web statistics
Trage Schildklier Symptomen en hoe je het voorkomt

Trage Schildklier Symptomen en Hoe Je het Voorkomt

Voel je je regelmatig moe? Heb je te maken met een onverklaarbare toename in gewicht? De twee belangrijkste symptomen van een mogelijk disfunctioneren van de schildklier, oftewel een traag werkende schildklier. Als dat het geval is, krijg je medicijnen, en is alles weer opgelost. Was het allemaal maar zo gemakkelijk, want het hoeft niet altijd aan de schildklier zelf te liggen. Onderliggende oorzaken kunnen de schildklier trager laten werken om het lichaam te beschermen. Maar je hebt dan wel met dezelfde symptomen te maken. Ingewikkeld? Lees snel verder om het allemaal te begrijpen!

Wat doet de schildklier?

Allereerst de exacte plaats van de schildklier, want hier is veel misverstand over: De schildklier is een klier die zich in de hals bevindt. In het midden, vlak voor de luchtpijp en het strottenhoofd. Het is een vlindervormige klier die hormonen kan produceren.

De schildklier is in staat om een aantal belangrijke lichaamsfuncties te regelen door het produceren van hormonen. Deze hormonen, gemaakt uit Tyrosine en Jodium, regelen onder andere de volgende processen in je lichaam:

 • Het regelen van je hartslag. Bij een hoge productie hormonen van de schildklier, gaat de hartslag omhoog. Bij te lage productie, gaat de hartslag naar beneden.
 • Het regelen van de temperatuur van je lichaam
 • Het regelen van je metabolisme, je stofwisseling. Daarmee wordt indirect ook het verbanden van lichaamsvet geregeld. Bij veel schildklierhormonen in je lichaam, gaat je metabolisme omhoog, bij te weinig schildklierhormonen in je lichaam, gaat het metabolisme naar beneden.

Dus als je schildklier niet goed werkt en bijvoorbeeld overactief is of te traag is, dan heeft dat gevolgen voor deze processen. In dit artikel gaan we verder met alles wat betrekking heeft op een te traag werkende schildklier.

Een traag werkende schildklier heeft dus als gevolg dat je hartslag naar beneden gaat en dat je stofwisseling, en dus ook je vetverbranding, te traag verlopen. Hierdoor krijg je last van allerlei onverklaarbare en vage aandoeningen. De meest bekende is het aankomen in gewicht, zonder verklaarbare reden.

Ben jij een kluns die zijn eigen ongezondheid en overgewicht versterkt?

Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.

 

De symptomen van een trage schildklier

Een te traag werkende schildklier kan ontzettend veel gevolgen hebben voor je lichaam. Vaak uit het zich in vage klachten waarvan de herkomst vaak niet te achterhalen is. De volgende lijst met symptomen komen daarom ook niet allemaal tegelijk voor. Maar als er een aantal tussen zitten die je herkent bij jezelf, en je hebt je altijd afgevraagd waar deze klachten vandaan komen, dan is er een gerede kans dat je te maken hebt met een te traag werkende schildklier.

 • Ondanks dat je goed slaapt, heb je toch de hele dag door het gevoel dat je moe bent, intens moe.
 • Een snelle, onverklaarbare, toename in gewicht.
 • Je hebt last van verstoppingen (obstipatie). Toiletgang wordt onregelmatig.
 • Je lichaam gaat vocht vasthouden. Dit merk je het eerste in je onderbenen en enkels.
 • Pijn in je spieren, met name de spieren in de heupstreek, in je armen en in je benen.
 • Je nagels breken sneller.
 • Je haar valt uit, voelt droog aan, is futloos en erg bros.
 • Je huid is droog, ondanks dat je regelmatig smeert met een vette crème.
 • Je lijf wordt vatbaarder voor kou. Je trekt sneller een vest of een trui aan.
 • Een constant gevoel van lusteloosheid gecombineerd met trage reacties.

Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een burn-out. Voorkom een burn-out.

In sommige gevallen kunnen de volgende symptomen ook een rol spelen:

 • Bij vrouwen kan de menstruatie plotseling heel heftig worden, eventueel in combinatie met onregelmatig menstrueren.
 • Je stem kan veranderen. Sommige mensen ervaren een stem die veel zwaarder is dan voorheen. Ook een hese stem, of een krakerige stem, komt voor.
 • Je hebt last van een kortere adem. Je bent dus sneller buiten adem.
 • Je libido zal lager worden. Je hebt dus veel minder zin in seks.
 • Depressieve neigingen en geprikkeld zijn. Hierdoor heb je ook minder interesse in je sociale leven.
Ontdek in Oscar Helm’s Live Webinar wat de 3 grootste mythes zijn van afvallen

Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden

Mogelijke oorzaken van een trage schildklier

De medische wetenschap heeft nog niet exact kunnen ontdekken wat de directe oorzaken zijn een traag werkende schildklier. Er zijn wel diepgaande onderzoeken geweest, maar deze wijzen allemaal naar andere richtingen en blijven erg vaag. Waar al deze onderzoeken het wel over eens zijn, is het feit dat er een verband is met de volgende punten:

 • Door zeer langdurig gebruik van medicatie, ongeacht welke, kan de schildklier beschadigt raken. Sommige onderzoeken denken dat het hier met name hormoon-gerelateerde medicijnen een grote rol spelen.
 • Je schildklier kan ook beschadigen door vergiftiging. Hierbij moet je denken aan giftige stoffen uit make-up en uit schoonmaakmiddelen. Ook metalen die in voedsel uit blik zouden zitten spelen hierin een rol. Bij de tandarts loop je ook risico: Amalgaanvullingen bevatten kwik, een zwaar giftig metaal!
 • Stress is een vreemd ding, en heeft veel gevolgen voor je lichaam. Tijdens intensieve en vooral langdurige stress gaat je lijf onder andere cortisol aanmaken. Over het algemeen wordt aangenomen dat een overmaat aan Cortisol kan zorgen voor een slechte opname door je lichaam van het hormoon wat door de schildklier aangemaakt wordt.
 • Voor het aanmaken van schildklierhormonen zijn onder andere vitamines nodig. We spreken hier dan van vitamine K, E, D, en A. Dit zijn allemaal vet-oplosbare vitamines. Je raad het al: Hiervoor is vet nodig. Het is een tendens om (soms extreem) vetarm te eten. Hierdoor is er te weinig vet in je lijf beschikbaar om de vitamines op te lossen en door het lichaam op te laten nemen. Gevolg: Een verstoorde productie van hormonen door de schildklier.
 • Dat gluten niet goed zijn voor je lijf, is inmiddels algemeen bekend. De één heeft hier veel last van (gluten-intolerantie) en de ander merkt hier niets van. Maar het is een feit dat Gluten de darmwand aantasten waardoor resten voeding mogelijk in de aderen kunnen komen. Je lichaam reageert hier uiteraard op, en zal antistoffen aan gaan maken. En juist déze antistoffen hebben een negatieve invloed op de gezondheid van je schildklier.
 • Niet alleen voor de gezondheid van je schildklier, maar ook voor je algemene gezondheid, zijn extreme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel funest. Dit lokt een overproductie aan Insuline uit. Al met al een hele slechte zaak wat een negatieve invloed heeft op de optimale werking van je schildklier. Eet zo veel mogelijk kleine porties verdeelt over de dag. Vermijd hierbij industriële maaltijden, witte pasta, witbrood en natuurlijk suikers. Bij dit laatste wil ik even een opmerking plaatsen: Veel mensen denken dat je moet stoppen met witte suiker, maar dat rietsuiker, honing, stevia en andere zoetmiddelen wel goed zijn voor je lijf. Het is immers natuurlijk? Natuurlijk is een zoetmiddel wat ook nog eens goede voedingsstoffen de minst slechte keuze, maar je moet beseffen dat het wel suiker blijft. Zelfs de suiker uit honing kan pieken en dalen in je bloedsuikerwaarde veroorzaken.

Trage schildklier versus uitgeputte bijnieren

De voorgaande symptomen vertonen heel veel overeenkomsten met een ander aandoening: Uitgeputte bijnieren. De oorzaak van uitgeputte bijnieren moeten we zoeken in de eerder genoemde stress. Bij extreme en langdurige stress raken je bijnieren uitgeput. Je lijf is ingesteld op overleven, dus zal je schildklier trager gaan werken om een vertraagde spijsvertering te bewerkstelligen. Deze vertraagde spijsvertering beschermt de bijnieren dan weer. Een heel mooi voorbeeld van hoe je lichaam zelf in kan spelen om zichzelf te beschermen.

Dit gegeven kan voorkomen, maar natuurlijk niet in alle gevallen. In dit geval zou een behandeling van de uitgeputte bijnier de problemen met de schildklier ook oplossen.

Eenzelfde effect krijg je als je balans in oestrogeen en progesteron verstoort is. Als er meer oestrogeen dan progesteron in je lichaam aanwezig is, zal je schildklier ook reageren door trager te gaan werken. Ook in dit geval is een behandeling van de oestrogeendominantie afdoende om de schildklier weer optimaal te laten werken.

Het vervelende is dat artsen een oestrogeendominantie of uitgeputte bijnieren vaak niet kunnen meten. Maar een trager werkende schildklier is wel te meten door de arts. Vaak ga je, na een bezoek aan de arts, dan ook weer naar huis met medicatie voor een trage schildklier terwijl de schildklier prima functioneert! Hij werkt alleen maar trager om het lichaam te beschermen. Besef dus goed dat, als de klachten niet verdwijnen met de schildkliermedicijnen, er waarschijnlijk een onderliggende oorzaak is. at er dan dus niks aan de hand is met je schildklier, maar dat je dan last kunt hebben van uitgeputte bijnieren of een onbalans in de aanwezigheid van oestrogeen en progesteron.

Kortom, als je een traag werkende schildklier hebt, wil dat niet zeggen dat het een gebrek is van de schildklier. Het kan een reactie zijn op een andere kwaal in je lichaam, om zichzelf te beschermen.

T3 en T4

Er spelen ook nog andere factoren mee die de symptomen van een trage schildklier laten zien, maar die niets met de schildklier zelf te maken hebben. Hiervoor even een kleine uitleg over de werking van de schildklier.

De schildklier maakt een hormoon aan wat T4 genoemd wordt. Dit hormoon komt in de bloedbaan en blijft inactief. Dit T4 hormoon kan, naar behoefte, door andere organen omgezet worden naar het actieve T3 hormoon. Met name de lever werkt erg actief mee aan deze overzetting. Als er te weinig T in het lichaam is, heb je te maken met de symptomen van een te traag werkende schildklier. De oorzaak kan zijn dat er niet voldoende T4 aangemaakt wordt, maar de oorzaak kan ook liggen in het feit dat er een verstoring is in de omzetting van T4 naar T3. In zo’n geval ligt vaak het probleem bij de lever.

Daarom is het verstandig om altijd te testen op actieve T3, naast de normale test op het inactieve T4. Hieruit kunnen belangrijke conclusies getrokken worden om onnodige behandelingen te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je eenmaal een traag werkende schildklier hebt, ben je vaak levenslang gebonden aan het slikken van medicijnen. Onnodig te zeggen dat je dit beter kunt voorkomen door goed op je lijf te passen. Je hebt er maar één! Hierbij de tips die niet alleen goed zijn voor een gezonde schildklier, maar ook van groot belang zijn voor een goede, algemene, gezondheid:

 • Ga regelmatig sporten, of in ieder geval intensief bewegen. Bij voorkeur minimaal 3 keer per week. En hierbij bedoel ik niet een gewone wandeling of een rondje fietsen, maar echt intensieve sport. Hierdoor zal je hartslag even flink omhoog gaan, waardoor je meer zuurstof opneemt en je bloed sneller gaat stromen. Gevolg van dit alles is dat de eventueel aanwezige giftige stoffen in je lijf snelle en efficiënter afgevoerd zullen worden.
 • Zoals ik al eerder gezegd heb: Stress is een hele gekker reactie van het lichaam. Stress zorgt er voor dat bepaalde lichaamsfuncties in een ‘stand-by’ stand gezet worden. In een stress situatie zorgt je lichaam dat je energie beschikbaar komt op de plaatsen waar het op dat moment het meest nodig is. Denk hierbij aan de hersenen en de spieren om snel na te kunnen denken en eventueel weg te kunnen rennen voor het dreigende gevaar. Zaken zoals spijsvertering en het immuunsysteem zijn dan van minder belang. Op zich een hele natuurlijke reactie en helemaal niet gevaarlijk. Maar als de stress situatie té lang duurt, dus als je helemaal geen tijd neemt om te ontspannen, dan kan dit voor allerlei lichamelijke klachten zorgen. Een van deze klachten kan een verstoring van de schildklier zijn. Ook dit orgaan is in stress situaties niet van belang, dus wordt deze ook in ‘stand-by-modus’ gezet. Even een kleine aanvulling: Wist je dat veel ‘moderne’ aandoeningen vaak direct gerelateerd zijn aan stress? Voorkom stress, en je zult je veel gezonder en fitter voelen!
 • Om je schildklier optimaal te laten functioneren, is het belangrijk dat je voldoende jodium en selenium binnenkrijgt. Denk hierbij aan het eten van Himalaya zout, peterselie, venkel, nori en kelpnoodles. Even een waarschuwing: Als je al medicijnen krijgt voor je schildklier, overleg dan eerst even met je behandelend arts voordat je veel jodium en selenium gaat eten. Té veel jodium en selenium kan namelijk een tegengestelde werking hebben.
 • Vetten zijn belangrijk voor je schildklier. Je schildklier kan alleen optimaal functioneren als er voldoende vitamine E, D, A en K in je lijf aanwezig is. Dit zijn vet oplosbare vitamines en om deze vitamines op te kunnen nemen in je lichaam, heb je vetten nodig. Ga nou niet direct een patatje met bij de snackbar halen, maar concentreer je op de gezonde vetten. Vis is hier een hele goede leverancier van. Denk hierbij aan sardines, wilde zalm, makreel en haring. En gebruik bij het bakken en braden in de keuken bij voorkeur kokosolie.
 • Beperk het eten van rauwe groenten. Als alternatief kun je je groenten stomen of wokken. Als je groenten op de traditionele manier klaarmaakt, gaan er té veel belangrijke voedingsstoffen verloren. Beperk dus ook het drinken van smoothies en groentesapjes.
 • Een ander aspect met betrekking tot het eten van groente: Vermijd het eten van zogenaamde kruisbloemige groenten. Er is geen sluitend bewijs voor, maar over het algemeen wordt aangenomen dat deze groenten een negatieve werking kunnen hebben op de optimale werking van je schildklier, met name als je flinke hoeveelheden hiervan eet. Denk hierbij aan groenten zoals waterkers, radijs, spinazie, bloemkool, broccoli en kool.
 • Vermijd in ieder geval alle kant-en-klaar-voedsel. Hou dus op met die magnetronmaaltijden, hoe gemakkelijk dat misschien ook mag zijn. Niet alleen zitten er relatief weinig voedingsstoffen in die maaltijden, maar in de magnetron wordt het weinige wat er in zit ook nog eens de nek omgedraaid. Daarnaast zitten er in industriële kant-en-klaar maaltijden veel onnodige hulpstoffen die alleen maar een negatieve invloed hebben op je lichaam, en totaal geen bijdrage leveren aan je gezondheid.
 • Stop met eten van producten die gebaseerd zijn op granen. Granen bevatten gluten die de darmwand aantasten. Deze beschadigingen kun je voorkomen door in ieder glutenvrij te eten.
 • Stop per direct met overmatig suikers eten. Niet alleen witte suiker, maar ook honing, fruit, ahornsiroop, stevia etc. In de één zitten meer gezonde voedingsstoffen dan in de ander. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: Er zit suiker in! Ongeacht de bron, suiker zorgt voor té veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Als je toch een zoetmiddel wilt gebruiken, gebruik dan bijvoorbeeld honing. Hierin zitten, naast suiker, ook nog heel veel andere belangrijke voedingsstoffen in. Maar natuurlijk altijd met mate!

Samengevat

Een traag werkende schildklier krijg je niet zomaar. Maar als je er mee te maken hebt, is het vaak levenslang. Door goed afgestemde medicatie is hier prima mee te leven. Maar het is natuurlijk beter om dit allemaal te voorkomen. Hou bovenstaande tips in je achterhoofd en bedenk daarbij dat deze tips niet alleen goed zijn voor je schildklier, maar juist ook voor je algemene gezondheid!

Wil jij recepten waarmee jij je gezondheid kan herwinnen en flink kan afvallen?

Neem dan een kijkje op de onderstaande link.

Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.

Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel

 

2 Reacties op "Trage Schildklier Symptomen en Hoe Je het Voorkomt"

 1. Anne Jellema

  says:

  Mijn vraag:
  Weet u misschien wanneer er weer thyrax op de markt verschijnt ?
  Ik gebruikte een ander merk en daar krijg ik hartkloppingen van.
  Ben gestopt !!!
  Voel mij nu een uitgeput iemand die constant de bank gebruikt als beste vriend.

 2. joanne zinke

  says:

  geachte dame heer/ik ben al meerdere malen bij de huisarts geweest .ook voor andere kwaaltjes,en breng dan weer mijn vermoeid heid tersprake.dan moet ik weer bloed prikken inderdaad voor mijn schild klier maar alles blijkt normaal te zijn ,en toch heb ik de verschijnsele die hier boven beschreven zijn vermoeidhijd lusteloos enzovoorts pijn in me heupen en spieren droog haar huid problemen en /woord altijd gezegd ja komt met de jaren leeftijd ik ben inmiddels 70 jaar ,maar ik heb dit al jarennnnn gewichts toename .voor mijn 40ste was ik 65/67 kilo nu ben ik 70 ben nu 87 kilo,ik heb wel een gezonde eetlust dat wel .maar ik eet niet overdreven veel ,graag u antwoord met vriendelijke gr jh zinke

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *