web statistics
Psoriasis op je Hoofdhuid Verbannen? Effectieve Tips!

Psoriasis Op Je Hoofdhuid Verbannen? Effectieve Tips!

Psoriasis is een chronische huidziekte die regelmatig voorkomt. In Nederland heeft ongeveer 3% van de bevolking te maken me deze huidaandoening. Een ongevaarlijke aandoening, maar wel ééntje die ontzettend veel gevolgen kan hebben. Vaak zijn de klachten zichtbaar voor de buitenwereld, en dat kan leiden tot een verminderd sociaal leven en in ernstiger gevallen tot vereenzaming.

Wat is Psoriasis?

Psoriasis ontstaat door een opeenhoping van dode huidcellen, de cellen van de opperhuid die afsterven en normaal gewoon afgestoten worden. In normale gevallen wordt de huid van binnenuit vernieuwd. De huid die uiteindelijk zichtbaar wordt als de opperhuid, wordt na een poosje afgestoten. Dat is wat we kennen als dode huidcellen. In het geval van psoriasis is dit proces verstoort. Niet alleen worden de dode huidcellen niet snel genoeg afgestoten, maar de celdeling op zich gaat ook veel sneller. Met andere woorden: De celdeling gaat dusdanig snel dat de hoorncellen niet genoeg tijd krijgen om te volgroeien. Het gevolg is een forse ophoping van dode huidcellen en ontstekingen van de onderliggende huid. Psoriasis wordt dan zichtbaar als een soort koek van huidcellen. Nogmaals, niet gevaarlijk, besmettelijk of levensbedreigend, maar wel ontzettend gênant.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

De oorzaken en symptomen van Psoriasis

De medische wetenschap heeft, ondanks vele onderzoeken, nog niet een sluitende oorzaak gevonden voor het ontstaan van psoriasis. Waar iedereen het wel over eens is, is het feit dat erfelijke factoren een grote rol spelen. En dat is in de meeste gevallen ook duidelijk herkenbaar. In 9 van de 10 gevallen komt psoriasis meer voor in de familie van een psoriasispatiënt. Ook zijn de wetenschappers het er wel over eens dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die als zogenaamde ‘trigger’ de psoriasis aanwakkeren. Als e dus, erfelijk gezien, een verhoogde kans op psoriasis hebt, en ook nog eens iets eet wat als ‘trigger’ functioneert, dan is de kans heel erg groot dat je te maken gaat krijgen met deze vervelende, chronische, huidaandoeningen. Triggers kunnen ook gezocht worden in het gebruik van bepaalde medicatie of beschadiging van de huid.

Daarnaast speelt stress een hele grote rol, net als bij heel veel andere aandoeningen.

Psoriasis ontstaat in ieder geval als het lichaam foute signalen naar de huid afgeeft. Door deze foutieve signalen gaat de huid op bepaalde plekken plotseling veel sneller groeien. Dit kan wel tot 9 keer zo snel gaan groeien. In normale gevallen zal de huid zich iedere maand vernieuwen. Dat wil zeggen dat de groeicyclus van een huidcel tot een maand kan duren. In het geval van psoriasis duurt dit vaak maar 4 dagen. Door deze snelheid slaat de huidcel een aantal stadia over en zal de huidcel nooit volledig volgroeien. Het gevolg is een rode, vaak roze, huid die afgedekt wordt door een dikke laag witte schilfers. Dit laatste wordt gevormd door de dode hoornlaag van de huid die niet volgroeid is. En het is deze dikke plak met dode huidcellen die zorgen voor vervelende ontstekingen.

Doordat de medische wetenschap niet weet wat de exacte oorzaak kan zijn van de psoriasis, blijft de behandeling vaak een kwestie van ‘trial and error’, dus probeer- en giswerk. De huisarts zal heel snel geneigd zijn om (veel te) sterke medicijnen voor te schrijven. Een beetje schieten met hagel, en dan maar hopen dat je het doel ooit eens zult treffen. Of de arts zal z’n schouders ophalen en je in bedekte termen duidelijk maken dat je er maar mee moet leren leven.

Het is inderdaad waar dat je psoriasis niet zomaar kunt genezen. Je zult er je hele leven in meer of mindere mate last van hebben. Maar door zelf het heft in handen te nemen ben je prima in staat om een leven te leiden zonder psoriasis, of in ieder geval met zo weinig mogelijk last. In mijn optiek zou je psoriasis in twee fases moeten behandelen.

infographic psoriasis - Genees Je Zelf

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Gefaseerd behandelen

Om psoriasis effectief te behandelen moet je in twee fases werken. Allereerst moeten de dode huidschilfers, die als een koek vastgeplakt zitten aan de geïrriteerde huid, verwijdert worden. Dit is noodzakelijk om daarna met een behandeling de ontstoken huid, die daaronder zit, tot rust te brengen. Tijdens dit proces, en natuurlijk daarna, moet je bepaalde ‘triggers’ vermijden. Triggers die kunnen zorgen voor nieuwe uitbraken van psoriasis op je hoofdhuid of op een andere plaats op je lichaam.

Om het even overzichtelijk te houden:

  • Fase 1: Losweken van de opperhuid
  • Fase 2: Tot rust brengen van de huid zelf
  • Fase 3: Triggers vermijden

Ik ga deze fases stuk voor stuk met je behandelen.

Fase 1: Losweken van de opperhuid

De allereerste stap is het verwijderen van dode schilfers. Deze schilfers vormen een dikke plak op je huid, en belemmeren het ademen van de huid. Daarnaast is het cruciaal om de huid zelf te kunnen behandelen. Dit verwijderen van de opperhuid wordt gedaan met zogenaamde Keratolytica. Dit is een verzamelnaam voor alle middelen die de opperhuid los kunnen weken. Er zijn middeltjes die gebaseerd zijn op natuurlijke producten met weinig tot geen bijwerkingen, maar er zijn ook middelen die veel sterker zijn, met vervelende bijwerkingen.

Loyon

Een tijdje geleden verscheen dit middel al op de Duitse markt, en is sinds kort ook in Nederland beschikbaar. Het is een middel waar ‘Dimethicon’ in verwerkt zit. Het is geen zalf, maar een spray. Dit is natuurlijk erg gemakkelijk als je het aan wilt brengen op je hoofdhuid. Loyon bevat geen chemische bestanddelen, maar heeft een mechanische werking. Het principe is eigenlijk heel erg eenvoudig: Met de spray breng je een beschermend laagje aan op en om de dode huidschilvers. Door dit laagje wordt het vocht vastgehouden waardoor de schilfers heel gemakkelijk te verwijderen zijn. Door deze methode kent het middel geen bijwerkingen, en kan dus ook ingezet worden bij kinderen en zwangere vrouwen.

Salicylzuur

Dit zuur wordt vrij regelmatig in crèmes en andere huidverzorgingsproducten verwerkt. De werking is nagenoeg gelijk aan die van de eerder genoemde Loyon: Het aanbrengen van een beschermend laagje zodat de huid minder droog wordt. Hierdoor laten de schilfers gemakkelijker los. Let er wel op dat in grote hoeveelheden en bij langdurig gebruik er wel degelijk nadelen zijn voor de gezondheid.

Vaseline / Uierzalf

Veel mensen grijpen terug op dit aloude middeltje. De gedachtegang is logisch: Door de huid vet te maken, zullen de schilfers vanzelf los laten. Op zich prima, maar het vraagt wel veel geduld tijdens de behandeling. Flink insmeren en minimaal een uur laten zitten voordat je het weer voorzichtig uit kunt wassen en de week geworden schilfers kunt verwijderen.

Keukenzout

Natriumchloride, oftewel gewoon keukenzout, kan je ook helpen om vocht in de aangedane plekken te laten trekken. Bij psoriasis op je lichaam, kun je een lekker warm bad nemen met een paar flinke eetlepels keukenzout. Als je last hebt van psoriasis op de hoofdhuid kun je hetzelfde doen, maar dan moet je in het bad je hoofd achterover in het water houden. Door het keukenzout wordt het losweken van de huidschilfers sterk bevordert.

Ureum

Het grote voordeel van Ureum is dat het een lichaamseigen stof is. Het is namelijk een stof die wordt uitgescheiden door je nieren tijdens de afbraak van eiwitten. Deze zelfde stof zorgt, na aangebracht te zijn op je huid, voor het vasthouden van vocht. Erg effectief om de dode huidschilfers te verwijderen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de producten die je huisarts voor kan schrijven. Dit is vaak zware medicatie met veel bijwerkingen zoals een dunner wordende huid. Ook zijn deze producten vaak niet geschikt voor kleine kinderen en voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Mijn advies is om deze medicatie als laatste te gebruiken, als de andere tips niet (meer) werken.

Fase 2: Tot rust brengen van de huid zelf

Nadat de schilfers verwijdert zijn, kun je aan de slag met het tot rust brengen van de onderliggende huid. De huid zal er roze/rood uitzien. Wees wel voorzichtig met het aanraken van de huid, want deze zal erg gevoelig zijn. Ten eerste is het erg belangrijk om de huid dagelijks goed in te smeren met een beschermende crème. Je hebt veel moeite gedaan om de schilfers te verwijderen, en het is nu zaak om nieuwe schilfers te voorkomen. De huid moet vanaf nu beschermd worden om opnieuw uitdrogen te voorkomen.

De huid zelf moet nu tot rust komen, en de kans krijgen om zich te herstellen. Om dit te bereiken zijn er verschillende manieren, mét en zonder bijwerkingen:

Vitamine D

Het is inmiddels medisch bewezen dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot verschillende aandoeningen onder andere griep. Maar ook psoriasis heeft baat bij voldoende vitamine D. Nee, grijp nu niet direct naar de potjes met voedingssupplementen, maar ga gewoon lekker naar buiten. Onder invloed van zonlicht maakt je eigen lichaam vitamine D aan. iedere dag een half uurtje buiten en je hebt weer genoeg vitamine D voor de hele dag!

Vitamine A zuren

Naast vitamine D, speelt ook vitamine A een grote rol bij psoriasis. Een verzamelnaam voor vitamine A zuren is retinoïden. Dit wordt vaak ingezet als aanvulling op bestaande behandelingen. Maar hier kleeft een heel groot nadeel aan: Door de bijwerkingen is deze behandeling niet geschikt voor vrouwen die zwanger zijn, of zwanger willen worden. Dit is een bijwerking die heel serieus genomen moet worden. Mocht je toch een behandeling ondergaan met retinoïden, dan is het belangrijk om zeker te weten dat je niet per ongeluk zwanger wordt. Laat je daarom regelmatig hierop testen tijdens de behandeling, om het risico op een beschadigde foetus te voorkomen.

Dithranol

Dit is een heel goed middel om psoriasis onder controle te houden, althans dat wijzen de onderzoeken uit. Tot voor kort kon deze behandeling alleen maar gegeven worden door een medicus, maar tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden dat je dit zelf kunt doen, gewoon lekker thuis. Nadeel van deze behandeling is dat de huid heel erg snel geïrriteerd wordt. Ook geeft deze behandeling paarskleurige vlekken. Niet alleen op je kleding en op je beddengoed, maar ook op je huid. Na een paar weken verdwijnen de vlekken van je huid, maar de vlekken in je kleding en je beddengoed zijn blijvend.

Behandeling met methoxsaleen en UV-licht

Bij deze behandeling moet je eerst Methoxsaleen innemen via capsules. Deze stof bindt zich aan de DNA in de cellen van je huid. Om deze binding in gang te zetten, wordt de huid daarna behandelt met UV-licht. Ook hierbij geldt als waarschuwing dat je niet zwanger mag zijn gedurende de behandeling. Zelfs tot drie maanden na de behandeling mag je niet zwanger worden, om eventuele complicaties te voorkomen.

Cortison preparaten

Cortison is een middel wat valt onder de noemer hormoonpreparaten. Deze wordt met name ingezet om irritatie, jeuk en ontstekingen minder te maken. Dit kan worden voorgeschreven door je behandelend arts. Nadeel is wel dat het de huid veel dunner maakt, en dat er kans is op permanente beschadiging van de huid. Er zijn geen restricties voor wat betreft zwangerschap en leeftijd.

Er zitten wat behandelingen tussen die vervelende bijwerkingen en beperkingen hebben. Daarom wil ik je ook een aantal tips geven om je huid te verzorgen met producten op natuurlijke basis:

Aloë Vera

Aloë Vera kennen we allemaal wel. Vaak zie je het op de ingrediëntenlijst van cosmetische producten staan. Het zou een positief effect op de haren, rimpels tegengaan en in het algemeen goed voor je huid. De meningen zijn hierover verdeelt in de wetenschap. Maar veel mensen hebben hier toch baat bij. Niet zo zeer bij de toevoeging in de cosmetische producten, want dit is vaak heel erg miniem. Beslist té weinig om enig effect te hebben. Maar het staat wel leuk op het etiket en dus verkoopt het goed. Maar de échte gel uit de Aloë Vera bladeren heeft wel degelijk eigenschappen die goed zijn voor je huid en ontstekingen remmen.

Tea Tree olie

Tea Tree Olie heeft, net als Aloë Vera, een hele sterke antibacteriële werking. Het werkt dus ontstekingsremmend. Naast deze belangrijke eigenschap, is het ook nog eens lekker vet dus de huid blijft droogt niet meer uit. Een tweede reden om Tea Tree Olie te gebruiken.

Appelciderazijn

Appelciderazijn heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Maar daarnaast is het product ook nog eens schimmeldodend. Voor het vochtig houden en het herstellen van de beschadigde huid is dit een effectief middel.

Huidverzorgingsproducten van Graham’s

Misschien heb je er al eens van gehoord: Graham’s Huidverzorgingsproducten. Deze producten zijn allemaal gebaseerd op 100% natuurlijke ingrediënten en zijn allemaal gericht op het herstellen van huidklachten, onder andere psoriasis.

Fase 3: Triggers vermijden

Terwijl je bezig bent om je huid tot rust te brengen, is het ook zaak om je levensstijl en voedingsgewoontes te wijzigen om op deze manier te voorkomen dat de schilfers weer terug komen en om een volgende uitbraak zo veel mogelijk te voorkomen.

Als er sprake is van een auto-immuunziekte, zoals psoriasis, is er in veel gevallen sprake van een allergische reactie. Dit kan zijn als gevolg van een bepaald soort voedsel wat je eet, maar dat kan ook het gevolg zijn van andere omstandigheden zoals stress. Het wil beslist niet zeggen dat je direct alles aan moet pakken. Maar kijk eens kritisch naar je eet- en leefgewoontes en haal er uit wat op jouw situatie van toepassing is.

Stop met roken

Een inkopper, maar stoppen met roken is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar ook voor je psoriasis. Door het roken krijg je heel veel vrije radicalen binnen. Normaal gesproken kan je lichaam deze vrije radicalen prima aan met behulp va antioxidanten die de vrije radicalen onschadelijk kunnen maken, maar als er té veel vrije radicalen in je lichaam rondzwerven, gaat dat onherroepelijk leiden tot ongewenste, en vaak onverklaarbare, aandoeningen. Je immuunsysteem slaat op hol. Het resultaat? Als je erfelijke aanleg hebt voor psoriasis, dan is dit zeker een trigger waardoor de huidziekte heel gemakkelijk de kop op kan steken. Stoppen dus, voor jezelf en voor je omgeving!

Alcohol minderen

Voor alcohol geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als voor roken. Ok, zo nu en dan een rood wijntje is helemaal niet verkeerd, in sommige opzichten gezond zelfs, maar daar moet het dan ook bij blijven. Bij psoriasis is de droge huid het grootste probleem. En alcohol heeft een sterk dehydraterende werking op je lichaam, dus ook op je huid. Zowel van roken als van alcohol krijg je een droge huid en veroudert je huid veel sneller dan normaal. Wat dacht je waar al die rimpels vandaan komen, terwijl je nog maar 40 jaar oud bent? Drink, in plaats van alcohol, liever gewoon water. Minimaal 2 liter per dag werkt zeer helend voor je lijf.

Vermijd stress

Stress heeft een ongekend grote invloed op je gezondheid. Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam om de beschikbare energie te verdelen in het lichaam tijdens een stressvolle periode. De energie wordt gebruikt voor die organen welke noodzakelijk zijn om de stressvolle situatie van dat moment op te lossen. De andere organen en lichaamsfuncties zijn op dat moment van minder belang, dus worden deze op ‘stand-by’ gezet. Normaal gesproken herstelt je lichaam zich als je weer ontspant, maar als je constant onder grote druk staat, dus constant stress ervaart, krijgen de processen die op ‘stand-by’ staan nooit de kans om normaal te functioneren. Het immuunsysteem functioneert op zo’n moment maar op een fractie van de normale capaciteit. Geen wonder dat kleine aandoeningen en kwaaltjes dan plotseling chronisch worden.

Neem eens de tijd om heel kritisch naar je jachtige en drukke leven te kijken. Plan je dag anders, wat ruimer. Doe iets aan die werkomstandigheden, wissel desnoods van baan, doe iets aan die relatieproblemen. Het is veel efficiënter om je energie te steken in het oplossen van problemen, dan je energie steken in het accepteren van steeds terugkerende problemen waardoor je continue stress hebt. Neem de tijd

Glutenvrij?

Er kan ook sprake zijn van een gluten-intolerantie. Dit is het geval als je allergisch bent voor gluten, een stof die met name in granen zit. Mensen die glutenvrij eten, kunnen helemaal geen gewoon brood en andere graanproducten meer eten. Maar voordat je direct gaat stoppen met het eten van brood, is het verstandig om dit eerst te laten testen door een allergoloog. Want als je ophoud met het eten van gluten, zonder dat je intolerant bent voor gluten, dan maak je het jezelf en je gezin heel erg lastig. Glutenvrij eten is beslist niet gemakkelijk en vereist heel veel aanpassing. Eerst laten testen, voordat je deze stap neemt!

Zuivelproducten

Ditzelfde verhaal geldt ook voor een lactose-intolerantie. Bij een lactose-intolerantie kun je geen zuivelproducten meer eten of drinken. In dit geval is je spijsvertering niet in staat om de lactose te verwerken, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. En ja, als je al erfelijke aanleg hebt voor psoriasis, dan maakt de lactose-intolerantie dit alleen maar erger en functioneert het als trigger. Nogmaals het advies om dit eerst te laten testen door je huisarts, en naar aanleiding van die test actie te ondernemen.

Suiker

Het is niet voor niets dat bij allerlei huidaandoeningen en schimmelinfecties aangeraden wordt om de inname van suiker drastisch te beperken. Natuurlijk, we hebben suiker nodig als brandstof, maar overdaad schaadt. En in de praktijk krijgen we veel te veel van dit heerlijke goedje binnen. Begin in ieder geval eens met het vermijden van alle industriële producten waar onnodig veel suiker in zit. Suiker die alleen maar als zoetmiddel dient, en waar het lichaam helemaal niets mee opschiet. Dan heb je de helft al gewonnen. En als je dan toch een zoetstof wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor de thee, gebruik dan wat honing. Natuurlijk zijn dit ook suikers, maar daarnaast zitten er in honing ook heel veel andere stoffen die wél goed zijn voor je lichaam. Het is kiezen uit twee kwaden.

Mijn advies…

Jij wilt toch ook een leven waarin je zo weinig mogelijk last hebt van psoriasis op je hoofdhuid? Neem dan de bovenstaande tips ter harte, om de psoriasis zo veel mogelijk te beperken waardoor je meer kwaliteit van leven hebt.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

1 Reactie op "Psoriasis Op Je Hoofdhuid Verbannen? Effectieve Tips!"

  1. Paul van der Ploeg

    says:

    Goed verhaal, leuk om te lezen, jammer van de taalfoutjes.
    Ikzelf ben écht geen taalvirtuoos maar struikelde regelmatig over ontbrekende woorden of vergeten letters.
    (Als e dus, erfelijk gezien, een verhoogde kans op psoriasis hebt, en ook nog eens iets eet wat als ‘trigger’ functioneert, enz.)
    (Het zou een positief effect op de haren, rimpels tegengaan en in het algemeen goed voor je huid.)
    En zo kwam ik meer “foutjes” tegen.
    Verder echt interessant om te lezen.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *