web statistics
Jeugdpuistjes aanpakken

9 Tips om Jeugdpuistjes Voorgoed in het Verleden te Laten

De grote ramp van nagenoeg iedere puber: Jeugdpuistjes of acne, zoals het in medische termen heet. Jeugdpuistjes zijn niet alleen erg irritant, maar ondermijnen vaak ook nog eens je zelfvertrouwen. Het is allemaal al zo moeilijk en verwarrend in de puberteit, en dan komen die vervelende jeugdpuistjes er ook nog eens bij.

Op het internet is heel veel informatie te vinden over het bestrijden van jeugdpuistjes. Helaas is het overgrote deel vaak niet erg betrouwbaar om de eenvoudige reden dat de betreffende website alleen maar zijn product wil verkopen. Pas dus goed op met wat je leest.

In dit artikel ga ik je tips geven om je bestaande puistjes te behandelen, zodat ze zo snel mogelijk weer verdwijnen zonder littekens. Daarnaast kun je leren hoe je puistjes in de toekomst zoveel mogelijk kunt voorkomen. Nee, niet met allerlei dure middeltjes, maar op een natuurlijke manier! Maar eerst even een uitleg over het hoe en waarom van jeugdpuistjes.

Wat zijn jeugdpuistjes eigenlijk?

Er zijn, medisch gezien, heel veel vormen van acne. Maar de meest voorkomende vorm bij pubers is de Acne Vulgaris. In de volksmond zeggen we jeugdpuistjes. Deze term is niet voor niets ingeburgerd geraakt, omdat deze vorm van acne vrijwel alleen voorkomt bij opgroeiende kinderen in de puberteit.

Acne kan zich manifesteren tussen het 12de en het 24ste levensjaar. Bij meisjes kan de acne eerder ontstaan dan bij jongens. Meisjes kunnen last hebben van acne tussen het 14de en het 18de levensjaar, terwijl bij jongens deze leeftijd tussen de 16 en de 19 jaar ligt. Gelukkig is acne een redelijk onschuldige huidaandoening die in de meeste gevallen voor het 24ste levensjaar alweer verdwenen is.

Maar het blijft natuurlijk erg vervelend in een periode die toch al heel lastig is. Een onderwerp wat vaak erg gevoelig ligt! Zo gevoelig dat jeugdpuistjes maar al te vaak leiden tot verlies van zelfvertrouwen, gevoelens van angst en schaamte, en zelfs tot depressiviteit en erger….

Het is dus zaak om dit probleem serieus en grondig aan te pakken!

In je huis zitten heel veel talgklierfollikels. Als er een jeugdpuistje ontstaat, is dit het directe gevolg van een verstopping hiervan. Tijdens de puberteit verandert er ontzettend veel in je lijf, met name onder invloed van hormonen. Naast de bekende lichamelijke veranderingen, worden ook de talgklieren op de borst, de rug en in het gezicht groter. Daarnaast gaan deze klieren ook meer huidsmeer produceren die ook nog eens veel dikker is.

Normaal wordt de huidsmeer afgescheiden via de porie, een hele kleine opening in de talgklier. Maar door de overproductie van talg, en de dikkere samenstelling, kunnen deze poriën verstopt raken. Er ontstaat dan een ophoping van talg. Daarbij komt ook nog eens het feit dat er veel bacteriën in en rond de talgkleren zitten die in staat zijn om de talg om te zetten naar vetzuren.

De ophoping van de vetzuren en de talg zorgt er voor dat de talgklier steeds verder uitzet en uiteindelijk scheurt, waardoor de twee stoffen in onder de omringende huid terecht komen. Een ontsteking is het gevolg. Er is sprake van acne.

Acne is iets wat gewoon gebeurt, en heeft helemaal niets te maken met een fout voedingspatroon. Natuurlijk zal gezond en gevarieerd eten de vorming van acne wel vertragen, maar de verhalen dat je jeugdpuistjes zou krijgen van het eten van chocolade of van varkensvlees kunnen we naar het land der fabelen verwijzen. Ook heeft acne niets te maken met een slechte hygiëne of overmatig zweten. Allemaal kolder!

Wel kunnen jeugdpuistjes eerder ontstaan, of verergeren, door één of meerdere van de volgende factoren:

  • Bij veelvuldige druk of wrijving op bepaalde delen van het gezicht. Denk hierbij bijvoorbeeld een aan een hoofdband of de rand van de helm. Door de druk en de wrijving raakt de huid geïrriteerd, en er zullen eerder jeugdpuistjes ontstaan, of de bestaande jeugdpuistjes zullen erger worden.
  • Met name voor de meisjes: Als je cosmetica gebruikt met je goed opletten wat je gebruikt. Sommige soorten kunnen de talgklieren helemaal verstoppen, zeker als je je huid ’s avonds niet goed reinigt. Gebruik speciale cosmetica, en maak voor het slapen gaan altijd je gezicht goed schoon met een cleaner.
  • Erfelijkheid speelt ook een rol hierin. Als je ouders vroeger veel last gehad hebben van jeugdpuistjes, dan is de kans heel erg groot dat jij er ook last van krijgt. Maar wees gerust, tegenwoordig is de kennis van acne veel groter dan vroeger. Dus jij hebt meer mogelijkheden om de puistjes te behandelen en om nieuwe te voorkomen.
  • Hormonen spelen een hele grote rol bij het ontstaan van acne, dat schreef ik al eerder. Maar rondom de menstruatie en tijdens een zwangerschap is het allemaal nog een graadje erger. Jeugdpuistjes zullen in die periodes vaak erger worden.
  • Ook stress speelt een belangrijke rol. Onderschat nooit de gevolgen van stress voor je lijf. Niet alleen mentaal, maar zeker ook voor je lijf. Stress zorgt er voor dat bepaalde functies en processen in je lichaam op ‘stand-by’ worden gezet, bijvoorbeeld je immuunsysteem, zodat er energie overblijft om de stressvolle situatie aan te kunnen. Op zich een hele natuurlijke reactie, en helemaal niet verontrustend. Maar als je niet regelmatig ontspant, krijgen deze processen nooit de kans om weer ‘op te starten’. Veelvuldige stress heeft dus niet alleen negatieve gevolgen voor je acne, maar voor je hele lijf.
Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Bestaande puistjes behandelen

jeugdpuistjes

Je leest dit artikel omdat je waarschijnlijk al last hebt van jeugdpuistjes. Daarom geef ik je nu eerst een aantal tips om je bestaande jeugdpuistjes zo goed mogelijk te behandelen zodat ze zo snel mogelijk weer verdwijnen.

  • Ga in géén geval de jeugdpuistjes uitknijpen. Natuurlijk is het erg verleidelijk om te doen, al was het alleen maar om de irritatie kwijt te zijn en om die vreselijke witte kop te verwijderen. Maar bij het uitknijpen komt er niet alleen pus naar buiten, maar druk je ongewild ook wat pus naar binnen toe. Dit in combinatie met het feit dat je altijd bacteriën onder je nagels en op je vingers hebt, zal er voor zorgen dat je even later weer nieuwe ontstekingen krijgt die vaak erger zijn. Daarnaast zorgt het zelf uitknijpen voor rare littekens. Niet doen dus!
  • Een andere ‘no-go’ is de zonnebank. Het is helemaal waar dat jeugdpuistjes in eerste instantie deels verdwijnen of in ieder geval minder opvallen, maar na een zonnebankkuur wordt de huid iets dikker waardoor de kans heel erg groot is dat er weer nieuwe jeugdpuistjes ontstaan. Zonnebank is dus een korte termijn oplossing, op de lange termijn zal het alleen maar erger worden!
Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Maar wat helpt dan wél?

  • Je kunt de bestaande puistjes behandelen met bijvoorbeeld waterstofperoxide. Nee, nu niet direct naar de badkamer rennen om de waterstofperoxide te pakken die je vorige week gebruikt hebt om je haar te bleken, want deze is veel te sterk en zal je huid vreselijk gaan irriteren. Bij de apotheek is waterstofperoxide beschikbaar in een 3% oplossing. Dit wordt door artsen regelmatig gebruikt om te ontsmetten. Breng de waterstofperoxide aan met een wattenstaafje, en laat het ongeveer een kwartier zitten. Was je gezicht daarna schoon met gewoon water, dus géén zeep gebruiken!
  • Na deze behandeling kun je een lotion aanbrengen die zwavel bevat. Deze zal je jeugdpuistje helemaal uitdrogen en zal de aanwezige bacteriën doden. Je kunt deze lotion rustig de hele nacht laten zitten, maar de volgende morgen wel weer je gezicht goed wassen met water.

Deze twee stappen zullen er voor zorgen dat je jeugdpuistjes snel verdwijnen, meestal al na één nacht!

Het is wel belangrijk om te weten dat je deze behandeling alleen maar plaatselijk toe moet passen. Als je je hele gezicht op deze manier gaat behandelen, zal je huid heel erg uitdrogen, waardoor deze alleen nog maar méér talg gaat produceren. En dat is nou net wat je niet wilt!

9 Tips om nieuwe jeugdpuistjes te voorkomen

Nadat je succesvol de bestaande puistjes bestreden hebt, is het belangrijk om te voorkomen dat er weer nieuwe jeugdpuistjes gaan ontstaan. Onderstaande tips zijn stuk voor stuk natuurlijke oplossingen die, zeker in combinatie met elkaar, zeker zullen helpen.

Tip 1: Sporten en bewegen

Sporten verbetert de doorbloeding van je lichaam en zal dus een positieve bijdrage leveren in het afvoeren van afvalstoffen. Tijdens het sporten ga je zweten, een reactie van je lichaam om de lichaamstemperatuur in balans te houden. Maar met het zweten worden ook allerlei afvalstoffen van de huid afgevoerd. Natuurlijk niet vergeten om goed te douchen na het sporten, anders blijven al die afvalstoffen aan je huid plakken.

Tip 2: Sauna

Voor wat betreft het afvoeren van afvalstoffen heeft een rondje sauna hetzelfde effect. Eigenlijk is een sauna zelfs beter, omdat het zweten niet gehinderd wordt door (strakke) kleding.

Tip 3: Oppassen met cosmetica

Normale cosmetica, met name de goedkopere, is erg slecht voor je huid. Zeker als je last hebt van jeugdpuistjes. Deze producten sluiten de huid vaak helemaal af en verstoppen de poriën van de talgklieren. Het is beter om Minerale Foundation te gebruiken. Niet alleen is dit veel mooier, maar bevat ook nog een zinkoxide: Beschermend tegen de UV-straling van de zon en het dood de bacteriën. Ok, het is wel wat duurder, maar het resultaat is gewoon in alle opzichten veel beter!

Tip 4: Weet wat je eet

Wetenschappers hebben inmiddels ontzettend veel onderzoek gedaan naar de invloed van eten op het ontstaan van jeugdpuistjes. Natuurlijk zijn varkensvlees en chocolade de bekendste ‘oorzaken’ van jeugdpuistjes. Maar wetenschappelijk kon er geen verband aangetoond worden. Dat wil niet zeggen dat het in bepaalde gevallen wel kan helpen om de chocolade even te laten staan. Ieder lichaam reageert weer anders op bepaalde voedingsstoffen.

Dus als jij merkt dat je puistjes inderdaad erger worden na een chocolade-vreetbui, laat deze zoetigheid dan even staan. Is sowieso beter voor je gezondheid om zoetigheden te laten staan, of in ieder geval te matigen.

Wat zeker helpt is het eten van (verse) groenten, vers fruit en producten die gemaakt zijn van volkorengraan. Indirect zorgen deze producten voor minder puistjes door de versterking van het immuunsysteem en het efficiënter afvoeren van afvalstoffen. Dit laatste kun je ook nog helpen door veel water te drinken.

Tip 5: Schoon beddengoed en kleding

Verschoon regelmatig je beddengoed en was het op minimaal 60 graden. Nog beter is om je kussensloop iedere dag te verschonen. Op deze manier lig je niet met je gezicht in de bacteriën die je de vorige nacht achtergelaten hebt. Was de kussensloop ook op minimaal 60 graden.

Ook je kleding kan een verschil uitmaken. Met name shirts en hemden moeten iedere dag in de was. Ben je een fan van hoofddeksels? Was deze dan ook regelmatig. Beter is om géén hoofddeksel te dragen. Een hoed heeft uiteindelijk de zelfde wrijvende, irriterende, werking als de eerder beschreven bromfietshelm.

Tip 6: Vermijd een droge huid

Er is nog steeds een groot misverstand over het feit dat een slechte hygiëne de oorzaak zou zijn van acne. Niets is minder waar. Maar het is wel een natuurlijke reactie om je gezicht zo goed mogelijk schoon te maken door te wassen met zeep, en flink te schrobben. Ook ben je geneigd om agressieve producten te gebruiken zoals Clearasil. Dit soort producten irriteren en drogen je huid alleen maar uit. In het begin zal het even (visueel) helpen, maar na een tijdje reageert je huid met meer productie van talg. Gevolg: meer kans op nieuwe jeugdpuistjes!

Tip 7: Laat je gezicht met rust!

Ik weet het, ontzettend moeilijk! Maar het is belangrijk om niet te gaan krabben en al helemaal niet de puistjes uit te gaan knijpen. Als je dit doet worden er heel veel bacteriën over je gezicht verspreid, wat de kans op nog meer jeugdpuistjes alleen maar groter maakt.

Tip 8: De anticonceptiepil

Ok, niet echt een natuurlijke oplossing, maar voor veel meisjes wel een hele effectieve oplossing. Door het nemen van de pil worden de hormonen beter in balans gebracht, waardoor de puistjes minder zullen worden. Hiervoor moet je natuurlijk wel even een afspraak maken met je huisarts.

Tip 9: Water drinken!

De beste manier om je huid te hydrateren is van binnenuit. Drink daarom veel water, minimaal 2 liter per dag! Een droge huid is niet in staat om de dode huidcellen te verwijderen en zich daarmee te vernieuwen. Een goed gehydrateerde huid zal zich veel sneller herstellen en zullen puistjes minder kans krijgen.

Conclusie

Jeugdpuistjes is iets wat hoort bij de puberteit. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het erg vervelend is, in alle opzichten. Besef wel dat ruim 95% van alle jongeren op een bepaald moment last hebben van acne. Je bent dus niet de enige. 100% vermijden van puistjes kun je nooit, maar met bovenstaande tips kun je het op een acceptabel niveau brengen en in balans houden.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *