web statistics
Waarom Dovobet Zalf of Gel Waardeloos is - Genees Het Zelf

Waarom Dovobet Zalf/Gel Waardeloos Is + Betere Oplossingen!

Het is beslist niet besmettelijk, niet gevaarlijk, maar wel ontzettend vervelend: Psoriasis. En dan druk ik me heel voorzichtig uit. Om Psoriasis te bestrijden wordt er door de arts heel vaak Dovobet zalf of gel voorgeschreven, een medicijn wat alleen op recept verkrijgbaar is. Maar, zoals alle medicatie, kent Dovobet enkele bijwerkingen die zeer ernstig kunnen zijn. Welke bijwerkingen dit zijn, lees je in dit artikel. Daarna geef ik je een aantal alternatieven voor de behandeling van Psoriasis. Aan jou de keuze!

Psoriasis: Grote invloed op het dagelijkse leven

Psoriasis is een aandoening aan de huid. Je hebt last van kleine en grote, rode, plekken op de huid met een toplaag van dode huidcellen die zilver- en/of wittig van kleur zijn. Je hebt veel last van jeuk. Psoriasis hoeft niet constant aanwezig te zijn: In sommige periodes heb je er meer last van dan in andere periodes.

Veel mensen denken hier anders over, maar Psoriasis is in géén geval een besmettelijke aandoening. Je ziet het niet altijd, want psoriasis komt ook voor op plekken die overdag bedekt zijn, maar bijna 2,5% van alle Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van deze aandoening. De grootste risicogroep heeft een leeftijd van tussen de 10 en de 30 jaar, maar in principe kan psoriasis zich op iedere leeftijd manifesteren.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Het ontstaan van Psoriasis

Om het ontstaan van Psoriasis te kunnen begrijpen, even een klein lesje in biologie:

Je huid is opgebouwd uit verschillende lagen, ieder met een eigen functie. De huidlaag die je ziet, dus de bovenste laag, noemen we de hoornlaag. De hoornlaag is één van de twee onderdelen van de opperhuid. Die andere laag, die dus onder de hoornlaag ligt, noemen we de epidermis. Deze twee lagen samen noemen we de Opperhuid. Onder de opperhuid vinden we onder andere de lederhuid.

De hoornlaag bestaat voor het grootste deel uit dode huidcellen die, zoals de naam al zegt, verhoornd zijn. Deze dode huidcellen vallen van je huid af, en worden continue vervangen door de onderliggende lagen. De verhoorning van de huid kunnen we heel duidelijk zien op plekken waar veel wrijving op de huid is: Wij zien dit als het eelt onder onze voeten, en de eeltknobbels aan de binnenkant van je handen.

Er is een natuurlijke balans tussen het afsterven van huidcellen, en de aanvoer van nieuwe huidcellen. Bij mensen die last hebben van Psoriasis is deze balans ernstig verstoord: Het immuunsysteem is overactief en ziet de nieuwe, gezonde, huidcellen als indringers. De huid reageert door heel veel en heel snel nieuwe huidcellen aan te maken, maar deze worden voor een groot deel weer aangevallen door je eigen immuunsysteem. Deze reactie kan erg lokaal zijn. Op de bewuste plekken ontstaan kleine of grote, sterk afgebakende, rode plekken met een schilferige toplaag. Deze plekken doen vaak pijn en kunnen heel erg jeuken. Dit komt doordat de huid op die plekken heel erg droog is. Ook kunnen er op de aangedane plekken diepe kloven ontstaan.

Er bestaan een achttal verschillende vormen van Psoriasis. Het verschil tussen deze soorten moet je vooral zoeken in de plaats van de aandoening, het stadium van de aandoening en de vorm/kleur van de schilfering. De meest voorkomende vorm is de zogenaamde ‘Psoriasis Vulgaris’. De naam zegt het al: Gewone Psoriasis.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Psoriasis triggers

Ondanks veel onderzoeken, is het (nog) niet duidelijk waarom Psoriasis ontstaat. Over het algemeen wordt aangenomen dat erfelijkheid een grote rol speelt bij de aanleg voor psoriasis. Daarnaast zijn er bepaalde factoren die de psoriasis kunnen activeren. Denk hierbij aan overmatig gebruik van alcohol, roken, bijwerkingen van andere medicijnen, bepaalde voeding, veranderingen in de hormonale balans, sommige infectie (bv. streptokokken), een vochtige en koude omgeving, en niet vergeten: Stress!

Psoriasis is niet te genezen, maar met het voorgaande lijstje triggers in je achterhoofd kun je wel proberen om de uitbraken zo veel mogelijk in de hand te houden. Daarnaast heeft je arts verschillende mogelijkheden om een behandeling te starten. Ondanks het feit dat de oorsprong van deze ziekte nog niet volledig bekend is, kunnen artsen tegenwoordig steeds effectiever behandelen.

Uitgelicht: Dovobet zalf en gel

Dovobet is één van de middelen die, door middel van een recept, voorgeschreven kan worden door je behandelend arts. Dovobet is met name werkzaam voor de zogenaamde ‘Psoriasis Vulgaris’, de gewone vorm psoriasis. Bètamethason en Calcipotriol zijn de belangrijkste werkzame stoffen in Dovobet. Bètamethason is een stof die de ontstekingen af kan remmen, terwijl de andere stof, Calcipotriol, zorgt voor het herstel van de balans voor wat betreft de groeisnelheid en de nieuwe aanmaak van de huidcellen. Dovobet is beschikbaar als gel, met name voor de hoofdhuid, en als zalf, voor de andere delen van het lichaam.

Bij het gebruik van Dovobet, gelden een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen:

 • Zorg dat de ingesmeerde plaatsen niet blootgesteld worden aan de felle zon.
 • Gebruik deze zalf niet op- of rond de geslachtorganen in verband met extreme gevoeligheid van deze plekken.
 • Per dag mag je niet méér gebruiken dan 15 gram, en je mag nooit méér dan een derde van je huidoppervlak in één keer insmeren.
 • Dovobet wordt afgeraden voor gebruik door kinderen die jonger dan 18 jaar zijn.

Maar toch kleven er méér nadelen aan het gebruik van Dovobet zalf of gel: Dovobet kan zorgen voor hele vervelende bijwerkingen, met name omdat Bètamethason een zéér sterk werkende steroïde is. Maar ook het andere bestanddeel, Calcipotriol, kent de nodige bijwerkingen.

Laat ik ze even op een rijtje zetten:

Mogelijke bijwerkingen Bètamethason in Dovobet zalf of gel

De volgende bijwerken kunnen met name ontstaan als je al gedurende een hele lange tijd Dovobet gebruikt. Met name als je Dovobet toepast in je lies, onder je borsten of onder je oksels, dus op de huidplooien. Ook heb je meer kans op deze bijwerkingen als je Dovobet gebruikt op grote delen van je lichaam.

 • Als je diabetes hebt, kan het gebeuren dat je bloedsuikerwaarden meer gaan schommelen. In ernstige gevallen heb je moeite om deze schommelingen in de hand te houden met de middelen die je tot dat moment gebruikte om je bloedsuikerwaarden in balans te houden.
 • Door het gebruik van Bètamethason wordt je weerstand, je immuunsysteem, bewust afgezwakt om de auto-immuunreactie op de huid te verlagen. Hierdoor kunnen elders in het lichaam ontstekingen ontstaan. Er is immers geen afweersysteem meer, of functioneert minder efficiënt.
 • Bètamethason kan ook invloed hebben op je ogen. Zo kan het gebeuren dat je last krijgt van een drukverhoging in je ogen. Dit merk je door minder zicht, een wazig zicht, rood gekleurd oog en/of pijn in de ogen. Ook kun je last krijgen van Grauwe Staar. Hierbij heb je veel last van helder licht, in sommige gevallen nachtblindheid en je zicht wordt wazig.
 • Als je last krijgt van angstige gevoelens, depressieve gevoelens en een continue gevoel van vermoeidheid, dan heb je waarschijnlijk last van je bijnieren. Dit is ook een mogelijke bijwerking van Bètamethason.
 • Je huid kan plaatselijk lichter van kleur worden.
 • Er kunnen kleine talgbultjes ontstaan, zogenaamde gerst-bultjes.
 • De cyclus van je haargroei kan veranderen. Dat wil zeggen: Vaak een kortere groeicyclus van het haar.
 • Bloedvaatjes in de huid kunnen zichtbaar worden, met name door het dunner worden van de huid.

Mogelijke bijwerkingen Calcipotriol in Dovobet zalf of gel

Eén van de andere bestanddelen in Dovobet zalf of gel is Calcipotriol. Ook deze stof kent een aantal bijwerkingen. Van het volgende lijstje, zijn de eerste twee de meest ernstige bijwerkingen:

 • Eén van de bijwerkingen van Calcipotriol is de stijging van het niveau Calcium in je urine of in je bloed. Deze bijwerking kan vooral ontstaan als je consequent té veel Dovobet gebruikt hebt. Als je teveel calcium in je bloed of urine hebt, merk je dit aan misselijkheid en overgeven, minder trek in eten, obstipatie en pijn in je beenderen. Dit kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, dus is het zaak om bij deze symptomen direct je behandelend arts te informeren.
 • Ook kan er een allergische reactie optreden. Bepaalde delen van het lichaam kunnen dan op gaan zwellen. Dit is vervelend, maar niet direct gevaarlijk. Het wordt anders als deze zwelling de mond en de keel betreft. Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Waar de zwelling ook plaatsvindt, in ieder geval is het dan belangrijk om direct te stoppen met aanbrengen van Dovobet zalf of gel, en deze bijwerking te melden aan je behandelend arts.
 • Er kan eczeem ontstaan.
 • Je huid wordt gevoeliger voor licht, met name voor direct zonlicht. Hierdoor kan er huiduitslag ontstaan.
 • Je huid kan flink uitdrogen.

Wat kun je zelf doen?

Het voorgaande klinkt heel erg alarmerend. Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat het MOGELIJKE bijwerkingen zijn, en dat dus niet bij iedereen gebeurt. Maar bijwerkingen zijn bijwerkingen, en daar kun je met de medicijnen niet omheen. Met name de aanwezigheid van steroïden in de Dovobet zalf of gel zet veel mensen aan het denken.

Ik wil niet zeggen dat je hier direct mee moet stoppen, maar het is wel belangrijk om ook natuurlijke oplossingen toe te passen op de Psoriasis om de bestaande medicatie te ondersteunen. En wellicht kun je dan op termijn de dosis verkleinen en de natuurlijke oplossingen intensiveren.

Vooraf even een waarschuwing: Ga nooit zelfstandig stoppen met Dovobet, of de dosis veranderen. Zeker niet als je het al langere tijd gebruikt. Overleg altijd eerst met je behandelend arts!

Als je te maken hebt met Psoriasis, en je zoekt naar natuurlijke oplossingen, dan is het belangrijk dat je zaken gaat veranderen. Dingen in je leven die tot op heden zo gewoon waren. Maar één geruststelling: De volgende tips zijn niet alleen effectief tegen Psoriasis, maar hebben ook een heel positief effect op je algehele gezondheid.

Tip 1: Suikers vermijden

Wist je dat we gemiddeld maar liefst 32 kilo suiker per jaar eten? Nee, niet per huishouden, maar per persoon. Dat is enorm! Het is inmiddels algemeen bekend dat een té grote inname van suiker en Psoriasis beslist niet samen gaan. De overmaat aan suiker in je lichaam kan, via een complex proces, de uiteindelijk trigger zijn om Psoriasis uit te lokken of bestaande Psoriasis erger maken.

Tip 2: Bier & Alcohol

Tijdens een recent onderzoek onder Psoriasispatiënten in de leeftijd tussen de 27 en de 44 jaar, is een duidelijk verband ontdekt tussen de alcohol-inname en Psoriasis. Dit onderzoek is gehouden onder maar liefst 100.000 vrouwen. De conclusie is enorm: Als je meer dan twee keer per week een pilsje pakt, stijgt de kans om Psoriasis te krijgen tot maar liefst 73%. De reden hiervoor moeten we zoeken in de aanwezigheid van gist in het bier, terwijl de alcohol je lichaam uitdroogt. Beide zijn heel slecht voor Psoriasis.

De onderzoekers zeggen er wel bij dat niet alleen het bierdrinken de oorzaak kan zijn. Ook lichamelijke beweging, roken, eventueel overgewicht en de voedingsgewoontes spelen hier een grote rol in. Er is verder onderzoek nodig om de vinger op de zere plek te kunnen leggen. Maar dat er een duidelijk verband bestaat tussen bier drinken en het ontstaan van Psoriasis, is wel duidelijk.

Tip 3: Werk aan je immuunsysteem

Als je een sterk immuunsysteem hebt, is de kans op Psoriasis vele malen kleiner. Dit kunnen we ook omdraaien: Als je psoriasis hebt, kan een sterk immuunsysteem een hele belangrijke rol spelen bij de bestrijding hiervan. Een zwak immuunsysteem kan het gevolg zijn van een aantal zaken. De meest belangrijke hiervan: Ongezonde voedingsgewoontes, constante stress en blootstelling aan toxische stoffen. Direct verbonden aan een sterk immuunsysteem is een goede en efficiënte spijsvertering. Door een optimale spijsvertering, krijgt je immuunsysteem de juiste voedingsstoffen om sterker te worden.

Een lichaam met een zwakke weerstand is niet in staat om de balans in je huid te herstellen om op die manier Psoriasis een halt toe te roepen.

Tip 4: Ga sporten

In het verlengde van het vorige punt, is het ook belangrijk om te sporten, of in ieder geval meer intensief bewegen. Sporten is beter voor je algehele gezondheid en geeft je immuunsysteem een échte boost. En, zoals we eerder al vastgesteld hadden, kan alleen een sterk immuunsysteem de balans in je lichaam herstellen om de Psoriasis de kop in te drukken.

Tip 5: Let op je voeding

Voeding is erg belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar hier is het effect tweevoudig: Ten eerste is gezonde en gevarieerde voeding noodzakelijk voor een gezonde en sterke weerstand, en ten tweede kan het zijn dat bepaalde voedingsstoffen de Psoriasis juist uitlokken of erger maken. Om hier achter te komen, kun je een dagboek bijhouden waarin je opschrijft wat je gegeten hebt en hoe de staat is van je Psoriasis. Op deze manier kun je verbanden leggen en voedingsstoffen vinden die mogelijkerwijs een negatief effect hebben op je Psoriasis.

Tip 6: Wees zuinig op je huid

Natuurlijk behandel je de plekken waar de Psoriasis zich manifesteert. Maar je moet daarnaast ook heel zuinig zijn op de rest van je huid. De sleutel is het gebruiken van huidverzorgingsproducten die je huid niet irriteren. En als je helemaal zeker wilt zijn: Let dan op de aanduiding dat het product is voor de gevoelige huid of de aanduiding dat het product bedoeld is voor een huid met Psoriasis. Vraag eventueel advies aan je dermatoloog.

Conclusie

Het is een keuze: Medicijnen gebruiken, en dan de bijwerkingen voor lief nemen, of meer natuurlijke oplossingen zoeken zonder die vervelende bijwerkingen. Maar in sommige gevallen heb je de medicijnen gewoon nodig om tot volledig herstel te komen. Gebruik in zo’n de natuurlijk oplossingen als ondersteuning van je bestaande medicatie. En wellicht kun je op termijn de medicatie verlagen dankzij je inspanningen om een meer natuurlijke oplossing toe te passen.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

3 Reacties op "Waarom Dovobet Zalf/Gel Waardeloos Is + Betere Oplossingen!"

 1. Mitsai Tux

  says:

  Wat een onzin weer. Neem gewoon je medicijnen en laat je niet aanpraten dat je psoriasis hebt omdat je niet sport of wel s suiker Eet. Het zal ook niet weggaan als je ermee stopt

 2. Nick

  says:

  Ik sport, drink zelden alcohol en eet gezond en evenwichtig , ik kreeg toch psoriasis op minder leuke plekken, in buurt van geslachtsdelen...ik begon met gebruik dovobet in samenspraak met dermatoloog, wel voorzichtig de plek(jes) zelf inmasseren ...na 4 weken was alles verdwenen en beperk ik gebruik nu tot 1x per week , voor mij is dovobet dus beter dan bovenstaand artikel beschrijft...

 3. Liesbeth Verploegh

  says:

  Ik drink geen bier eet gezond en toch sporias ik gebruik ook Dovabet zalf
  Na de Booster Moderna kreeg ik een grote uitbraak ik was bijna helemaal schoon.
  Ik moet het wel melden van de Arts die bij vacenatie aan bezig was.
  Omdat er meerdere mensen de zelfde klacht hadden.
  Ben blij als ik 2 juni naar mijn Dermatoloog kan

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *