web statistics
Candida Dieet? Voedingsstoffen die (niet) Helpen!.jpg

Candida Dieet? 25+ Voedingsstoffen die (niet) Helpen + Recepten

Heb jij last van een schimmelinfectie? Denk niet dat je de enige bent: Zeker 10% van de Nederlandse heeft hier in meer of mindere mate last van, hetzij in de vorm van een acute schimmelinfectie, hetzij in een vorm van een steeds terugkerende infectie. Het is natuurlijk geen wonder dat je je alleen voelt met deze vervelende aandoening: Er rust nog steeds een groot taboe op dit onderwerp, erg gênant om hierover te moeten praten. Dit is dus ook geen onderwerp tijdens een verjaardag, met een wijntje en een handjevol borrelnootjes. Maar geloof me: Je bent niet de enige.

In dit artikel gaan we niet alle schimmelinfecties behandelen, maar concentreer ik me op de meest voorkomende vorm hiervan: De Candida Albicans, oftewel in de volksmond: Candida. Ontdek de voedingsstoffen die een effect hebben op candida en welke recepten goed voor je zijn, kortom: ontdek het candida dieet.

Wat is Candida precies?

Zoals eerder gezegd, behoort Candida tot de familie van de schimmels. Ieder gezond mens heeft deze schimmel in zijn of haar lichaam, met name in het darmkanaal als onderdeel van de zogenaamde darmflora. Dit is een zeer complexe samenstelling van allerlei schimmels en bacteriën die er voor zorgen dat de juiste voedingsstoffen opgenomen worden door het lichaam, en dat de overblijfselen, de onverteerbare resten, afgevoerd kunnen worden.

De Candida Albicans is een klein onderdeel van deze darmflora, en in normale omstandigheden hoeft dit nooit voor problemen te zorgen. Een eventuele overgroei van deze schimmel wordt in de hand gehouden door alle goede bacteriën en schimmels die normaal ook een plekje in je darmflora hebben. Je darmflora is namelijk een samenstelling van goede en slechte bacteriën en schimmels die elkaar in balans houden, en die elkaar ook beslist nodig hebben. Aan de andere kant is deze samenstelling niet altijd even stabiel, met name bij mensen die al andere gezondheidsklachten hebben zoals een verminderde weerstand.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Hoe ontstaat Candida?

Candida leeft dus met name in de darmflora, en wordt in balans gehouden door de goede bacteriën en schimmels die ook in de darmflora leven. Grofweg zijn er twee factoren die, vanuit medisch oogpunt, de Candida helpen zich te ontwikkelen zonder dat de goede bacteriën en schimmels hier iets aan kunnen doen:

Chemotherapie

Als gevolg van een chemokuur, wordt het immuunsysteem heel sterk onderdrukt. Het lichaam is dan niet meer in staat om zelf eventuele infecties of schimmelgroei aan te pakken, waardoor deze de vrije hand heeft. In combinatie met chemotherapie worden hier wel medicijnen voor gegeven, maar deze zijn in de meeste gevallen niet 100% afdoende.

Antibiotica

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar het gebruik van antibiotica is een hele grote veroorzaker van ongewilde schimmelgroei. Antibiotica zijn medicijnen die je alleen op recept kunt krijgen, en waarmee niet alleen de slechte bacteriën in je lijf aangepakt worden, maar ook de goede bacteriën. Antibiotica kent hier geen onderscheid in. Hierdoor ontstaat maar al te vaak een zogenaamde ‘dysbiose’, een verstoring van de balans in de darmflora, waardoor niet alleen de Candidaschimmel haar verwoestende werk kan doen, maar ook andere slechte schimmels en bacteriën. Dit kan leiden tot allerlei vormen van ziektes, aandoeningen en schimmelinfecties. Het middel is soms erger dan de kwaal zelf! Het is dus erg belangrijk om je darmflora weer in balans te krijgen

Daarnaast is er nog de dreigende resistentie van het lichaam tegen antibiotica. In het verleden werd veel te gemakkelijk antibiotica voorgeschreven, waardoor het lichaam meer en meer resistent wordt tegen dit medicijn. Dit heeft als direct gevolg dat op het moment dat je de antibiotica écht nodig hebt (bv bij een levensbedreigende longontsteking) dit geen effect meer zal hebben. Met alle gevolgen van dien…

Maar dit zijn natuurlijk niet de enige oorzaken. Om het even overzichtelijk te houden, hierbij een lijstje:

  • Als de hormonale balans veranderd, zal dit directe gevolgen hebben voor de zuurtegraad van je lichaam. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een zwangerschap, bij het gebruik van de anticonceptiepil en rondom de menstruatieperiode.
  • Als je veel giftige stoffen in je (werk) omgeving hebt, die natuurlijk in je lichaam komen, dan krijgt de Candida Albicans meer kans om zich te ontwikkelen.
  • Een voedingspatroon met veel koolhydraten en suikers is funest. Dit zijn juist de voedingsstoffen die de verwoestende schimmel nodig heeft om te overleven en om zich te ontwikkelen. Hierover verderop in dit artikel meer.

Daarnaast kan Candida ook ontstaan als gevolg van een slechte levensstijl. Denk hierbij aan stress, geen beweging, slecht eten, en slecht slapen. Al deze elementen zorgen er voor dat je weerstand met grote sprongen achteruit gaat, waardoor de Candida Albicans zich gemakkelijker en sneller kan ontwikkelen.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

De symptomen van Candida

Het is erg lastig om een infectie van de Candida Albicans te onderkennen. De schimmel zit sowieso in je lichaam, maar zal bij een eventuele overgroei niet altijd even gemakkelijk te herkennen zijn. Wel zijn er een aantal belangrijke symptomen die kunnen duiden op een schimmelinfectie in het lichaam, waar dan ook.

Ook hier even een lijstje:

  • Onverklaarbare toename van gewicht
  • Rond de mond en in de mond last van spruw
  • Infecties in en rond de vagina
  • Laag libido, dus gewoon geen zin in seks
  • Incidentele aanvallen van angst
  • Slechter geheugen, met name het korte termijn geheugen
  • Depressieve gevoelens
  • Constant moe en futloos
  • Voedselintolerantie
  • Heel veel zin in zoete dingen
  • Jeuk
  • Klachten in de buikstreek. Denk hierbij aan maagzuur, een opgeblazen gevoel en winderigheid)

Een Candida-dieet? De juiste voeding is belangrijk!

Ook de Candida Albicans heeft voeding nodig om te kunnen overleven en om zich te kunnen ontwikkelen. Ik schreef al eerder over het gebruik van suiker, maar er is nog meer wat je zal moeten vermijden om de candida-infectie te bestrijden.

  • Alle sojaproducten die niet gefermenteerd zijn. (Denk hierbij aan tahoe, tofu en sojamelk).
  • Producten (houdbaar of niet) die smaak- en kleurstoffen als toevoeging hebben. Jazeker, de beroemde E-nummers!
  • Pinda’s.
  • Frisdranken en fruitsapjes.. Hierbij inbegrepen zijn ook de versgeperste sapjes.
  • Champignons of andere paddenstoelen.
  • Fruit met veel suiker.
  • Producten waarin enige vorm van gist of schimmels in verwerkt zijn.
  • Producten die gemaakt zijn op basis van tarwe- of witmeel. In feite moet je alles vermijden waar gluten in verwerkt zijn.
  • Producten op basis van melk, dus geen kaas, karnemelk of ijs. Uitzondering: beetje yoghurt en wat boter.
  • Alle mogelijke zoete dingen. Ook de zoetjes in de koffie en de, normaal erg gezonde, honing.

Als je deze voedingsmiddelen gedurende minimaal 2 weken volledig vermijd, honger je als het ware de Candida Albicans uit, waardoor je eigen immuunsysteem de schimmels kunnen doden. Als je het lijstje zo bekijkt, dan krijg je de indruk dat je helemaal niets meer mag eten, maar dat is natuurlijk niet waar. Er blijft nog genoeg lekkers over waardoor je redelijk normaal kunt eten:

  • Je kunt een heerlijke groentesap maken met rauwe gember, wortel, radijs, bleekselderij, knolselderij, artisjok, rode bieten, komkommer, selderie en/of appel. Heb je geen slowjuicer of vindt je het maken van groentesap te veel gedoe? Je kunt tegenwoordig ook groentesap online bestellen bij gespecialiseerde groentesapbedrijven. Volg een 7 daagse sapkuur als je start met het Candida dieet om je darmflora optimaal te ondersteunen. Ontdek hier wat de beste sapkuur is.
  • Gefermenteerd voedsel op basis van melkzuur. Denk hierbij aan een beetje yoghurt, magere kwark en zuurdesembrood.
  • Denk ook eens aan haver, aardpeer, prei en uien. Dit zijn groenten die de goede bacteriën in je darmflora stimuleren.
  • Vette vis (zalm, haring etc.) bevat heel veel oliën die een ontstekingsremmende werking hebben. O.a. Omega-3.
  • Vitamine E is ook erg belangrijk. Dit kun je onder andere vinden in Avocado’s en in Tarwekiemolie.
  • Als alternatief voor gewone koemelk (zit vol met melksuiker), kun je ongezoete rijstmelk nemen.
  • Zeevruchten bevatten heel veel proteïnen en zink die goed zijn voor het herstel van de huid.
  • Neem dagelijks 10 tot 15 theelepeltjes kokosmelk. Uit onderzoek is gebleken dat dit een duidelijke rem zet op de ontwikkeling van schimmels, en speciaal voor de Candida Albicans.
  • Eieren
  • Walnoten, hazelnoten, amandelnoten
  • gekookte aardappelen
  • lamsvlees, rundvlees, kip, geitenvlees, schapenvlees…maar wel met mate. De voorkeur ligt bij vette vis.

Als je je hier gedurende minimaal 2 weken aan kunt houden, dan heb je geen schimmelinfectie meer. Maar om te voorkomen dat de Candida weer terug komt, moet je daarna niet direct weer vervallen in de oude gewoontes. Pas je voedingsgewoonte aan, en de Candida zal voor altijd verleden tijd wijn!

infographic candida dieet - Genees Je Zelf

Uitgelicht: Suikers

Suiker is niet goed voor je lijf, dat weten we allemaal. Met name de witte, geraffineerde suiker krijgt vaak de schuld van veel ellende. Helemaal fout! Natuurlijk, witte suiker is niet goed voor je lichaam, maar ook de bruine suiker, de rietsuiker, ahornsiroop etc. allemaal suikersoorten waarbij iedereen steeds uitgaat van het ‘natuurlijke’ aspect van suiker. Zolang het ‘natuurlijk’ is, is het gezond. Hierin moet ik je helaas teleurstellen. Suiker is suiker, of het nu geraffineerd is, of volledig natuurlijk is. De reden dat er bijvoorbeeld honing geadviseerd wordt als zoetmiddel is niet omdat de suikers in de honing beter zijn voor je lichaam, maar omdat er naast de suiker ook nog heel veel goede voedingsstoffen in zitten. Maar de suiker blijft de suiker. En, geloof het of niet, dit geld ook voor de natuurlijk suikers in fruit.

Het enige verschil tussen geraffineerde suiker en natuurlijke suiker ligt in het feit dat de geraffineerde suiker ontdaan is van de originele drager, in Nederland vaak de suikerbiet. Maar dat is écht het enige verschil. Nogmaals: suiker blijft suiker! Er is zo vreselijk veel over suiker te vertellen. Wellicht gaan we in een ander artikel verder in op de gevolgen van suiker op je lichaam, en hoe je van deze suikerverslaving af kunt komen.

Hoe dan ook: Suiker is één van de hoofdschuldigen van de tegenwoordige welvaartsziektes zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatproblemen en ook candida.

Ik zeg overigens niet dat je helemaal op moet houden om suiker te eten. Je lijf heeft ook suiker nodig voor bepaalde processen. Maar dit moet beperkt blijven tot maximaal 50 gram per dag. Klinkt veel, maar er zijn maar weinig mensen die hieronder blijven. Besef goed dat in een sportdrankje ongeveer 39 gram suiker zit, en 100 gram magere yoghurt bevat ook al 17 gram suiker. Daarnaast vind je heel veel suikers in industriële producten. Onbedoeld krijg je dus al snel veel te veel suiker binnen.

Maar als je last hebt van een Candida-infectie, of hier erg gevoelig voor bent, dan wordt het een compleet ander verhaal. Zelfs die 50 gram suiker is al voldoende om de schimmelinfectie te ‘voeden’ waardoor het haar verwoestende werking kan doen. Het is dan zaak om de inname van suiker drastisch aan te passen, of zelfs helemaal te stoppen. In ieder geval totdat de infectie verdwenen is.

De praktijk: 3 recepten

Om niet in de theorie te blijven hangen, maar je in de praktijk ook op weg te helpen, deel ik hier mijn 3 meest favoriete recepten met jou. Alle drie eenpersoons recepten passen stuk voor stuk in een correct candida-dieet. Het is het bewijs dat een candida dieet ook heel lekker kan zijn!

Mager rundvlees met rode bietjes

Boodschappen:

  • 1 eetlepel olijfolie, bij voorkeur extra Vierge
  • 200 gram rundvlees
  • 1 klein uitje of een beetje knoflook
  • 200 gram rode bietjes

Werkwijze:

  • Pak een koekenpan, doe hier wat olijfolie in en bak het rundvlees aan beide zijden totdat het gaar is.
  • Pers de knoflook of snij het uitje in hele kleine stukjes, en bak dit mee met het rundvlees.
  • Kook de rode bietjes totdat ze goed gaar zijn. Snij deze dan in plakjes of in blokjes.
  • Serveren op een voorverwarmd bord.

Witte kool met kip

Boodschappen:

  • 1 eetlepel olie met een smaakje, bijvoorbeeld notenolie of basilicumolie.
  • 250 gram kip, gefileerd
  • 1 flinke theelepel sesamzaadjes
  • 250 gram witte kool

Werkwijze:

  • Was allereerst de witte kool en snij deze in mooie, gelijkmatige reepjes
  • Doe de kool in een pan met water, en kook deze heel langzaam.
  • Verwarm intussen een koekenpan, en bak de kipfilet aan beide mooi bruin in een beetje olijfolie
  • Zodra de witte kool helemaal klaar is, laat je het uitlekken en voeg je de sesamzaadjes toe.
  • Hier kun je eventueel de smaakjesolie nog aan toevoegen.

Spinazie en kabeljauwfilet

Boodschappen:

  • 2 eetlepels olijfolie, bij voorkeur Extra Vierge
  • Spinazie, bij voorkeur vers
  • 500 gram mooie kabeljauwfilet

Werkwijze:

  • Was de spinazie, snij het naar behoefte in kleinere stukken en kook dit heel langzaam gaar.
  • Bak intussen de kabeljauwfilet in de olijfolie, totdat het aan beide zijden mooi bruin en gaar is. Eventueel kun je dit op smaak brengen met wat peper.
  • Serveer dit geheel op een voorverwarmd bord.

Maar dat is nog niet alles…

Het lichaam is een zeer complex geheel. Daarom is een probleem nooit alleen maar op te lossen door het weglaten of het toevoegen van één enkel voedingsstofje. Naast goed en gevarieerd eten zijn er nog een paar zaken die goed zijn voor je algemene gezondheid. Met name voor het versterken van je weerstand om een schimmelinfectie de kop in te kunnen drukken. Het zijn wellicht bekende zaken, maar ik wil ze toch even kort noemen: Regelmatig sporten, goed slapen en stress vermijden. Het klinkt misschien allemaal heel logisch, maar voor veel mensen schijnt dit nog ontzettend lastig te zijn.

Conclusie

Als jij last hebt van Candida, ga dan minimaal twee weken je voedingspatroon aanpassen met bovenstaande tips. Daarna kun je weer wat minder strikt zijn, maar als je erg gevoelig bent voor Candida, is het waarschijnlijk noodzakelijk om in ieder geval een paar definitieve aanpassingen te doen in je voedingspatroon.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

1 Reactie op "Candida Dieet? 25+ Voedingsstoffen die (niet) Helpen + Recepten"

  1. Coen Boot

    says:

    Waar vind ik meer, bijvoorbeeld een 3 weken schema, en vooral vegetarische resepten?

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *