web statistics

Wat Zijn Steelwratjes & Hoe Kan Je Ze Verwijderen? 3 Tips

Fantastisch. Met een zuur gezicht staar je naar jezelf in de spiegel. Over een aantal dagen heb je een functioneringsgesprek op je werk en je was van plan om er op je paasbest uit te zien. Tsja, dat plan is dus zojuist officieel in het water gevallen. Met samengeknepen ogen bestudeer je kritisch het bepaald niet flatterend uitziende wratje op je ooglid. Zucht. Tot zover je smetteloze uiterlijk.

Niemand zit erop te wachten om plots wakker te worden met een gezicht vol ontsierende plekjes. Maar wees gerust: het gebeurt meer medemensen dan je wellicht zou verwachten. Toch zou je er het liefst zo snel mogelijk weer van af willen zijn. Je weet alleen niet hoe. Maar dat en meer zal je in dit artikel te weten komen, blijf dus vooral verder lezen!

Steelwratjes: wat zijn het en waar komen ze vandaan?

Steelwratjes (fibromen) zijn goedaardige gezwellen. Ze hebben over het algemeen dezelfde kleur als de huid, hoewel een aantal wratjes licht van pigment zijn. Ze komen doorgaans voor bij mensen van middelbare leeftijd, op plekken waar de huid veroudert. Hierbij moet je denken een de oksel, de nek, het kruis, onder de borsten, op de buik en op de oogleden. Maar ze kunnen in principe overal op de huid voorkomen.

steelwrat1

Ze komen vaker voor dan je zou denken: bijna iedereen heeft er wel minstens een. Het is vrij veelvoorkomend onder mensen van alle leeftijden. Maar het aantal en de grootte van de wratjes nemen toe (tot een aantal honderd) wanneer mensen ouder worden. Waar ze precies vandaan komen is echter niet duidelijk, maar iemands genetica en de dikte van zijn/haar huid spelen mogelijk een rol in het ontstaan, evenals de mogelijke slechte genezing van een eerder wondje.

In principe vormen de steelwratjes geen groot medisch probleem; ze zijn niet gevaarlijk.

Ze zijn voornamelijk een cosmetisch/esthetisch probleem. Pas wanneer de huid van het wratje gaat groeien of wanneer het gaat bloeden, kan het wratje voor problemen gaan zorgen. Ter vergelijking: de maximale grootte van een wratje kan oplopen tot een diameter van zo’n 2,5 centimeter.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Wat je NIET moet doen om van je steelwratjes af te komen

Mensen zijn bij kleine wratjes als steelwratjes vaak geneigd om zelf even in te grijpen, zonder de nodige medische voorkennis. En dit kan een hele onverstandige zet zijn. Onthoud je dus van het overgaan op de volgende twee ‘behandelingen’:

 • De knipmethode | Het steelwratje afknippen met een schaartje wordt sterk afgeraden. Zeker omdat de meeste mensen doorgaans geen gesteriliseerde schaar gebruiken.
 • De afbindmethode | Sommigen kiezen ervoor om het wratje af te binden, ook dit is geen verstandige methode.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

3 tips voor het verwijderen van steelwratjes

De aanwezigheid van steelwratjes op je huid hoeft dus in principe geen reden te zijn voor paniek – enkel als ze groeien of bloeden, hoewel ze dan nog niet eens echt gevaarlijk zijn. Maar om cosmetische redenen kiezen velen er toch vaak voor om de wratjes weg te (laten) halen. Hier vindt je enkele tips die je zullen kunnen helpen bij dit proces.

Tip #1 Ga langs bij een dermatoloog

Wanneer je merkt dat er wratjes op je huid verschijnen, is het verstandig om ze te laten nakijken door een dermatoloog. Op basis van dit medische onderzoek zal hij/zij beslissen over een gepast behandeling. Doorgaans worden de wratjes verwijderd aan de hand van de volgende (meestal eenmalige) behandelingen. Desnoods – maar vaker niet dan wel – wordt hierbij een plaatselijke verdoving gebruikt.

 • Elektrocoagulatie | Dit is een soort elektro-operatie waarbij huidweefsel wordt weggebrand door een aangepaste elektrische stroom.
 • Applanatie | Een vorm van tonometrie (oogdrukmeting). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kleine sonde, waarmee een deel van het hoornvlies platter gemaakt wordt om de oogdruk te meten. Daarnaast gebruikt de dermatoloog een microscoop, die een spleetlamp wordt genoemd, om in het oog te kijken. De druk in het oog wordt gemeten door de hoeveelheid kracht die er nodig is om het hoornvlies platter te maken.
 • Radiochirurgie | Een vorm van chirurgie, waarbij gebruik wordt gemaakt van radiatie om met extreme precisie geselecteerd weefsel te vernietigen.
 • Laserbehandelingen | Bij een laseroperatie wordt gebruikt gemaakt van een intense lichtstraal (de laser), om het wratje te verbranden en te vernietigen.
 • Knipmethode | Hoewel het dus afgeraden wordt om deze procedure zelf uit te voeren, kan er een dermatoloog er wel voor kiezen om een schaartje te gebruiken – hoewel deze methode steeds minder vaak wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het steeltje van het wratje afgeknipt met een gesteriliseerd schaartje om ongewenste bacteriën of schimmels te weren.

steelwrat2

Nadat de achterblijvende korsten zijn verwijderd, volgt een 5-daagse antibioticabehandeling en indien nodig een hechting, welke na 7 tot 10 dagen eruit gehaald zal worden. In het geval dat er een bloeding ontstaat, zal de dermatoloog een drukverband aanbrengen.

Hierbij is het wel nodig dat de patiënt voor de nodige hygiëne zorgt – als er een pleister of verband is aangebracht, zal deze ieder dag verschoond moeten worden. Extreme voorzorg zal daarbij genomen moeten worden wat betreft zweten.

Het is dus beter om de wratjes te laten verwijderen tijdens de koudere maanden.

Tip #2 Gebruik appelciderazijn om van je steelwratjes af te komen

In plaats van gebruik te maken van de zojuist genoemde medische ingrepen, kan je ook kiezen voor een natuurlijke methode. Een voorbeeld hiervan is de appelciderazijn-methode. Door zijn zure content wordt appelciderazijn als een van de meest effectieve natuurlijke medicijnen gezien. Het kan gebruikt worden als behandeling voor een groot aantal medische condities, waaronder steelwratjes.

steelwrat3Er moet echter wel kanttekening bij gemaakt worden: indien de wratjes rond de ogen zijn, is de appelciderazijn-methode geen geschikte behandeling, aangezien het de ogen kan beschadigen. Maar als je het wilt aanwenden als behandeling van steelwratjes op andere plekken van het lichaam, volg dan de volgende stappen voor een goedkope, natuurlijke behandeling van steelwratjes:

 1. Reinig het gebied rond het wratje grondig met water en milde zeep.
 2. Laat het wratje 15 minuten lang in het water weken, of wrijf er voorzichtig tegenaan met een tandenborstel.
 3. Droog het wratje/de wratjes.
 4. Pak een wattenschijfje en doop het in de appelciderazijn.
 5. Breng het wattenschijfje met de appelciderazijn aan op het aangetaste gebied.
 6. Laat het 15 minuten zijn werk doen.
 7. Reinig het gebied met water.
 8. Herhaal dit 3 keer per dag, een aantal dagen per week.

Na enige tijd zal het wratje donkerder worden en zullen er korsten ontstaan. Uiteindelijke zal het wratje eraf vallen. Er zou, afhankelijk van de grootte van het wratje, een litteken achter kunnen blijven. In dat geval moet je er aloë vera gel op smeren. Als het wratje echter niet te diep in de huid is, en je de procedure voorzichtig uitvoert, zal er geen sprake zijn van littekens. Let tevens op het volgende:

 • Zorg ervoor dat de azijn niet in de huid rond het wratje trekt, dit kan roodheid veroorzaken.
 • Breng niet nogmaals appelciderazijn aan zodra er een korst ontstaat.
 • Trek niet aan het korstje; scheur het kostje niet. Wacht tot het uit zichzelf weggaat!

 • Gebruik een dikke lotion met zonnebrandfactor van minstens 15 op je huid om het aangetaste gebied te beschermen tegen de zonnestralen en droog weer.
 • Gebruik kokosnootboter om de overgebleven littekens te verminderen.

Tip #3 Bevries de wratjes zelf

steelwrat4Een andere opties om van je steelwratjes af te komen, is door middel van het product HeltiQ Skintags. Dit maakt gebruik van een simpele ‘aanstipmethode’, hiermee kunnen de wratjes worden weggehaald door bevriezing – doorgaans na één behandeling; indien nodig (door een grotere hoeveelheid wratjes) zal de behandeling herhaald moeten worden.

Je kunt dit gemakkelijk zelf doen: door het spuitbusje gevuld met een kunstmatige vriesstof van -50 graden Celcius van je af te houden, er viermaal op te drukken om de vriesstof vochtig te maken, en het vervolgens 40 seconden lang tegen het wratje aan te houden.

Doordat je na afloop een beschermpleister op het gebied aanbrengt, blijft het hygiënisch en beschermd, waardoor de behandeling een grotere kans van slagen heeft. Hierdoor zullen er op de aangetaste huid ook vrijwel geen littekens overblijven.

Niet te gebruiken:

 • Indien er sprake is van een bevestigde diagnose van kanker en/of behandeling van kanker.
 • Wanneer het steelwratje groter is dan 4 millimeter. Grote steelwratjes zijn niet te behandelen middels deze methode.
 • Als de kleur van het wratje verschilt van de kleur van de huid rondom het wratje.
 • Bij wratjes op de billen en genitale wratten.
 • Bij huid met veel (donker) pigment.
 • Als het wratje harig is of haar bevat.
 • Als het wratje hard is.
 • Als het wratje bloedt.
 • Bij geïrriteerde, geïnfecteerde of gevoelige huid
 • Als er sprake is van een gevoelige of allergische reactie op extreme kou.
 • Bij diabetici en mensen die problemen hebben met de bloedsomloop.
 • Bij patiënten die behandeld worden met immuun onderdrukkende medicijnen of met een bevestigde diagnose van auto-immuun of collageenziektes.
 • Bij patiënten met anti-coagulatiemedicatie en hemofiliepatiënten.
 • Bij kinderen jonger dan 4 jaar oud.
 • Bij patiënten die geïnfecteerd zijn met HIV.
 • In combinatie met andere behandelingen voor steelwratjes.
 • Bij wratjes op het gezicht, de borstkas, de nek, de borsten en de billen.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

1 Reactie op "Wat Zijn Steelwratjes & Hoe Kan Je Ze Verwijderen? 3 Tips"

 1. annie claeys

  says:

  ik heb een soort wratje op mijn ene borst, de andere borst werd geamputeerd in 1980.
  het wratje groeit niet, is geen steelwratje, en zit oppervlakkig op mijn borst.\In 1980 tot 1981
  heb ik een jaar chemo gekregen. en genezen verklaard!
  Moet ik dat laten wegnemen door mijn huisarts?
  Het maakt me nerveus, door mijn voorgeschiedenis!
  Het wratje is donker van kleur, en niet te vergelijken met de agiomen die ik hier en daar heb!
  Mijn dochter werd geopereerd door een haemagioom in de frontale kwab, is volledig genezen,
  epilepsievrij! Bedankt om even naar mij te luisteren, mijn voorgeschiedenis maakt me dubbel alert! BEDANKT

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *