Is Gordelroos Besmettelijk? Cruciaal Advies!
We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar toch praten we er niet vaak over. Het is een erg gênante aandoening wat we graag voor onszelf houden: Gordelroos. Op zich niet een gevaarlijke aandoening, maar wel heel erg lastig. Met name de jeuk kan je helemaal gek maken! Maar als je gordelroos in je gezicht hebt, moet je erg oppassen. Dit kan gevolgen hebben voor je ogen en je gehoor.
Inhoud van dit artikel:
In dit artikel gaan we ons bezighouden met de gordelrood zelf, wat je kunt doen tegen gordelroos en vooral in hoeverre gordelroos besmettelijk is en wat je kunt doen om besmetting te voorkomen. Lees snel verder!
Wat is gordelroos?
Gordelroos is een aandoening van de huid wat veroorzaakt wordt door een virus. De medici noemen deze huiduitslag ook wel Herpes Zoster, en de oorzaak van deze uitslag is het Varicella Zoster Virus. Waterpokken komt ieder jaar voor bij 3 op de 1000 mensen. Dat klinkt niet veel, maar als je het vergelijkt met andere aandoeningen, is dit toch wel een fors aantal. Reken dit maar eens door naar het inwoneraantal van Nederland: Uitgaande van 17 miljoen inwoners, krijgen jaarlijks ruim 50.000 mensen te maken met gordelroos. Van dit aantal is een groot deel vrouw. Boven het zestigste levensjaar is de kans groter om gordelroos te krijgen.
Doe deze test en ontdek wat jouw afslank intelligentie is.
Kan iedereen gordelroos krijgen?
Ja en nee. Ik zal het proberen uit te leggen: Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus wat waterpokken veroorzaakt. Als je vroeger ooit waterpokken hebt gehad, zal het virus nooit verdwijnen uit je lichaam. Het virus blijft ‘slapend’ zitten in de uiteinden van de zenuwbanen. Als gevolg van een slechte weerstand of ernstige stress kan hetzelfde virus weer op gaan spelen. Pas dan is er sprake van gordelroos. Met andere woorden: Als je vroeger ooit waterpokken hebt gehad, kun je op latere leeftijd gordelroos krijgen. Als je vroeger nooit waterpokken hebt gehad, kun je nu ook geen gordelroos krijgen.
Maar… iemand die gordelroos heeft kan jou wel degelijk besmetten met het virus, zelfs als je vroeger geen waterpokken hebt gehad. Jij krijgt dan geen gordelroos van deze besmetting, maar waterpokken.
De eerste uitingsvorm van het virus in een lichaam is dus altijd in de vorm van waterpokken, eventuele latere uitbraken zullen altijd in de vorm van gordelroos zijn.
Bemachtig hier één van de beperkte plekken en ontdek hoe jij buikvet kan verbranden
Symptomen van gordelroos
Afhankelijk van het stadium, zijn er verschillende symptomen die aanduiden dat je te maken hebt met gordelroos:
- Pijnlijk gevoel in het aangedane deel
- Vreselijke jeuk
- Kleine blaasjes, gevuld met vocht
- Rode huid
- Branderig gevoel
- Kloppend gevoel in de huid
- Gevoel van moeheid
- Lichte koorts
Het verloop van gordelroos
Gordelroos heeft een bepaald verloop, en tijdens ieder stadium zijn de symptomen vaak verschillend. Met name de soort pijn is kenmerkend hierin. In eerste instantie zal de plaats waar de gordelroos zich zal manifesteren erg gevoelig worden. Je voelt vreemde tintelingen. Na een paar dagen komt de pijn. Vaak weet je op dat moment nog helemaal niet dat je met gordelroos te maken hebt.
Op de vijfde dag krijg je te maken met een rode huiduitslag, gecombineerd met vochtige blaasjes die vaak erg klein zijn. De plek waar de gordelroos zich bevindt is vaak een afgesloten plek op de huid waar een soort gordel gevormd wordt. In veel gevallen ligt die plek aan één zijde van het lichaam rond de middel. Op dit moment begint de plek ook te jeuken, en vaak is het moeilijk om niet te gaan krabben. Het is belangrijk om er af te blijven, want juist het vocht uit diezelfde blaasjes is erg besmettelijk voor anderen. Naast de pijn en de jeuk, voel je je waarschijnlijk ook beetje koortsig en voel je je moe, erg moe.
Na ongeveer 7 dagen drogen de blaasjes op en worden er kleine korstjes gevormd. Ja, het is ook lastig om deze niet open te krabben. Niet doen, want krabben maakt het alleen maar weer erger en er kunnen littekens gaan ontstaan.
Als je nergens aankomt, dus niet gaat krabben, zal alles na een paar weken weer verdwenen zijn. Het kan wel gebeuren dat je na die tijd nog last hebt van pijn en jeuk. Dit noemen we ‘post-herpetische pijn’.
Gordelroos en je ogen
In veel gevallen is het virus aanwezig in de zenuwen rond je ogen. Met name de zenuwbaan die de gevoeligheid van je neus, van je voorhoofd en je bovenste ooglid beheerst. Als de gordelroos hier uitbreekt, kan het gebeuren dat ook je gevoelszenuw van het oog wordt geïnfecteerd. Dit kan leiden tot een ontsteking van het hoornvlies, een ontsteking aan de binnenzijde van het oog en vaak een verhoogde druk in het oog als gevolg hiervan. Uiteindelijk kan blindheid optreden. Ook zijn er gevaren voor je gehoor, als de gordelroos zich vlakbij je oor bevindt. En, als klap op de vuurpijl, kan het virus ook nog eens uitbreken in de zogenaamde wevende hersenzenuw. Dit kan een gedeeltelijke aangezichtsverlamming als gevolg hebben.
De besmettelijkheid van gordelroos
Vanaf het moment dat de kleine blaasjes verschijnen, is de gordelroos besmettelijk. In theorie via de lucht, maar dat is vrij zeldzaam. Een groter gevaar is directe of indirecte aanraking met het vocht uit de kleine blaasjes. Ga dus nooit krabben, om daarna iemand vrolijk een hand te geven.
Op het moment dat je gordelroos hebt, ben je moreel verplicht om een paar goede voorzorgsmaatregelen te nemen:
- Zorg altijd dat het aangedane gebied afgedekt wordt met gaasjes of iets dergelijks. In ieder geval zorgen dat je het zelf niet aan kunt raken, en een ander je op de bewuste ook niet aan kunt raken.
- Zorg dat je heel regelmatig je handen wast, zeker nadat je contact gehad hebt met de blaasjes.
In normale gevallen kun je gewoon doorgaan met werken, maar er zijn een paar uitzonderingsgevallen:
- Als je werkzaam bent in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een rusthuis. Ernstig zieke patiënten en veel ouderen hebben een zwakke weerstand, en dat is juist een voorwaarde voor het virus om zich te manifesteren. Besmetting kan voor hen dus heel gevaarlijk zijn.
- Als je werkt met hele kleine kinderen en baby’s. Ook voor hen kan het virus flinke gevolgen hebben. Hou dus altijd afstand van kleine kinderen en baby’s. Ook je neefjes, nichtjes, kids van de buren en natuurlijk je eigen kids!
Behandeling door een arts
Als de uitbraak niet heel ernstig is, is het niet echt nodig om een medische behandeling te starten. Immers, de gordelroos zal na een aantal weken vanzelf weer verdwijnen. Het voldoet dan om de tips te volgen die in de volgende paragraaf beschreven staan: Het innemen van voldoende vitamines, mineralen en aminozuren.
Een uitzondering is als de uitbraak in de buurt van de ogen en de oren plaatsvindt. Dan bestaat er een kans dat het zicht of het gehoor beschadigt worden. Dan is het noodzakelijk om naar een arts te gaan en een behandeling te starten. Deze behandeling bestaat dan in de meeste gevallen uit het slikken van medicijnen die een antivirale werking hebben. Deze medicijnen vallen het virus direct aan. Een vrij heftige behandeling die alleen ingezet wordt bij een ernstige uitbraak. Mocht het allemaal wat meevallen, en is je gezondheid op een goed niveau, dan zal er sneller gekozen worden om het eigen immuunsysteem te versterken. Op deze manier zal het lichaam zelf in staat zijn om de uitbraak een halt toe te roepen.
Als je een zwak immuunsysteem hebt is het wel zaak om de gordelroos aan te pakken met antivirale middelen. Je lichaam is dan zelf niet in staat om de aandoening aan te pakken, en heeft het hulp nodig. In hele ernstige gevallen moet de patiënt zelfs opgenomen worden in het ziekenhuis.
Als de uitbraak rondom het oog plaatsvindt, zal er een extra behandeling gestart worden om het oog te beschermen. Ditzelfde geld voor het geval wanneer de uitbraak rondom het oor zit. Dan is een deel van de behandeling ook gericht om het oor en de gezichtszenuw te beschermen. In het uiterste geval kan er namelijk sprake zijn van gehoorverlies en (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen van de aangezichtszenuw.
Als het nodig is kunnen er ook medicijnen tegen de pijn worden gegeven, eventueel aangevuld met een zalf of een poeder om de jeuk te verlichten.
Overigens heeft behandeling met een antiviraal middel alleen maar zin als er zo snel mogelijk ingegrepen kan worden. Het beste moment is binnen drie dagen na het openbaren van de eerste verschijnselen. Hier wordt door de artsen een maximum van 7 dagen aangehouden. Daarna heeft behandeling geen zin meer. Je zult het dan moeten doen met middelen tegen de pijn en de jeuk.
In ernstige gevallen kan er ook een zenuwbehandeling worden gestart. Deze injectie onder in de rug zal er voor zorgen dat de zwelling van de zenuw minder wordt en vooral dat er geen chronische ontsteking ontwikkelt. Een chronische ontsteking kan zorgen voor pijn- en jeukklachten die jarenlang kunnen duren.
Zoals eerder gezegd, kan gordelroos alleen maar ontstaan als je eerder last gehad hebt van waterpokken. Na de waterpokken heb je genoeg antilichamen in je lichaam om een aanval van gordelroos uit te kunnen sluiten. Maar in de loop van de jaren gaat de kracht van dit antivirus achteruit. Dat is ook precies de reden dat mensen na hun zestigste levensjaar een verhoogde kans hebben op gordelroos.
In de USA worden tegenwoordig opnieuw vaccins toegediend bij ouderen. Hiermee is het lichaam dan weer voldoende beschermd tegen een eventuele uitbraak van gordelroos.
Wat kun je zelf doen?
Je bent niet altijd in staat om gordelroos voor de volle honderd procent te voorkomen. Het enige wat je hiervoor kunt doen is je weerstand op niveau te houden. Om dit te bereiken is gezond en gevarieerd eten een must, en daarnaast sporten en bewegen. Dee twee factoren zijn niet alleen van groot belang om een uitbraak van gordelroos te voorkomen, maar zijn ook van belang voor je algemene gezondheid. Immers, als je een goede weerstand hebt, worden veel kwaaltjes en aandoeningen tijdig de kop in gedrukt. Vaak al voordat je er last er van krijgt.
Maar als je een gordelroosaanval hebt, kun je zelf wel een aantal voedingsstoffen innemen die helpen bij de genezing. Hier even een opsomming:
- Specerijen
- Knoflook is een prima middel om je immuunsysteem, je weerstand, te versterken.
- Lange peper is de wortel van een klimplant die voorkomt in Zuidoost Azië. Deze wordt ook wel Poivre Long of Piper Longum Dit kruid bevordert de genezing en onderdrukt de pijn.
- Aminozuren
- Lysine heeft een bewezen werking tegen het virus. Je zou dus meer Lysine binnen moeten krijgen. Daarentegen is het belangrijk om minder tot geen Arginine binnen te krijgen. Deze laatste heft de werking van de Lysine op.
- Mineralen
- Voor het bevorderen van de genezing en het stimuleren van de zenuwen is Calcium en Magnesium noodzakelijk.
- Vitamines
- Vitamine E helpt je huid om zich zo optimaal mogelijk te herstellen. Minder tot geen littekens dus!
- Vitamine C, in combinatie met Bioflavonoïden, helpen je immuunsysteem in de strijd tegen het virus.
- Vitamine B complex is van groot belang voor het optimaal functioneren van je zenuwen.
- Vitamine A werkt ook versterkend voor je weerstand en bevordert het proces van genezen.
Zorg dat je deze voedingsstoffen via je normale voeding binnenkrijgt. Gaat dit niet lukken, dan kun je deze innemen in de vorm van voedingssupplementen. Maar bedenk wel dat er niets beter is dan gezond en gevarieerd eten. Wil je toch voedingssupplementen innemen, zorg dan wel dat je een goede kwaliteit kiest. Ok, deze wijn wat duurder, maar dan ben je wel zeker van een juiste werking. Kunstmatige vitamines worden heel slecht door het lichaam opgenomen, en hebben dus een teleurstellende werking.
Mijn advies om onnodige besmetting te voorkomen!
Gordelroos is erg besmettelijk, dat heb je eerder al kunnen lezen. Zorg er dus voor dat de plaats van de gordelroos voldoende afgedekt is, en dat je deze plek niet aanraakt. Via een handdruk kun je heel gemakkelijk iemand besmetten. Na het verversen van de afdekking is het dus belangrijk om je handen heel goed te wassen.
Als je werkzaam bent in een omgeving met mensen die een zwakke weerstand hebben (ouderen, zieken) dan is het verstandig om je gordelroos te melden aan je werkgever en met ziekteverlof te gaan. Ook contact met baby’s en kleine kinderen is niet aan te raden.
Gordelroos is in principe niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn. Om nog maar niet te spreken van die vervelende jeuk! Om te voorkomen dat anderen hier ook mee geconfronteerd worden, moet je de eerder genoemde voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting te voorkomen!
Neem dan een kijkje op de onderstaande link.
Oscar Helm is Nederlands snelst groeiende gezondheidsguru en dat is om een reden.
Klik hier en ontdek precies wat ik bedoel
Joke
says:Beste Boris. Ik heb pas een voetzonereflex behandeling laten doen. In maart 2018 had ik gordelroos; erg pijnlijk en de huisarts had me al gewaarschuwd dat het mogelijk niet helemaal over zou gaan. Dat was inderdaad het geval. De huid van mijn rechter bovenbeen bleef pijnlijk. Na de behandeling bij de voetzonereflextherapeut in september 2018 was het de andere dag helemaal over. Een wonder dat ik graag met anderen wil delen omdat het hen misschien ook kan helpen.