zul je eerst moeten achterhalen wat de oorzaak van je eczeem is. Als je deze oorzaak verwijdert, zal je aandoening aanzienlijk minder worden en soms zelfs uit zichzelf verdwijnen. Als jouw eczeem echter van binnenuit komt, zul je het vooral van de hieronder genoemde tips moeten hebben.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Tip 3: Hydrateer je huid

Eczeem is een aandoening die de huid sterk uitdroogt. Het is belangrijk om je huid toch vochtig te houden, omdat een uitgedroogde huid de effecten van eczeem kan verergeren, en zelfs kunnen zorgen dat het eczeem langer aanhoudt. Een vochtige, licht vettige huid is het minst vatbaar voor eczeem. Vermijd het gebruik van shampoos en zepen zoveel mogelijk op en rondom het gezicht, aangezien deze zeer snel grote hoeveelheden vocht kunnen wegtrekken. Het is sowieso raadzaam niet te vaak te douchen, in bad te gaan of te zwemmen, omdat de in water aanwezige zouten de huid ook kunnen uitdrogen. Hier moet je natuurlijk niet in doorslaan; het is ook belangrijk dat de huid enigszins schoon blijft. Verder bestaan voor het hydrateren van de huid verschillende zalven en crèmes. Veel van deze producten zijn gemaakt op basis van vaseline of andere vetten, en zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar, zoals de lijn producten van het merk Graham’s, die speciaal voor eczeem ontwikkeld is. Het is aan te raden om dergelijke zalven in ieder geval te gebruiken als je net uit de douche of uit bad komt.

eczeem-gezicht2

Tip 4: Pas je eetpatroon aan

Waar je misschien niet aan gedacht had, is dat je voedingspatroon weleens de oorzaak van je eczeem zou kunnen zijn. Toch lijkt het erop dat het voedsel dat je tot je neemt van grote invloed kan zijn op de aandoening, en deze in bepaalde gevallen in stand kan houden of ernstiger kan maken. Als je al langer met eczeem worstelt, kan het dus geen kwaad om kritisch te kijken naar wat je eet. Het kan helpen om veel verse groenten (en, in mindere mate, fruit) toe te voegen aan je dieet. Deze bevatten namelijk antioxidanten die helpen bij het natuurlijk herstel van je huid bij eczeem. Ook bevatten ze vitaminen die van belang zijn bij de aanmaak van histamine. Deze stof versterkt je immuunsysteem, wat niet alleen helpt om je eczeem te bedwingen, maar ook om infecties van de huid tegen te gaan. Van verzadigde vetten is al langer bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid van je huid. Deze vetten kun je makkelijk vermijden door zo min mogelijk vlees te eten, en door zo min mogelijk dierlijke olie of boter te gebruiken bij bakken of braden. Onverzadigde vetten, zoals omega 3, zijn daarentegen zeer goed voor zowel je immuunsysteem als het herstel van je huid, dit omdat ze veel van dezelfde antioxidanten bevatten die je in groente vindt. Deze vetten zitten vooral in noten en vette vis. Voorverpakt voedsel kan ook het best zo veel mogelijk vermeden worden. Dit voedsel bevat namelijk vaak goedkope, ongezonde ingrediënten en is zeer heftig bewerkt om het langer houdbaar te maken. Tijdens dit proces gaan veel voedingsstoffen verloren.

eczeem-gezicht3

Tip 5: Ga de zon in

Zonlicht bevordert het herstel van de huid, dus hoezeer je je ook mag schamen voor de uitslag in je gezicht, laat het je niet beletten om gewoon naar buiten te gaan. Hierbij is het wel belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken en zeer felle zon te vermijden, omdat je uiteraard niet wil dat je huid nog verder uitdroogt.

eczeem-gezicht4

Tip 6: Verminder stress

We weten pas sinds kort hoe ontzettend groot de invloed van stress op de lichamelijke gezondheid is. Gespannenheid maakt je vatbaarder voor tal van kwaaltjes, en eczeem is hierop geen uitzondering. Probeer je hoofd dus zoveel mogelijk rust te geven. Mocht je toch last blijven hebben van stress, houd de huid dan extra goed vet en gehydrateerd op stressvolle momenten. Belangrijk is om niet te veel tijd achter elkaar aan werk, studie of huishouden te besteden, en af en toe een rustmoment in te plannen. Lichaamsbeweging kan ook een goede manier zijn om je hoofd leeg te maken of de zinnen te verzetten, maar pas hiermee op; heftige inspanning kan beter vermeden worden (zie de volgende tip). Het is handiger om hiervoor bijvoorbeeld meditatie te gebruiken.

eczeem-gezicht5

Tip 7: Voorkom zweten

Deze tip houdt verband met het belang van een gehydrateerde huid, zoals beschreven bij de tweede tip. Zweet bevat zeer veel zout, wat het water wegtrekt uit de huid en de huid uitdroogt. Het is dus het beste om hoge temperaturen te vermijden, en je zo min mogelijk fysiek in te spannen. Is het toch onvermijdelijk dat je gaat zweten, neem hierna dan zo snel mogelijk een douche, gevolgd door het opsmeren van een zalf of crème, en draag luchtige kleding.

Tip 8: Drink veel water

Het is bij huidklachten om verschillende redenen belangrijk om veel water te drinken. Allereerst draagt dit bij aan de hydratatie van je huid. Je kan je huid met allerlei middelen een handje helpen om vochtig te blijven, maar uiteindelijk is het het beste als je lichaam dit zelf doet. Hiervoor is het van belang dat je voldoende vloeistof in je lichaam hebt. Daarnaast speelt water een rol bij de aanmaak van histamine, een stof die van grote invloed is op je immuunsysteem. Dit helpt je lichaam om zelf het eczeem te bestrijden. Om dit effect te versterken kun je in plaats van water ook rooibos- of brandnetelthee drinken, of dranken die veel vitamine C bevatten, zoals (verse) fruitsappen.

eczeem-gezicht7

Tip 9: Zorg voor een stabiele luchtvochtigheid en temperatuur

Wat veel mensen niet weten, is dat snelle en heftige schommelingen in temperatuur of luchtvochtigheid kunnen zorgen voor plotselinge uitbarstingen van eczeem. Op het weer heb je natuurlijk geen invloed, maar het is wel mogelijk om in huis de nodige maatregelen te treffen om de temperatuur en de luchtvochtigheid stabiel te houden. Zo kun je investeren in een goede isolatie van je woning, waardoor er minder warmte ontsnapt. Zo hoeft je verwarming niet continu aan te staan, en blijft de temperatuur min of meer gelijk. Bij droge lucht kan het lonen om een luchtvochtiger aan te schaffen, en bij vochtige lucht biedt een airconditioner hulp.

Tip 10: Gebruik speciale shampoo

Als het eczeem zich vooral op de hoofdhuid en op het voorhoofd voordoet, kan het helpen om een speciale shampoo te gebruiken. Vaak zorgt een antiroosshampoo voor een aanzienlijke vermindering van klachten. Dit klinkt misschien vreemd, maar roos en eczeem zijn sterk aan elkaar verwante aandoeningen, en dus zijn ze soms op dezelfde manier op te lossen. Let wel op: jouw eczeem kan ook een reactie zijn op bepaalde producten die je gebruikt, zoals je shampoo. Ook antiroosshampoos kunnen stoffen bevatten die bij sommigen eczeem kunnen veroorzaken, dus als je merkt dat je situatie hetzelfde blijft of zelfs verslechtert bij het gebruik van de shampoo, stop dan deze te gebruiken. In dat geval kun je overwegen een speciaal voor mensen met eczeem ontwikkelde shampoo te gebruiken, zoals die van het al eerdergenoemde merk Graham’s. Deze shampoos bevatten zo min mogelijk toevoegingen, en hebben dus de kleinste kans om een reactie teweeg te brengen.

eczeem-gezicht8

Tip 11: Gebruik een antibacterieel middel

Behandeling van de huid met een bacteriedodend middel kan zeer effectief zijn voor de behandeling van eczeem, wat in de basis een ontsteking is. Een sterk gist-, bacterie- en schimmeldodend middel is appelciderazijn. Dit kan, nadat het voor de helft is verdund met water, twee of drie keer per dag worden aangebracht op het gezicht. Het doodt vervolgens niet alleen de gisten, schimmels en bacteriën die voor ontstekingen zorgen, maar breekt ook dode huid af. Een ander middel met ongeveer dezelfde werking is theeboomolie (ook vaak aangeduid als tea tree oil). Dit is een zeer sterk middel, dat voor velen beter werkt dan appelciderazijn, en vooral in het gezicht effectief is. Een of twee druppels, vermengd met bijvoorbeeld een voedende olie, kan al voldoende zijn. Let wel op dat je er niets van inslikt: theeboomolie is giftig als je het drinkt. Een ander, minder ingrijpend alternatief is kokosolie. Deze olie doodt alleen schimmels, geen gisten of bacteriën, maar hij hydrateert daarnaast wel de huid, en geeft de minste kans op een allergische reactie.

Tip 12: Behandeling van de oogleden

Aangezien de oogleden bestaan uit gevoelige en vooral dunne huid, is het niet aan te raden om er ingrijpende behandelmethoden op los te laten. Ook hydraterende zalven zijn hier onpraktisch, omdat deze via je oogleden makkelijk in je oog kunnen belanden. Eigenlijk is het beste wat je bij eczeem op de oogleden kan doen om er gewoon vanaf te blijven. Als je last hebt van jeuk kun je dat wel verminderen door de oogleden te verkoelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in koud water gedrenkte watten op je oogleden te leggen. Vermijd tijdens het douchen ook zoveel mogelijk dat heet water in aanraking komt met je oogleden.

Tip 13: Stop niet te vroeg met behandelen

Het is natuurlijk heel fijn als je van je jeuk af bent, of als de ergste uitslag verdwenen is, maar interpreteer dit niet als signaal dat je wel kan stoppen met de behandeling. Het is belangrijk om door te gaan met behandelen tot de huid weer volledig hersteld is (dat wil zeggen: ook niet meer droog, ruw of een beetje schilferig), anders kan je eczeem zeer snel weer terugkeren, en kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Tip 14: Als niets werkt

Als je deze tips ter harte neemt, is de kans groot dat je binnen een aantal weken van je eczeem af bent. Het is echter ook mogelijk dat je na het toepassen van al dit advies nog steeds klachten hebt. In zo’n geval zal het toch echt nodig zijn om je huisarts te raadplegen. Deze kan andere behandelmethoden voorschrijven, zoals het gebruik van hormoonzalven. Deze zalven zijn zeer effectief, maar ook ingrijpender. Zo maken ze de huid dunner, en heeft het gebruik van hormonen soms onvoorspelbare bijwerkingen. Het is dus het beste om deze als laatste redmiddel te zien, en eerst te kijken of je eczeem op andere manieren op te lossen is.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

1 Reactie op "14 Tips om Eczeem bij het Gezicht te Behandelen"

  1. Rose

    says:

    Bij mij ging een hardnekkig exceemplekje weg door dagelijks kefir eten...

    Ik doe daar v alles nog door, maar dat deed ik altyd al, in joghurt, verving dit door kefir en opeens merkte ik, het is over.. Al vele maanden

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *