web statistics
Thyrax Kopen? 6 natuurlijke tips ter ondersteuning van je schildklier! - Genees Je Zelf

Thyrax Kopen: Nodig of Onnodig? + 6 Natuurlijke Tips

Een te traag werkende schildklier is een veel voorkomende aandoening. Alleen al in Nederland zijn er 500.000 mensen die hier in meer of mindere mate last van hebben. Voor wat betreft de behandeling is er weinig keus: Je moet zorgen dat je Levothyroxine slikt, om de gemiste productie van dit hormoon door de schildklier op te kunnen vangen.

Een bekend merk van deze medicatie is Thyrax, maar in de afgelopen jaren heeft dit medicijn veel commentaar gehad door extreme bijwerkingen. In dit artikel een chronologisch overzicht, samen met 6 natuurlijke tips om je reguliere medicatie optimaal te ondersteunen.

Wat doet de schildklier?

Je schildklier is een vlindervormige klier die aan de voorkant van de hals gesitueerd is. Om precies te zijn: een beetje onder het strottenhoofd, en vlak voor de luchtpijp. Uiteraard heeft iedereen een schildklier, maar het kan in bijzondere gevallen gebeuren dat je zonder schildklier geboren wordt, of dat er maar een deel van de schildklier aanwezig is.

De schildklier produceert twee soorten hormonen: Calcitonine en Thyroxine

Calcitonine is een hormoon die een eventuele afbraak van de botten een halt toe roept. Op het moment dat het gehalte calcium in de bloedbaan té hoog is, zal de schildklier méér calcitonine produceren.

Thyroxine is het meest bekende hormoon. De Hypofysevoorkwab maakt, met behulp van jodium, een hormoon aan die de productie van Thyroxine in de schilklier stimuleert. De gemaakte Thyroxine wordt via het bloed over het lichaam verspreid, naar de plaatsen waar het nodig is. Thyroxine is ontzettend belangrijk voor de stofwisseling van het lichaam. Een tekort of teveel aan thyroxine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je plotseling last krijgt van onverwachte toename of afname in gewicht.

De geproduceerde Thyroxine is een inactieve stof (T4). Voordat deze zijn werk kan beginnen, moet het omgezet worden naar de actieve versie. Deze versie noemen we ook wel T3. Er kunnen dus problemen zijn met de productie van het hormoon door de schildklier, maar er kunnen ook problemen zijn met de omzetting van T3 naar T4. De symptomen van beide zijn hetzelfde.

Er zijn een flink aantal aandoeningen die met de schildklier te maken hebben, maar de meest bekende is wel de té traag werkende schildklier. Dit houdt in dat er te weinig, of helemaal geen, Thyroxine aangemaakt wordt, waardoor de stofwisseling op een laag pitje komt te staan. Het gevolg: Geen energie en toename in gewicht.

De symptomen van een traag werkende schildklier zijn vaak goed herkenbaar:

 • Plotselinge toename van gewicht.
 • Geen kou kunnen verdragen
 • Haaruitval
 • Je bent steeds kortademig
 • Kramp in je spieren
 • Menstruatieklachten
 • Mentale klachten.

Dit zijn wel de meest belangrijke symptomen. Vaak blijft het niet bij één symptoom, maar zijn er meerdere duidelijk aanwezig.

De meest herkenbare voor de patiënt zijn toch het gebrek aan energie en verhoging van gewicht, zonder dat daar direct een reden voor te verzinnen is. In dat geval kan ik je aanraden om direct een afspraak met je huisarts te maken.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Waarom zou je Levothyroxine nodig hebben?

Zoals gezegd, heb je een gebrek aan Thyroxine bij een te traag werkende schildklier. Dit kan aangevuld worden met medicatie in de vorm van Levothyroxine. Levothyroxine, of L-Thyroxine, is de kunstmatige vorm van de natuurlijke Thyroxine. Dit wordt ingenomen met een tablet, welke op recept verkrijgbaar is via je huisarts.

Er zijn veel fabrikanten die Levothyroxine leveren in tabletvorm. De meest bekende is toch wel Thyrax, van de fabrikant Aspen.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

De problemen met Thyrax

Thyrax heeft het afgelopen jaar heel veel kritiek gekregen door plotselinge bijwerkingen, terwijl er volgende Aspen niets aan de receptuur gewijzigd was. Het regende klachten bij het Nederlandse meldpunt bijwerkingen, en na bestudering bleek dat de oorzaak gezocht moet worden bij de wijziging van de verpakking van de medicijnen.

Iedereen die Thyrax gebruikt, kent de kleine, bruine, glazen potjes waar de pilletjes in geleverd worden. Deze verpakking is al sinds jaar en dag in gebruik, en niemand die daar ooit vraagtekens bij heeft gezet. Achteraf bekeken, hadden de glazen potjes wel degelijk nadelen: Onder invloed van zonlicht, lucht, bacteriën, warmte en vocht ging de kwaliteit van de Thyrax vrij snel achteruit. Niet dat de pillen aan het bederven waren, maar de hoeveelheid werkzame stof werd minder.

Niet wetend van dit gegeven, hebben artsen jarenlang dus eigenlijk een te hoge dosis voorgeschreven. Op zich nog niets aan de hand, want door de degradatie was de ingenomen dosis vaak prima. Maar het werd anders toen de fabrikant de verpakking veranderde: Géén glazen potjes meer, maar lucht- en lichtdicht verpakking met behulp van doordrukstrips. Een prima initiatief, want laten we eerlijk zijn: De kwaliteit en de houdbaarheid wordt hiermee beter gewaarborgd.

Maar wat de fabrikant, niemand eigenlijk, niet ingecalculeerd had is het feit dat er nu geen degradatie meer plaatsvindt. Met andere woorden: Door de afwezigheid van de eerder genoemde, externe factoren bleef de hoeveelheid L-Thyroxine op het niveau zoals het bij de productie bedoeld was.

Grote gevolgen, want vanaf dat moment kreeg iedereen een té hoge dosis L-Thyroxine, waardoor het aantal bijwerkingen niet van de lucht waren.

Door de te hoge dosering, krijg je de symptomen van een te snel werkende schildklier:

 • Plotselinge verlies van gewicht.
 • Geen energie, constant gevoel van vermoeidheid.
 • Onregelmatige hartslag, soms in combinatie met hartkloppingen.
 • Handen en voeten die trillen.
 • Niet kunnen verdragen van warmte
 • Last van je spijsvertering, met name in de darmen.
 • Mentale klachten.

Even de meest belangrijke gebeurtenissen in chronologische volgorde:

 • December 2013: melding van de fabrikant over de wisseling van de verpakking. Volgens de fabrikant zijn de pilletjes daardoor beter beschermd tegen luchtvochtigheid, aangezien Thyrax hier erg gevoelig voor is.
 • Maart/April 2014: De oude voorraad begint op te raken, dus steeds meer mensen krijgen vanaf nu de Thyrax in de nieuwe verpakking.
 • September 2014: Het wordt bekend gemaakt dat er heel veel klachten zijn over onverwachte bijwerkingen, die eerder niet voorkwamen.
 • November 2014: De fabrikant en heel veel officiële instanties geven verklaringen uit naar apothekers, artsen en gebruikers. Vanuit verschillende hoeken worden er onderzoeken gestart.
 • Februari 2015: Na eigen onderzoek geeft de fabrikant Aspen een verklaring uit naar gebruikers, waarin deze op de hoogte gesteld worden van het probleem. In de brief informeert de fabrikant over de (eventuele) bijwerkingen.
 • Februari 2015: De media begint aandacht te besteden aan de problemen rondom Thyrax. Onder andere naar aanleiding van het AVRO/TROS-programma Radar die een groot deel van de uitzending hieraan besteed.
 • Juli 2015: Het Nederlands Bijwerkingencentrum (LAREB) publiceert zijn conclusies naar aanleiding van de stroom aan klachten en eigen onderzoek. De conclusie is duidelijk: Door de wijziging van de verpakking van Thyrax, zijn veel gebruikers ontregeld. De klachten die dan ontstaan, lijken heel veel op de klachten van een te snel werkende schildklier. De fabrikant is nog steeds bezig met een eigen onderzoek.
 • Augustus 2015: De fabrikant van Thyrax komt met de conclusies van het eigen onderzoek. Belangrijkste conclusie: De bijwerkingen zouden te maken kunnen hebben met de gewijzigde verpakking. Maar hiervoor is meer onderzoek nodig.

Gelukkig is de dosis van de meeste Nederlandse gebruikers inmiddels gewijzigd, waardoor het overgrote deel van de problemen opgelost zijn. Maar gedurende de periode dat de problemen ontstonden, hebben veel gebruikers hele grote problemen gehad, en meestal niet zonder gevaar. Want het blijft een feit dat de dosering van Thyrax heel exact moet worden vastgesteld. Een geringe afwijking kan al grote problemen opleveren.

Als je er goed over nadenkt: Het is natuurlijk vreemd dat de fabrikant geen onderzoek gedaan heeft naar de gevolgen van de wisseling van verpakking. Natuurlijk zijn de bedoelingen heel erg goed geweest: Er werd immers een hogere kwaliteit geleverd. Maar dit zal natuurlijk niet de eerste keer zijn dat er gewisseld wordt van verpakking. Aan de andere kant speelt de hoge licht- en vochtgevoeligheid van de tabletten hierin een hele grote rol. Maar dan nog….

En wat nu?

Bovenstaande problemen kunnen heel ernstig zijn, maar dat is niet een gegeven. Sommige gebruikers kunnen heel subtiele bijwerkingen hebben, die in de praktijk niet echt opvallen, of die sluipenderwijs ontstaan. Hierdoor kunnen, per abuis, de symptomen van de bijwerkingen aan andere oorzaken toegeschreven worden.

Als jij gebruiker bent van Thyrax, en je dosis is (nog) niet bijgesteld, neem dan even contact op met je huisarts. Wellicht dat daarmee een aantal (kleine) bijwerkingen direct opgelost zijn.

Ga in ieder geval niet zelfstandig stoppen met het gebruik van Thyrax. Dit kan heel gevaarlijk zijn, en in sommige gevallen levensbedreigend. Overleg altijd met je huisarts.

6 natuurlijke oplossingen ter ondersteuning van medicatie

Als je last hebt van een vertraagde schildklier heb je weinig keus: Je moet Levothyroxine slikken, en dan waarschijnlijk je hele leven lang. Kun je dan helemaal niets zelf doen? Natuurlijk! Er zijn een aantal natuurlijke oplossingen die ondersteunend werken bij de medicatie, en in sommige gevallen zelfs kunnen leiden tot verlaging van de dosis van de medicatie.

1) Vermijd stress

Het lijkt een inkopper, maar het vermijden van stress heeft directe gevolgen voor het functioneren van de schildklier. Stress zorgt er namelijk voor dat sommige lichaamsfuncties en organen op ‘stand-by’ worden gezet. Niet alleen je spijsvertering, je stofwisseling en je immuunsysteem gaan even ‘uit’, maar ook je bijnieren. En het zijn juist de bijnieren die rechtstreeks samenwerken met de schildklier. Als de bijnieren niet werken, heeft de schildklier daar direct last van. Vermijd dus stress, om ook dit lichaamsproces zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Daarnaast zorgt stress voor een hogere productie Cortisol, waardoor de overzetting van T4 naar T3 minder efficiënt wordt.

2) Jodium en Selenium

Om de schildklier optimaal te laten werken, zijn twee stoffen noodzakelijk: Jodium en Selenium. Jodium kun je onder andere vinden in zeewier en kelp. Paranoten bevatten veel Selenium. Als je al medicijnen gebruikt voor je schildklier, overleg dit dan eerst met je huisarts. Een teveel aan Jodium en/of Selenium kan gevolgen hebben voor de werking van de medicijnen.

3) Ondersteun je lever

Ook de lever heeft een functie in het hele proces. Een slecht functionerende lever heeft directe gevolgen voor de werking van de schildklier. Probeer dus op alle mogelijke manieren om je lever zo veel mogelijk te ontzien. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld alcohol en koffie te laten staan. Met name deze twee zorgen voor een hele zware belasting van de lever.

De lever speelt namelijk een belangrijke rol in de transformatie van de inactieve T4 naar de actieve T3.

4) Gezond en gevarieerd eten

Ik weet het, dit gil ik iedere keer weer. Maar het blijft gewoon de basis voor een optimaal functionerend lichaam. Alleen een gezond lijf kan problemen oplossen. Een lichaam wat gebrek heeft aan voedingsstoffen is niet in staat om zichzelf te genezen, of om aandoeningen en kwaaltjes te voorkomen.

5) Beperk het eten van peulvruchten

Fytinezuur is een stof wat veel aanwezig is in peulvruchten, en dan met name in soja. Het fytinezuur heeft als eigenschap dat het zich gaat binden met het jodium in je lichaam, waarna het je lichaam verlaat via de natuurlijke weg. Gevolg: Een gebrek aan jodium en dus een slecht werkende schildklier.

6) Progesteron

Met name na de overgang daalt de eigen productie van progesteron. Een laag progesteron zal zorgen voor een kwantitatief slechtere omzetting van het inactieve T4 naar het actieve T3.

Ik moet hier wel bij vermelden dat deze natuurlijke oplossingen helaas geen soelaas meer bieden in het geval van een auto-immuunziekte. In dat geval is het weefsel van de schildklier al aangetast, en is er helemaal geen sprake meer van productie. Alléén het slikken van Levothyroxine is hier de oplossing.

Let op!

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Ga nooit zonder overleg zelfstandig de dosering van je medicatie wijzigen, of zelfs helemaal stoppen. Problemen met je schildklier heb je voor je leven, dus ook de medicatie. Wat je wél kunt doen is je levensstijl aanpassen met de voorgaande tips. Wellicht dat daarmee, op termijn, de dosis van de medicatie naar beneden bijgesteld kan worden. Maar dat is aan je behandelend arts om dit te beslissen.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

29 Reacties op "Thyrax Kopen: Nodig of Onnodig? + 6 Natuurlijke Tips"

 1. r. van kallen

  says:

  tocht schandalig dat er iets niet klopt met de thyrax en dat men vast blijft houden dat het aan de verpakking ligt. het is levensbedreigend.

  • mida breukelhoven

   says:

   ja, vind ik nou ook!! het is toch nog gewoon niet te geloven...

 2. carla

  says:

  Hoe kom je van de tabletten af. Ik gebruikt deze ook al jaren. En zou graag vanaf willen. Wat zou ik moeten eten dat mijn schildklier optimaal gaat werken. Alvast bedankt.

  • Hettie

   says:

   Hoi Carla, Ik zou het je aanraden om even langs je huisarts te gaan! Het lijkt mij juist mogelijk schadelijk of zelfs gevaarlijk om zonder professionele begeleiding te gaan stoppen met je tabletten. Laat je dus gewoon adviseren door je huisarts voordat je stappen onderneemt! Mvg, Hettie

   • carla

    says:

    Dankje wel Hettie,
    Dat heb ik al geprobeerd.
    Maar de laatste tijd vallen mijn haren ook uit aan een kant.

  • Doris Wienk Sanchez

   says:

   Ik heb 10 dozen van thyrax te koop.

   • Lyda Molenaar

    says:

    Ik gebruik 3 keer 0,25 mg per dag.
    Is dit ook de dosering die er te koop is?
    Wat is de houdbaar datum die op het doosje staat?
    Ik hoop op een reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Lyda Molenaar

   • Lyda Molenaar

    says:

    Wat is eventueel de prijs van deze dozen Thyrax?

   • Francien Mus

    says:

    Wat kosten de dozen met Thyrax. Ik gebruik de Thyrax al haast 40 jaar en kan daar goed mee leven maar ik heb nu Euthrox en daar ben ik alleen maar ziek van mijn darmen, moe en erge hoofdpijnen vroeger heb ik ook eens andere medicijnen daarvoor gekregen maar ik kan alleen maar tegen de Thyrax blijkt. Wat voor tablet is het? ik gebruik 100 microgram en dan 1 tablet per dag en graag de prijs. Vriendelijke groeten Francien Mus

   • Francien Mus

    says:

    Wat kosten de dozen met Thyrax. Ik gebruik de Thyrax al haast 40 jaar en kan daar goed mee leven maar ik heb nu Euthrox en daar ben ik alleen maar ziek van mijn darmen, moe en erge hoofdpijnen vroeger heb ik ook eens andere medicijnen daarvoor gekregen maar ik kan alleen maar tegen de Thyrax blijkt. Wat voor tablet is het? ik gebruik 100 microgram en dan 1 tablet per dag en graag de prijs. Vriendelijke groeten Francien Mus Dit is een reactie

   • Franciena Mus

    says:

    Hallo Doris, heb jij de dozen met Thyrax nog en wat is de hoogte van de pillen ik gebruik 100 microgram en 1 tablet per dag en wat gaan de dozen kosten en wat is de uiterste datum? Ik ben heel ziek van de Euthirox ik kan tegen geen een ander product maar heb ze toch nodig ik ben de gehele dag misselijk, mijn darmen werken aldoor, moe en hoofdpijnen. Ik heb al vele andere geprobeerd maar de een es nog erger dan de ander. Aub help mij. Lieve en vriendelijke groet Francien Mus

   • Francina Mus-Westdijk

    says:

    wil ze graag kopen

   • Nelleke De Graaff Guilloud Batenburg

    says:

    Heeft u de thorax pillen nog te koop. Mijn dochter haar schoonmoeder is ten einde raad. Zo ja waar op te halen en wat zijn de kosten ?

    Met vriendelijke groet,
    Nelleke de Graaf Guilloud

   • Anha

    says:

    Heb je de thyrax nog te koop .
    Groetjes Anja

 3. J.E.M.M.van Erp

  says:

  Er valt mij iets op in alles wat ik lees in de berichten over thyrax de mensen allemaal een traag werkende of snel werkende schildklier hebben.Maar mijn schildklier is 16 jaar geleden verwijderd en ben dus afhankelijk van Thyrax en dat gaat prima.nu kreeg ik van de apotheek levothyraxnatrium en voel mij na vijf dagen gewoon lamlendig daarbij heb ik diabetes die ineens erg hoog was zonder dat ik daar een aanleiding voor kon vinden.Hoe moet ik hier mee omgaan en hoe dat het weer snel gaat zoals het was.Dit is beslist niet fijn.

 4. sorgedrager

  says:

  ik gebruik al meer dan 30jaar thyrax; goed ingesteld en vitaal; nieuwe verpakking: meer hartkloppingen (van apotheek noch huisarts krijg ik informatie). Nu ruim zes weken geleden noodgedwongen overgestapt op euthyrox en voel me nu heel ziek: MOE, geen energie, stijve spieren, vreemde pijnen, malaise.
  ik heb zelf het verband met bijwerkingen nieuwe medicatie gelegd. Klachten: onvoldoende voorlichting van huisarts en apotheek voor het overstappen op een ander middel, ook toen ik al in het begin bijwerkingen meldde.
  Hoe is het mogelijk in Nederland dat een fabrikant stopt met productie en door de medische wereld dit niet grootscheeps wordt aangeklaagd???!!!

 5. Wielfaert christine

  says:

  Ik nam op aanraden van mijn huisdokter l- thiroxine 100 mcg ,nu is dit veranderd op zijn aanraden naar 'thiroxine 75mcg ,
  Wat ik nu ondervind en wat er vroeger niet was zijn hoorzuizingen
  Ik had van de vroegere medicatie een rest en heb deze genomen met het resultaat dat het gehoor terug normaal is
  Zijn hier nog opmerkingen over ?

  • miranda

   says:

   ik heb wel meer hoofdpijn en was sneller moe en was ook sneller geprikkeld door thyroxine 75 mcg, maar ik gebruik t wel nog steeds

   • Lisette Bisschops

    says:

    Heeft u nooit overwogen om over te schakelen op een ander medicijn, zodat u minder last van die bijwerkingen heeft? Gr. Lisette

 6. erik

  says:

  Nee, echt niet aan te raden!! Kreeg steeds van die halve opvliegers.. Ben niet eens een vrouw, maar kan me nu wel gelijk voorstellen hoe het oet voelen om in de overgang te zijn.. steeds van die hitteaanvallen, bah!

  • marianne

   says:

   misschien juist wel een goed idee... Mannen thyrax te laten slikken. Maken ze ook eens door wat vrouwen moeten doorstaan. Kan die man van mij ook eens stoppen met mij een aansteller te noemen, is echt geen pretje dat steeds heel heet worden en op de meest onhandige plekken... Zou echt een goed lesje voor ze zijn!

 7. laura

  says:

  gewoon niet doen al die troep ... lekker natuurlijke middelen gebruiken ,veel beter voor je lichaam!!

  • Claire

   says:

   Helemaal mee eens!

 8. Francien

  says:

  Ik slik de Thyrax al vanaf mijn 30 e jaar. Ik werd viel af viel flauw en daarna werd ik heel dik dus een jojo van mijn schildklier. Ik kreeg Thyrax en na een poosje werd alles weer "normaal" en "weinig of nooit" bijverschijnselen gehad. En met de Euthrox wel. Ik heb 3 maanden geleden weer Thyrax gekregen en dat ging 3 maanden goed en daarom wil ik graag de Thyrax terug hebben. En dat er een andere verpakking is gekomen is omdat de potjes vanbinnen vochtig werden wanneer ze open waren geweest en de Thyrax dan minder werkte daarom de doosjes in "metalen" strips. En het laatste nieuws van de Thyrax is dat men er zelf achter gekomen is dat er een ander stofje bijgekomen was wat er niet in hoorde. Nu is de Thyrax er pas weer vanaf medium 2017. En nu slik ik noodgedwongen Euthrox. Het is inderdaad wereldwijd niet meer te leveren. Groet Francien

  • Jill

   says:

   nee hè! Ik heb hetzelfde, Euthrox kreeg ik ook allemaal bijwerkingen van, maar Thyrax hielp wel gewoon prima. Ik hoop dan maar echt dat het sneller weer beschikbaar word dan verwacht of in ieder geval voor de zomervakantie of zo.. die bijwerkingen zijn echt geeen pretje...

 9. Sammi

  says:

  Onnodig, die andere tips werken net zo goed /beter!

 10. E.couvreur

  says:

  Slik vanaf mijn 13e jaar Thyraxduo ,ben nu 71 jaar en de thyrax is op
  Heb vervangende medicijnen gehad,had zoveel bijwerkingen ,dat ik moest stoppen.
  Ben al drie maanden ziek,moe,etc.
  Ben aan schildklier geopereerd,heb duothyrax 0,025 Mg nodig
  Heb mijn hele leven Thyrax en voel me nu beroerd zonder mijn blauwe
  Pilletje

  Waar kan ik duothyrax kopen 0.025 Mg.
  Voel me zeer slecht zonder mijn Thyrax help !!!

 11. A.Dominguez

  says:

  U kunt in Portugal thyrax krijgen. Misschien kent u iemand die ze daar voor u kunt kopen.
  Gr.Ana.

 12. Jolien

  says:

  Hmmm ik weet niet hoe betrouwbaar deze site is.... er is weinig te achterhalen over wie achter deze site zitten....
  En.... ik spendeerde aardig wat tijd aan de link op deze site ..."Gelukkig zijn er oplossingen die voor de meeste mensen erg goed helpen. Deze hoeven niet per se door middel van medicijngebruik te zijn.

  Klik hier voor één van deze oplossingen(engels)"
  Nou dat is een amerikaanse meneer die uiteindelijk na een uurtje tegen je aanpraten komt met zijn super oplossing... voor 127 usd of 97 usd download... Ik heb zo mijn twijfels!

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *