web statistics

12 Tips om Eczeem bij de Handen te Behandelen

Stel je voor: je bent op een eerste date. Jullie zijn samen uit eten geweest, hebben leuke gesprekken gevoerd, en hebben heerlijk gegeten. Je betrapt jezelf erop dat je een continue glimlach op je gezicht hebt. Het klikt tussen jullie. Maar tegelijkertijd kan je je zorgen niet helemaal de kop indrukken. Je bent doodsbenauwd voor dat ene moment waarop hij/zij jouw hand vast zou willen pakken…

… want je hebt al een tijdje last van eczeem bij je handen. Roodheid, bultjes, blaasjes en zwellingen sieren je handen. En niet alleen jeukt het enorm, maar je schaamt je er ook voor. Je bent als de dood dat je date je handen ziet en besluit rechtsomkeert te maken. Maar wees gerust! Er zijn genoeg manieren om van het eczeem bij je handen af te komen. In dit artikel lees je welke dit zijn.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Wat is handeczeem?

Simpel gezegd is handeczeem elke vorm van eczeem dat zich ontwikkelt op de handen. De (algemene) klinische kenmerken van handeczeem omvatten: jeuk, een brandend gevoel en pijn aan de rug van de hand, de handpalmen of beide. Er zijn verschillende soorten fasen: acuut, herhaaldelijk en chronisch.

Acuut handeczeem

 • Rode vlekken, pukkels en ruwe plekken
 • Zwellingen
 • Blaarvorming en vochtverlies
 • Kloofvorming

Chronisch handeczeem

 • Droogheid en schubberigheid
 • Verdikking van de huid, met toegenomen huidplooien en groeven in de huidstructuur
Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Bij wie komt handeczeem voor?

Handeczeem is vaak gerelateerd aan het soort baan dat iemand heeft. Het testen op en de behandeling van handeczeem is daarom vaak erg specifiek. Enkele cijfers over handeczeem:

 • Het komt voor bij 2-10% van de bevolking.
 • 20-35% van alle eczeempatiënten heeft eczeem bij de handen.
 • 80% van alle beroepen kunnen zorgen voor contacteczeem (niet-besmettelijke, jeukende huiduitslag door contact met stoffen die zorgen voor huidirritatie). Vijf van deze beroepen zijn samen verantwoordelijk voor meer dan 60% van deze gevallen:
 1. Huishoudster
 2. Metselaar
 3. Werknemer in de metallurgische of mechanische industrie
 4. Kapper
 5. Hulpverlener

Andere beroepen die een hoger dan gemiddeld risico lopen op handeczeem zijn:

 • Conciërges en schoonmaaksters
 • Bloemisten
 • Bakkers
 • Barmannen
 • Cateraars
 • Koks
 • Landarbeiders

handeczeem2

Maar niet enkel mensen die zulke beroepen hebben kunnen eczeem bij de handen krijgen. Ook ‘gewone mensen’ kunnen het krijgen. Dit kan komen door de volgende risicofactoren:

 • Een medische conditie: een geschiedenis van atopische ziekte (astma, hooikoorts etc.)
 • Beroep: ‘’nat werk’’ (gebruik van chemicaliën en oplossingsmiddelen)
 • Vaak handen wassen thuis, gedurende de vrije tijd
 • Stress: kan elke vorm van eczeem verergeren
 • Omgeving: lage luchtvochtigheid en koud weer verlaagt de mate van vocht, waardoor het risico op het ontwikkelen van handeczeem verhoogd wordt. Ook hitte en hoge luchtvochtigheid kunnen een rol spelen in het ontstaan van handeczeem. Transpiratie onder handschoenen kan eveneens bijdragen aan eczeem bij de handen.

Mogelijke oorzaken van eczeem bij de handen

Handeczeem kan het resultaat zijn van een combinatie van factoren, die zich uiten in verschillende vormen van eczeem bij de handen. Deze zullen hieronder besproken worden.

Irriterend contacteczeem

De meest voorkomende vorm van huideczeem is irriterend contacteczeem. Herhaaldelijke blootstelling aan irriterende stoffen als water, zeep, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, ontvetters, smeermiddelen, oliën, koelvloeistoffen, glasvezelstof, voedingsmiddelen, metalen en kunststoffen kunnen het herstel van de huidbarrière tegengaan.

Tekens en symptomen

 • Het tast de vingertoppen en het weefsel tussen de vingers aan.
 • De huid is droog en gescheurd. Sommige gebieden jeuken, zijn rood, geschubd en opgezwollen.
 • De huid kan prikken of branderig aanvoelen wanneer het in contact komt met irriterende stoffen, en kan uiteindelijke barsten en bloeden.

Allergisch contacteczeem

De andere meest voorkomende vorm van eczeem is allergisch contacteczeem. Veel voorkomende allergenen (eiwitten die allergische reacties kunnen oproepen) zijn: nikkel, bepaalde voedseladditieven, parfums en conserveringsmiddelen. Beroepsallergenen kunnen omvatten: antibacteriële zeep en oplossingen, organische kleurstoffen, rubber, kunstharsen en planten.

Tekens en symptomen

 • Snel na blootstelling aan de allergenen kunnen kleine blaren ontstaan met jeukende, gezwollen en rode huid.
 • Later kan de huid uitdrogen met korsten en barsten.
 • Langdurige blootstelling aan de allergenen kan de oorzaak zijn voor het donkerder, dikker en meer leder worden van de huid.
 • Het kan over het complete gebied van de handen en vingers voorkomen, voornamelijk aan de binnenkant van de handen en de vingertoppen.

handeczeem5

Atopisch eczeem

Handeczeem kan ook veroorzaakt worden door atopisch eczeem. Bij deze vorm wordt de huid op andere plaatsen van het lichaam aangetast.

Tekens en symptomen

 • Intens jeukende huid
 • Acuut huidletsel
 • De conditie is chronisch
 • De huid wordt dikker

Praat met je dokter over het stellen van een diagnose over jouw specifieke conditie en de behandelingsopties die geschikt zijn voor jou.

handeczeem5

Diagnose van huideczeem

Zonder een gepaste diagnose en behandeling kan handeczeem aan blijven houden en chronisch worden. Het kan ervoor zorgen dat iemand onbekwaam wordt en het kan het vermogen van iemand om te presteren thuis en op het werk aantasten. Daarnaast kan handeczeem interfereren met de slaap, en kan het emotionele discomfort en negatieve affectieve persoonlijke interactie veroorzaken.

Een grondig onderzoek naar de geschiedenis en van iemand en een fysiek onderzoek zijn essentieel in het vaststellen van de oorza(a)k(en) van handeczeem. De medische, beroeps- en sociale geschiedenis zijn van belang. Het is vaak lastig om irriterend contacteczeem van allergisch contacteczeem te onderscheiden.

Testen

De standaardmethode om een diagnose te stellen van allergische contacteczeem is ‘patch testing’. Dit is een standaardprocedure waarin allergenen worden aangebracht op de rug. Dit moet je dokter overwegen als je:

 • Chronisch handeczeem hebt
 • Niet in staat bent om je eczeem onder controle te houden
 • Je eczeem reageert op de behandeling, maar onmiddellijk weer opleeft als je stopt met je topische behandeling

Maar wacht niet te lang om naar je huisarts te gaan, want hoe langer je wacht, hoe groter de kans op chronisch handeczeem wordt!

handeczeem6

‘Patch testing’

Wat kun je zelf doen?

Om ervoor te zorgen dat je handeczeem niet chronisch wordt, is het van belang om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een oplossing. Daarvoor hoef je niet direct je dokter op te bellen, zelf kun je namelijk ook al een aantal stappen ondernemen. Door jouw verzorging van jezelf en je levensstijl aan te passen, kom je al een heel eind.

Bevochtigen en voorzichtig schoonmaken

Gebruik handzepen en vochtinbrengende crèmes die vrij zijn van irriterende ingrediënten en parfums. Door je handen vaak te bevochtigen, zal je huidvocht namelijk bijgevuld worden, waardoor je eczeem onder controle gehouden kan worden.

Het meest geliefde vochtinbrengende product onder eczeempatiënten is vaseline. Het heeft maar weinig ingrediënten, en het prikt of irriteert open gebieden niet. Het behoudt ook de natuurlijke vochtbalans van de huid en zorgt voor beschermende barrière die irriterende stoffen tegenhoudt.

Breng het vochtinbrengend middel direct aan na het baden, het wassen van je handen en elk moment daartussenin. Als je eczeem (grotendeels) verdwenen is, en je niet langer je voorschreven behandeling gebruikt, blijf dan wel vochtinbrengende middelen aanbrengen. Dit kan de periode tussen eczeemaanvallen verlengen.

handeczeem7

Tips voor aanpassingen in de levensstijl

 1. Vermijd of doe zo weinig mogelijk ‘nat werk’. Gebruik bijvoorbeeld een afwasmachine of een wasmachine om de vuile vaat of kleding mee te wassen. Zo vermijd je wassen met de hand.
 2. Vermijd overmatig zweten en droge omstandigheden die soms een trigger kunnen zijn voor eczeem.
 3. Was je handen met lauw water.
 4. Douche of baad goed om je droge huid behoorlijk te bevochtigen. Week in een warm bad of neem een douche en breng direct daarna (binnen drie minuten) vochtinbrengende middelen aan. Ook zou je specifieke symptomen van eczeem kunnen behandelen door azijn, zout of soda toe te voegen aan je badwater.
 5. Vermijd krabben, dit verergert het eczeem en kan barsten veroorzaken die bacteriën toe kunnen toelaten die kunnen leiden tot een infectie. Soms kan een koud kompres tegen het gebied de jeuk verminderen. Houd je vingernagels kort!
 6. Vermijd middelen die de irritatie en allergie kunnen veroorzaken. Het vermijden van alle middelen kan moeilijk zijn – zo niet onmogelijk – als je deze middelen tegenkomt op je werk. Dan kan het nuttig zijn om een dikke crème aan te brengen die als barrière kan dienen. Ook het dragen van handschoenen wordt aangeraden, maar houdt deze dan wel goed schoon!
 7. Houd het contact met fruitsappen, fruit, groenten, rauw vlees tot een minimum terwijl je je eten klaarmaakt. Draag eventueel handschoenen.
 8. Bescherm je handen door katoenen handschoenen te dragen onder je vinyl handschoenen.
 9. Als het mogelijk is, draag dan vinyl handschoenen tijdens het wassen en stylen van je haar.
 10. Doe je ringen af voordat je ‘nat werk’ gaat doen of je handen gaat wassen.
 11. Gebruik regelmatig verzachtende middelen om je normale huidbarrière functie te herstellen. Smeer een klein laagje op voor het werk en voor en na het wassen, en wanneer de huid uitdroogt.
 12. Stress management. Stress triggert eczeemaanvallen bij veel mensen, dus het reduceren van stress kan gunstig zijn.

handeczeem8

Medische behandeling

Maar niet in alle gevallen is het genoeg om zelf in te grijpen middels de voorgaande tips. Soms vereist het eczeem bij de handen een medische behandeling. Deze is afhankelijk van het type en de ernst van het eczeem. Voor verscheidene medicatie is een prescriptie nodig. Hieronder vallen:

 • Op cortisone gebaseerde topische medicatie (lotion, zalf of crème)
 • Medicatie tegen jeuk
 • Anti-inflammatoire topische medicatie
 • Orale therapieën (cortisone e.d.) in het geval van serieus en chronisch eczeem

Therapeutische behandeling

Er zijn ook andere mogelijke behandelingen, waarbij geen medicatie van te pas komt, maar wel professionele begeleiding. Let wel: er is geen echt geneesmiddel voor handeczeem, je kunt het verloop ervan alleen enigszins aansturen. Voorbeelden van methoden waarop je dit (samen met je dokter!) kunt doen, zijn:

Topische therapie

Om ontstekingen te behandelen worden vaak topische corticosteroïden gebruikt. Dit is een groep stoffen die fysieke reacties bij ontstekingen tegengaat. Let op: gebruik dit alleen wanneer nodig, dus wanneer het eczeem actief aanwezig is! Langdurig gebruik kan namelijk verdunning van de huid veroorzaken. Patiënten gebruiken meestal liever te weinig dan teveel, uit angst voor bijwerkingen.

Lichttherapie (fototherapie)

Hierbij wordt de patiënt onder medische supervisie blootgesteld aan golflengtes van ultraviolet licht. Het kan overigens ook gewoon thuis met zonlicht of apparatuur die voorgeschreven is door je dokter. De sleutel tot een succesvolle lichttherapie is consistentie; stel je met regelmaat bloot aan het licht.

handeczeem9

Antibiotische therapie

Wanneer je eczeemschade geïnfecteerd raakt, kan het nodig zijn om antibiotische therapie te gebruiken.

Aanvullende en alternatieve therapieën

Naast de voorgaande therapieën bestaan er ook nog alternatieve therapieën. Hieronder vallen acupunctuur, supplementen, stressreductietechnieken (yoga, meditatie e.d.) en op planten gebaseerde middelen, zoals kokosnootolie.

Preventie van handeczeem

Door bepaalde hygiëne- en gezondheidsgewoonten aan te nemen, kan handeczeem ook (compleet) voorkomen worden. Als preventie van eczeem bij de handen, is het raadzaam om de volgende adviezen op te volgen:

 • Stop met roken! Roken maakt je vatbaar voor eczeem.
 • Vermijd het overdadig wassen van je handen. De laag die de oppervlakte van je huid beschermt moet behouden blijven.
 • Gebruik geen irriterende zepen of producten om je huid van je handen me te wassen. Kies je schoonmaakmiddelen zorgvuldig – zonder parfum, zacht en hypoallergeen. Reinigingsmiddelen die gemaakt zijn voor een babyhuidje kunnen bijvoorbeeld een goede optie vormen. Er zijn verscheidene schoonmaakmiddelen die gericht zijn op de specifieke behoeften van huidproblemen. Vraag je apotheker om meer informatie.
 • Als je je handen droogt na het wassen, dep ze dan droog met een schoon doekje of een schone handdoek. Wrijf niet te hard!
 • Hydrateer je huid regelmatig. Gebruik een parfumloos en vochtinbrengend product van goede kwaliteit die speciaal ontworpen is voor mensen met eczeem. Je apotheker zal je er een kunnen aanraden.
 • Als je merkt dat een bepaalde allergie of contact met een bepaald middel de oorzaak vormt voor je handeczeem, vermijdt dit allergeen dan zoveel mogelijk.
 • Als het soort werk dat je doet van jou eist dat je veel je handen wast of dat je vaak in contact komt met irriterende producten, overweeg dan om voor en na je werk een beschermende crème op te doen. Een andere optie is het dragen van handschoenen.
 • Gebruik vinyl handschoenen, deze veroorzaken minder snel allergieën dan latex of rubberhandschoenen.
 • Overweeg het dragen van katoenen handschoenen onder je werkhandschoenen.
 • Bescherm je handen in de winter tegen de kou en wind door handschoenen of wanten te dragen.
Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

1 Reactie op "12 Tips om Eczeem bij de Handen te Behandelen"

 1. Peter Paul Schouten

  says:

  Hallo ik werk sind ik 14 ben in de afwas en sinds een paar maanden werk ik bij fonville in de schoonmaak. Ik heb er nu al 4 jaar last van. En ik heb op 26 mei een afspraak bij de dermatoloog. Ik vroeg mij af of eczeem compleet te genezen is. Want ik gebruik hormoonzalf vaseline enz. Maar niks lijkt te helpen. Ik weet haast zeker dat het werk gerelateerd is.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *