web statistics
Waarom Rosacea Crèmes Onzin Zijn - Genees Je Zelf

Waarom Rosacea Crème Onzin Is + Hoe Je Rosacea Voorkomt

Rosacea is een chronische huidziekte in het gezicht en kan in verschillende gradaties voorkomen. Je vergaart informatie op internet, maakt een afspraak met je huisarts, en wordt geconfronteerd met een overdaad aan ‘gouden bergen’: De één belooft nog meer dan de ander. Lees hier waarom veel rosacea crème de prullenbak in kan. Aan het einde geef ik je tips hoe je Rosacea op een natuurlijke manier in balans kunt houden.

Rosacea: Niet gevaarlijk, maar wel héél vervelend

Rosacea is een huidziekte waarbij de hoofdhuid, of een deel daarvan, ontstoken is. We herkennen deze ontstekingsziekte ook wel aan een rood gezicht, of rood blijvende wangen. Als de aandoening heel erg is, dan komen er ook nog puistjes en rode bulten bij. Met name deze laatste twee, de bulten en puistjes, geven vaak het idee dat het om acne gaat. Rosacea wordt ook wel ‘Acne Rosacea’ genoemd, maar dit is onterecht. Rosacea heeft namelijk helemaal niets met acne te maken. De puistjes die bij acne voorkomen, zij het gevolg van ophoping van talg in de talgklieren en de daar uit voortvloeiende ontsteking van de op dat moment aanwezige bacteriën. Bij Rosacea zijn de puistjes en de bulten het gevolg van een ontstekingsreactie in de bloedvaatjes van het gezicht.

Wat de exacte oorzaak van Rosacea is, weet de medische wetenschap niet. Ook het ontstaan van de puistjes en bulten is een groot raadsel. Maar over het algemeen wordt wel aangenomen dat erfelijke factoren hierin een grote rol spelen.

Rosacea kent verschillende stadia, ieder met zijn eigen kenmerken. Laat ik ze voor de volledigheid maar even opsommen:

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Rosacea stadium 1: Roodheid

In dit eerste stadium heb je, in veel gevallen zonder aanwijsbare reden, last van plotseling opkomende roodhuid op de wangen en meestal ook op je neus of voorhoofd. Het voelt aan als blozen: Het is eenzelfde prikkelende en warme gevoel. Deze roodhuid kan aanhouden van 5 minuten tot enkele uren, of soms zelfs de hele dag.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Rosacea stadium 2: Zichtbare bloedvaatjes en blijvende roodheid

De roodheid verdwijnt niet meer, en is dus constant aanwezig op je gezicht. Langzaamaan beginnen de bloedvaatjes in je huid zichtbaar te worden.

Rosacea stadium 3: Er verschijnen bultjes en puistjes

Op de gedeeltes van het gezicht die nu blijvend rood zijn, verschijnen nu puistjes en bulten als gevolg van een ontstekingsreactie in de bloedvaatjes. De verschijning doet denken aan acne, maar heeft hier helemaal niets mee te maken.

Uiteindelijk is er dan nog een vierde stadium, maar dat is heel erg extreem: De zwellingen van de bulten en de puisten wordt permanent en sommige delen van het gezicht beginnen op te zwellen. Hieruit kan ook de bekende’ bloemkoolneus’ uit ontstaan. Dit vierde stadium vinden we voornamelijk bij mannen van 50 jaar of ouder.

Het verloop van het ene stadium naar het andere stadium kan erg grillig zijn. Iemand die in stadium één zit, kan hier voor jaren en jaren in blijven ‘hangen’. Anderen gaan vrij snel over van het ene stadium naar het andere. Hier is vrij weinig van te zeggen en verschilt van persoon tot persoon. Wel wordt aangenomen dat je de overgang naar een volgende fase kunt vertragen of soms zelfs helemaal kunt vermijden.

Theoretische oorzaken van Rosacea

De oorzaak van Rosacea is nog niet door de medische wetenschap gevonden, ondanks de vele onderzoeken in de afgelopen decennia. Maar die onderzoeken zijn beslist niet voor niets geweest. Stapje voor stapje komen ze dichterbij de oorzaak. Voor dit moment zijn er alleen nog maar theorieën over de oorzaak, theorieën die gemaakt zijn naar aanleiding van eerdere onderzoeken. Op basis van deze theorieën kunnen nieuwe, gerichtere, onderzoeken gestart worden. Op deze manier komt de oplossing langzaam maar zeker dichterbij.

Theoretische Oorzaak 1: Bloedvaatjes

De eerste theorie gaat over de bloedvaatjes zelf. Deze zouden groter worden doordat de bloedstroom naar het gezicht toeneemt. Deze sterkere bloedstroom zou dan getriggerd worden door externe omstandigheden zoals bij voorbeeld temperatuurverschillen. Door de hoge bloedstroom zou het bloed in de kleine adertjes nagenoeg tot stilstand komen, waardoor de ontstekingen kunnen ontstaan. Door deze ontstekingen gaan de puistjes en de bulten zich vormen.

Theoretische Oorzaak 2: Demodex Mijt

Dit klinkt heel erg vies, maar iedereen heeft de Demodex Mijt op zijn of haar huid. In normale gevallen wordt deze onder controle gehouden door het immuunsysteem, maar bij Rosacea patiënten krijgen een soort auto-immuun reactie op de bacterie die door de Demodex Mijt wordt uitgescheiden.

Theoretische Oorzaak 3: Storing Immuunsysteem

Een andere theorie gaat over het immuunsysteem. Zo zou het te maken kunnen hebben met een tekort aan essentiële voedingsstoffen waardoor het immuunsysteem, je weerstand, niet optimaal haar werk kan doen. Maar een overactief immuunsysteem kan ook een rol spelen. Dit laatste is heel vaak het geval bij ziektes die de huid betreffen.

Theoretische Oorzaak 4: Erfelijk

Het is nagenoeg zeker dat erfelijke factoren een hele grote rol spelen bij de vorming en de ontwikkeling van Rosacea.

Theoretische Oorzaak 5: Zonlicht

Een overdaad aan zonlicht zou in theorie ook een aanleiding kunnen zijn. Veel mensen hebben dit al ervaren, maar een sluitend bewijs van de werking is er nog niet.

Theoretische Oorzaak 6: Medicatie

In bepaalde medicijnen zitten stoffen die Rosacea uit kunnen lokken. De meest bekende is medicatie die bijnierschorshormoon (corticosteroïde) bevat.

Rosacea behandeling door een arts

Vaak bestaat de behandeling van een arts uit medicatie wat antibioticum bevat. Zoals je weet is antibioticum enigszins omstreden op dit moment. In de afgelopen decennia is het té vaak voorgeschreven door de artsen, waardoor nu het gevaar van resistentie dreigt. En als je lichaam, door veel gebruik van antibiotica, resistent geworden is, zal een behandeling met antibioticum nooit meer aanslaan. En wat als je het op een bepaald moment écht nodig hebt, bijvoorbeeld bij een longontsteking? Ik moet er niet aan denken…

Zelf doen: Rosacea-crème in de vrije handel

We smeren ieder jaar heel wat af aan crèmes voor ons gezicht. De één belooft nog meer dan de ander, en als je goed doorvraagt aan de kopers, dan is iedereen het er wel over eens dat de beloftes van de fabrikant vaak niet nagekomen worden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle crèmes slecht zijn. Er zijn heus wel crèmes die een positief effect hebben, maar voor de leek is het nagenoeg onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden.

Bij crèmes wordt vaak uitgegaan van het standpunt: “…baat het niet, dan schaadt het ook niet…”. Dit is een volledig foute aanname, want een goedkope en/of slechte crème zal dan misschien niet het beoogde resultaat bereiken, maar het kan wel degelijk schade aan de huid geven. Denk hierbij aan versnelde veroudering van de huid, jeugdpuistjes, psoriasis, eczeem en zelfs Rosacea en Couperose.

Crèmes die alcohol en/of parfum bevat, moet je sowieso laten staan. Dit zijn veel te agressieve stoffen voor je huid. En in reinigingsproducten vind je vaak Sodium Lauryl Sulphate. Dit is een hele agressieve zeep wat je beter niet kunt gebruiken.

Dit geldt ook voor crèmes die speciaal beschikbaar zijn voor Rosacea. De goedkope crèmes werken niet, omdat er te weinig actieve en helende stoffen in zitten, en de dure crèmes komen vaak hun beloftes niet na. Resultaat is uiteindelijk wel dat je maandelijks een flink vermogen aan crèmes kwijt bent, zonder het beoogde resultaat, of in sommige gevallen een negatief resultaat.

Ik wil, en kan, beslist niet stellen dat ALLES de prullenbak in kan, maar wel heel veel. Overleg eerst met je dermatoloog of huidarts voordat je met iets begint te smeren. En bedenk altijd goed:

“…Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook…”

Het is sowieso beter om je rosacea in de hand te houden met natuurlijke oplossingen. Met andere woorden: Beschouw al die hulpmiddeltjes niet als een compensatie voor een ongezonde en onoplettende levensstijl.

infographic rosacea - Genees Je Zelf

Wat kun je het beste zelf doen om Rosacea te voorkomen? 8 natuurlijke tips!

Je kunt zelf al heel veel doen om Rosacea te voorkomen, of in ieder geval een stuk minder opvallend te maken. Zal ik ze allemaal even voor je op een rijtje zetten? Hierbij 999 tips:

Rosacea Tip 1: Voorzichtig met cortisonen

Rosacea helemaal genezen is niet mogelijk. Daar kan ik heel kort in zijn. Dus de gouden bergen die met name via internet belooft worden, kun je negeren. Let er op, als je eventueel geneesmiddelen gebruikt, dat deze geen cortisonen bevatten. Cortisonen kunnen Rosacea uitlokken. Ook kan de Rosacea verergeren door cortisonen waardoor je ongewild in een volgend stadium terecht komt. Dit geld natuurlijk ook voor medicijnen die je slikt voor een andere aandoening. Overleg met je arts voor een ander medicijn zonder cortisonen.

Rosacea Tip 2: Géén zonnebank!

Hoe graag je ook een lekker bruin kleurtje wilt hebben, de zonnebank is voor jou niet de manier om dit te bereiken. En als je toch vindt dat je een bruin kleurtje nodig hebt, gebruik dan een getinte dagcrème of gebruik een zelf bruinend product. Let er wel op dat de producten zo veel mogelijk gebaseerd zijn op natuurlijke producten. Agressieve producten, parfums en alcohol kunnen funest zijn voor je Rosacea. Als je twijfelt, kun je eventueel met je huisarts of met je dermatoloog overleggen.

Rosacea Tip 3: Ga niet extreem sporten

Huh? Maar je moet toch sporten om gezond te blijven? Dat is weker waar, en dat raad ik je ook nog steeds aan. Maar ga dit niet te extreem doen. Extreem en excessieve inspanningen zijn serieuze factoren die de Rosacea erger kunnen maken. Ga dus niet als een gek joggen om zo snel mogelijk die 10kilometer te kunnen doen, maar doe het rustig aan. Doe bijvoorbeeld 2 x 3 kilometer per keer, en neem een rustmoment tussen deze twee. Voor je gezondheid heb je dan hetzelfde effect (half uur sporten per dag), maar dit zal niet een trigger zijn voor je Rosacea. Ditzelfde geldt ook voor krachttrainingen. Ga niet als een gek in de weer op de sportschool, maar doe rustig aan.

Rosacea Tip 4: Mild Scrubben

Af en toe de dode huidcellen verwijderen door te scrubben is een weldaad voor je huid. Maar als je last van Rosacea hebt, is het belangrijk dat je een hele milde scrub gebruikt. Een te groffe en irriterende scrub zou een flinke trigger voor Rosacea kunnen zijn. Dit geldt overigens voor alle potentieel irriterende producten voor je huid. Let daar dus goed op!

Rosacea Tip 5: Bescherm je huid

Het is natuurlijk erg belangrijk om altijd je huid te beschermen tegen externe invloeden. Denk hierbij niet alleen aal de wind en de kou, maar ook aan de vervuiling waar je dagelijks aan bloot wordt gesteld. Gebruik hiervoor een natuurlijke, vette crème met een zonnefilter. In de zomer moet je een vette crème gebruiken met een Sun block. Dit geldt ook voor wintersportvakanties. In de sneeuw kan de vette crème niet vet genoeg zijn: Bescherm je gezichtshuid goed!

Rosacea Tip 6: Gebruik altijd zachte, natuurlijke verzorgingsproducten

Als je verzorgingsproducten voor je gezicht gebruikt, wees er dan zeker van dat er geen irriterende stoffen en parfums in zitten. Ook zeep is funest voor je gezicht. Laat je eventueel voorlichten door een huidspecialist of een dermatoloog. Nog een kleine tip: Was je gezicht niet met koud of warm water. Zorg dat het water een beetje lauw is. Zo voorkom je extreme schommelingen van de temperatuur van je gezichtshuid.

Rosacea Tip 7: Let op wat je eet!

Je voeding is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor je algemene gezondheid, maar vooral ook door het feit dat sommige voeding, voedingsstoffen, of zelfs e-nummers, een trigger kunnen zijn voor je Rosacea. Over het algemeen zou je alcohol en pittige kruiden moeten vermijden. Maar dit ligt voor iedereen weer anders. Het is erg leerzaam om voor jezelf een dagboekje bij te houden: Hierin schrijf je op wat je eet en hoe laat. Daarnaast hou je de momenten bij waarop de Rosacea de kop weer op gaat steken. Na verloop van tijd krijg je dan inzicht in de voedingswaren die voor jou als trigger werken voor de Rosacea.

Rosacea Tip 8: Vermijd grote verschillen in temperatuur

Grote verschillen in omgevingstemperatuur moet je vermijden. Dit lokt onherroepelijk een uitbraak van Rosacea uit. Kleed je dus goed aan als je bij guur weer naar buiten gaat, en bedek vooral je gezicht. Maar ook een warm bubbelbad en een bezoekje aan de sauna is beslist af te raden.

Laatste advies

Mocht niks meer werken, dan is er wellicht nog een laatste oplossing. Niet erg natuurlijk, dat moet ik toegeven, maar vaak wel effectief: Een behandeling met lasertechnieken. Dit is een behandeling die vaak goede effecten geeft, en nagenoeg pijnloos is. In veel gevallen zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Informeer wel even bij je ziekenfonds en aanvullende verzekering of dit wel of niet vergoed wordt.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *