web statistics
Tips om zonder ingreep wratten te verwijderen - Genees Je Zelf

8 Tips om (Oudersdoms)Wratten te Verwijderen Op Natuurlijke Wijze

In dit artikel ontdek je wat voor verschillende soort wratten er zijn, wat wratten zijn en wanneer je naar de huisarts dient te gaan. Tot slot ontdek je meer dan acht tips om zelf je wratten te verwijderen, zonder middeltjes of ingreep.

Wratten zijn vervormingen van de huid, kleine gezwelletjes. De oorzaak van deze, meestal goedaardige, ontsiering is een virus. Vaak hetzelfde virus, maar sommige soorten wratten worden door een ander virus veroorzaakt.

In de meeste gevallen is er sprake van een virus genaamd ‘Humaan Papilloma’. Dit virus voelt zich vaak heel erg goed in vochtige en warme ruimtes. Op plekken waar mensen komen die last hebben van wratten zal dit virus altijd aanwezig zijn.

Denk hierbij aan gymzalen, de kleedruimtes van gymzalen, zwembaden, sauna’s etc. Gelukkig wordt er steeds beter en frequenter schoongemaakt, maar toch. De kans dat jij ook besmet wordt met dit virus is altijd aanwezig.

Als je het virus op je huid krijgt, zorgt deze voor een infectie. Deze infectie zorgt er voor dat de huidcellen zich in heel rap tempo gaan delen waardoor de hoornlaag van de huid dikker gaat worden. Dit gebeurt niet direct na de besmetting, maar kan tot enkele maanden duren voordat je er écht last van gaat krijgen.

Niet alle wratten worden veroorzaakt door het virus ‘Humaan Papilloma’. Genitale wratten en waterwratjes worden door een ander virus veroorzaakt. Wat deze twee zijn, lees je verderop in dit artikel.

Wratten zijn over het algemeen niet bedreigend, maar kunnen wel heel lastig zijn. Op sommige plekken kunnen ze pijn doen, bijvoorbeeld onder je voeten, en op andere plekken is het ontsierend, bijvoorbeeld wratten op je handen of op je gezicht.

Veel mensen weten niet dat wratten extreem besmettelijk zijn. Als je zelf een wrat hebt, kan deze gaan jeuken. Eerste reactie is natuurlijk dat je gaat krabben. Door het krabben verspreid je het virus over de huid rondom de bestaande wrat, met als gevolg dat je veel meer wratten krijgt. Zo kunnen er lokaal hele kolonies wratten ontstaan. Daarnaast kun je ook anderen besmetten hiermee. Wees dus erg voorzichtig!

Allemaal soorten wratten

Wratten heb je in allerlei soorten en maten. Iedere soort heeft eigen specifieke kenmerken en zijn dus relatief gemakkelijk te onderscheiden. Laten we ze voor de duidelijkheid even op een rijtje zetten:

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

Genitale wratten

Om maar even met de meest gênante vorm te beginnen: Genitale wratten zijn wratten die zich bevinden rondom de geslachtsorganen en de anus. Ze kunnen voorkomen op de huid, maar ook intern op de slijmvliezen. Je kunt ze vrij gemakkelijk herkennen: De kleur varieert van roze tot bruin, onregelmatig uiterlijk (bloemkool-achtig) en tussen de 1 en 4 millimeter groot. De klachten die hiermee gepaard gaan kunnen erg vervelend zijn: Pijn bij het plassen of poepen, pijn tijdens het vrijen en over het algemeen veel jeuk en een branderig gevoel.

Genitale wratten zijn erg besmettelijk en worden over het algemeen overgedragen via seksueel verkeer. Als je last hebt van genitale wratten is het verstandig om even geen seksueel verkeer te hebben, of in ieder geval een condoom te gebruiken. Maar deze laatste geeft natuurlijk geen garantie, want overdracht kan ook plaatsvinden via de vingers of via orale seks.

Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Waterwratjes

Deze soort komt met name voor bij kinderen. Het zijn ronde, kleine, wratjes die transparant of wit van kleur zijn. Als je druk uitoefent op het wratjes, dan druk je een witgekleurd pus naar buiten. Deze soort komt zelden voor op de voeten en de handen, maar meer op het lijf, op de benen en op de armen. Waarom het alleen op die plaatsen voorkomt is niet duidelijk. De wratjes zijn vaak niet groter dan een paar millimeter en hebben een klein putje in het centrum van het wratje.

Steelwratjes

De naam zegt het al: Dit is een klein wratje die op een steeltje staat. Ze zijn vaak niet groter dan een paar millimeter en kunnen gemakkelijk beschadigen. Deze soort komt met name voor in de hals en in het gezicht. Het is natuurlijk erg verleidelijk om ze weg te krabben of op andere manieren te verwijderen, maar dat is niet aan te raden.

Platte Wratten

Deze zijn, in tegenstelling tot de meeste andere soorten, glad en liggen nagenoeg gelijk met de huid. In de meeste gevallen bevinden deze wratten op de benen, de armen of in het gezicht. Deze huidkleurige tot lichtbruine wratten zijn vaak niet groter dan een paar millimeter.

Voetwratten

Wratten op de voeten komt heel regelmatig voor. Met name op de voetzool kan dit erg pijnlijk zijn. Soms zijn ze lastig te onderscheiden van likdoorns of eksterogen, en soms groeien de voetwratten onder de huid. Je herkent ze dan niet of nauwelijks, maar je hebt er wel heel veel last van bij het lopen. De doorsnede van voetwratten varieert van enkele millimeters tot wel 10 millimeter.

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten vormen een speciaal soort. Deze vorm is niet te voorkomen en ook niet te verwijderen zonder chirurgische ingreep. Ze komen met name voor bij mensen na hun vijftigste levensjaar en verschijnen met name op rug, de buik, de borst en het gezicht. In eerste instantie zijn ze geelachtig van kleur, maar later wijzigt de kleur naar zwart of bruin.

‘Gewone’ wratten

De ‘gewone’ huis-tuin-en-keuken wratten kunnen variëren van speldenprikjes tot wel meer dan 10 millimeter in doorsnede. Het oppervlak voelt ruw aan, je voelt een hard bobbeltje en het heeft een onregelmatig oppervlak. Vaak zie je deze soort in kleine kolonies vlak bij elkaar. Met name op het gezicht, op de knieën en op de handen. De ‘gewone’ wrat is vaak huidkleurig.

Wanneer naar de huisarts?

De meeste wratten heb je vaak al gedurende je hele leven. Zolang deze stabiel blijven is er geen reden om naar de huisarts te gaan. Maar zodra er één of meerdere wratten van kleur veranderen, van vorm veranderen of spontaan gaan bloeden, is het zaak om even een afspraak te maken. Ook als er sprake is van wratten bij een kind of een baby, is een afspraak met de huisarts noodzakelijk.

Daarnaast is er natuurlijk het visuele effect van wratten. Soms zitten ze op zichtbare plaatsen waar je je erg ongemakkelijk bij kunt voelen. In dat geval kun je ook een afspraak bij de huisarts maken, die je waarschijnlijk door gaat verwijzen naar een dermatoloog. Deze kan de betreffende wrat, of wratten, verwijderen met behulp van een relatief eenvoudige ingreep. Dit kun ook het beste doen als je een wrat hebt die op een heel hinderlijke plek zit. Denk hierbij aan je heupen (in verband met je broek), op je voeten of op de zijkant van je gezicht (in verband met een eventuele bril).

In het geval van genitale wratten, moet je altijd naar de huisarts gaan. Niet alleen is dit heel erg besmettelijk, maar hindert je ook heel erg je seksuele leven.

Reguliere behandeling van de huisarts

Het maakt niet uit om welke redenen je een wrat wilt laten verwijderen, de behandeling is vaak hetzelfde: Als er zich een forse hoornlaag over de wrat gevormd heeft, zal in eerste instantie worden geprobeerd om de hoornlaag los te weken. Dit gebeurt met speciale wrattenpleisters die twee keer per dag moeten worden vervangen. In deze pleister zit een zalfje die de hoornlaag wee maakt. Regelmatig moet de week geworden hoornlaag weggehaald worden, totdat de werkelijke wrat zichtbaar en bereikbaar wordt. In sommige gevallen zijn de pleisters al voldoende om de wrat spontaan te laten verdwijnen.

Na het verwijderen van de hoornlaag kan het overgebleven deel verwijderd worden met behulp van vloeibare stikstof. Dit kan een pijnlijke behandeling zijn, want de huid, en dus de wrat, wordt plaatselijk bevroren. Na het bevriezen zal het ruim 10 dagen duren voordat de wrat er af valt en alleen een blaar overblijft. In sommige gevallen moet deze behandeling een paar keer herhaald worden. Huisartsen hebben vaak een zogenaamd ‘wrattenspreekuur’, waar je je wrat of wratten kunt laten behandelen.

Als het bevriezen van de wrat niet afdoende is, zal de huisarts je waarschijnlijk door sturen naar een dermatoloog. Deze kan de wrat eventueel verwijderen met behulp van een eenvoudige chirurgische ingreep. Ook behandeling met laser ligt binnen de mogelijkheden. Bij beide opties wordt je plaatselijk verdooft, want de behandelingen kunnen erg pijnlijk zijn.

infographic wratten - Genees Je Zelf

8 huismiddeltjes om wratten te verwijderen

Als je niet naar de huisarts durft, of wat voor reden dan ook, dan kun je ook overwegen om één van de onderstaande huismiddeltjes toe te passen. Het is niet gezegd dat alle tips werken. Dit kan van geval tot geval anders zijn. Maar je kunt het in ieder geval proberen!

LET OP: Voordat ik je een aantal tips geef over hoe je wratten zelf kunt verwijderen met huismiddeltjes, wil ik je eerst even waarschuwen: Ga nooit zelf peuteren, doorprikken, snijden of andere barbaarse oplossingen toepassen. Ik hoor soms verhalen van mensen die bijvoorbeeld met touwtjes of elastiekjes in de weer gaan. Dit zijn stuk voor stuk slechte oplossingen die in veel gevallen erg pijnlijk zijn en het geheel alleen maar erger maken. Beter is om de onderstaande (onschadelijke) huismiddeltjes toe te passen. Mochten die niet werken, dan kun je altijd nog een afspraak maken met je huisarts of dermatoloog.

Onderstaande methodes zijn natuurlijk niet wetenschappelijk onderzocht, maar het is wel een feit dat inmiddels veel mensen hier baat bij hebben gehad.

Wratten Verwijderen Tip 1: Nagellak

Smeer de wrat in met transparante nagellak. Als je dit de eerste keer doet, zal de wrat de nagellak bijna volledig opnemen. Herhaal dit iedere dag, en na ongeveer twee weken moet de wrat verdwenen zijn. Let er wel op dat je hiervoor een apart potje nagellak gebruikt. Wratten zijn besmettelijk, en het kwastje komt dus in aanraking met het wrattenvirus. Gebruik deze dus niet meer, maar bewaar het potje voor je wratten.

Wratten Verwijderen Tip 2: Wonderolie met Baksoda

Maak een klein papje van wonderolie en baksoda. Het is met name de baksoda die een heilzame (antibacteriële-) werking heeft. De olie helpt mee, maar is met name het middel om een zalfje van de baksoda te maken. Doe het zalfje op de wrat, en bescherm het geheel met een grote pleister. De wrat wordt dan afgesloten van de zuurstof, en door de antibacteriële werking van de baksoda gaat de wrat afsterven. Na verloop van tijd zal de wrat verkleuren tot donkerbruin of zwart. Nadat de wrat er af gevallen is, blijven er meestal geen littekens achter.

Wratten Verwijderen Tip 3: Ochtendurine

Klinkt een beetje vies, maar dat valt in de praktijk reuze mee! Vang je ochtendurine op, en dep de wrat hierin. Wees hier niet te zuinig mee! Laat dit een paar minuten intrekken, waarna je je kunt wassen of douchen. Herhaal dit iedere dag. Als je wratten op je voetzool hebt, kun je de ochtendurine in een teiltje doen om daarna een lekker voetbadje te nemen.

Wratten Verwijderen Tip 4: Citroenschil met azijn

Laat een paar stukjes schil van een citroen weken in azijn. Doe dit op de wrat, en plak het af met een grote pleister. Je kunt dit prima doen voordat je gaat slapen. Je kunt dit dagelijks herhalen gedurende een week. Daarna is het belangrijk om het even te laten rusten gedurende twee weken. Daarna kun je de behandeling met de citroenschil weer opnieuw starten. Dus steeds één week behandelen, en daarna twee zeken laten rusten.

Wratten Verwijderen Tip 5: Aardappelschil

Pak een stukje aardappelschil en wrijf hiermee over de wrat. Uiteraard gebruik je hiervoor de binnenkant van de schil. Daarna een nieuw stukje schil op de wrat leggen en afplakken met een pleister. Halverwege de dag kun je dit nog een keer herhalen en verversen. Na ongeveer twee weken moet je resultaat zien!

Wratten Verwijderen Tip 6: Sap uit de Paardenbloem

Een super natuurlijk middel: Je kunt paardenbloemen gaan plukken, en het sap uit de stengel halen. Dit witgekleurde sap kun je op je wrat smeren en eventueel afdekken met een pleister. Herhaal dit minimaal drie keer per dag.

Wratten Verwijderen Tip 7: Visolie Capsules

Er zijn ook mensen die baat hebben gehad bij het innemen van capsules met visolie, vaak gebruikt om de concentratie te verbeteren vanwege de hoge concentratie Omega-3 vetzuren. Uiteindelijk dus twee vliegen in één klap!

Wratten Verwijderen Tip 8: Duct Tape

Dit is een trucje wat bij heel veel mensen schijnt te werken. Hoe het werkt is niet helemaal duidelijk, maar logischerwijs zal de combinatie van bepaalde stoffen uit de lijm en het luchtdicht afsluiten de wrat doen verwijderen. Koop een rol duct tape bij de bouwmarkt en plak een stuk over de wrat heen. Ververs de tape iedere dag. Hou de huid onder de tape wel goed in de gaten, want sommige mensen zijn allergisch voor de lijm. Dus zodra je vreemde reacties van de huid ziet, moet je stoppen met deze behandeling.

Waarschuwing!

Of je wel of niet zelf behandeld: Op het moment dat je wratten ziet verkleuren, veranderen qua vorm of spontaan gaan bloeden, is het erg belangrijk om direct naar je huisarts te gaan. Zelf dokteren is prima, maar trek op een bepaald moment een streep als het niet lukt of als het dreigt te mislukken.

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

32 Reacties op "8 Tips om (Oudersdoms)Wratten te Verwijderen Op Natuurlijke Wijze"

 1. Alisha

  says:

  Een van mijn broers had een tijdje terug last van wratten aan één kant van zijn arm. Mijn moeder had toen ook ergens gehoord dat nagellak misschien zou helpen. Zij heeft toen mijn broer een potje nagellak gegeven, en hij heeft toen steeds opnieuw (toen het opgedroogd was) nagellak op zijn wratten gesmeerd. Uiteindelijk bleek na een paar keer de nagellak te gebruiken alle wratten verdwenen te zijn! Zeker een aanrader dus.

  • Boris

   says:

   Hoi Alisha,

   Bedankt dat je jouw ervaring wilt delen! Je zult hiermee anderen met hetzelfde probleem helpen aansporen om hun wratten op een veilige manier te verwijderen, zonder dat ze hiervoor een bezoekje hoeven te brengen bij hun huisarts. En fijn om te horen dat je broer af is zijn van wratten, hopelijk zal hij er in de toekomst geen last meer van hebben.

   Met vriendelijke groet,

   Boris

 2. Anoniem

  says:

  ieeeuw! ik haat wratten zo vreselijk en word misselijk van die plaatjes... Helaas heb ik zelf ook last van wratjes, waterwratjes geloof ik Die zien er gelukkig niet zo onsmakelijk uit! Maar wilde je even bedanken voor je uitgebreide tips, ik was echt bang dat ik ze nooit echt wae ze krijgen, maar k heb er nu veel meer vertrouwen in. Dankjewel !!

  • Boris

   says:

   Dankjewel, fijn om te horen dat je iets aan mijn tips hebt, en succes met de uitvoering ervan! Groet, Boris

 3. Lukas

  says:

  lol, duct tape? Das nou niet echt waar ik als eerste aan zou deneken als middel om wratten te verwijderen.. Maar ik ga het maar eens een kans geven, wie weet. Misschien werkt het voor mij wel.

  • Boris

   says:

   Het klinkt inderdaad vrij apart en - laten we eerlijk wezen - belachelijk. Maar er zijn wel degelijk mensen voor wie het gewerkt heeft. Goed dat je deze optie een kans geeft!

   Succes!

   Groet, Boris

 4. Rik Schippers

  says:

  werkt de ene methoe beter dan de andere methode voor een bepaald soort wrat? bijv: werkt nagellak beter voor waterwratjes en ochtendurine beter voor voetwratten? groet, Rik

 5. Pepijn Burgers

  says:

  Zijn er hier nog mensen die hun ervaring willen delen m.b.t. de visoliemethode? Ik moet namelijk toegeven dat de andere opties mij niet direct aantrekkelijk lijken. Maar het feit dat ik twee vliegen in een klap zou slaan door die visoliecapsules te nemen, klinkt mij wel heel goed in de oren. :) Alvast bedankt! Groet, Pepijn

  • joop k

   says:

   voor mijn heb t gewerkt!!!

 6. anoniem

  says:

  Bedankt voor de tips!! Hoop dat ze gaan helpen .. wil echt van die wratten af!

 7. Anita

  says:

  mijn kleine heeft het potje nagellak stiekem toch gevonden en ermee geknoeid.... op mijn bedlaken. Moet ik deze dan maar ook gewoon gelijk weggooien of is het niet besmettelijk meer als ht opgedroogt is? bvd, anita

  • Bobbie

   says:

   Wat ook moet werken: bananenschil, heet water (bij voetwratten) en vitamine C - heel belangrijk!

   • nanet

    says:

    oh echt! Bedankt!!

 8. thierry

  says:

  helpen slippers echt? want soms liggen ze wel eens een tijdje ondersteboven op de vloer van t zwembad (niet t water, de kant) omdat ze per ongeluk omgeschopt zijn, danhelpt het toch helemaal niet meer?

 9. elke

  says:

  wat als ik wel mijn wratjes heb doorgepikt ? Worden ze nu nog veel erger? wAT moet ik doen??

  • Merel

   says:

   volges mij blijven ze dan juist terugkomen....

 10. Atty

  says:

  Nagellak op een wrat. Maar nu de vraag! Moet je nagellak steeds over elkaar smeren of moet je de nagellak steeds verwijderen? Dit gaat over een platte wrat op voorhoofd.

  • Atty

   says:

   Nagellak op een wrat, maar nu de vraag! Moet de nagellak steeds verwijderd worden of lak je er elke dag weer over heen? Het is een platte wrat op voorhoofd.

 11. Atty

  says:

  Nog geen reactie ontvangen!!

  • M. Reekers

   says:

   volgens mij heeft de schipper het schip hier verlaten. Op meerdere vragen wordt helaas geen antwoord gegeven.

 12. Micheline Meirlaen

  says:

  Heb sinds verschillende jaren eczeem vooral op armen en benen.
  Door het gebruik van zalven zijn, vooral mijn onderarmen, bedekt met allemaal kleine of grotere bultjes die steeds jeuken bij wrijving met kledij en ook 's nachts bij wrijving met laken. Vandaag zei de dermatologe mij, na al die jaren, dat het allemaal (ouderdom)wratjes zijn en dat dit dus niet kan bevroren worden omdat het er teveel zijn. Huid is dus verhard en met bobbeltjes. Eerst oplossing is medicijn met Vitamine A nemen maar ik wil eerst andere middelen of tips proberen. Kan er mij iemand helpen hiermee? Ik zou jullie heel dankbaar zijn.
  Mvg.

  • Erika

   says:

   Je kan met een teentje knoflook over de wrat wrijven. Eventueel kan je er een pleister over doen, maar ik deed dat zonder. Elke dag gewoon wassen en daarna opnieuw met een teentje knoflook over de wrat wrijven. Na enkele dagen zie je ze stillaan verdwijnen tot ze op den duur weg is.

 13. monique Caluwé

  says:

  ik heb een 2 platte wratjes ,waarschijnlijk overblijfsel van het uitduwen van meeeters op de zijkant van mijn neus ,wie weet of urine voor dit soort wrat goed is ???
  dank voor eventuele reactie.

 14. Levie

  says:

  Ik heb ouderdomswratjes tussen mijn borsten. Ze jeuken enorm. Ik kom er natuurlijk niet aan, maar het is echt vervelend.

  Ze zijn ook een keer weggeschaafd. Maar ze zijn weer terug.

  Twee vragen; is er werkelijk niets (homeopatisch) natuurlijks waardoor ze weg gaan? En zo nee, dan iets waardoor er geen jeuk meer is?

  Bedankt iedereen die mee helpt denken!

  • Annet Ackerman

   says:

   L.S.
   Ik had een ouderdomswrat op mijn hoofd. Verwijderd met biologische tea tree olie. Niet meer gezien.
   Succes
   Annet

   • Nicky

    says:

    Hoe vaak doe je de tea tree olie op de plekjes? Ik heb ze ook tussen mijn borsten, zoals Levie (reactie hierboven). Erg vervelend. Danl je wel!

  • Scarlet

   says:

   Toevallig ga ik een afspraak maken met een homeopathisch arts want er zijn zoveel middelen om van te kiezen voor wratten. Ik heb sinds kort ouderdomswratten,een echt lelijk op de binnenkant van mijn bovenarm, een voel ik op mijn rug en een kleine hier en daar. In de tussentijd probeer ik met wratten pleisters op mijn arm.

 15. Annoniem

  says:

  Ik heb plate ouderdoms watjes op míjn armen hoe krijg ik die weg

 16. Van Rompuy

  says:

  wil de uitleg voor wratten en acné volgen

 17. Gerry

  says:

  Ik had een ouderdomswrat aan de zijkant van de wenkbrouw. Ovale bruine 'bloemkoolwrat' van minstens 1 cm. Appelazijn erop met een pleister, en nu nog een beetje aanstippen met een wattenstaafje.
  In 1 week weg. Ben ook benieuwd wat het op pigmentvlekken doet.

  • sevenants.malvine

   says:

   Mijn huisdokter had gezegd afbinden met nylondraad dan valt die af. Ik ben nog aan het wachten. dat is een bruine wrat.

 18. Sevenants Malvine

  says:

  Mijn huisdokter had gezegd afbinden met nylondraad dan valt die af, ik ben nog aan het wachten. Ik ben benieuwd, dat is een bruine op de huid.

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *