web statistics

3 Verschillende Zalfjes voor Eczeem + De Voor- & Nadelen

‘’Hé, tijd niet gezien! Hoe gaat het met je?’’ Als verstijfd sta je in het gangpad. Je trekt je mouwen nog iets verder naar beneden, terwijl de neiging om te krabben met de seconde toeneemt. Als een boer met kiespijn staar je in de ogen van je ex. ‘’Prima hoor!’’ Na een awkward conversatie zegt je ex gedag en slaak jij een zucht van verlichting als je eindelijk die ellendige jeuk weg kunt krabben.

Die constante drang om te krabben teistert wel meer mensen. Helaas is je jeuk verlichten door te krabben eigenlijk wel het laatste wat je zou moeten doen. Het is veel beter om een zalfje te gebruiken. Maar welke? Lees hier de voor- en nadelen van enkele van deze zalfjes.

Wat is eczeem?

Eczeem is eigenlijk meer verzamelnaam voor een groep van medische condities die ervoor zorgen dat de huid ontstoken of geïrriteerd raakt. De meest voorkomende vorm van eczeem is atopisch dermatitis, atopisch eczeem. Atopisch verwijst naar een groep ziekten met een meestal geërfde neiging om andere allergische condities, zoals astma en hooikoorts, te ontwikkelen.

Er zijn echter nog meer soorten eczeem, waaronder:

  • Contact dermatitis. Dit ontstaat wanneer de huid in aanraking komt met irriterende middelen (wasmiddelen, tabaksrook, verven, wol etc.) of allergenen, waardoor de huid ontstoken raakt, waardoor het branderig gaat aanvoelen, gaat jeuken en rood wordt.
  • Dyshidrotisch eczeem. Hierdoor ontstaan kleine, jeukende blaren op de randen van de vingers, tenen, palmen en zolen van de voet. Dit wordt veroorzaakt door stress, allergiën (bv. hooikoorts), vochtige handen en voeten of blootstelling aan een aantal middelen.
  • Dit soort eczeem komt erg vaak voor. Het is het resultaat van zowel interne als externe factoren, zoals genen en contact met allergenen of irriterende middelen als chemicaliën. Hierdoor ontstaat roodheid, jeuk, pijn, droogheid, blaren en barsten in de huid.
  • Deze vorm heeft veel weg van de atopische soort. Mensen met neurodermatitis krijgen vaak dikke, geschubde stukken huid doordat er te veel gewreven en gekrabd wordt op dat gebied. Het kan voorkomen in de nek, op de hoofdhuid, op de schouders, op de zolen van voeten, op enkels, op polsen en op de achterkant van handen.
  • Nummulair eczeem. Dit ziet er heel anders uit dan normaal eczeem en is ook veel moeilijker te behandelen. Hierbij ontstaan muntvormige vlekken op de huid, die erg kunnen jeuken. Er wordt gedacht dat het getriggerd kan worden door insectenbeten, reacties op huidontsteking of droge huid in de winter.
  • Stasis dermatitis. Deze vorm komt meestal voor wanneer er een probleem is met de bloedtoevoer in de aderen en er druk ontstaan (meestal in de onderbenen). Hierdoor kan vocht lekken vanuit de ader en in de huid. Dit uit zich in zwellingen rond de enkels, roodheid, schubberigheid, jeuk en pijn.

In het vervolg zal er voor het gemak voornamelijk over atopisch eczeem gesproken worden.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Symptomen van eczeem

Over het algemeen kennen alle vormen van eczeem dezelfde (vervelende!) kenmerken: jeuk en roodheid. Verder lopen de symptomen per vorm van eczeem nogal in elkaar over. Onder deze symptomen vallen naast jeuk ook de volgende:

  • Rood-/bruinachtige stukken huid, voornamelijk op de handen, voeten, enkel, polsen, nek, borstkas, oogleden, de knieholte, de elleboogholte en bij kinderen het gezicht en de hoofdhuid
  • Kleine, opgezette bultjes, waar vocht uit kan lekken en korsterig kan worden wanneer eraan gekrabd wordt
  • Verdikte, gebarsten, droge en geschubde huid
  • Rauwe, gevoelige, gezwollen huid van het krabben
  • Roodheid
  • Blaren
  • Uitslag op de wangen, armen en benen
  • Pijn

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Oorzaken van atopisch eczeem

Atopisch eczeem bestaat samen met twee andere allergische condities: astma en hooikoorts. Dit maakt het mogelijk dat mensen met astma en/of hooikoorts of familie hebben met astma en/of hooikoorts sneller atopisch eczeem zullen ontwikkelen.

Het eczeem begint meestal in de kindertijd, gedurende de eerste zes maanden van het leven van een baby. Hoewel het de meest voorkomende vorm van eczeem is, is atopisch eczeem ook het hevigst en het langst durend. Het kan soms beter worden en andere keren slechter of oplaaien. Over het algemeen verdwijnt atopisch eczeem als het kind ouder wordt, maar het kan meegenomen worden in de volwassenheid.

Wat de werkelijke oorzaak van atopisch eczeem is, is niet duidelijk. Een combinatie van genetische en omgevingsfactoren spelen in ieder geval een rol. Als iets buiten het lichaam het immuunsysteem activeert, gedragen de huidcellen zich niet naar behoren, waardoor de huid oplaait. Een belangrijk kenmerk is dat het niet besmettelijk is, het is te ‘krijgen’ of door te geven van persoon op persoon.

eczeem-zalf2

Oorzaken van eczeem

Factoren die het atopisch eczeem verergeren

Om gezond te blijven terwijl je atopisch eczeem hebt, is het van belang dat je je symptomen onder controle houdt. Daarom is het verstandig om te weten wat alledaagse triggers van het eczeem in je omgeving kunnen zijn. De meest voorkomende triggers van atopisch eczeem die zoveel mogelijk vermeden moeten worden, zijn:

  • Droge huid. Een droge huid kan snel breekbaar, schubberig, ruw en strak worden.
  • Irriterende middelen. Alledaagse middelen of producten (hand- en afwaszeep, wasmiddel, shampoo, desinfecterende middelen etc.) die een branderig en jeukend gevoel kunnen veroorzaken bij de huid of die het droog en rood kunnen laten worden.
  • Stress. Emotionele stress kan ervoor zorgen dat iemands atopisch eczeem oplaait en erger wordt.
  • Hete/koude temperaturen en zweten. Dit kan leiden tot jeukende huid of ‘stekelige warmte’ door de hitte en/of het zweten. Tijdens de koude winterdagen kan hele droge huid ontstaan.
  • Infectie. Van bacteriën of virussen die in je omgeving leven (o.a. bepaalde typen schimmelinfecties).
  • Allergenen. Alledaagse materialen in de omgeving, zoals pollen, stofmijten en schimmel.
  • Hormonen. Oplaaiingen kunnen voornamelijk bij vrouwen voorkomen, wanneer bepaalde hormonen in het lichaam toe- of afnemen.

Behandelingen van (atopisch) eczeem

Naast het nemen van de voorgaande (enigszins) preventieve maatregelen, bestaan er ook enkele behandelvormen die je zou kunnen ondergaan. Maar één ding moge wel duidelijk zijn: er bestaat geen geneesmiddel. De volgende behandelmethoden zijn dus gericht op het verlichten van de symptomen:

  • Drogisterijproducten, zoals zeepvrije schoonmaakmiddelen, vaseline, mineraalolie en op teer gebaseerde producten.
  • Medicatie die enkel beschikbaar is door middel van een doktersvoorschrift, zoals topische corticosteroïden, topische calcineurine inhibitors en systemische orale medicijnen en antibiotica bij een bacteriële huidinfectie of een open zweer of gebarsten huid door krabben – de orale antibiotica kunnen de infectie behandelen.
  • Orale anti-jeuk medicijnen, waaronder Benadryl, een soort Diphenhydramine, waardoor je slaperig wordt.
  • Fototherapie, dat het aangetaste gebied blootstelt aan licht onder medische supervisie (lichttherapie).
  • Aanvullende en alternatieve therapieën, waaronder acupunctuur en stressreductietechnieken.

eczeem-zalf3

Lichttherapie

Maar let op: de symptomen kunnen voor iedereen verschillend zijn. Niet iedereen zal hetzelfde reageren op de behandeling, dus je kunt beste jezelf inlezen in alle mogelijkheden en met je dokter overleggen en achterhalen wat de best werkende behandeling voor jou is.

Behandeling van eczeem door zalfjes

Een andere, veelgebruikte behandeling voor eczeem is het gebruik van zalfjes. Dit is niet te verwarren met crèmes of lotions. Crèmes werken op vochtige of schrijnende stukken huid en lotions zijn het beste te gebruiken op harige gebieden als de hoofdhuid. Zalfjes zijn deels vaste vetten die helpen de huid te hydrateren door waterverlies te voorkomen en kunnen het beste ingezet worden bij droge of verdikte stukken huid.

Bij het kiezen van een goede zalf moet je goed opletten. Wat werkt voor een ander, werkt misschien niet voor jou. De conditie van je huid verandert voortdurend, en daarmee ook de effectiviteit van een product. Daarnaast kan een fabrikant ook steeds zijn formule veranderen.

Let daarom goed op of je niet allergisch bent voor een bepaal ingrediënt voordat je het koopt. Een tip: smeer eerst een klein beetje (de grootte van een erwt) in de holte van je elleboog of op je pols en was het gedurende 24-48 uur niet. Check daarna op een allergische reacties, zoals roodheid, uitslag, jeuk, pijn, schilfers, etc.

Zalfje #1 Vaseline

eczeem-zalf4Vaseline helpt bij het behandelen van eczeem doordat het helpt de huid te hydrateren en het preventief werkt tegen waterverlies. Vaseline heeft als enige zalf geen aanvullende ingrediënten, in tegenstelling tot de andere zalfjes die een kleine hoeveelheid water of andere ingrediënten bevatten om het beter smeerbaar te maken.

Voordelen:

  • Is kalmerend voor de huid, is hypoallergeen en niet-comedogenisch (zal geen poriën verstoppen);
  • Bevat geen geur- en kleurstoffen;
  • Vermindert het aanzicht van dunne, droge lijntjes;
  • Helpt beschermen bij kleine sneetjes, schaafwonden en brandwonden;
  • Beschermt je huid tegen koude wind en het kloven van de huid;
  • Bevat geen bekende irriterende stoffen voor eczeem;
  • Het is redelijk goedkoop.

Nadelen:

  • Sommige eczeempatiënten gebruiken liever geen op petroleum gebaseerde middelen;
  • Een gebruiker meldde dat ze het gevoel had dat haar gezicht niet kon ‘ademen’ en dat het juist uitdroogde.

Zalfje #2 Calmurid

Calmurid bevat twee actieve ingrediënten: ureum en melkzuur. Het wordt ingezet om te helpen bij het hydrateren van droge, geschubde huid. Calmurid is geformuleerd met een vocht inbrengende basis die voorziet van een laag olie aan de oppervlakte van de huid. Deze helpt voorkomen dat het water verdwijnt van de huidoppervlakte. Dit vermindert droogheid, schubberigheid en jeuk bij eczeem.

Voordelen:

  • Vermindert de symptomen van eczeem;
  • Het ureum en melkzuur hydrateren de huid en zorgen ervoor dat het minder hard en schubberig wordt;
  • Kan gebruikt worden tijdens zwangerschap en/of borstvoeding;
  • Is redelijk goedkoop.

Nadelen:

  • Kan gedurende 10 minuten lang flink steken bij/na het aanbrengen;
  • Ruikt vreemd volgens sommige gebruikers.

Zalfje #3 Triamcinolone

Triamcinolone wordt gebruikt bij een groot aantal huidcondities. Het vermindert de zwelling, de jeuk en de roodheid die zich kunnen voordoen in dit soort condities. Deze medicatie is een corticosteroïde, het helpt tegen ontstekingen. De exacte manier waarop het tegen de ontsteking vecht is onduidelijk, maar mogelijk vertraagt of stopt het de chemicaliën in het bloed die ontsteking veroorzaken.

Voordelen:

  • Is redelijk effectief volgens sommige gebruikers;
  • Weinig nodig;
  • Kán gebruikt tijdens zwangerschap/borstvoeding, maar pas na overleg met dokter;
  • Is redelijk betaalbaar;
  • Is lang houdbaar.

Nadelen:

  • Kan (mild en tijdelijk) steken bij/na het aanbrengen;
  • Kan alleen gebruikt worden tijdens korte perioden;
  • Kan ernstige allergische reacties oproepen (in ZEER ernstige gevallen);
  • Kan ontsteking rond de mond veroorzaken (in ZEER ernstige gevallen);
  • Kan het doen jeuken (in ZEER ernstige gevallen);
  • Kan het doen branden (in ZEER ernstige gevallen);
  • Kan symptomen van hoog bloedsuiker oproepen (in ZEER ernstige gevallen).

eczeem-zalf5

De effecten van een behandeling met Triamcinolone

Aanvullende tips voor leven met eczeem

  1. Leer over je triggers. Er zijn veel zaken die een oplaaiing van eczeem kunnen veroorzaken, van geurende zepen tot stofmijten. Het belangrijkste is dat je leert wat je triggers zijn en dat je ze probeert te vermijden. Elimineer bijvoorbeeld alle geurende producten, ook zepen, parfum, cosmetica en geurende bodylotion uit je routine. Zoek in plaats daarvan naar niet-geurende, milde producten zonder toevoegingen of chemicaliën.
  2. Breng regelmatig vocht inbrengende crème aan op droge, jeukende huid. Het gebruik van vocht inbrengende crème is een van de beste manieren om het eczeem onder controle te houden. Maar het is belangrijk dat je het vocht inbrengende middel vaak gebruikt, zeker na het wassen en baden. Voor de beste resultaten kies je een simpele, niet-geurende vochtinbrengers. Zoek er eentje die geen toevoegende stoffen of chemicaliën bevat die de huid kunnen irriteren. Dikkere producten als zalven zorgen meestal voor de meeste beschermen voor je huid.
  3. Houd de extreme temperaturen thuis onder controle. Veranderingen in temperatuur of luchtvochtigheid kunnen er vaak voor zorgen dat je eczeem oplaait. En hoewel je het weer niet kunt veranderen, kan je wel de condities in je huis onder controle houden. Als het weer heet en vochtig is, gebruik dan een airconditioner om je huis koel te houden. Tijdens koud weer, gebruik dan een koele damp luchtbevochtiger om ervoor te zorgen dat je huid niet te droog wordt.
  4. Krab niet aan je eczeemgebieden! Hoe verleidelijk het ook is om de jeuk tijdelijk te stoppen door er heerlijk met je nagels overheen te gaan, doe het niet. Door te krabben kan de jeuk alleen maar erger worden en kan je je huid beschadigen en jezelf een infectie bezorgen. Zoek juist naar manieren om de jeuk onder controle te houden, bijvoorbeeld door middel van een koud kompres, veel vocht inbrengende crème aanbrengen, in bad te gaan of door medicatie.
  5. Houd het zweten tot een minimum om eczeemoplaaiingen te voorkomen. Ben jij iemand die snel oververhit raakt of snel zweet, dan wordt je aangeraden om zo snel mogelijk te douchen na een training.
Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *