web statistics
Nadelen van Sperti-Zalf tegen Aambeien - Genees Het Zelf

Nadelen van Sperti Zalf Tegen Aambeien + 10 Oplossingen

Het is met name iets van de vrouwen, maar dat neemt niet weg dat ook mannen hier last van kunnen hebben: Aambeien! Niet gevaarlijk, maar wel ontzettend vervelend door de pijn en de jeuk. Om dit te verlichten kun je allerlei smeermiddeltjes zoals Sperti bij de drogist kopen. Maar let op: Hiermee verdwijnen de aambeien niet. Het verdooft alleen maar de pijn en de jeuk. In dit artikel de voor- en nadelen van het gebruik van bijvoorbeeld Sperti-zalf, en op welke manier je de aambeien wél kunt verwijderen.

Wat zijn Aambeien?

In- en rond je anus zitten zwellichamen. Deze hebben een belangrijke functie bij het afsluiten van je anus. Pas als je naar het toilet gaat, ontspannen deze zwellichamen zodat je ontlasting kan passeren. Als deze zwellichamen, het zijn eigenlijk aderen, ontstoken raken en té veel op gaan zwellen, hebben we te maken met aambeien. Deze aambeien kunnen zowel intern zitten, als extern. Ook kunnen inwendige aambeien soms naar buiten gedrukt worden tijdens de toiletgang. Het is dan zaak om deze met je vingers terug te drukken.

Ee milde vorm van aambeien merk je vaak niet eens. Zodra de aambeien wat groter worden kunnen ze een beetje gaan bloeden. Dit is eigenlijk ook logisch, want de aambeien sluiten deels de anus af. Om het toch mogelijk te maken dat de ontlasting passeert, worden de aambeien vaak op een brute manier aan de kant gedrukt, waardoor deze gaan bloeden. Je merkt dit doordat je bloed op het toiletpapier ziet zitten, of als er bloed in je ontlasting zit. Dit moet dan wel vers, helderrood, bloed zijn. Als het bloed donker rood of zwart van kleur is, dan is dit niet een gevolg van de aambeien, maar zit het probleem dieper in je lichaam. In dat geval raad ik je aan om direct een afspraak met je huisarts te maken.

Ook merk je dat je aambeien hebt doordat je anus begint te jeuken en in sommige posities pijn doet. Met name tijdens de toiletgang voel je de pijn.

Het is nog steeds een beetje gissen over de exacte oorzaak van aambeien. Maar de medische wereld legt wel een duidelijk verband tussen het ontstaan van aambeien en vaak last hebben van diarree en/of constipatie (verstopping). Bij diarree moet je je té veel inspannen om het op te houden, en bij verstopping moet je té veel persen om de ontlasting naar buiten te drukken. Hierdoor raken de zwellichamen beschadigt en kunnen er aambeien ontstaan.

Aambeien kunnen ook ontstaan als je je veel inspant, bijvoorbeeld bij het tillen van een zwaar voorwerp. Probeer het maar eens: Als je een zwaar voorwerp op moet tillen, hou je bijna automatisch je adem in, en wordt er extra druk gezet op je anus en in je hersenen. In beide gevallen kan dit gevaar opleveren: De druk op je anus kan aambeien als gevolg hebben, en de druk op je hersenen kan zorgen voor een hersenbloeding. Door de druk kunnen adertjes in je hersenen kapot gaan. Probeer deze (onnodige) druk te vermijden door gewoon te ademen als je zwaar moet tillen.

Ook als je zwanger bent, als je overgewicht hebt en als je ouder wordt, heb je meer kans om aambeien te krijgen.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Inwendige aambeien versus uitwendige aambeien

Zoals we eerder gezien hebben, kunnen aambeien zowel inwendig als uitwendig voorkomen:

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Inwendige aambeien

Inwendige aambeien zijn gezwollen aderen in je lichaam, op precies te zijn: In je rectum, de ruimte vlak achter je anus. Over het algemeen doen deze geen pijn, en vaak heb je er helemaal geen last van. Ook als ze gaan bloeden hoef je geen pijn te hebben. Vaak heb je niet eens in de gaten dat je last hebt van inwendige aambeien. In sommige gevallen kunnen de aambeien vlak achter de anus zitten en, als ze groter worden, naar buiten gedrukt worden. Deze kun je voorzichtig met je vingers weer naar binnen drukken. Deze vorm van aambeien heet ‘verzakte aambeien’. Dit kan soms jeuken en pijn doen.

Uitwendige aambeien

Aambeien kunnen ook vlak onder de huid, rondom je anus, ontstaan. Deze noemen we uitwendige aambeien. Ze kunnen soms vreselijk jeuken, pijn doen en ze kunnen ook bloeden. Als deze lang blijven zitten, kunnen er bloedstolsels ontstaan. We spreken dan van een trombose. Zodra je in dit stadium komt, moet je een afspraak maken met je huisarts. Eigenlijk had je daarvoor al een afspraak moeten maken.

Reguliere behandelingen door een arts

In een gesprek met de huisarts, zullen verschillende behandelingen besproken worden. Al deze behandelingen zijn een vorm van symptoombestrijding. Aambeien kunnen weggehaald worden door afbinden of door laseren, maar als je niets doet aan de basis van het probleem, dan zullen de aambeien weer terug komen en is de’ soms pijnlijke’ behandeling voor niets geweest. En de basis van het probleem zit voornamelijk in je gewoontes op het toilet in combinatie met je voedingspatroon.

Maar laten we eerst even de reguliere behandelingen van de arts op een rijtje zetten:

Chirurgische ingreep

Om maar even met de meest ingrijpende ingreep te beginnen: Als de aambeien extreem groot zijn, wel of niet in combinatie met veel pijn en ongemakken, dan kan de arts kiezen voor een operatie. De operatie op zich is in veel gevallen probleemloos en vrij snel gebeurt. Het herstel daarna duurt langer, want de wond moet op een natuurlijke manier weer dichtgroeien.

Cauterisatie

Ook kunnen de aambeien als het ware weggebrand worden. Dit klinkt heel erg eng, maar dat valt mee. Met behulp van infrarood licht, laser of een schroeidraad wordt de basis van de aambei dichtgeschroeid. Hierdoor krimpt de aambei. Met name bij verzakte aambeien is dit de meest aangewezen methode.

Elastiekjes

Rubberen bandjes worden ook vaak toegepast om aambeien te verwijderen. Iedere aambei wordt dan afgebonden met een rubber elastiekje waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Na ongeveer een week zijn de aambeien helemaal afgestorven en zullen ze loslaten waarna ze, inclusief de elastiekje, afgevoerd worden met de ontlasting.

Injecteren

Ook kunnen de aambeien geïnjecteerd worden met een goedje wat de toevoer van het bloed afsnijdt. Door het afsnijden van de bloedtoevoer sterft de aambei af en wordt, samen met de ontlasting, automatisch afgevoerd. De behandeling is niet geheel pijnloos, maar dat is het geval bij iedere soort injectie.

Maar nogmaals: Al deze behandelingen verwijderen de bestaande aambeien, maar als je niks aan de basis van het probleem doet, zullen ze waarschijnlijk snel weer terug komen. Hierover verderop in dit artikel meer.

Vrij verkrijgbare aambeienzalf: Sperti Aambeienzalf

Je kunt zelf ook heel veel doen om de aambeien een halt toe te roepen. Tenminste, als we de velen, vrij verkrijgbare, producten moeten geloven. Als je bij de drogist in de schappen kijkt, dan heb je helemaal geen arts nodig, dan hoef je helemaal niet gezond te eten, dan heb je geen vezels meer nodig! Alléén maar even smeren met product XYZ, en je bent van het hele probleem af. Het zou natuurlijk mooi zijn, maar dit soort marketingtermen moet je met een flinke korrel zout nemen. Door het gebruik van deze zalven zullen je aambeien niet verdwijnen. Het enige wat de zalf doet is verdoven. Direct na het aanbrengen van de zalf voel je verlichting, het jeukt niet meer en het doet geen pijn meer. Maar de zalf heeft alleen de symptomen onderdrukt, en niet het probleem zelf. En als je dan niet de basis van het probleem aanpakt, zul je je hele leven moeten blijven smeren. En dat zal niet de bedoeling zijn.

Eén van deze aambeizalfjes is Sperti, bij de meesten wel bekend. Ook Sperti lost helemaal niks op, maar onderdrukt alleen maar de symptomen door een verdovende stof genaamd Lidocaïne. Deze stof zit eigenlijk in alle aambeienzalfjes. Bovendien heeft de zalf alléén effect op uitwendige aambeien. Logisch, want om effect te krijgen bij inwendige aambeien, zou je de Sperti in de anus aan moeten brengen.. Hoewel dat, volgens de bijsluiter, wel aangegeven wordt, lijkt me dat niet erg verstandig.

Laat ik de voor- en nadelen van Sperti, en eigenlijk van alle aambeienzalfjes in het algemeen, even op een rijtje zetten:

Nadelen van zalf tegen aambeien:

 • Het is beslist géén permanente oplossing.
 • Als je deze zalf voor langere tijd gebruikt, is dit een behoorlijke aanslag op je budget.
 • De zalf zal de aambeien niet laten verdwijnen.
 • Na het aanbrengen wordt het een grote smeerboel. De zalf gaat in je onderkleding zitten en, als je niet oppast, kan het zelfs vlekken geven in je broek. Erg gênant!

Voordelen van zalf tegen aambeien:

 • Is heel snel aan te brengen, zelfs als je op je werk bent, of onderweg bent.
 • Kan de plek verdoven zodat je er even geen last van hebt.
 • Het is vrij verkrijgbaar, dus zonder recept.

Kortom: Aambeienzalf zal ongetwijfeld even verlichting geven, maar is beslist niet dé ultieme oplossing.

De basis van aambeien aanpakken

Om definitief vaarwel te zeggen tegen aambeien, moet je het probleem bij de basis aanpakken: Een vezelrijk en vochtrijk voedingspatroon! Dit kan misschien een grote overgang voor je zijn, als je eerder een zeer ongezond voedingspatroon had. Implementeer dan niet alle tips tegelijk, maar doe het beetje bij beetje. Op deze manier kan je lichaam wennen aan de nieuwe situatie. Als je alle tips ter harte neemt, zul je niet alleen af zijn van de aambeien, maar je in het algemeen ook veel beter voelen. Maar dat even ter zijde, hoewel dat ook een belangrijke motivatie kan zijn om hiermee te beginnen.

Daarnaast kun je al deze tips ook toepassen om aambeien juist te voorkomen. Want het bekende gezegde “…voorkomen is beter dan genezen…” is natuurlijk ook op aambeien van toepassing.

Laat ik de 10 meest belangrijke tips even voor je op een rijtje zetten:

Tip 1: Vezels eten

Een van de meest belangrijke tips: Méér vezels eten. Het klinkt misschien niet logisch, want je zou denken dat vezels de ontlasting alleen maar harder maken, en juist niét zachter. Maar dat is niet waar. Vezels in je darmen trekken water aan, waardoor je ontlasting juist veel smeuïger wordt. En als de ontlasting zacht en flexibel is, heb je veel minder inspanning nodig tijdens de toiletgang. Je ontlasting passeert zonder enige moeite. Hierdoor hoef je niet te persen, waardoor er uiteindelijk geen (nieuwe) aambeien gaan ontstaan, en bestaande aambeien zullen verdwijnen.

Je hebt twee soorten vezels: Oplosbare vezels en niet-oplosbare vezels. Het is belangrijk om méér oplosbare vezels te eten, en juist minder niet-oplosbare vezels. Eet liever vezels die voorkomen in zaden, noten, fruit en groente.

Tip 2: Water, water en nog eens water!

Als je ook meer vezels gaat eten, heb je ook meer water nodig. Als er een watertekort is, gaan de vezels alsnog water aantrekken, maar halen die dan uit andere delen van het lichaam. Drink daarom acht flinke glazen water per dag, wat overeen komt met ongeveer 2 liter.

En dan heb ik het écht over water, gewoon uit de kraan. Ok, water zit ook in koffie en alcohol, maar dat is niet de manier. Cafeïne en alcohol hebben juist het tegenovergestelde effect: Deze stoffen verdrijven juist het water, en zorgen er voor dat al het ingenomen vocht direct wordt afgevoerd naar het toilet. Gevolg: niet genoeg water in je lichaam, dus een harde ontlasting.

Tip 3: Ga niet je adem inhouden

Als je bijvoorbeeld iets zwaars gaat tillen, ben je waarschijnlijk gewend om een teug adem te nemen en de adem daarna in te houden. Hiermee zet je niet alleen onnodig veel druk op je anus, maar ook op je hersenen. Dit laatste kan gevaarlijk zijn i.v.m. het mogelijk knappen van bloedvaatjes in je hersenen. De onnodige druk op je anus zal pijn doen als je al last hebt van aambeien. En als je geen aambeien hebt, dan zullen dit soort acties er mede voor zorgen dat je ze alsnog krijgt.

Tip 4: Goede toiletgewoontes

De juiste toiletgewoontes zijn minstens zo belangrijk. Dit houdt in dat je direct naar het toilet gaat als je aandrang hebt, dat je niet gaat persen maar alleen een beetje ‘helpen’ om je ontlasting kwijt te raken. En als het even niet lukt, dan probeer je het later weer. Ga in ieder geval nooit iets forceren, want door de druk van het persen zullen er alleen maar nieuwe aambeien ontstaan, en de bestaande aambeien zullen pijn gaan doen en waarschijnlijk beginnen te bloeden.

Tip 5: Neem géén pijnstillers

Je kunt natuurlijk een zalfjes gebruiken om alles te verdoven zodat je er, voor dat moment, minder last van zult hebben. Maar neem in geen geval aspirine of ibuprofen. Deze pijnstillers zullen het bloeden alleen maar bevorderen, en het effect is veel minder direct dan het gebruik van een (lokale) zalf.

Tip 6: Ga niet krabben!

Hoe verleidelijk het ook is, ga in geen geval krabben. Inderdaad, die vreselijke jeuk is onweerstaanbaar! Maar krabben zal het allemaal alléén maar erger maken, waarna het nog meer gaat jeuken. Gebruik liever een verdovende crème, eventueel in combinatie met een koude kompres. Dit verlicht de jeuk en de pijn zodat je niet in de verleiding komt om te krabben.

Tip 7: Vaseline

Als de ontlasting toch erg hard is, kun je overwegen om wat vaseline aan de binnenkant van je anus te smeren. Hierdoor ‘glijdt’ de ontlasting soepeler naar buiten, zodat je minder last hebt van pijn tijdens het poepen.

Tip 8: Zitten

Als je veel zit, bijvoorbeeld bij een kantoorbaan, dan is het verstandig om minimaal ieder half uur even een stukje te lopen. Dit hoeft niet lang te zijn, want even heen en weer lopen naar de waterkraan is al voldoende. Het gaat er om dat de druk even van je billen en je anus afgehaald wordt.

Tip 9: Zwanger?

Als je zwanger bent dan heb je een sterk verhoogde kans op aambeien. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook vlak na de bevalling. Het is belangrijk om dit met je arts te bespreken, voordat je allerlei middeltjes toe gaat passen die wellicht schade kunnen toebrengen aan je ongeboren kind, of invloed kunnen hebben op bijvoorbeeld de borstvoeding.

Een algemeen advies wordt vaak gegeven in verband met de slaaphouding: Het is bekend dat de aders die verantwoordelijk zijn voor aambeien zich voornamelijk aan de rechterzijde van het lichaam bevinden. Het is daarom raadzaam om op je linkerzijde te slapen om onnodige druk op deze aders te vermijden.

Tip 10: Lichaamsbeweging

Sporten, of in ieder geval flink bewegen, is niet alleen belangrijk voor je algehele gezondheid, maar ook voor je aambeien. Door te sporten gaat je spijsvertering beter werken, waardoor de ontlasting gemakkelijker zal gaan. Dit is niet alleen wenselijk bij bestaande aambeien, maar ook voor het vermijden van nieuwe aambeien.

Denk er wel om dat bepaalde sporten niet echt wenselijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan gewichtheffen of andere sporten waarbij je flink moet tillen of extreme inspanningen moet leveren. Zoals eerder gezegd: Dit zorgt voor onnodige druk op zowel je hersenen als op je anus.

Conclusie

Het mag inmiddels duidelijk zijn: De meeste zalfjes tegen aambeien zullen nooit het probleem zelf oplossen. Wel zijn de smeermiddeltjes goed toepasbaar om de pijn en de jeuk tijdelijk te verlichten. Maar dit neemt niet weg dat je sowieso iets aan het onderliggende probleem moet doen, anders blijf je aan het smeren. Neem bovenstaande tips ter harte, en je aambeien gaan zeker verdwijnen en komen ook niet meer terug.

En heb je geen last van aambeien, dan zijn de bovenstaande tips ook voor jou van toepassing om aambeien in de toekomst te voorkomen.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

15 Reacties op "Nadelen van Sperti Zalf Tegen Aambeien + 10 Oplossingen"

 1. Peter

  says:

  Is het schadelijk of gevaarlijk als je langere tijd sperti gebruikt en niet naar de dokter gaat? Heb al paar maanden last van aambeien en smeer deze zalf altijd op om de jeuk en pijn tegen te gaan en helpt mij op zich wel. Maar vraag me af wanneer het tijd wordt om wel naar mijn huisarts te gaan. Mvg Peter

  • A. Nona

   says:

   weet niet of het echt gevaarlijk is om het voor langere tijd te als zolang je echt last hebt van de jeuk enzo. Het lijkt mij sws verstandiger om zsm een dokter te zoeken, je wet maar nooit of t wel of niet echt gevaarlijk voor je is...!

  • Misiedjan

   says:

   Natural Cure Hemorrhoids / Natural Cure Hemorrhoids

   We have a solution for anyone walking around with painful hemorrhoids. You can find different types of solutions searching online for this disease. You arrive at different opinions, but your solution. A drink made from different leaves you drink and you will be cured of this painful disease.
   You do not have to undergo any operation to become a cure of this disease.
   Within 5-10 days you will see the first results. I also walked around for years with this disease and had to remove operational but fortunately my grandfather knew the medicine made from leaves in Suriname. After drinking this drug is resolved and I want to help everyone. Operation is very painful and you have months in the hospital.

   What are hemorrhoids?

   A hemorrhoid is a bulge on the inside of the anus. You can itch, pain or a burning sensation. Sometimes you lose some blood or mucus in the stool. Hemorrhoids caused by high pressure around the anus.

 2. L

  says:

  huh, heb altijd gedacht dat aambeien iets waren waar alleen mannen mee te maken konden krijgen, en dat het te maken had met hun geslachtsdeel... Geen idee waar ik dat dan vandaan gehaald heb. Maar zou het zeker niet zelf willen krijjgen.. Ik ga dus maar snel me aan die tips houden om het te voorkomen . Ben van plan zwanger te worden en wil echt niet dat ik dan toch opeens aambeien krijg ...

  • Misiedjan

   says:

   Natural Cure Hemorrhoids / Natural Cure Hemorrhoids

   We have a solution for anyone walking around with painful hemorrhoids. You can find different types of solutions searching online for this disease. You arrive at different opinions, but your solution. A drink made from different leaves you drink and you will be cured of this painful disease.
   You do not have to undergo any operation to become a cure of this disease.
   Within 5-10 days you will see the first results. I also walked around for years with this disease and had to remove operational but fortunately my grandfather knew the medicine made from leaves in Suriname. After drinking this drug is resolved and I want to help everyone. Operation is very painful and you have months in the hospital.

   What are hemorrhoids?

   A hemorrhoid is a bulge on the inside of the anus. You can itch, pain or a burning sensation. Sometimes you lose some blood or mucus in the stool. Hemorrhoids caused by high pressure around the anus.

 3. `soof

  says:

  heb je nog een voorbeeld van een speciaal dieet (met de juiste hoeveelheid vezels enz) tegen aambeien? Of kan ik die gewoon makkelijk zelf samenstellen? alvast bedankt!

 4. Ralf beekenkamp

  says:

  top tips, die waarbij je geen zalf moet gebruiken, heel erg bedankt!! ze heben mij echt geholpen om van mijn aambeien af te komen ! groeten, Ralf

 5. jo

  says:

  bij mijn vriend heeft di zalf gewoon gewerkt hoor!!

 6. Erik

  says:

  thanks voor de tips! Hoop dat ze gaan werken gr. Erik

 7. marcel

  says:

  wat bedoel je met''lang'' ? Dus na hoelang kan die trombose ontstaan, na hoelang wordt het echt gevaarlijk? bvd, marcel

 8. ch

  says:

  Sperti werkte bij mij juist super snel en super goed!!

 9. Aad

  says:

  Ik had heel lang heel veel geprobeerd om van mijn aambeien af te komen. (Ik had nog net geen operatie gehad). Maar ik heb nu eindelijk manieren gevonden om het onder controle te houden:

  - calmoseptine zalf: dit breng ik aan op een droog doekje (tissue) en dan smeer ik het overal waar het juikt en op mijn aambeien zelf en dan laat ik het erop zitten. De pijn en het jeuken zijn echt gestopt!
  - 1 theelepel Metamucil, tweemaal daags ('s ochtends en 's avonds) in ong 230 g koud water
  - elke ochtend havermout eten
  - 230 g koud pruimensap 'elke ochtend vroeg

  Dit werkt echt voor mij, want het helpt vooral tegen verstopping!
  Succes!

 10. Truus Groeneveld

  says:

  Sinds kort is een nieuw uniek product voor de behandeling van aambeien verkrijgbaar in Nederland: Hemorcool. Ontwikkeld door een proctoloog. Een anale koelstaaf met gereguleerde afgifte van kou. Niet alleen uitwendig , maar ook inwendig waar de aambeien ontstaan. Zie ook youtu.be/7vV1LbHH_YU Hygiënisch en veilig. Geen geklieder met zalf of smeltende ijsblokjes met de kans op bevriezing. Ook te gebruiken tijdens zwangerschap. In andere landen al een groot succes. Verkrijgbaar bij Pelvitec bv.

 11. nerogun

  says:

  Een 2 tal jaar geleden kreeg ik last van aambeien. Sinds een een paar maanden neem ik supplement van magnesium voor de kriebel in mijn benen. Wonderlijk helpt dit eveneens tegen de aambeien. Vergeet ik een dag een supplement heb ik de volgende dag weer last van de aambeien.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *