Oorsuizen of Tinnitus door Stress? De Theorie en 10 Tips
Voor de eerste keer is uit een wetenschappelijk onderzoek gebleken dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de hoeveelheid stress en de mate waarin Tinnitus overheerst. De uitkomsten lagen wel in de lijn der verwachtingen, maar gelukkig is het dan nu eens een keertje bewezen: Tinnitus wordt veel erger als er sprake is van veel stress. In dit artikel leg ik je het verband uit, en geef ik je belangrijke tips over hoe je met je stress om kunt gaan.
Inhoud van dit artikel:
- Wat is Tinnitus of oorsuizen?
- Wat is stress?
- En dan de combinatie: Het verband tussen Tinnitus en Stress
- Hoe ga je om met die ongezonde stress? 10 tips!
- Anti-stress tip 1: Alcohol en koffie met mate
- Anti-stress tip 2: Sporten en bewegen
- Anti-stress tip 3: Slapen
- Anti-stress tip 4: Ontspannen en uitrusten
- Anti-stress tip 5: Leer om ‘nee’ te zeggen
- Anti-stress tip 6: Realistisch plannen
- Anti-stress tip 7: Doe ook eens leuke dingen
- Anti-stress tip 8: Prioriteiten stellen
- Anti-stress tip 9: Leer jezelf kennen
- Anti-stress tip 10: Accepteer sommige dingen zoals ze zijn
Wat is Tinnitus of oorsuizen?
Tinnitus is een vreemde aandoening: Je hoort als enige bepaalde geluiden die anderen niet kunnen horen. Dat wil zeggen: Het geluid bestaat alleen maar in jouw hoofd en heeft dus niet een externe bron. Als het een externe bron zou hebben, dan zouden anderen het geluid ook kunnen horen, maar dat is dus bij Tinnitus niet het geval. We noemen deze geluiden ook wel schijngeluiden, spookgeluiden of fantoomgeluiden. Deze geluiden kunnen allerlei vormen hebben: Hard, zacht, zoemen, piepen, fluiten of bonken. Soms in beide oren, soms in ééntje. Soms is het spookgeluid constant aanwezig, soms met kleine of grote pauzes. Met andere woorden: Heel veel verschillende vormen!
Waar de geluiden dan wél vandaan komen is vaak erg onduidelijk. In de medische wetenschap zijn er inmiddels meer dan 400 mogelijke bronnen benoemd. De meest bekende oorzaak is wel de Tinnitus als gevolg van harde muziek. Je herkent het vast wel: Na een concertbezoek heb je een vreemde piep in je oren die na een nacht rusten vaak vanzelf weer verdwijnt. Maar als je dit té vaak doet, dan kan die gekke piep in je oor blijven hangen. We spreken dan inmiddels van een chronische Tinnitus.
Maar Tinnitus kan ook ontstaan doordat bijvoorbeeld een vulling op een zenuw van een tand of kies drukt. Deze veroorzaakt dan signalen in de zenuw die daarna door de hersenen volledig fout geïnterpreteerd wordt. De hersenen vertalen dat als een geluid, wat je daarna dan ook werkelijk hoort. En zo zijn er heel veel mogelijke bronnen van het spookgeluid.
Tinnitus is niet alleen ontzettend vervelend en irritant, maar het geeft vaak ook een forse deuk in het zelfvertrouwen van de patiënt. Immers, je hoort spookgeluiden, en daar is niet altijd begrip voor in je omgeving. Mensen zullen zeggen dat je ‘gek’ bent, of op z’n minst ‘verstrooid’. De enige manier om dit te vermijden, is de mensen rustig vertellen wat Tinnitus is, en hoe het ontstaat. 9 van de 10 mensen zullen daarna veel meer begrip hebben voor je situatie.
Feit is wel dat ruim 1 miljoen Nederlanders wel eens te maken hebben gehad met dit vreemde verschijnsel. Een ander feit: De exacte oorzaak is niet bekend, ondanks allerlei onderzoeken. De wetenschap gaat voor nu steeds uit van theorieën, aannames. Wel hebben de onderzoekers bepaalde verbanden gevonden, onder andere met stress. Hier lees je meer over het verband tussen oorsuizen en stress. Dit is gebleken uit een in 2011 uitgevoerd onderzoek door een team van Zweedse wetenschappers.
Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.
Wat is stress?
Stress is een heel vreemd verschijnsel. We kennen het allemaal wel, maar waar komt het precies vandaan? Wat gebeurt er in je lijf als je stress hebt?
Stress heb je eenvoudigweg in twee verschillende soorten: Gezonde stress en ongezonde stress.
Gezonde stress kennen we allemaal wel: Dat is de druk die je in je lijf voelt als je bijvoorbeeld een examen moet doen, of een sollicitatiegesprek hebt. Deze spanning heeft maar één doel: Jezelf alert maken zodat je geconcentreerd kunt zijn en alert kunt reageren. Zodra het examen voorbij is, of een ander spannend moment, zal de stress weer afnemen en gaat je lichaam weer over tot de orde van de dag.
Dit alert maken van het lichaam gebeurt onder invloed van het hormoon Adrenaline. Je kent het wel van de uitdrukking: ‘De adrenaline gierde door m’n lijf’. Dit hormoon verteld aan alle organen en processen in het lichaam om zich klaar te maken. Er gebeurt dan het volgende in je lichaam:
- Je begint te zweten, je handen worden klam en je keel knijpt samen.
- Je wordt wat bleker omdat je bloed uit je gezicht wordt getrokken.
- Je longblaasjes worden groter en je begint sneller te ademen.
- Je spieren gaan zich meer spannen.
- Je lichaam maakt veel adrenaline aan, de leverancier van energie voor je spieren.
- Je bloed bevat meer zuurstof dan normaal, en dat wordt in rap tempo naar je hersenen, je hart en je spieren vervoert.
- Je hart begint sneller te kloppen.
- Je bloeddruk stijgt.
Daarnaast zullen bepaalde processen in je lichaam in een ‘stand-by’ stand gezet worden. Dit is logisch, want alle energie is nodig voor je spieren, voor je concentratie. Dit is onder andere het geval met je spijsvertering en je immuunsysteem. Op dat moment géén vitale functie, dus die wordt gewoon even ‘uitgezet’.
En dit alles kan gebeuren in een fractie van een seconde. Je bent helemaal klaar voor de strijd!
Als de gebeurtenis voorbij is, dan gaan alle organen en processen in je lijf weer normaal werken. Je voelt je uitgeput, en daarom heeft je lichaam ook tijd nodig om te rusten, het lichaam moet zich herstellen.
Dan is er die andere vorm van stress: Ongezonde stress. Als de voorgaande stressmomenten te snel op elkaar zullen volgen, dus als er geen tijd genoeg is om te ontspannen en om te het lichaam te laten herstellen, dan is er sprake van ongezonde stress. Je organen en processen hebben dan niet meer voldoende de gelegenheid om hun functies naar behoren uit te voeren, met als gevolg dat je last krijgt van allerlei vreemde aandoeningen en kwaaltjes waar, buiten de stress om, vaak geen verklaring voor te vinden is.
Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden
En dan de combinatie: Het verband tussen Tinnitus en Stress
In 2011 heeft het Karolinkski Instituut in Zweden een diepgaand onderzoek gedaan naar de invloed van stress op het gehoor in het algemeen, en op Tinnitus in het bijzonder. Tijdens het onderzoek werd eerst het gehoor getest. Daarna moesten de proefpersonen allerlei ingewikkelde vragen beantwoorden terwijl ze steeds op een irritante manier afgeleid werden. Na deze vragenserie werd de eerder gedane gehoortest opnieuw gedaan en werd het bloed onderzocht. In dat bloed werd cortisol aangetroffen, een stof die pas actief wordt als er stress is. Daarnaast bleek uit de gehoortesten dat de bestaande Tinnitus ruim twee keer zo overheersend aanwezig was dan voor de vragensessie.
Dit is één van de eerste grootschalige onderzoeken die aan kan tonen dat er wel degelijk een negatief verband bestaat tussen stress en de mate waarin Tinnitus hoorbaar is.
Hieruit kun je de conclusie trekken dat je iets aan de stress zou moeten doen. Niet alleen om je Tinnitus beter te kunnen beheersen, maar ook voor je algehele gezondheid. Zonder stress functioneert jouw lijf veel beter, wat ook weer ten goed komt aan het oorsuizen.
Hoe ga je om met die ongezonde stress? 10 tips!
Zeker als je in het dagelijkse leven heel veel stress hebt, is het lastig om dit zomaar een halt toe te roepen. Je bent bijna verslaafd aan de stress, verslaafd aan de adrenaline. Toch is het noodzakelijk om de stress in balans te krijgen. Niet alleen beter voor je eigen gezondheid, zowel mentaal als fysiek, maar ook voor je omgeving. Je wordt een prettiger persoon, dat kan ik je beloven!
Anti-stress tip 1: Alcohol en koffie met mate
Als je gestrest bent, neem je een bak koffie om tot rust te komen. Inderdaad, dat helpt. Maar het plezier is altijd van zeer korte duur. Koffie pept je even op en je hebt het gevoel dat de stress minder wordt. Maar dit is een kwestie van symptoombestrijding. De stress bestaat nog steeds! Ditzelfde geld voor alcohol. Je stress wegdrinken met een fles wijn is niet een goed manier om dit aan te pakken. Matig je alcohol en koffiegebruik, en je zult je op de langere termijn veel beter voelen. Veel beter dan dat moment dat je dat kopje koffie drinkt. Plus het feit dat dit effect blijvend is.
Anti-stress tip 2: Sporten en bewegen
Je hebt de hele dag door stress e, ‘s avonds plof je op de bank. je hebt totaal geen energie meer en blijft lekker voor de tv hangen. Toch moet je jezelf hierin een schop onder je kont geven, want sporten is noodzakelijk. Wist je dat sporten meer energie oplevert dan het kost? Na het sporten voel je je direct veel beter en heb je zin om van alles te gaan doen. Maar dat is niet het enige: Je gaat beter slapen, je humeur zal verbeteren, je voelt je lichamelijk en geestelijk veel fitter, je kunt je beter concentreren, EN je bent beter bestand tegen de gevolgen van stress.
Sporten kun je doen in de vorm van joggen, stevig wandelen of zwemmen. Maar ook in het dagelijks leven kun je al heel wat doen: Neem eens wat vaker de trap, ga op de fiets naar je werk of stap een halte eerder uit de tram om het laatste stukje naar je werk te lopen.
Anti-stress tip 3: Slapen
Als je stress hebt, dan slaap je vast ook vrij slecht. je bent moe, hondsmoe, maar toch kun je de slaap niet vatten en lig je de hele nacht te malen over wat er morgen allemaal moet gebeuren. Dit werkt allemaal averechts, want als je slecht slaapt, kun je je de volgende dag niet concentreren en ben je vatbaarder voor stress. Probeer uit deze vicieuze cirkel te stappen! Kijk eens kritisch rond in je slaapkamer: Is het niet te warm of te koud? Is het donker genoeg? Gooi in ieder geval die Televisie eruit, en lees een boek voor het slapen gaan. Ook je telefoon is verboden in de slaapkamer! Ook kun je voor het slapen gaan wat ontspanningsoefeningen doen.
Anti-stress tip 4: Ontspannen en uitrusten
Neem veel meer tijd voor jezelf. Plan het in, schrijf het in je agenda, zeg het tegen je secretaresse, bespreek het met je partner. Maakt niet uit hoe je het doet, maar neem de tijd voor jezelf. Zoek een manier om je te ontspannen. De één doet dit door naar muziek te luisteren, de ander door yoga of een lekkere massage. Ook een uitgebreid bezoekje aan de sauna kan wonderen verrichten! Zoek in ieder geval jouw manier van ontspannen en doe hier wat mee.
Anti-stress tip 5: Leer om ‘nee’ te zeggen
Bij veel mensen ontstaat stress als ze geen ‘nee’ kunnen of durven zeggen. Dus zeggen ze maar ‘ja’ op de vraag of ze iets kunnen doen. Uiteindelijk kun je alle dingen niet meer aan en moet je toch mensen teleurstellen. Jou ‘ja’ is dus niet echt betrouwbaar. Uiteindelijk moet je je eigen grenzen van kunnen bewaken. Door hier assertief mee om te gaan, krijg je heel wat meer rust in je hoofd. En ‘nee’ zeggen is helemaal niet erg. Uiteindelijk wordt jouw ‘ja’ daardoor meer waard.
Anti-stress tip 6: Realistisch plannen
Natuurlijk heb jij een planning, en weet je drommels goed welke doelen je moet halen, en wanneer. Maar is die planning niet te grof? Is de planning wel realistisch? Plan je niet structureel te veel, om aan het einde maar beter uit te komen? Ga realistisch plannen, ruim tijd in voor onverwachte zaken, en splits grote taken op in kleinere deeltaken. Hierdoor blijf je gemotiveerd en loop je niet de kans gefrustreerd en teleurgesteld te worden. Werk met lijstjes en schrijf alle taken op die weer verdeelt zijn in kleinere taken. Werkt prima!
Anti-stress tip 7: Doe ook eens leuke dingen
Tsja, natuurlijk heb je wel iets in je hoofd waarvan je steeds zegt: “Als ik tijd had, dan deed ik….”. Doe dat dan ook! Maak een lijstje van dingen die je wilt doen, dingen die je energie geven. Dit kan een uitstapje met het gezin zijn, iets leuks met de kids, lekker koken of een goede film kijken in de bioscoop. Maar hiervoor wekelijks tijd vrij, en werk je lijstje af. En heb je de hele lijst gedaan? Dan begin je gewoon weer opnieuw!
Anti-stress tip 8: Prioriteiten stellen
In veel gevallen zit je hoofd helemaal stampvol met dingen die allemaal nog ‘moeten’ gebeuren. Veel van die gedachten hebben helemaal geen prioriteit, maar toch blijf je er mee bezig. Schrijf het allemaal eens op. Maak een lijst van zaken die moeten gebeuren, en geef hier een prioriteit aan. En wat blijkt? Al die dingen die in je hoofd rondspoken kunnen best even wachten.
Anti-stress tip 9: Leer jezelf kennen
Kijk eens heel kritisch naar jezelf: Waar krijg jij stress van? Wat kost jou de meeste energie? In hoeverre kun je wat hieraan iets veranderen? Schrijf deze punten allemaal eens op. Eventueel kun je dit lijstje maken met een hele goede vriend of vriendin. De feedback van anderen kan hierin heel waardevol zijn.
Anti-stress tip 10: Accepteer sommige dingen zoals ze zijn
De laatste tip, en misschien wel de allerbelangrijkste: Je moet voor jezelf accepteren dat veel dingen in het leven wellicht niet lopen zoals je graag zou willen. Met name de dingen waar je zelf geen invloed op hebt, zul je moeten accepteren. Het is verloren energie om je hier druk over te maken. Het is veel beter om deze energie te richten op de zaken waar je wél iets aan kunt doen.
Deze tips zijn allemaal punten van aandacht. Je moet ze stuk voor stuk toepassen om zonder noemenswaardige stress te kunnen leven. Maar implementeer ze wel één voor één. Alles in keer toepassen gaat niet werken. Dit zou dan veel frustratie oproepen wat uiteindelijk weer meer stress geeft.
Ok, een lange adem, maar de beloning mag er zeker zijn!
Neem dan een kijkje op de onderstaande link.
Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.
Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel