Wat Is het Herpes Simplex Virus (HSV)
Het klinkt ontzettend eng, en voor veel mensen is het nog steeds een taboe: Herpes. Vaak wordt het geassocieerd met mensen die veel onveilige seks hebben, of niet de normale regels van hygiëne hanteren. Niets is minder waar! Herpes is een virus die in principe iedereen op kan lopen, of je nou veilige seks hebt of niet. Wist jij dat een koortslip ook een vorm van Herpes is? En dat deze variant veel besmettelijker is dan die andere variant: De Genitale Herpes?
Inhoud van dit artikel:
Hoe dit allemaal in elkaar steekt, lees je in deze tweedelige special.
Het herpesvirus in het algemeen
Om te begrijpen hoe het herpesvirus zich in je lichaam kan nestelen, en waarom virussen in het algemeen zo moeilijk te bestrijden zijn, eerst even het volgende:
Virussen in het algemeen, zijn in staat om grote problemen te veroorzaken in je lijf omdat ze de lichaamscellen binnen kunnen dringen om vervolgens het DNA te veranderen. Op deze manier zijn virussen in staat om zich snel en efficiënt te reproduceren. Virussen zijn heel erg flexibel, en kunnen zich razendsnel aanpassen. Om die reden staat het immuunsysteem van je lichaam vaak machteloos e, loopt constant achter de feiten aan. Het feit dat het virus in staat is om zich te nestelen in de lichaamscellen en in het genetische materiaal, maakt het nagenoeg onmogelijk om het te bestrijden. Er zullen hele zware middelen ingezet moeten worden om ze te doden, maar daarmee dood je ook de cellen en het genetische materiaal. De gevolgen hiervan zullen vele malen erger zijn dan het virus zelf.
Een ander belangrijk punt om te weten is het feit dat viruscellen flink kleiner zijn dan gewone lichaamscellen. Op deze manier kunnen ze relatief gemakkelijk het lichaam binnendringen. Hierdoor zijn virussen in het algemeen ontzettend besmettelijk.
Het herpes Simplex Virus werkt op precies dezelfde manier. Daarom is een genezing van het herpesvirus ook (nog) niet mogelijk. Als je eenmaal besmet bent met het virus, zal je het levenslang bij je dragen. Het is uiteraard niet bekend hoeveel mensen het herpesvirus bij zich dragen, omdat de meeste mensen het zelf vaak niet eens weten. Je kunt het virus bij je dragen zonder dat je er ooit last van zult hebben. Maar je kunt het wel overdragen aan anderen die wellicht een minder sterk immuunsysteem hebben, en waar het virus zich dus ook gaat manifesteren.
Dit klinkt allemaal heel erg verontrustend. En terecht! Gelukkig is het herpesvirus niet dodelijk en zal het door je immuunsysteem op non-actief worden gesteld. Het herpesvirus blijft latent in je lichaam aanwezig. Tijdens een moment van zwakte van het lichaam, eigenlijk van het immuunsysteem, zal het virus zich weer gaan manifesteren en zal er sprake zijn van een (tijdelijk) uitbraak. Het is juist om die reden dat het ontzettend belangrijk is om je immuunsysteem sterk en gezond te houden. Op die manier worden de uitbraken beperkt en komen vaak zelfs niet eens meer voor. Dit is één van de pijlers van de natuurlijke en effectieve oplossing tegen het herpesvirus. Maar hierover later meer.
Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.
2 soorten: HSV-1 en HSV-2
Het herpesvirus in het algemeen kent heel veel varianten. Deze gaan we niet allemaal behandelen, want dat valt volledig buiten de focus van dit artikel. Voor nu zijn de varianten HSV-1 en HSV-2 het meest belangrijk. Deze twee varianten onderscheiden zich door de plaats van het lichaam waar de uitbraken plaats vinden. Vaak zijn dat plekken waar veel zenuwuiteinden aanwezig zijn, gevoelige plekken dus. Het virus ‘leeft’ namelijk in de zenuwbanen, en verplaatst zich via het zenuwstelsel.
Herpes HSV-1 (Koortslip)
Deze variant van het herpesvirus wordt ook wel ‘koortslip’ genoemd. Andere benamingen zijn ‘koortsblaren’ en ‘orale herpes’. Deze variant nestelt zich graag op en rond de lippen, en zal zorgen voor een virale infectie die regelmatig terug kan keren, tenminste als je immuunsysteem niet sterk genoeg is. Een uitbraak van een koortslip zal ongeveer 2 weken duren. Iemand anders besmetten met HSV-2 is heel erg gemakkelijk. Denk alleen maar aan zoenen, of via een handdruk als je net je mond aangeraakt hebt. Zeker tijdens een uitbraak is HSV-2 heel erg besmettelijk.
Herpes HSV-2 (Genitale Herpes)
HSV-2 is een vorm van herpes die zich vooral uit in het genitale gebied, dus op de geslachtdelen van zowel vrouwen als mannen. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt. Net als de HSV-1 versie, zal dit na verloop van tijd weer verdwijnen, maar dit kan wel tot 30 dagen duren. HSV-2 is, net als de andere variant, heel erg besmettelijk. Maar aangezien vaak alleen de geslachtsdelen zijn besmet, is overdracht in de praktijk alleen mogelijk via seksueel contact, inbegrepen orale seks en anale seks. Hierbij moet ook opgemerkt worden dan HSV-1, dus de koortslip’ via orale seks overgedragen kan worden naar het genitale gebied van de partner. Het virus zal dan in het nieuwe gebied actief worden. Het is dus mogelijk dat HSV-1 (koortslip) actief is op de genitaliën en andersom. Maar het virus zal dan minder erg toeslaan dan op de oorspronkelijke plek.
Tijdens een uitbraak van het herpesvirus (HSV-1 en HSV-2) is in de meeste gevallen een vast patroon te herkennen:
- Het Herpesvirus wordt wakker
- Het virus gaat, via de zenuwbanen, naar een specifieke plek waar het zich gaat nestelen. In het geval van HSV-1 zijn dit meestal de lippen, in het geval van HSV-2 is dit het genitale gebied.
- Het besmette deel van de huid begint gevoelig te worden, je voelt een lichte tinteling.
- Enkele uren later begint dezelfde plek te branden en te jeuken.
- Er beginnen zich rode vlekken op de huid te ontwikkelen, vaak al na een paar uur tot maximaal een dag.
- Heel snel daarna worden er kleine blaasjes zichtbaar
- Na enkele dagen drogen deze blaasjes helemaal uit, en er blijft een geelachtig korstje achter.
- Dit korstje valt vanzelf van je huid, of je kunt het handmatig verwijderen. Wat overblijft is een klein, rood plekje op de huid.
- Na weer enkele dagen, verdwijnt ook dit rode plekje, de huid herstelt zich en het herpesvirus wordt weer gedeactiveerd.
Dit is het natuurlijke proces van genezing, of eigenlijk van de onderdrukking van het virus. Dit proces is te versnellen met behulp van medicatie, maar dit is niet altijd even effectief. Dit is wisselend van persoon tot persoon.
Eigenlijk heel vreemd: Beide virussen zijn nagenoeg gelijk, met als enige verschil de voorkeur van de plaats van nestelen. Toch spreek je bij HSV-1 van een gewone ‘koortslip’. Niemand die er van schrikt, en niemand die er bij staalstaat dat dit een herpes-variant is. Maar als je HSV-2 hebt, dus genitale herpes, dan schrikt iedereen en vragen ze direct hoe het met je partner gaat en hoe lang je nog te leven hebt. Ok, een beetje overdreven, maar ik wil hiermee aangeven dat er een heel groot taboe rust op het hebben van Genitale Herpes. Tuurlijk is het lastig, maar op een natuurlijk manier goed in balans te houden en beslist niet dodelijk. Qua gevoel zijn beide varianten natuurlijk dramatisch: Schaamte, verlies aan zelfrespect en sociale isolatie zijn maar al te vaak de gevolgen hiervan.
Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden
De relatie tussen Genitale Herpes en Koortslip
Als iemand besmet wordt met een herpes-variant, zal dit vaak al op jonge leeftijd zijn met het HSV-1 virus, dus een koortslip. Pas als diegene later ook seksueel actief wordt, is er kans op besmetting met HSV-2. Aangezien HSV-1 dan al in het lichaam aanwezig is, heeft het immuunsysteem in de loop van de tijd al bepaalde antistoffen aangemaakt om de strijd aan te kunnen gaan met het herpesvirus. Het HSV-2 virus (Genitale Herpes) krijgt dus minder kans om zich later te manifesteren, omdat er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het virus wel degelijk latent kan zijn, en nog steeds (seksueel) overdraagbaar is.
Feiten over uitbraken en besmetting op een rijtje
Hieronder even een opsomming van een aantal feiten over de uitbraken en de mogelijkheden van besmetting:
- Over het algemeen vindt besmetting plaats door orale seks, anale seks, contact tussen de geslachtsdelen, zoenen en ieder ander contact waarbij sprake is van uitwisseling van lichaamssappen.
- Herpes rond de geslachtsdelen kan overgedragen worden naar de mond, en omgekeerd. Dus zelfs bij orale seks is het herpesvirus uiterst besmettelijk.
- Iemand is super besmettelijk op het moment van een uitbraak, dus als er daadwerkelijk blaasjes en actieve zweren aanwezig zijn. Tijdens een uitbraak is het verstandig om elkaar even niet aan te raken, zeker niet intiem. Pas als de uitbraak over is, kun je weer intiem zijn.
- Ook al zijn er geen zweren en blaasjes zichtbaar, het herpesvirus is in het lichaam aanwezig, en kan nog steeds overgedragen worden. Toegegeven, de kans dat het overgedragen wordt is vele malen kleiner dan tijdens een actieve uitbraak.
- Er zijn gevallen bekend dat er wel sprake was van een uitbraak, maar zonder de karakteristieke zweren en blaasjes. Maar het actieve virus is dan wel aanwezig in alle lichaamssappen (speeksel, bloed, genitale afscheiding) en kan op die manier heel gemakkelijk overgedragen worden.
- Deel nooit een handdoek met iemand anders, zeker niet als je diegene niet kent. In een handdoek zitten naast allerlei bacteriën ook speeksel en andere lichaamssappen die alsnog kunnen zorgen voor besmetting.
- Ook zelfbesmetting is mogelijk. Het is denkbaar dat je je koortslip aanraakt, en daarna een open wondje op je arm. Het virus zal zich dan in dat open wondje gaan nestelen, en gaat zich aldaar manifesteren.
Op welke momenten wordt het herpesvirus weer actief?
Normaal gesproken is het herpesvirus latent in het lichaam aanwezig. Op bepaalde momenten kan het de kop weer opsteken, maar de vraag is natuurlijk: Wat zijn die momenten? Wat zijn de triggers voor het virus om weer actief te worden? Over het algemeen kun je stellen dat het virus constant de neiging heeft om actief te worden, maar door de inzet van het (gezonde) immuunsysteem krijgt ze daar de kans niet voor. Alleen op momenten van een zwak immuunsysteem, heeft het virus de kans om weer actief te worden. Hieruit kun je concluderen dat iedere gebeurtenis in je lichaam wat het immuunsysteem verzwakt, een potentiele trigger kan zijn voor het herpesvirus. Laat ik even een overzichtelijk lijstje maken om dit te verduidelijken:
- Koorts en andere soortgelijke aandoeningen verzwakken je weerstand tijdelijk. Je weerstand is dan té druk bezig met de koorts, en geeft de kans aan het herpesvirus om actief te worden.
- Alle mogelijke infecties, anders dan de herpes zelf. Dit om dezelfde reden als genoemd bij koorts.
- Stress is een raar ding. Als je constant onder druk staat en veel stress ervaart, zal je lichaam bepaalde lichaamsfuncties in de stand-by stand zetten, om energie vrij te maken voor de, op dat moment, noodzakelijke functies en processen binnen het lichaam. Op zich een hele normale reactie, maar als er geen momenten van rust zijn, zodat deze functies hun werk weer normaal kunnen doen, zal dit grote gevolgen hebben. Eén van die processen die in de ‘stand-by’ stand gezet worden bij langdurige stress is het immuunsysteem. En dat is wat we nou net niet willen…
- Dit heeft minder met verzwakking van het immuunsysteem te maken, maar hormonale wijzigingen in je lichaam kunnen ook het virus actief maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangerschap of rondom en tijdens de menstruatie.
- Ook de zon kan invloed op het virus hebben. Als het gebied aan hele sterke zon wordt blootgesteld, kan het herpesvirus ook weer actief worden. Ga dus niet met je hoofd in de volle zon zitten, of bescherm je gezicht met een zonnebrandcrème factor 50. Voor de naturisten onder ons geldt hetzelfde: Ga niet met je geslachtsdelen en het omringende gebied langdurig in de volle zon zitten. Ook hier is een bescherming noodzakelijk.
- UV-licht is in het algemeen een trigger voor het herpesvirus. Dus niet alleen oppassen met de zon, maar ook met zonnebanken en andere bruinings-producten die UV-licht uitstralen.
- Vermoeidheid is een aanslag op je immuunsysteem. Het is daarom belangrijk dat je voldoende slaapt. Niet alleen in kwantiteit, maar juist ook in kwaliteit. Kijk eens heel kritisch naar je slaapkamer: Is het wel donker genoeg? Ventilatie? Is je matras nog wel goed? Ligt je kussen lekker? Allemaal zaken die de kwaliteit en de kwantiteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Dit element wordt vaak onderschat als we het hebben over gezondheid in het algemeen.
- Alcohol is heel duidelijk een trigger voor het herpesvirus. Niet alleen wordt je immuunsysteem tijdelijk verzwakt, maar de giftige stoffen zelf hebben direct een effect op het herpesvirus om deze te activeren. Als je herpes hebt, doe je er erg verstandig aan om alcohol zo veel mogelijk te laten staan. Een enkel glaasje is niet zo erg, maar grote hoeveelheden zijn uit den boze!
- Bepaalde etenswaren. Ja, ik weet het. Dat is een beetje vaag. Maar ieder mens is weer anders en iedereen zal anders reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Maar het is een feit dat bepaalde voedingsstoffen een allergische reactie uit kunnen lokken (waar je misschien helemaal geen last van hebt), waardoor het immuunsysteem even een dip krijgt.
- Ook extreme temperaturen spelen een belangrijke rol. We spraken al over het gevaar van de volle zon, maar ook extreme kou kan als een trigger werken. Kleed je dus goed aan in de winter, en wellicht is het verstandig om die vakantie op de Noordpool te annuleren.
De effectiviteit van reguliere medicatie
Als je last hebt van het herpesvirus, maakt niet uit welke variant, ga je natuurlijk naar je huisarts. Deze zal medicijnen voorschrijven die er voor zullen zorgen dat het virus niet verder door kan groeien. Heel erg effectief bij een bestaande uitbraak, maar het streeft het doel voorbij om het immuunsysteem te versterken, zodat het lichaam het allemaal zelf op kan lossen. Grofweg zijn er twee middelen die door artsen voorgeschreven worden:
Antivirale zalfjes
Deze kun je gebruiken om een aankomende uitbraak een halt toe te roepen. Op zich werkt dit prima, als je er steeds maar op tijd bij bent. Zodra je dus een tinteling voelt, dan direct smeren. Het is dus belangrijk om altijd een tube van deze zalf bij je te hebben.
Geïnjecteerde medicatie
Dit wordt vooral toegepast om je immuunsysteem te helpen in de strijd tegen het virus. Op zich een goed idee, maar in de meeste gevallen helpt het alleen maar als je het herpesvirus net gekregen hebt. Als je het herpesvirus al langere tijd in je lijf hebt, zijn deze injecties weinig effectief. Daarnaast kennen deze injecties veel bijwerkingen.
In het algemeen kun je stellen dat de traditionele oplossingen, geen échte oplossingen zijn. Het is symptoombestrijding en is niet gericht op de basis van het probleem van de uitbraken: Het immuunsysteem.
Het principe van de natuurlijke oplossing
Laten we eerlijk zijn: Het virus heb je nu eenmaal, en daar kun je niks meer tegen doen. Het is nu gewoon zaak om te zorgen dat de uitbraken tot een minimum beperkt zullen blijven, en het liefst helemaal verdwijnen. Om dit te bereiken, moet je op een natuurlijke manier te werk gaan, je lichaam zelf het werk laten doen. Dit is beter voor je algehele gezondheid op de langere termijn, je kunt het helemaal zelf doen, zonder tussenkomst van een arts, en het lost de kern van het hele probleem op. Je lichaam is daarna in staat om zelf de uitbraken te onderdrukken, waardoor nieuwe uitbraken tot het verleden zullen behoren.
Hiervoor zal ik verderop een aantal preventieve maatregelen bespreken. Maar eerst gaan we verder over hoe je een bestaande uitbraak zo snel mogelijk kunt onderdrukken! Dit allemaal kun je lezen in het tweede deel van dit artikel!
Neem dan een kijkje op de onderstaande link.
Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.
Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel