web statistics
Waarom je bloedende aambeien hebt + cruciaal advies - Genees Je Zelf

Waarom Je Bloedende Aambeien Hebt + Cruciaal Advies!

Het is niet bepaald een onderwerp waar we even uitgebreid over gaan vertellen tijdens een verjaardagsfeestje, en je krijgt al snel het idee dat je de enige op hele wereld bent die last heeft van aambeien, maar niets is minder waar. Het is een erg gênant onderwerp wat meestal niet met veel enthousiasme naar buiten gebracht wordt: Bloedende Aambeien.

Wat aambeien zijn, wat de symptomen en de behandelingen zijn, vind je in dit artikel. Aan het einde krijg je 5 cruciale adviezen van mij om aambeien een halt toe te roepen, en om aambeien in de toekomst te voorkomen.

Wat zijn aambeien precies?

In je endeldarm bevinden zich een fors aantal zwellichamen. Dit zijn samenstellingen van hele kleine bloedvaatjes die een hele grote rol spelen bij het ondersteunen van de sluitspier. Deze zwellichamen zullen, als het nodig is, enigszins opzwellen om de sluitspier te ondersteunen. Als deze zwellichamen extreem op gaan zwellen en uit gaan zakken, dan is er sprake van Hemorroïden. Wij noemen dat in de volksmond: Aambeien. In veel gevallen zitten de aambeien in de endeldarm, maar het kan ook gebeuren dat ze zo laag in de endeldarm zitten dat ze naar buiten gaan puilen. Dit is zeker het geval als de zwelling heel groot is. We spreken dan inmiddels van uitwendige aambeien.

Het is een aandoening waar vrouwen meer last van hebben dan mannen, en dan met name na het vijftigste levensjaar. Het is een heel onschuldige aandoening, maar toch kan het erg lastig en vooral pijnlijk zijn.

infographic aambeien - Genees Je Zelf

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

En bloedende aambeien dan?

Als de zwellichamen in je endeldarm opgezwollen zijn, dan zorgen ze voor een verstopping. Het is dan lastiger om je ontlasting langs deze zwellichamen te krijgen. Het lukt uiteindelijk wel, want de aambeien zijn flexibel. Maar dit lukt alleen met veel persen. De aambeien krijgen hierdoor veel druk te verduren, plus het feit dat de ontlasting probeert te passeren. Hierdoor kunnen de aambeien beschadigt raken daardoor ze gaan bloeden. Als je geen voorzorgsmaatregelen neemt, gaan aambeien vandaag of morgen altijd bloeden. Je ziet dan duidelijk dat er, naast de ontlasting, vers bloed in de wc-pot ligt. Ook bij het afvegen zie je bloed op het toiletpapier. Het is dus zaak om de stoelgang zo gemakkelijk mogelijk te maken, en direct naar het toilet te gaan als je aandrang voelt. Maar hierover later meer.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

De klachten en symptomen van aambeien

De symptomen en de klachten zijn inmiddels voor een groot deel wel duidelijk, maar toch wil ik ze voor de volledigheid even voor je op een rijtje zetten:

  • Vaak heb je bloed in je ontlasting en/of op je wc-papier. Dit hoeft niet beslist, maar is vaak wel het geval.
  • Rondom de anus heb je vaak een branderig en onaangenaam gevoel.
  • Je hebt jeuk aan je anus.
  • Bij het zitten voel je pijn. Dit is met name het geval van uitwendige aambeien.

Bij uitwendige aambeien is er een redelijke kans dat een bloedprop de aambei nog meer op doet zwellen, blauw gaat kleuren en nog meer pijn veroorzaakt. In dat geval spreken we dan van een aambei met trombose.

Wat zijn mogelijke oorzaken?

De oorzaak van aambeien is heel eenvoudig: Aambeien ontstaan door hele hoge druk in het gebied rond de anus. Deze druk kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je hebt langdurig last van diarree
  • Je zit té lang op het toilet. Met andere woorden, het duurt té lang voordat je gepoept hebt. Dit kan te maken hebben met obstipatie of verstoppingen.
  • Je perst te hard om te poepen. Dit kan zijn omdat je eenvoudigweg haast hebt, maar het kan ook zijn dat je ontlasting heel erg hard is waardoor het moeilijk is om het naar buiten te persen.
  • Je hebt regelmatig last van obstipatie, van verstoppingen.

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die de uiteindelijke kans op aambeien groter maken:

  • Je hebt een zittend beroep en je doet weinig aan lichaamsbeweging.
  • Je eet té weinig vezels.
  • Je bent ouder dan veertig jaar.
  • Je bent net bevallen, of je bent nog steeds zwanger.
  • Je hebt last van obesitas, met andere woorden: Je hebt fors overgewicht.
  • Je hebt familieleden die ook regelmatig last hebben van aambeien.

Reguliere behandeling door een arts

Aambeien hoeven niet altijd direct voor problemen te zorgen, maar toch is het verstandig om je wel even te melden bij de huisarts. Natuurlijk moet je sowieso een afspraak maken als je last hebt van bloedende aambeien of als je veel pijn en/of jeuk hebt. De huisarts zal je dan onderzoeken en de diagnose stellen. Ook zal hij onderzoeken of er misschien meer aan de hand is, of dat de aambeien in werkelijkheid geen aambeien zijn, maar een ontsteking in de endeldarm. Dit kan weer duiden op andere aandoeningen/ Maar als we even uitgaan van aambeien, dan zal de arts waarschijnlijk niet veel doen. Je kunt medicatie krijgen om de pijn en de jeuk te verminderen, en voor de rest zal de arts je adviezen meegeven om de ontlasting zo gemakkelijk mogelijk te maken, dus zonder overmatige druk, zodat de aambeien niet de kans krijgen om te bloeden en uiteindelijk gewoon zullen verdwijnen.

Op het moment dat eventuele voedingsadviezen en medicatie niet afdoende zijn, dan kan de huisarts niets meer voor je doen, en wordt je doorverwezen naar een specialist. Deze heeft de keus uit verschillende soorten poliklinische ingrepen. In overleg met jou wordt hier een keus uit gemaakt, maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van de situatie, met name waar de aambeien zich bevinden en hoe groot ze zijn. In het allerergste geval, als het een extreem grote aambei betreft, zal een operatie nodig zijn. Maar dit komt gelukkig maar zelden voor.

De specialist heeft de keus uit 3 behandelingen:

Behandeling 1: Vloeistof inspuiten

Bij deze behandeling wordt er een speciale vloeistof onder het slijmvlies ingespoten. Door deze vloeistof zulle de aambeien verschrompelen en uiteindelijk afsterven.

Behandeling 2: Schroeien

Ook kan er een behandeling plaatsvinden met behulp van infrarood licht. Dit UV-licht schroeit de bloedvaatjes van de aambeien dicht, waardoor deze af zal sterven.

Behandeling 3: Afbinden

Het klinkt een beetje Middeleeuws, maar toch is dit de meest gebruikte methode om aambeien te verwijderen: Het afbinden van de aambeien met behulp van elastieken bandjes. De specialist brengt deze elastiekjes aan, waarna de aambei langzaam afsterft en 7 a 10 dagen na de behandeling valt de aambei er af en wordt automatisch meegevoerd met je ontlasting. Na het aanbrengen van de elastiekjes kun je een beetje pijn onder in je buik hebben, maar dat trekt vrij snel weer weg. In sommige gevallen zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

Het zijn alle drie poliklinische ingrepen. Dat wil zeggen dat je niet opgenomen hoeft te worden in het ziekenhuis. Voordat de behandeling plaatsvindt, krijg je waarschijnlijk eerst een klysma om de endeldarm en de anus schoon te maken. Om dus alle ontlasting te verwijderen.

Wat kun je zelf doen? 5 cruciale adviezen!

Zoals ik net al even aangaf, gaat de arts je in eerste instantie naar huis sturen met een crème of zalf om de pijn en de jeuk te bestrijden. Daarnaast zal hij je een aantal voedings- en leef adviezen geven om je ontlasting zo gemakkelijk mogelijk te laten passeren. Deze adviezen moet je opvolgen om bestaande aambeien te genezen, maar ook om in de toekomst te voorkomen dat de aambeien terugkomen. Nog sterker: Om sowieso aambeien te voorkomen, kun je de volgende adviezen ter harte nemen:

Advies 1: Goede hygiëne

Als je al last van aambeien hebt, is het belangrijk om je goed te wassen als je naar het toilet bent geweest. In ieder geval eerst je billen afvegen met ongeparfumeerd toiletpapier. geparfumeerde producten kunnen een irritatie uitlokken, en dat is wat je nu even niet kunt gebruiken. Was je niet met producten die parfum bevatten, maar doe dit met lauwwarm water. Daarna voorzichtig droogmaken, eigenlijk deppen.

Als je veel last hebt van pijn en jeuk, kan een lekker bad soms wonderen doen. Maar nogmaals, geen zeep of andere geparfumeerde producten aan het water toevoegen.

Advies 2: Goede toiletgewoontes

Op het moment dat je aandrang hebt om te poepen, is het belangrijk om dan direct naar het toilet te gaan. Zou je proberen om het op te houden, dan wordt de ontlasting alleen maar dikker, en zal het later veel lastiger worden en zul je hard moeten persen. En persen is nou juist wat je moet vermijden. Als je op het toilet zit, en je hebt aandrang, druk dan heel zachtjes mee. Maar laat vooral de natuurlijke drang het meeste werk doen. Als je geen aandrang meer hebt, forceer dan niets. Op het moment dat de aandrang er weer is, ga je gewoon wéér naar het toilet.

Ook is het belangrijk om een juiste houding te hebben. Je zou eigenlijk je voeten iets omhoog moeten hebben, dus een klein voetenbankje is erg handig. Daarnaast moet je je bovenlichaam iets naar voren buigen. Op deze manier creëer je de meeste ruimte om je ontlasting zonder al te veel problemen kwijt te raken.

Advies 3: Voldoende beweging

Niet alleen is voldoende bewegen goed voor je algehele gezondheid, maar door de bewegingen van het lichaam worden de darmen gestimuleerd in hun kneed en pompbewegingen. Het zijn deze bewegingen die er voor zorgen dat de ontlasting soepel wordt en op een efficiënte manier door het hele darmstelsel wordt getransporteerd. Vermijd ook dat je lange tijd aaneengesloten zit. Hierdoor komt er onnodig veel druk op de anus.

Voldoende bewegen is ook goed om je gewicht op peil te houden, en dat is dan weer goed voor een betere spijsvertering.

Advies 4: Eet gezond en gevarieerd

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je meestal genoeg goede vezels binnen. Vezels wijn van groot belang voor je ontlasting. Ten onrecht wordt vaak gedacht dat vezels de ontlasting alleen maar dikker maken, maar dat is niet waar: Vezels trekken vocht aan, waardoor de ontlasting juist soepeler en zachter wordt. Vezels kun je vinden in volkorenproducten. Eet dus méér volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst. Ook groenten en fruit zijn prima leveranciers van vezels.

Advies 5: Drinken, drinken, en nog eens drinken!

Maar als je vezels eet, moet je natuurlijk ook voldoende water drinken. Doe je dit niet, dan zal het benodigde water ergens anders vandaan gehaald moeten worden. Uiteindelijk zal er vocht aan de cellen onttrokken worden, en dat is beslist niet de bedoeling. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Bij voorkeur gewoon water! In ieder geval géén koffie of alcohol! Ook al is dit vloeibaar, de cafeïne en het alcohol zerken juist vocht afdrijvend en zullen er voor zorgen dat het vocht niet door het lichaam opgenomen wordt, maar dat je dit direct weer uitplast.

Je merkt het al: Al deze adviezen en tips zijn er op gericht om je ontlasting met zo weinig mogelijk problemen te laten passeren: Naar het toilet gaan zonder veel druk uit te hoeven oefenen.

Maar een goed lezer heeft allang begrepen dat dit uiteindelijk de adviezen en tips zijn voor een gezonde levensstijl. Met andere woorden: Als jij gewoon gezond en gevarieerd eet, er goede toiletgewoontes op na houdt, en bovendien regelmatig aan lichaamsbeweging doet, dan is de kans wel heel erg miniem dat jij ooit (nog) last krijgt van aambeien!

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *