web statistics

9 Tips om Eczeem bij de Hoofdhuid te Behandelen

Eczeem is altijd irritant, maar je hoofdhuid is misschien wel een van de vervelendste plekken om het te hebben. Naast de jeuk en irritatie die sowieso vaak met eczeem gepaard gaan, brengt eczeem op de hoofdhuid nog wat extra schaamte met zich mee; de meeste mensen vinden het immers geen smakelijk gezicht als er allemaal wittige huidschilfers naar beneden vallen als jij even op je hoofd krabt.

Als je hier last van hebt, is het dan ook logisch dat je hieraan iets wil doen. Maar hoe doe je dat? Door alle middeltjes die er tegenwoordig tegen eczeem te koop zijn, is het steeds moeilijker om erachter te komen welke er wel en niet werken voor jouw eczeem. In dit artikel ga ik enkele tips langs, die je hierbij zouden moeten helpen.

Tip 1: Achterhaal de oorzaak van je eczeem

Voor het behandelen van eczeem is het belangrijk om te weten met welk type eczeem je te maken hebt. Bij eczeem op de hoofdhuid is dit gelukkig meestal niet moeilijk te achterhalen; in het overgrote merendeel van de gevallen heb je dan te maken met seborroïsch eczeem. Dit is een vrij milde vorm, die verwant is aan roos, maar meestal geen directe oorzaak heeft.

Het kan echter ook zijn dat je last hebt van contacteczeem of ortho-ergisch eczeem, een vorm van de aandoening die ontstaat nadat je in contact komt met bepaalde stoffen, en in die zin vergelijkbaar is met een allergische reactie. In dat geval kun je de oorzaak van het eczeem gewoon uit je leven verwijderen, en zul je vervolgens zien dat deze langzaam verdwijnt. Als het eczeem zich op de hoofdhuid bevindt, moet je waarschijnlijk denken aan een shampoo of ander haarproduct.

Dan is er ook nog de vorm van eczeem die atopisch of constitutioneel eczeem genoemd wordt. Deze vorm komt van binnenuit en is vaak erfelijk bepaald. Als je last hebt van deze vorm, zal je er waarschijnlijk de rest van je leven af en toe last van hebben. Dat wil echter niet zeggen dat je je eczeem met de volgende tips niet onder controle kan houden.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Tip 2: Niet krabben! Krabben verergert hoofdeczeem

eczeem-hoofdhuid2De eerste neiging die een mens heeft zodra hij jeuk heeft, is natuurlijk om te gaan krabben. Dit heeft echter geen enkele zin als je last hebt van eczeem op de hoofdhuid. De jeuk die je krijgt van eczeem zit veel te diep om op te lossen door te krabben, dus zelfs als je krabt tot je een ons weegt, zal de jeuk gewoon aanhouden.

Verder kan krabben je eczeem in stand houden of zelfs verergeren, en kan het zelfs leiden tot infecties van je hoofdhuid. Dit soort infecties leiden op hun beurt weer tot huiduitslag die vele malen heftiger is dan de uitslag die je krijgt van eczeem.

Als je toch iets aan de jeuk op je hoofdhuid wil doen, zijn daar gelukkig wel gewoon mogelijkheden voor. Er bestaan een heleboel effectieve jeukstillende middelen, die gewoon bij de apotheek verkrijgbaar zijn, en waarvoor je niet eerst langs een arts hoeft. Sommige van deze middelen zijn alleen niet geschikt voor gebruik op de hoofdhuid (je wil immers geen zalfjes in je haar smeren), dus geef duidelijk aan dat het om eczeem op de hoofdhuid gaat.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Tip 3: Bedek je hoofd nieteczeem-hoofdhuid3

Als je last hebt van een schilferige hoofdhuid, is het logisch dat je je hoofd wilt verbergen. Als je echter ook weer van je schilferige hoofdhuid af wil, kun je dit beter niet doen. Ik snap dat je je hoofd liever verbergt tot je van je eczeem af bent, maar het dragen van hoofddeksels kan je eczeem langer in stand houden of zelfs verergeren.

Dit komt doordat gisten zich bijzonder goed thuis voelen in een broeierige omgeving, en laten gisten nou juist de aanstichters zijn van eczeem. Als je een hoed of pet draagt, creëer je zo’n warme en broeierige omgeving op je hoofd, waardoor de op je hoofdhuid aanwezige gisten je eczeem waarschijnlijk zullen verergeren.

Als je een hoofddeksel draagt om geloofsredenen, zoals een hoofddoek, probeer deze dan minder strak te dragen, en draag hem binnenshuis zoveel mogelijk niet, ook dat helpt al.

Tip 4: Gebruik antiroosshampoo

eczeem-hoofdhuid4Zoals ik eerder al aangaf, is seborroïsch eczeem, de vorm van eczeem die het vaakst voorkomt op de hoofdhuid, verwant aan roos. Het is dan ook niet raar dat antiroosshampoos ontzettend tegen deze vorm van eczeem kunnen helpen. Vergelijkbare aandoeningen zijn nou eenmaal vaak op vergelijkbare manieren te verhelpen.

Let hierbij wel op het feit jouw eczeem ook contacteczeem kan zijn, ofwel een reactie kan zijn op bepaalde producten die je gebruikt, zoals je shampoo (ook al is de kans hierop zeer klein). Ook antiroosshampoos kunnen stoffen bevatten die bij sommigen juist eczeem kunnen veroorzaken, dus als je merkt dat je situatie niet beter of zelfs slechter wordt nadat je de shampoo bent gaan gebruiken, stop dan deze shampoo te gebruiken.

In dat geval kun je overwegen een shampoo te gebruiken die speciaal voor mensen met eczeem ontwikkeld is, zoals die van het merk Graham’s. Deze shampoos bevatten geen onnodige toevoegingen, waardoor de kans heel klein is dat ze eczeem zullen veroorzaken.

Tip 5: Verander je voedingspatroon

Toegegeven, er is nog een hoop dat we niet weten over eczeem en haar oorzaken. Wat echter een hoop onderzoeken lijken te suggereren, is dat er een sterk verband bestaat tussen het voedsel dat je eet en het ontstaan en in stand blijven van eczeem. Als je worstelt met eczeem, is het dus slim om eens kritisch te kijken naar wat je allemaal binnen krijgt.

Allereerst kan ik aanraden om veel verse groenten toe te voegen aan je dieet. Deze bevatten namelijk antioxidanten, en die zijn weer van groot belang voor het herstel van de huid bij eczeem. Fruit bevat ook antioxidanten, maar wel veel minder dan groente.

eczeem-hoofdhuid5

Wat er zowel in groente als in fruit zit, zijn vitaminen, en wel vitaminen die van zeer groot belang zijn bij de aanmaak van histamine in je lichaam. Dit is een stof die je immuunsysteem versterkt. Dit is niet alleen van belang om je lichaam te helpen je eczeem te bedwingen, maar ook om infecties van de hoofdhuid tegen te gaan.

Wat vetten betreft, moet je vooral verzadigde vetten zien te vermijden. Van deze vetten is al zeer lange tijd bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid van de huid, en het is dan ook niet verbazend dat deze een negatieve invloed hebben op je eczeem. Verzadigd vet kun je het makkelijkst vermijden door zo min mogelijk vlees te eten, minder kaas te eten, en door zo min mogelijk boter of dierlijke olie te gebruiken bij bakken en braden.

Niet alle vetten zijn echter slecht voor je huid. Onverzadigde vetten zijn juist heel goed voor zowel het herstel van je huid als voor je immuunsysteem. Dit komt doordat ze, net als groenten, veel antioxidanten bevatten. Producten die veel onverzadigd vet bevatten zijn noten en vette vis, dus is het aan te raden om daar meer van te eten. Ook bakken en braden met plantaardige olie kan helpen.

Verder is het slim om zo min mogelijk voorverpakt voedsel te eten. Voorverpakt voedsel is vaak heel goedkoop, en dus aantrekkelijk voor klanten, maar dit komt vooral doordat er goedkope en ongezonde ingrediënten in zitten, en doordat het zeer heftig bewerkt is om het langer houdbaar te maken. Tijdens dit bewerkingsproces gaan veel van de voedingsstoffen in het eten verloren.

Tip 6: Douche niet te vaak

eczeem-hoofdhuid6Waar veel mensen niet eens aan denken, is dat douchen weleens slecht voor je eczeem zou kunnen zijn. Dit is echter wel het geval. Eczeem komt het vaakst voor (en blijft het langst zitten) op een droge huid. En hoewel het misschien vreemd lijkt dat je huid droger wordt van het douchen, is dit toch zeker het geval.

Water (of in ieder geval het water dat uit je waterleiding komt) bevat namelijk zouten die vocht aan je huid onttrekken. Hierdoor komt het dat je, als je onder de douche gaat of een bad neemt, een iets drogere huid hebt zodra je goed en wel bent afgedroogd. Wie zijn eczeem tegen wil gaan, kan dus beter niet te vaak onder de douche stappen.

Overigens wil ik niemand aanmoedigen om stinkend door het leven te gaan. Eén douchebeurt per dag is gewoon essentieel als je überhaupt de deur uit wil kunnen gaan, en dus moet je vooral af en toe blijven douchen. Doe het alleen niet te vaak, en gebruik, als je het doet, de eerdergenoemde antiroosshampoo.

Tip 7: Voorkom overmatig zweteneczeem-hoofdhuid7

Deze tip houdt verband met de vorige tip. Als er in water al genoeg zouten zitten om je huid uit te drogen, dan kun je waarschijnlijk wel zien waarom zweet nog veel erger is voor eczeem. Zweet bevat natuurlijk nog véél meer zout dan water, dus het uitdrogende effect van zweet is ook vele male heftiger, wat je eczeem niet bepaald ten goede komt.

Vermijd zweten dus zo veel mogelijk. Voorkom dat je lange tijd te maken hebt met hoge temperaturen, en span je zo min mogelijk lichamelijk in. Natuurlijk snap ik dat sport voor sommige mensen zo’n groot deel van hun leven is dat ze daar niet ineens mee kunnen ophouden. Als sport dan echt onvermijdelijk is, raad ik in ieder geval aan tijdens het sporten luchtige kleding te dragen, en zo snel mogelijk na het sporten een douche te nemen. Hou deze douche wel kort, want water droogt je huid dus ook uit!

Tip 8: Doe iets aan je stressniveau

Ook dit is weer een tip die voor sommigen misschien vreemd klinkt. Veel mensen linken stress niet snel aan lichamelijke klachten, en hebben het idee dat het iets puur mentaals is. Dit is echter verre van waar. Stress is van grote invloed op je lichamelijke gezondheid, en kan voor een hele hoop lichamelijke kwaaltjes zorgen. Eczeem is hier zeker geen uitzondering op.

Probeer het dus zo rustig mogelijk te houden in je hoofd. Besteed niet te veel tijd achter elkaar aan dingen als werk, huishouden of studie, en neem af en toe even een moment rust. Meditatie is voor veel mensen ook een effectieve manier om hun hoofd even leeg te maken. Sport kan daarnaast een goede manier zijn om stress te verminderen, maar heftige lichamelijke inspanning kun je in verband met de vorige tip beter zoveel mogelijk vermijden.

Tip 9: Drink veel water

eczeem-hoofdhuid8Zoals al eerder genoemd, is een vochtige huid heel belangrijk om eczeem tegen te gaan. Als het eczeem zich op je hoofdhuid bevindt, is het voor de meeste mensen echter niet mogelijk om er even een zalfje op te smeren. Hierdoor zal je huid zichzelf dus zo vochtig mogelijk moeten houden, en daar kan het alle hulp bij gebruiken.

Zorg dus dat er zoveel mogelijk vocht aanwezig is in je lichaam. De makkelijkste manier om dat voor elkaar te krijgen, is door veel water te drinken.

Daarnaast speelt water ook een belangrijke rol bij de aanmaak van de stof histamine. Deze stof speelt dan weer een grote rol bij het versterken van je immuunsysteem. Hierdoor help je je lichaam op nog een manier om zelf het eczeem te bestrijden. Wat hiervoor nog beter werkt dan water, zijn dranken die veel vitamine c bevatten, zoals verse fruitsappen. Ook rooibos- en brandnetelthee schijnen goed te werken.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen om je eczeem onder controle te krijgen. Als je al deze tips volgt, is de kans groot dat je al binnen enkele weken van je eczeem af bent. Zorg wel dat je doorgaat met behandelen tot je eczeem weg is en je hoofdhuid weer volledig hersteld is (dat wil zeggen: niet meer ruw of schilferig).

Als dit alles echter niet helpt, zal er toch niets anders opzitten dan een keer een dokter raadplegen. Artsen kunnen je allerlei middeltjes voorschrijven om van uw eczeem af te komen. Dit zijn echter vaak ingrijpende middelen, die bijvoorbeeld de huid dunner maken, of onvoorspelbare bijwerkingen hebben.

Hoewel deze dus zeer goed werken, moet je ze echt als laatste redmiddel zien. Uiteindelijk is het het beste als je lichaam zelf de aandoening oplost.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *